Millaisia vakuutuksia kodin tai vapaa-ajan asunnon rakentaja tarvitsee?
10.12.2020
Haaveiletko omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon rakentamisesta? Oikeanlaisilla vakuutuksilla turvaat tulevaisuutesi kodin tai loma-asunnon jo rakennusaikana. Millaisia vakuutuksia rakentaja tarvitsee?
Oman kodin tai vapaa-ajan asunnon rakentaminen on monen unelma. Se on myös iso projekti ja arvokas sijoitus. Siksi siihen kannattaa valmistautua huolella. Vakuutukset on hyvä laittaa kuntoon jo ennen rakennusprojektin aloittamista, jotta ne ovat voimassa projektin ensihetkistä asti.
– Meidän kanssamme on hyvä keskustella jo siinä vaiheessa, kun suunnittelee rakentamista. Vakuutusten on nimittäin hyvä olla voimassa saman tien, kun rakentaminen alkaa, neuvoo Fennian tuotepäällikkö Tomas Udd.
Kotivakuutus rakenteilla olevalle kodille tai vapaa-ajan asunnolle
Rakenteilla oleva koti tai vapaa-ajan asunto tarvitsee kotivakuutuksen. Rakentajalle paras vaihtoehto on laaja kotivakuutus, joka korvaa myös äkillisiä ja ennalta-arvaamattomia vahinkoja, vaikkapa rikkoutumisia tai sähköilmiön aiheuttamia vahinkoja. Vakuutuksen voit ottaa joko täysarvoperusteisena tai määräperusteisena, jolloin määrittelet itse omaisuutesi arvon.
– Irtaimisto ja rakennus kannattaa aina vakuuttaa niiden todellisesta arvosta. Jos otat määräperusteisen vakuutuksen, saatat rakennusprojektin alkuvaiheessa säästää rahaa. Silloin sinun täytyy kuitenkin muistaa rakennusprojektin edetessä pitää vakuutus ajan tasalla. Kun otat täysarvovakuutuksen heti alussa, ei vakuutuksesta tarvitse sen koommin huolehtia, Udd neuvoo.
Udd kertoo, että vakuutustarve riippuu myös siitä, onko kyseessä talopaketti, avaimet käteen -talotoimitus vai tee se itse -ratkaisu.
– Jos teet itse, vakuutat myös kaiken itse. Varmista tilauksen yhteydessä talotoimittajalta, missä vaiheessa oma vakuuttamisvastuusi alkaa. Yleensä se alkaa silloin, kun tavara saapuu pihaan.
Kotivakuutus kattaa myös työmaalla olevan irtaimiston ja käsityökalut, mutta arvokkaammat laitteet kannattaa vakuuttaa vielä erikseen. Udd kehottaa tarkistamaan myös vuokratyökalujen vakuutukset.
– Rakennusprojektin aikana usein vuokrataan tai lainataan työkaluja. Niiden osalta on myös aina selvitettävä, kenen vastuulla vakuuttaminen on. Lähtökohtaisesti rakentaja vakuuttaa oman omaisuutensa ja vuokrafirmalla on omat vakuutuksensa, mutta asia kannattaa aina tarkistaa. Jos palkkaat projektiin urakoitsijan, niin hän vakuuttaa toki omat työkalunsa.
Udd muistuttaa vielä, että myös kodin irtain omaisuus täytyy vakuuttaa – viimeistään silloin, kun uuteen kotiin tai vapaa-ajan asuntoon tuodaan kodinkoneet ja huonekalut.
Henkilövakuutukset työvoimalle ja omalle perheelle
Rakennusprojektin suunnittelussa kannattaa huomioida myös työmaalla työskentelevien henkilöiden turva. Tarkista ensinnäkin, että rakennuksella touhuavilla perheenjäsenillä on tapaturmavakuutukset.
– Omalle väellä on hyvä olla vakuutukset vahinkoja varten. Tapaturmavakuutus korvaa hoitokulut, jos työmaalla sattuu pienempiä tai isompia haavereita, Udd neuvoo.
Muiden rakennustyömaalla puuhailevien vakuutusturvan tarve riippuu siitä, rakennatko itse vai palkkaatko rakennustyömaalle työvoimaa.
– Jos työllistät ammattilaisia, joille maksat palkkaa, sinun on otettava heille sekä lakisääteinen tapaturmavakuutus että eläkevakuutus. Urakoitsijalla taas on tarvittavat vakuutukset oman yrityksensä kautta. Tarkista, että urakoitsijalla on myös vastuuvakuutus, Udd ohjeistaa.
Pyysitkö talkoolaisia avuksi työmaalle? Apulaiset voit vakuuttaa erillisellä talkoovakuutuksella.
– Talkoovakuutus on hyvä ottaa apulaisille sattuvien tapaturmien varalta. He eivät ole palkattua työvoimaa, joten lakisääteinen tapaturmavakuutus ei kata heille sattuvia haavereita, Udd kertoo.
Rakentajan vakuutukset pähkinänkuoressa
- Työmaa ja rakennus
Rakenteilla oleva talo tai vapaa-ajan asunto ja työmaa turvataan kotivakuutuksella. Kotivakuutus kattaa myös työmaalla olevan irtaimiston ja käsityökalut, mutta arvokkaimmat laitteet kannattaa vakuuttaa vielä erikseen. - Työvoima
Talkooväen voit vakuuttaa talkoovakuutuksella, joka kattaa heille mahdollisesti sattuvia tapaturmia. Jos teetät rakennustyötä palkatuilla ammattilaisilla, sinun on otettava heille sekä lakisääteiset tapaturmavakuutukset että eläkevakuutukset. Urakoitsijalla on tarvittavat vakuutukset yleensä oman yrityksensä kautta. Varmista, että urakoitsijalla on myös vastuuvakuutus. - Oma perhe
Itsellesi ja rakennustyömaalla touhuavalle perheellesi sinun kannattaa ottaa vahinkojen varalle tapaturmavakuutukset. Lisäksi kannattaa pohtia perheen huoltajien henkivakuutusturvaa. Henkivakuutuksella varmistat, että läheiset tulevat toimeen, jos jotakin sattuu.