”När jag hittade min plats tog hjärtat ett skutt” – Katri fick nya perspektiv på sitt framtida arbete genom karriärcoachning
17.9.2024
Katri Siilahti arbetar i kundrelationsteamet och berättar att hon hade kört fast i sin karriär innan hon kom till Fennia. Hennes nuvarande jobb kombinerar meningsfulla uppgifter med värderingar som Katri står bakom. Katri blev inspirerad av möjligheten att se över riktningen och möjligheterna för hennes karriär och anmälde sig till kursen Skapa ett eget arbetsliv.
Katri Siilahti har arbetat på Fennia i tre år och har en gedigen erfarenhet av olika arbetsuppgifter inom digital försäljning och marknadsföring. I sin nuvarande roll som Customer Engagement Manager i kundrelationsteamet ansvarar Katri för konceptualisering och utveckling av hanteringsmodeller via flera kanaler för både privat- och företagskunder. Det som först tog henne till Fennia var ett tillfälligt vikariat i teamet för kundupplevelser.
–Min första uppgift här var att kartlägga hanteringsmodellernas aktuella läge. Jag visste att jag ville gå vidare med det här. Jag kände det i hjärtat, minns Katri.
Innan Katri kom till försäkringsbranschen arbetade hon i mediebranschen i olika roller inom digital försäljning och marknadsföring i över tio år. Till slut tog karriären inom mediebranschen slut på grund av samarbetsförhandlingar. Katri säger att hon har haft långa samtal med sig själv om vem hon är och vad som inspirerar henne.
–Jag hade kört fast, men så småningom började tankarna klarna. Till slut hittade jag ett ledigt jobb som kundupplevelsechef på Fennia. Aldrig tidigare har jag känt så tydligt att det här är min plats. Mitt hjärta tog ett skutt och jag insåg att det här jobbet kombinerar uppgifter jag vill göra med värderingar som jag ställer mig bakom, säger Katri.
Coachning gav perspektiv för den egna karriären
Fennia uppmuntrar sina anställda att utveckla sin kompetens och att hitta sina egna styrkor och intressen i karriären. Utbildningen Skapa ett eget arbetsliv, som ordnades för fjärde gången våren 2024, är en del av Fennias coachningsutbud. Katri ansökte för att hon ville få klarhet i vilken riktning hennes karriär skulle ta.
–Det var bra att stanna upp och fundera på om jag fortfarande vill det som jag ville för tre år sedan. Jag ville också höra vad de andra kursdeltagarna har för svårigheter, säger Katri.
Utbildningen ”Skapa ett eget arbetsliv” ger dig möjlighet att stanna upp och reflektera över dina egna färdigheter och styrkor mitt i vardagen. Deltagarna får i workshoppar möjlighet att fundera på i vilka typer av arbetsuppgifter de bäst kan utnyttja sina styrkor och den kompetens de har samlat på sig”, säger Maija Laurila, HRD-expert på Fennia.
Katri tyckte att diskussionerna med andra deltagare som befann sig i olika skeden av sina karriärer gav henne ett bra perspektiv på sin egen situation.
–Den absolut viktigaste fördelen för mig var att få mina idéer bekräftade och att få veta om de ligger i linje med det jag gör eller om jag behöver ändra riktning.
Katri säger att hon är bra på att identifiera sina styrkor och utvecklingsområden. Det har alltid varit lätt för henne att se den stora helheten, att kartlägga orsak och verkan och att sätta sig in i en annan människas situation.
–Jag vet också att jag är ganska prestationsinriktad, vilket naturligtvis kan uppfattas som både positivt och negativt. Jag kan inte alltid vänta. Ibland måste man påminna sig själv om att det är bra att tänka efter en stund innan man börjar göra något, säger Katri.
Livet lär
Kursdeltagarna använde en femårsvision för att beskriva stegen mot sina karriärdrömmar. Katri själv hade inte någon specifik roll eller position i åtanke för de kommande fem åren, utan tyckte att det var mer intressant att utvecklas inom den närmaste framtiden. Katri ser kontinuerligt lärande och utveckling som ett tveeggat svärd, men hon har dock en lösning på dilemmat.
–Jag är nyfiken och vill hänga med i tiden. Jag följer jobbannonser för att stilla min nyfikenhet om vilken typ av kompetens som efterfrågas just nu. Det är viktigt för både dig själv och din arbetsplats att du inte stampar på stället. Å andra sidan kan pressen på att ständigt lära sig nytt leda till utmattning. I min roll är det också viktigt att ha en bred förståelse för försäkringsbranschen och de olika affärsområdena. Ibland undrar jag hur jag ska hinna lära mig tillräckligt mycket under mina arbetsdagar. Men jag har valt min kamp och accepterat att man inte kan göra allt, säger Katri.
Fennia stöder sina anställdas lärande och kompetensutveckling bland annat med olika kurser och genom att erbjuda en utbildningsbudget. Självständigt lärande stöds också av en bokhylla på webben med över 600 yrkesrelaterade böcker. Enligt forskning lär man sig dock 70 procent av nya färdigheter på jobbet genom att själv göra och experimentera.
–För mig är det bästa sättet definitivt att göra något konkret – jag lär mig inte av böcker. Även sparring kan vara mycket givande. Man får höra vilka utmaningar andra står inför och hur de har löst dem, säger Katri.
–Vi uppmuntrar vår personal till sparring med låg tröskel. Gemensamma diskussioner är ett effektivt sätt att lära sig, instämmer Maija.
Nya perspektiv är till nytta för alla
Katri rekommenderar varmt alla att fundera över framtiden för sitt arbete.
–Man behöver inte ha kört fast i karriären för att ha nytta av nya perspektiv. Jag insåg själv att min framtida inriktning var klar, även om arbetsuppgifterna kan komma att förändras under resans gång: det kan mycket väl uppstå nya utmaningar i huset. Jag upplevde också att det var viktigt att inte alla mina tankar mottogs positivt, utan att gruppen vågade utmana dem.
För Katri innebar utbildningen också att hon fick verktyg för att upprätthålla motivationen och välbefinnandet på jobbet. Baksidan av att ha en ambitiös karaktär är att tankarna ibland vandrar iväg och idéerna flödar i huvudet, oavsett tid på dygnet. Men när arbetsdagen är slut försöker Katri hålla maskinen stängd.
–Någon gång händer det att jag skriver ner en idé i ett mejl till mig själv på kvällen. Då väntar den där på morgonen och jag behöver inte tänka på den längre. Idrott hjälper mig att ställa om hjärnan till egentid. Jag tänker inte heller på jobbet när jag är på semester.