Stugliv är allt populärare och det syns både i antalet stugförsäkringar och stuginbrott
13.4.2021
Det köps och hyrs fler stugor i Finland än tidigare, vilket även syns i försäljningen av stugförsäkringar. Samtidigt har också antalet stuginbrott ökat under de senaste åren.
Försäljningen av Fennias stugförsäkringar ökade i fjol till drygt 10 000 styck, vilket är dubbelt så mycket som året innan. Bakom stugboomen ligger framför allt coronapandemin, som började förra våren och som satte stopp för semesterresor utomlands, men även det ökande distansarbetet har påverkat.
Stuginbrott ökade i fjol
Antalet stuginbrott ökade i fjol trots att folk spenderade mer tid på stugan, vilket i vanliga fall brukar minska inbrottsantalet.
Enligt statistik från Statistikcentralen ökade antalet stuginbrott i fjol med nästan 13 procent till drygt 1 300 fall. Det är dock långt ifrån de rekordhöga siffrorna från början av decenniet.
Inbrott i fritidsbostäder 2016–2020, hela landet
Diagrammet visar inbrott i stugor i sommarbruk. År 2020 är förhandsuppgifter. Källa: Statistikcentralen
Orsaken till de ökade inbrotten är många. Stugorna är i dagsläget allt bättre utrustade, vilket gör dem mer attraktiva som inbrottsobjekt. Dessutom skyddas stugor ofta sämre än själva hemmen och de är belägna på glesbygden, vilket underlättar inbrott.
Stuginbrotten har också blivit mer professionella: allt fler stuginbrott görs av professionella kriminella, som observerar stugan och slår till vid rätt tillfälle och agerar snabbt. Även de som har missbruksproblem och problem med pengar sysslar med stuginbrott.
– Det är svårt att reda ut inbrott i stugor, eftersom ägarna upptäcker inbrottstjuvarnas besök först på våren när de kommer till stugan första gången. När det har gått ett tag från själva inbrottet är det svårare att spåra upp de skyldiga och den stulna egendomen har sannolikt redan sålts vidare. Därför är det viktigt att man inte lämnar värdefulla föremål eller saker som har särskilt affektionsvärde på stugan, påminner Anne Salonen-Kakko, ansvarig expert på egendomsskador på Fennia.
– En bashemförsäkring som tecknats för stugan täcker skador till följd av brand, stöld och storm. Om stugan har en hög utrustningsnivå, lönar det sig att överväga en omfattande hemförsäkring, som även täcker skador om någonting går sönder. För uthus, som bastu eller förråd, krävs egna försäkringar eftersom de inte omfattas av huvudbyggnadens försäkring, konstaterar Salonen-Kakko.
Anvisningar i händelse av inbrott:
Nedan några tips för stugägare för att göra inbrott i stugan så utmanande som möjligt för tjuven:
- Ta bort och lås in all synlig egendom som kan intressera tjuvarna. Tjuvarna är i regel ute efter föremål som enkelt kan transporteras bort. Sådana föremål är till exempel värdefulla kärl, utombordsmotorer eller värdefull elektronik, som datorer eller båtradar.
- Satsa på bra lås eller helst på larmsystem eller fjärrövervakning. Lämna gardinerna öppna i den städade och tomma stugan, så att tjuvarna ser att där inte finns något att stjäla. Göm inte nycklarna på stugan utan ta alltid med dem.
- Om det skett inbrott på stugan, börja inte städa, eftersom det försvårar polisens arbete. Vid stuginbrott ring alltid nödnumret.
Arbetsolycksfallsförsäkring ersätter inte allt – glöm inte fritidsskydd
Stugan används utöver för att slappna av också för distansarbete. Särskilt under coronapandemin har efterfrågan på lämpliga stugor ökat markant. Glöm inte ditt försäkringsskydd, eftersom den lagstadgade arbetsolycksfallsförsäkringen bara omfattar den tid som direkt förknippas med arbete.
– Om du jobbar på distans, skyddar arbetsolycksfallsförsäkringen bara på arbetstid, inte under rasterna. Till exempel om du snubblar eller vrickar vristen när du hämtar kaffe, kollar katiskan eller går till utedasset så ersätter inte arbetsolycksfallsförsäkringen. Därför rekommenderar vi att du tecknar en fritidsförsäkring, som kompletterar arbetsolycksfallsförsäkringen. Den är aningen mer omfattande om arbetsgivaren tecknar den som en del av arbetsolycksfallsförsäkringen. Då omfattas arbetstagaren av skyddet hela tiden, även vid fritidsintressen och på stugan efter distansdagen, säger Konsta Kauppi, ansvarig expert på personskador på Fennia.
– Om du inte äger stugan utan har hyrt den och du inte har en fritidsolycksfallsförsäkring, lönar det sig att teckna en reseförsäkring. Resenärförsäkringen gäller när du har minst 50 kilometer hem, till arbetsplatsen eller till studieplatsen. När du befinner dig på hyrstugan kan man från resenärförsäkringen även ersätta sjukdomar som du fått på resan, vilka olycksfallsförsäkringen inte ersätter, påminner Kauppi.
Kom ihåg att underhålla stugan på våren →
Läs mer
Hjälpte det här dig?
Dela