Ett nyfiket sinne driver karriären framåt – nya kunskaper motiverar Paula
28.9.2023
Bland Fennias tusen anställda finns det många intressanta karriärvägar. Paula Indrén har en mångsidig karriär på Fennia bakom sig. Hon har precis börjat som kundupplevelsechef efter att, som hon själv säger, ”ha jobbat på nästan alla avdelningar”.
Paula Indrén blev kundupplevelsechef i augusti 2023 och har trivts på Fennia i snart 12 år. Paula arbetar idag med kundundersökningar och mätning och rapportering av kundupplevelser, men inledde ursprungligen sin Fennia-karriär på avdelningen för ersättning av fordonsskador.
– Min bakgrund är en riktig sillsallad, säger Paula och skrattar. När Paula började på Fennia hade hon såväl en studentmerkonomexamen som studier i kläddesign och artenomi bakom sig. Hon hade ingen tidigare erfarenhet av försäkringsbranschen.
– Arbetet med fordonsskador var en bra inkörsport till Fennia. Många andra Fennia-medarbetare verkar ha börjat just där, berättar Paula om sina första steg i företaget.
Efter ett års arbete med fordonsskador fick Paula möjlighet att gå över till försäkringsavdelningen för att behandla privathushållskunders hälsodeklarationer. Därefter fick hon ett jobb på avdelningen för företagskunders frivilliga personförsäkringar. Paula undrade dock om hon kunde byta arbetsuppgifter så snabbt.
– Jag diskuterade saken med min dåvarande chef och hen uppmuntrade mig att absolut söka jobbet!
Genom studieledighet till nya uppgifter
Paula trivdes i flera år med arbetet med frivilliga personförsäkringar. Jag gillade det självständiga arbetet och att hitta den bästa lösningen för varje kund.
– Jag kunde också dra nytta av min kreativa sida, säger Paula. Ett trevligt tillägg i arbetsdagen var ansvaret för introduktionen av nya kollegor. Efter en tid utvecklades Paulas roll inom teamet till expert och sedermera till produktchef. Hon kunde dock inte släppa tanken på att det skulle vara trevligt att fortsätta studera. Därför tog Paula studieledigt 2020–2021. Lärdomsprovet och tradenomexamen från Laurea avlade hon vid sidan av arbetet 2022.
Efter studieledigheten övergick Paula till rollen som underwriter, där Paula under ett par år fick ansvara för uppgifter med prissättningen av och lönsamheten för försäkringserbjudanden till företagskunder i ett nära samarbete med inte bara det egna teamet, utan även med försäljningsorganisationen, ersättnings- och datateamet och mäklartjänsterna.
Paula berättar att hon egentligen inte har planerat sin karriär, utan att det i hennes fall har varit fråga om att vara nyfiken och intresserad av många olika områden. Senast väcktes hennes intresse av ett ledigt jobb som kundupplevelsechef. Att mäta kundupplevelser är nytt för Paula, så i och med den nya uppgiften sökte hon sig till öppna yrkeshögskolans kurser i kunskapsledning.
– Jag behöver nya verktyg för det här jobbet och kurserna är som skapta för det. Jag är intresserad av uppföljning av kundnöjdhet och jag tar mig ivrigt an inskolningen i mina nya mät- och analysuppgifter.
Planer och sammanträffanden
Paula berättar att hon inte har upplevt någon avgörande vändning i sin karriär. Hon tycker att det har varit särskilt viktigt med nätverkande och uppmuntrande diskussioner som hon har haft med chefer och kollegor under sin karriär.
– Det skulle vara trevligt att säga att det fanns en större plan i bakgrunden. Men faktum är att också tur och tillfälligheter har spelat en viss roll. Jag har haft fantastiska chefer och kollegor som har stöttat mig.
Paula upplever att hennes arbete utgörs av en lämplig kombination av självständigt arbete och teamarbete. Kollegor med många olika bakgrunder ger bra perspektiv och teamet har mångsidiga kunskaper. Olika personligheter skapar därtill harmoni i teamet.
Förändringar motiverar till att lära sig nytt
I takt med att världen och arbetslivet förändras i en allt snabbare takt har termen ”självutveckling” enligt Paula inte längre samma innebörd som för några år sedan.
– Det finns egentligen inget annat val än att hänga med, säger Paula och skrattar. Förändringar motiverar också till att ständigt lära sig nya kunskaper. Ingen kan med säkerhet säga vilken kompetens som kommer att behövas i framtiden.
Fennias personalchef Anu Nurro instämmer i Paulas resonemang.
– I ett föränderligt arbetsliv är den bästa försäkringen för en arbetstagare att fortsätta utveckla den egna kompetensen. Vi på Fennia tror att ju bättre vi hänger med i det föränderliga arbetslivet, desto mer framgångsrika blir vi som individer och som arbetsgemenskap, säger Anu.
Paula upplever att Fennia verkligen stöder sina anställdas lärande: det finns bland annat olika fortbildningar och infomöten, e-utbildningshelheter och Alma Talents webbokhylla.
– En ansvarsfull arbetsgivares roll är att göra det möjligt för och uppmuntra medarbetarna att lära sig nya saker. Sedan är det var och ens eget ansvar att faktiskt lära sig och vara nyfiken på förändringar, säger Anu. Enligt Anu har man i Fennias utbildningsutbud i allt högre grad börjat satsa på att utveckla inlärningsfärdigheterna under de senaste åren. I år fortsätter till exempel utbildningen Skapa ett eget arbetsliv som arrangerades första gången i fjol och fokuserar på utveckling av egna styrkor och karriärplanering.
– Om vi vet något om framtiden så är det att viljan och förmågan att lära sig alltid utgör grunden för framgång.
Det lönar sig att prata om karriärönskemål
Till de som är intresserade av nya vindar i karriären ger Paula rådet att vara öppen för nya saker och prata om sina önskemål. Hon tror att rätt motivation öppnar upp nya möjligheter.
– Om man börjar fråga sig om man överhuvudtaget får ut något mer av det här längre, så är det ett bra tillfälle att fundera på något nytt!
Förutom de nya studierna håller en hundvalp på under ett år Paula aktiv. De dagar hon jobbar på distans utnyttjar hon kaffepausen till att gå ut med hunden och ta lite frisk luft.
– Jag försöker gå ut och röra på mig. Om jag gav mig själv ett råd, så skulle det vara att man ibland också måste ta det lugnt och inte göra någonting. Ingen orkar utveckla sig själv dygnet runt, oavsett hur stark motivationen är. Man måste ladda batterierna för att orka lära sig något nytt, säger Paula.
Läs mer
Hjälpte det här dig?
Dela