Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

En kvinna som ler.

En sjukförsäkring kan hjälpa dig som lider av psykiska besvär – läs expertens tips för mer positivt tänkande

12.6.2024

Vilken inverkan kan positivt tänkande ha på en persons välbefinnande och hur kan man börja tänka mer positivt? Läs våra tips om hur du kan stärka positivt tänkande och hur en sjukkostnadsförsäkring kan hjälpa till vid till exempel behandling av orkeslöshet.

Det finns stressfaktorer i vårt dagliga liv som positivt tänkande kan hjälpa oss att hantera. Positivt tänkande och positivitet betyder dock inte att man ska bagatellisera svårigheter eller låtsas vara lycklig. I stället handlar det om förmågan att skilja mellan inbillade och verkliga motgångar och att medvetet ägna mer uppmärksamhet åt sådant som är bra.

Välbefinnandecoachen Johanna Koskimies, vice ordförande och kommunikationsansvarig för föreningen Suomen positiivisen psykologian yhdistys, berättar om principerna för positiv psykologi och sätt att genuint stödja ditt eget välbefinnande. Suomen positiivisen psykologian yhdistys är en förening för alla som är intresserade av positiv psykologi.

Vilken är din nivå av välbefinnande?

Föreställ dig en horisontell linje. Den här linjen är nollnivån, ett tillstånd där det inte finns några faktorer som har en negativ inverkan på ditt välbefinnande, såsom depression eller andra sjukdomar eller symtom som påverkar ditt liv. Traditionell psykologi undersöker vanligtvis faktorer under nollnivån och söker lösningar på psykiska störningar.

– För att vara lycklig räcker det inte med att vara fri från sjukdomar; då är man bara vid nollpunkten, säger Johanna Koskimies.

– Den positiva psykologin verkar ovanför nollpunkten. Skillnaden i forskningsinriktningarna kan mycket väl beskrivas som att medan traditionell psykologisk forskning fokuserar på vad som är dåligt och hur man kan lindra det, fokuserar positiv psykologi på vad som är bra och hur man kan stärka det.

Det är värt att komma ihåg att bakom fysisk orkeslöshet kan det också kan finnas en mängd olika fysiologiska faktorer, som bör undersökas av en läkare. Dessa kan till exempel omfatta

  • typ 2-diabetes

  • underaktiv eller överaktiv sköldkörtel

  • sömnapné

  • ferritinbrist och många andra faktorer.

En sjukkostnadsförsäkring som tecknas i god tid kan vara till hjälp för dessa undersökningar. Läs om Fennias sjukförsäkring här.

En kvinna rör på sig ute och mår bra.

De fem delområdena av ett gott liv och negativitetsbiasen

Enligt psykologiprofessorn och författaren Martin Seligman består den positiva psykologin av fem delområden. Seligman menar att dessa faktorer utgör grunden för ett gott liv, ett liv som är meningsfullt och tillfredsställande:

  1. Positiva känslor

  2. Engagemang i sådant som intresserar dig

  3. Relationer som stöder välbefinnande

  4. Meningen med livet

  5. Prestationer som är viktiga för dig

Modellen har senare kompletterats med en sjätte dimension av lycka: hälsa.

– Evolutionen har gjort att människan fokuserar på det som är negativt. För flera tusen år sedan var farorna verkliga och att förbereda sig för dem var en fråga om överlevnad. Idag finns det väldigt få verkliga faror, men även inbillade hot och bekymmer får en oproportionerligt stor betydelse i vårt tänkande. Vi plågas av en negativitetsbias, säger Koskimies.

Den positiva psykologin försöker göra oss medvetna om denna negativitetsbias, som oftast orsakar onödig rädsla och stress.

Mindfulness kan spela en viktig roll för välbefinnandet

Mindfulness kan definieras som ett tillstånd av medveten närvaro där man är medveten om sitt eget tänkande och sina inre känslor, liksom om vad som händer utanför en själv. Regelbunden mindfulnessträning har visat sig minska stress, ångest och till och med depressionssymtom.

Det finns otaliga metoder för att träna mindfulness. En mycket använd och effektiv metod är en daglig övning där du sitter stilla i 20–30 minuter, ger dig själv tillåtelse att slappna av helt, glömmer alla mål, prestationer och avsikter och fokuserar på din andning. Fokusera på hur magen höjer och sänker sig i takt med andningen. När tankarna vandrar iväg, lägg märke till tanken, släpp den och överför försiktigt uppmärksamheten tillbaka till andningen.

Denna ständiga återgång till nuet kan kallas hjärnans ”gym”, och är själva poängen med övningen. Med regelbunden träning över tid ökar avslappningen och sinnet blir lättare, mer positivt och hoppfullt, så att oron inte längre dominerar tänkandet lika mycket.

En kvinna leker med ett barn.

Hur kan du ändra ditt sätt att tänka så att det blir mer positivt?

Studier visar att vi tillbringar upp till 80 procent av vår tid i våra egna fantasier, där vi försöker förbereda oss för framtida händelser och saker. En del av dessa händelser har vi redan upplevt och hanterat. Vissa saker kan vi bara ta itu med när de väl inträffar och även då kan vi förmodligen hantera dem. Men den absoluta majoriteten av våra farhågor är sådana som aldrig kommer att inträffa.

”Smärta är en del av livet, men lidandet är frivilligt.”

Den positiva psykologin förnekar inte de smärtsamma eller svåra stunderna i livet, utan erbjuder verktyg för att hjälpa människor att hantera svårigheterna med mer hopp och mindre lidande. Genom att öppet möta och acceptera livets utmaningar och även svåra känslor kan vi lindra lidandet.

Tips för att stärka ett mer positivt tänkande:

  • Omfamna alla typer av känslor, döm dem inte som bra eller dåliga.

  • Öva dig i att känna medkänsla med dig själv i alla situationer.

  • Var medveten om att du kan välja hur du behandlar och förhåller dig till dig själv.

  • Välj att acceptera dig själv villkorslöst.

  • När du kommer på dig själv med att oroa dig i onödan eller att ge dig själv dåligt samvete, ska du bli medveten om dina tankar och prova ändra dem genom att rikta uppmärksamheten mot något som får dig att må bättre.

  • Varje kväll skriver du ner det som har gått bra under dagen. Även om du inte känner glädje eller tacksamhet för dessa saker, tränar du omedvetet din hjärna att uppmärksamma de goda sakerna under dagen. Det innebär att det finns mindre utrymme för oro och hot i ditt sinne.

  • Njut av positiva möten med andra människor.

En skäggig man åker i en bil.

Sjukkostnadsförsäkringen hjälper dig även vid psykiska problem

Fennias Skydd för hälsa är en sjukförsäkring som kan stödja dig om du behöver mentalvårdstjänster. Som ett tilläggsskydd till Skyddet för hälsa kan du välja till exempel terapiförsäkringen, som ersätter vård som en läkare bedömt vara nödvändig och som ges av en psykoterapeut, psykolog eller psykiatrisk sjukskötare högst 25 gånger under försäkringens hela giltighetstid. Fennias expert Laura Luhtanen, vad kan försäkringen ersätta?

”Skyddet för hälsa omfattar som mest läkarbesök, läkemedel som ordinerats av läkare, undersökningar och psykoterapi, även vid psykiska problem. Försäkringen ersätter också besök hos psykiater, vilket innebär att kunden med hjälp av försäkringen kan skaffa det B-utlåtande som behövs för terapi som ersätts av FPA.”

Du kan alltså påbörja terapin med hjälp av försäkringen och fortsätta med terapin som ersätts av FPA om du kommer upp till antalet besök som ersätts av försäkringen. Du behöver inte B-utlåtande för att få ersättning för terapi, men du kan söka hjälp hos till exempel en psykolog i ett tidigare skede.

Det är viktigt att komma ihåg att sjukförsäkringen täcker sådant som diagnostiseras efter att du har tecknat försäkringen. Med andra ord, ju färre sjukdomar eller begynnande symptom du har när du tecknar försäkringen, desto större försäkringsskydd har du möjlighet att få.

Psst! I sjukkostnads- och olycksfallsförsäkringarna ingår alltid tjänsten FenniaVårdaren, som är tillgänglig varje dag kl. 7–22. Läs mer om FenniaVårdaren här.

Du vet väl att du kan få alla dina hem- och familjeförsäkringar från Fennia? Utöver personförsäkringar kan du också få hem- och bilförsäkringar från Fennia. Läs mera om försäkringar för hem och familj.


Lue lisää

SjukförsäkringArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor