Sisältö
Ladataan...
Yritysturvan tiekuljetuksen, huolinnan ja varastoinnin vastuuvakuutusten esite
Voimassa 1.2.2023 alkaen
Turvaa yrityksesi kuljetuksen ja varastoinnin vastuuvahinkojen varalta
Kuljetuksen aikana voi tapahtua vahinkoja, joista rahdinkuljettaja tai huolitsija on vastuussa. Meiltä saat juuri sinun yrityksesi tarpeisiin parhaiten sopivat kuljetusvastuuvakuutukset, jotka antavat turvaa kuljetettavaan tavaraan liittyvään korvausvelvollisuuteen. Kun vakuutusturva on kunnossa, voit keskittyä liiketoimintaasi.
Huom! Yksityiskohtaiset tiedot vakuutuksista rajoituksineen ovat vakuutusehdoissa ja -kirjassa. Tässä esitteessä annamme esimerkkejä vahinkojen korvattavuudesta erilaisissa tilanteissa. Ratkaisemme vahingot kuitenkin aina tapauskohtaisesti.
Mitä ovat tiekuljetuksen, huolinnan ja varastoinnin vastuuvakuutukset?
Kuljetuksen vastuuvakuutukset on tarkoitettu sinulle, jos yrityksesi on rahdinkuljettaja, huolitsija tai varastoija. Vastuuvakuutuksesta korvaamme vahinkoja, joista yrityksesi on korvausvastuussa jollekin toiselle.
Tiekuljetuksen vastuuvakuutus on tarkoitettu kuljetusliikkeille, jotka kuljettavat korvausta vastaan muiden tavaroita maantiellä tai välittävät näitä kuljetuksia vastiketta vastaan.
Huolintavastuuvakuutus on tarkoitettu yrityksille, jotka
- välittävät kuljetuksia meri-, ilma- tai rautateitse
- sitoutuvat hoitamaan tavaran kuljetuksen meri-, ilma- tai rautateitse
- harjoittavat muuta huolintatoimintaa.
Varastointivastuuvakuutus on tarkoitettu yrityksille, jotka varastoivat toisten omaisuutta. Tällaisia yrityksiä ovat esimerkiksi terminaalin- tai varastohotellinpitäjät.
Millainen omavastuu vakuutuksissa on?
Vakuutuksenottajalla on aina omavastuu, joka mainitaan vakuutuskirjassa. Vakuutusmaksua voi pienentää valitsemalla suuremman omavastuun.
Tiekuljetuksen vastuu- ja huolintavastuuvakuutuksessa vakuutuksenottajalla on lisäksi erityisomavastuu joissain vahingoissa. Se on tietty prosentti vahingon määrästä tai vähintään kiinteä, vakuutuskirjassa mainittu määrä. Erityisomavastuista kerrotaan lisää tuotekohtaisesti.
Missä kuljetusvastuuvakuutukset ovat voimassa?
Vakuutusten voimassaoloalueen voit valita toiminta-alueesi mukaan, kun otat vakuutusta. Voimassaoloalue mainitaan aina vakuutuskirjassa, ja sen laajuus vaikuttaa vakuutusmaksuun.
Esimerkiksi tiekuljetuksen vastuuvakuutuksen voimassaoloalue on Suomi, jos kuljetuksesi alkavat ja päättyvät kotimaassa. Jos yritykselläsi on kansainvälisiä (CMR) kuljetuksia, voimassaoloalue voi olla esimerkiksi Pohjoismaat tai Eurooppa.
CMR-yleissopimus on kansainvälinen sopimus, joka sääntelee kansainvälisiä maantiekuljetuksia.
CMR-kuljetuksilla tarkoitetaan kansainvälisiä eli kahden maan välisiä kuljetuksia. Lyhenne tulee sanoista Convention Relative au Contrat de Transport International de Marchandises par la Route.
Riippumatta vakuutuksen voimassaoloalueesta vakuutus ei ole voimassa eikä siitä makseta mitään korvauksia
- Suomen ulkopuolisissa maissa, jos kyseisen maan lainsäädäntö edellyttää paikallista vakuuttamista paikallisessa vakuutusyhtiössä
- jos vakuutusturvan myöntäminen tai korvausten maksaminen olisi vastoin Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) päätöslauselmaa, Euroopan Unionin, Ison-Britannian tai Yhdysvaltojen lakien tai määräysten mukaisia kauppa- tai taloudellisia pakotteita, kieltoja tai rajoituksia.
Mitä korvaamme tiekuljetuksen vastuuvakuutuksista ja miten?
Tiekuljetuksen vastuuvakuutuksesta korvaamme vakuutusehtojen ja -sopimuksen mukaisesti vahinkoja,
- jotka ovat aiheutuneet tavaran katoamisesta, vähentymisestä, vahingoittumisesta tai tavaran luovutuksen viivästymisestä ja
- joista vakuutettu on tiekuljetussopimuslain tai CMR-yleissopimuksen mukaan korvausvastuussa.
Tiekuljetuksen vastuuvakuutuksesta korvaamme vahinkoja silloin, kun rahdinkuljettaja on tiekuljetussopimuslain mukaan vastuussa vahingosta. Tavaran vahingoittuminen ei aina johda korvausvastuuseen ja siten korvaukseen.
Rahdinkuljettajan enimmäisvastuu on säädetty tiekuljetussopimuslaissa
Tavaravahingossa laskemme korvauksen sen pohjalta, mikä tavaran arvo oli kuljetuksen lähtöpaikkakunnalla. Korvaus on kuitenkin kotimaisissa kuljetuksissa enintään 20 euroa kiloa kohti ja kansainvälisissä kuljetuksissa (CMR) 8,33 SDR:ää kiloa kohti (noin 11 euroa elokuussa 2022). Tämän lisäksi voimme korvata rahtiin, tullimaksuihin ja muihin tavaran kuljetukseen liittyviä kuluja. Luovutuksen viivästymisestä aiheutuvissa vahingoissa rahdinkuljettajan vastuu rajautuu rahtia vastaavaan rahamäärään.
SDR, Special Drawing Right eli erityisnosto-oikeus, on kansainvälisen valuuttarahaston määrittelemä virtuaalinen valuuttayksikkö. Se perustuu koriin, jossa on viisi valuuttaa. Näin sen arvo vaihtelee valuuttojen kurssien mukaan.
Tiekuljetuksen vastuuvakuutus ei kata tiekuljetussopimuslakia laajempaa vastuuta. Se ei kata myöskään sitä vastuun laajennusta, jonka vakuutettu on ottanut vastatakseen tiekuljetussopimuslain pykälien 5, 33, 35.2, 38 tai 48 tai CMR-yleissopimuksen vastaavien kohtien mukaan.
Korvausesimerkkejä
Esimerkki 1
Kuljetusliike oli tehnyt sopimuksen kahden komponenttilavan kuljetuksesta Oulusta Helsinkiin. Tavarat painoivat yhteensä 120 kiloa ja maksoivat 12 110 euroa. Kuljettajan ajovirhe aiheutti matkalla liikenneonnettomuuden, jossa komponentit tuhoutuivat käyttökelvottomiksi.
Maksoimme korvausta tiekuljetuksen vastuuvakuutuksesta tiekuljetussopimuslain mukaisesti 20 euroa kiloa kohti, yhteensä 2 400 euroa.
Esimerkki 2
Kuljetusliike kuljetti suomalaisen teollisuusyrityksen lähetyksiä kerran viikossa Jyväskylästä Helsinkiin. Niiden piti olla Helsingissä viimeistään keskiviikkona klo 16, jotta ne ehtivät Saksaan menevään merikuljetukseen.
Matkalla auto rikkoutui, ja lähetys oli Helsingissä vasta torstaiaamuna. Jotta tavarat saatiin ajoissa perillä, myyjän täytyi lähettää ne lentokuljetuksena. Tästä aiheutui myyjälle ylimääräisiä kuluja. Rahdinkuljettajan tiekuljetuksen vastuuvakuutuksesta korvasimme toimituksen myöhästymisestä maantiekuljetuksen kuljetuskustannusten määrän tiekuljetussopimuslain mukaisesti.
Erityisomavastuu
Sovellamme vakuutukseen perusomavastuun lisäksi vakuutusehtojen mukaisia erityisomavastuita ja mahdollisia vakuutuskirjaan merkittyjä erityisomavastuita.
Erityisomavastuu voi liittyä esimerkiksi seuraaviin asioihin:
- kuorma ajettu kiinni ajotien yläpuoliseen esteeseen
- IVY-maiden kuljetukset
- lämpötilasta johtuvat vahingot.
Mitä tiekuljetuksen vastuuvakuutus ei korvaa?
Tiekuljetuksen vastuuvakuutuksen korvauspiiri on suppeampi kuin yrityksen tiekuljetussopimuslain mukainen vastuu.
- Tiekuljetuksen vastuuvakuutuksesta emme korvaa vahinkoa, jos yritys ei ole tiekuljetussopimuslain mukaan vastuussa vahingosta.
- Tiekuljetuksen vastuuvakuutus ei kata nostoja, ellei niihin liity kuljetusta.
Tiekuljetuksen vastuuvakuutus ei kata nostoja, ellei niihin liity kuljetusta. Pelkkiä nostoja varten on olemassa erillinen taakkavakuutus.
Tiekuljetuksen vastuuvakuutuksesta emme korvaa
- kuljetusvälineen, lastinkantajan, varaston tai ympäristön puhdistuskuluja
- sakkoa, tullirikkomuksista määrättyä veronkorotusta tai virhemaksua tai vastaavaa
- tupakka- tai alkoholituotteisiin liittyviä tulleja, veroja tai muita vastaavia maksuja kansainvälisissä kuljetuksissa
- vahinkoa, joka aiheutuu tavaran luovuttamisesta väärälle vastaanottajalle IVY-maissa.
Ilman erillistä merkintää vakuutuskirjassa emme korvaa vahinkoa, joka aiheutuu
- rahalle tai arvopapereille
- jalometalleille tai -kiville
- jalometallikoruille tai helmille
- arvokkaille taide-esineille.
Esimerkki korvausrajoituksesta
Kuljetusliike oli myynyt kuljetuksen Kotkasta Moskovaan. Moskovassa kuljettaja pysähtyi kysymään tietä ohikulkijalta. Tämä sanoi tietävänsä lastin vastaanottajan ja lupautui ohjaamaan kuljettajan perille. Myöhemmin kuljetusliikkeelle ilmoitettiin, ettei lastia ollut luovutettu oikealle vastaanottajalle. Vahinkoa ei korvattu tiekuljetuksen vastuuvakuutuksesta.
Emme korvaa vakuutustapahtumasta aiheutuneita lisäkustannuksia, jotka syntyvät kuljetuksen viemisestä perille. Pelastamisvelvollisuudesta syntyvät kulut voimme kuitenkin korvata.
Pelastamisvelvollisuudesta voi syntyä kuluja, kun kuljetettava tavara on välittömässä vaarassa vaurioitua tai tuhoutua ja sen pelastaminen vaatii toimenpiteitä. Tällaisia toimenpiteitä ovat muassa tavaran vartioiminen, suojaaminen, siirtäminen, uudelleen kuormaaminen tai kuljettaminen lähimpään varastointipaikkaan.
Jos ajoneuvo tai muu kuljetusväline ei ole ollut vartioituna tai silmälläpidon alaisena, emme korvaa aiheutunutta vahinkoa, kun ajoneuvo on
- varastettu tai yritetty varastaa
- joutunut ilkivallan tai sen yrityksen kohteeksi
- otettu tai yritetty ottaa luvattomasti käyttöön.
Ajoneuvo tai muu kuljetusväline on vartioituna, kun
- ulkopuoliset eivät pääse alueelle, jolle ajoneuvo tai muu kuljetusväline on jätetty ja
- alueella olevaa omaisuutta valvotaan, vartioidaan ja tarkkaillaan ympäri vuorokauden.
Silmälläpidolla tarkoitetaan sitä, että ajoneuvo tai muu kuljetusväline on koko ajan kuljettajan nähtävissä. Sallittuja ovat lyhyet poissaolot, esimerkiksi kuljetustehtävän vuoksi välttämätön tullissa asiointi.
Esimerkki korvausrajoituksesta
Kuljettaja jätti ajoneuvon illalla huoltoaseman pihaan ja lähti lähellä sijaitsevaan kotiinsa yöksi. Hänen tarkoituksensa oli jatkaa matkaa aamulla. Tultuaan aamulla paikalle kuljettaja huomasi, että auton pressut oli viilletty auki ja koko kuorma oli varastettu. Koska huoltoaseman piha oli vartioimaton, vahinkoa ei korvattu tiekuljetuksen vastuuvakuutuksesta.
Vakuutuksesta emme korvaa vahinkoa, jos
- sen syynä on valo tai sen puute tai ilman kosteuspitoisuuden vaihtelu
- tavarakuorma ei ole ollut kuljetuksen aikana asianmukaisesti peitetty tai tavaraa on varastoitu tai säilytetty ulkona.
Esimerkki korvausrajoituksesta
Kun tavara tuli perille, vastaanottaja huomasi, että kaikki pahvilaatikot olivat kosteita. Asiaa selvitettäessä kävi ilmi, että välivarastoinnissa tavarat olivat unohtuneet yöksi terminaalin pihalle ja yöllä oli satanut lunta. Vahinkoa ei korvattu tiekuljetuksen vastuuvakuutuksesta.
Vakuutuksesta emme korvaa vahinkoa,
- jonka on aiheuttanut kuljetus-, tulli- tai muiden asiakirjojen puuttuminen, vajavaisuus tai epäasianmukaisuus, niiden katoaminen tai käyttäminen väärin
- jos vakuutuksenottaja tai vakuutettu ei ulkomaanliikenteessä käyttämässään rahtikirjassa ole ilmoittanut, että kuljetus on kansainvälisen CMR-yleissopimuksen alainen.
Rahdinkuljettajan vastuuta on rajattu sekä korvausvastuun että korvaussumman perusteella. Siksi on tärkeää, että tavaranomistaja ottaa tavarankuljetusvakuutuksen.
Tavarankuljetusvakuutus on omaisuusvakuutus. Siitä voi saada korvauksen tavaran täydestä arvosta riippumatta siitä, onko rahdinkuljettaja vastuussa vai ei.
Tavarankuljetusvakuutus ei kuitenkaan poista rahdinkuljettajan vastuuta: kun tavaravakuutusyhtiö on maksanut vakuutuskorvauksen omalle asiakkaalleen, se perii maksamaansa summaa takaisin rahdinkuljettajalta.
Rahdinkuljettajille ei myönnetä tavarankuljetusvakuutuksia.
Mitä korvaamme huolintavastuuvakuutuksesta ja miten?
Huolintavastuuvakuutuksesta korvaamme vakuutusehtojen mukaan esine- ja varallisuusvahinkoja, joista vakuutettu on Pohjoismaisen Speditööriliiton yleisten määräysten (PSYMin) mukaan korvausvastuussa.
Jos huolintaliike on sitoutunut vastaamaan vahingoista laajemmin kuin PSYMin mukaisesti, huolintavastuuvakuutus ei kata tätä laajennettua vastuuta.
PSYMin mukaan vakuutuksenottajan korvausvelvollisuus voi määräytyä myös kulloinkin käytettyä kuljetusmuotoa koskevien lakien ja asetusten mukaan – näitä ovat esimerkiksi meri- tai rautatiekuljetuslaki tai ilmakuljetuksia koskeva Montrealin yleissopimus. Näissä tilanteissa huolintavastuuvakuutus kattaa myös tämän vastuun.
Korvauksen enimmäismäärä on PSYMin mukainen
Kun maksamme korvausta tavaran katoamisesta tai vähenemisestä, korvauksen laskemisen lähtökohtana on tavaran kauppalaskun mukainen arvo.
Korvauksen määrä on PSYMissä määritellyn huolitsijan vastuun suuruinen, enintään 8,33 SDR:ää kiloa kohti (noin 11 euroa elokuussa 2022). Lisäksi maksamme rahdin, tullimaksut ja muut tavaran kuljetukseen liittyvät kulut.
SDR, Special Drawing Right eli erityisnosto-oikeus, on kansainvälisen valuuttarahaston määrittelemä virtuaalinen valuuttayksikkö. Se perustuu koriin, jossa on viisi valuuttaa. Näin sen arvo vaihtelee valuuttojen kurssien mukaan.
Jos osapuolet ovat sopineet tietyn kuljetusmuodon käytöstä, huolitsijan vastuu määräytyy tätä kuljetusmuotoa koskevien lakien mukaisesti kaikissa niissä tapauksissa, joissa nämä lait poikkeavat PSYMin määräyksistä.
Huolitsijan vastuu määräytyy näin myös, jos tavara on kadonnut, vähentynyt, vahingoittunut tai viivästynyt kuljetuksessa tietyllä kuljetusvälineellä. Siksi korvauksen enimmäismäärä voi olla myös esimerkiksi merilain, rautatiekuljetuslain ja Montrealin yleissopimuksen mukainen.
Korvausesimerkki
Huolintaliike oli saanut kuljetettavaksi lelukontin Kiinasta Kotkaan. Matkan aikana kontit pääsivät liikkumaan laivassa ja tavarat konttien sisällä vaurioituivat. Koska vahinko sattui merikuljetuksen aikana, korvausvelvollisuus ja korvauksen enimmäismäärä määräytyivät merilain mukaan.
Erityisomavastuu
Sovellamme vakuutukseen perusomavastuun lisäksi vakuutusehtojen mukaisia erityisomavastuita ja mahdollisia vakuutuskirjaan merkittyjä erityisomavastuita.
Erityisomavastuu voi liittyä esimerkiksi seuraaviin asioihin:
- IVY-maiden kuljetukset
- lämpötilasta johtuvat vahingot, jos vakuutuksessa on lämpösäädeltyjen kuljetusten laajennus.
Mitä korvaamme varastointivastuuvakuutuksesta ja miten?
Varastointivastuuvakuutuksesta korvaamme varastointitoimeksiannon tekijälle varastointi- tai terminaalitoiminnassa aiheutuneet esine- ja varallisuusvahingot, joista vakuutettu on Pohjoismaisen Speditööriliiton yleisten määräysten (PSYMin) mukaan korvausvastuussa.
Korvauksen enimmäismäärä on PSYMin mukainen
Kun maksamme korvausta tavaran katoamisesta tai vähenemisestä, korvauksen laskemisen lähtökohtana on tavaran kauppalaskun mukainen arvo.
Korvaus on kuitenkin enintään 8,33 SDR:ää kiloa kohti (noin 11 euroa elokuussa 2022).
SDR, Special Drawing Right eli erityisnosto-oikeus, on kansainvälisen valuuttarahaston määrittelemä virtuaalinen valuuttayksikkö. Se perustuu koriin, jossa on viisi valuuttaa. Näin sen arvo vaihtelee valuuttojen kurssien mukaan.
Korvausesimerkki
Varastonpitäjä oli hyllyttämässä tavaroita. Kaksi laatikkoa putosi varaston lattialle ja meni rikki. Vahinko korvattiin varastointivastuuvakuutuksesta.
Mitä huolinta- ja varastointivastuuvakuutukset eivät korvaa?
Huolinta- ja varastointivastuuvakuutuksen korvauspiiri on suppeampi kuin yrityksen PSYMin mukainen vastuu.
Huolintavastuuvakuutus ei kata
- vahinkoa, jos vakuutuksenottaja ei PSYMin mukaan ole vastuussa vahingosta
- välillisiä vahinkoja
- ahtauspalveluita ja laivanselvitystä
- vastuuta kuljetuksen suorittavana rahdinkuljettajana
- pelkkää lastausta, nostoa, siirtoa ja purkua
- asennus- tai laskutustehtäviä tai muita niihin verrattavia työsuorituksia.
Esimerkki korvausrajoituksesta
Huolintaliikkeen kanssa oli sovittu, että se kuljettaa vaatekontin Aasiasta Suomeen, purkaa kontin terminaalissaan, avaa vaatepakkaukset, höyryttää vaatteet ja kuljettaa vaatteet rekille ripustettuna vastaanottajalle.
Vaatteet vahingoittuivat, koska niitä höyrytettiin liian kuumalla höyryllä. Vahinkoa ei korvattu huolintavastuuvakuutuksesta.
Huolintavastuuvakuutus ei kata
- huolitsijan vastuuta silloin, kun tavaroita on kuljetettu moottoriajoneuvolla ja vastuu perustuu tiekuljetussopimuslakiin tai vastaavaan ulkomaiseen lakiin tai CMR-yleissopimukseen
- vahinkoa, jonka on aiheuttanut ilman kosteuspitoisuuden vaihtelu
- vahinkoa, jonka on aiheuttanut lämpötilan muutos tai liian korkea tai alhainen lämpötila.
Poikkeuksena lämpötilasta aiheutuneissa vahingoissa ovat tilanteet, joissa tällainen vahinko on suora seuraus liikenneonnettomuudesta tai haverista ja vakuutuksenottaja tai vakuutettu on vastuussa vahingosta. Voit vakuuttaa lämpösäädellyt kuljetukset ottamalla vakuutukseen erillisen laajennuksen.
Esimerkki korvausrajoituksesta
Kaukoidästä lähetettiin rottinkihuonekaluja Suomeen kontissa merikuljetuksena. Suomessa huonekalujen todettiin olevan homeessa. Tarkastuskertomuksen mukaan kontin ilmanvaihtoaukot oli tukittu, minkä takia tavarat olivat kostuneet ja homehtuneet. Vahinkoa ei korvattu huolintavastuuvakuutuksesta.
Varastointivastuuvakuutuksesta emme korvaa vahinkoa
- silloin, kun vakuutetun varastossa säilytetty tavara varastetaan, katoaa tai häviää mutta tapahtuman ajankohtaa tai tekijää ei voida määrittää tai kun tavaran katoaminen tai häviäminen todetaan vasta inventaarin tai muun tarkistuslaskennan yhteydessä
- jonka aiheuttaja on kasvi-, eläin- tai muu tauti tai tuhoeläimet tai hyönteiset
- joka aiheutuu siitä, että vakuutuksenottaja on laiminlyönyt velvollisuutensa ottaa palo-, vesi-, murto- tai kuljetusvakuutus tai jokin muu vakuutus – vakuutuksemme ei sisällä PSYM 2000 27. pykälän ja PSYM 2015 25. pykälän tarkoittamaa palo-, vesi- ja murtovakuutusta
- jos tavaraa on varastoitu tai säilytetty ulkona tai tavaraa ei ole asianmukaisesti peitetty ja suojattu ja se vahingoittuu tämän takia.
Esimerkki korvausrajoituksesta
Kuljetusliike oli purkanut tavarat perjantaina terminaalin pihalle, jonne ne unohtuivat viikonlopuksi. Maanantaiaamuna havaittiin, että tavarat olivat kastuneet. Vahinkoa ei korvattu varastointivastuuvakuutuksesta.
Millaisia suojeluohjeita tiekuljetuksen, huolinnan ja varastoinnin vastuuvakuutuksiin liittyy?
Tiekuljetuksen, huolinnan ja varastoinnin vastuuvakuutusten vakuutusehdoissa ja -kirjassa on suojeluohjeita tavaroiden pitämiseksi kunnossa koko kuljetusketjun ajan. Tutustu siis tämän esitteen lisäksi myös suojeluohjeisiin ja vakuutusehtoihin.
Vakuutuksenottajan, vakuutetun ja tahon, jonka puolesta he ovat korvausvastuussa, pitää noudattaa lakeja, asetuksia ja viranomaisen antamia määräyksiä kuormaustavasta, lastin kiinnityksestä ja kuljetuksesta.
Voimme evätä korvauksen kokonaan tai pienentää sitä, jos
- suojeluohjeita on laiminlyöty tahallisesti tai huolimattomuudesta jota ei voida pitää vähäisenä ja tämä laiminlyönti on vaikuttanut vahingon syntymiseen
- suojelu- ja toimenpideohjeiden noudattamista on laiminlyöty vakuutustapahtuman satuttua ja tämä on vaikuttanut vahingon määrään tai laajuuteen.
- Lait ja viranomaismääräykset
Lakeja, asetuksia ja viranomaisen antamia määräyksiä kuormaustavasta, lastin kiinnityksestä, sitomisesta, tukemisesta ja kuljetuksesta tulee noudattaa. - Kuljetuksessa käytettävät ajoneuvot
Ajoneuvojen ja perävaunujen tulee olla rekisteröintimaassaan noudatettavien, tieliikenteestä annettujen lakien, asetusten ja viranomaisten antamien ohjeiden mukaisessa kunnossa ja käyttöön hyväksyttyjä. - Kuormankäsittelylaitteet ja niiden kuljettajat
Tavaran käsittelyssä käytettävien trukkien, nostureiden ja muiden kone- tai käsikäyttöisten kuormankäsittelylaitteiden tulee olla huollettu laitteiden valmistajien tai maahantuojien ilmoittamalla tavalla ja soveltua käsiteltävälle tavaralle.
Kuormankäsittelylaitteiden kuljettajien on täytettävä kuljettajille mahdollisesti asetettavat viranomaisten määrittelemät vaatimukset.
- Lait ja viranomaismääräykset
Lakeja, asetuksia ja viranomaisen antamia määräyksiä kuormaustavasta, lastin kiinnityksestä, sitomisesta, tukemisesta ja kuljetuksesta tulee noudattaa. - Kuormankäsittelylaitteet ja niiden kuljettajat
Tavaran käsittelyssä käytettävien trukkien, nostureiden ja muiden kone- tai käsikäyttöisten kuormankäsittelylaitteiden tulee olla huollettu laitteiden valmistajien tai maahantuojien ilmoittamalla tavalla ja soveltua käsiteltävälle tavaralle.
Kuormankäsittelylaitteiden kuljettajien on täytettävä kuljettajille mahdollisesti asetettavat viranomaisten määrittelemät vaatimukset.
- Lait ja viranomaismääräykset
Lakeja, asetuksia ja viranomaisen antamia määräyksiä tavaran käsittelystä, kuormaustavasta, lastin kiinnityksestä, sitomisesta, tukemisesta ja kuljetuksesta tulee noudattaa. - Kuormankäsittelylaitteet ja niiden kuljettajat
Tavaran käsittelyssä käytettävien trukkien, nostureiden ja muiden kone- tai käsikäyttöisten kuormankäsittelylaitteiden tulee olla huollettu laitteiden valmistajien tai maahantuojien ilmoittamalla tavalla ja soveltua käsiteltävälle tavaralle.
Kuormankäsittelylaitteiden kuljettajien on täytettävä kuljettajille mahdollisesti asetettavat viranomaisten määrittelemät vaatimukset.
Mitä vakuutuskirjassa mainitaan?
Vakuutusmäärä on korvauksen enimmäismäärä
Fennia korvaa jokaisessa vahinkotapahtumassa enintään vakuutusmäärän, joka on mainittu vakuutuskirjassa. Määrä on tavallisesti 500 000–1 000 000 euroa. Tämä sisältää vahingonkorvausten lisäksi myös kulut, jotka aiheutuvat korvausvastuun selvityksestä ja mahdollisesta oikeudenkäynnistä.
Rajoituksia
Fennia on vastuusta vapaa sitä vakuutettua kohtaan, joka on aiheuttanut tahallisesti vakuutustapahtuman. Voimme alentaa maksamaamme korvausta tai jättää sen kokonaan maksamatta, jos vakuutettu on aiheuttanut vakuutustapahtuman törkeällä huolimattomuudellaan. Sama pätee silloin, jos vakuutetun alkoholin tai huumausaineen käyttö on vaikuttanut vakuutustapahtumaan.
Vakuutuksesta emme myöskään korvaa
- menetyksiä, vahinkoja, vastuita, kustannuksia tai vahingontorjuntakuluja, jos ne liittyvät millään tavalla minkä tahansa tietokoneen, tietokonejärjestelmän tai -ohjelmiston, haittakoodin, viruksen, tietojenkäsittelyprosessin tai muun elektronisen järjestelmän käyttöön vahingon aiheuttamisessa
- vahinkoa, joka aiheutuu tartuntataudista tai muusta laajalle levinneestä sairaudesta suoraan tai välillisesti.
Korvaussäännöksiä
Kun jotain vakuutuksen korvauspiiriin kuuluvaa tapahtuu ja ilmoitat siitä Fennialle, me selvitämme, onko sinulla korvausvelvollisuutta ja neuvottelemme korvauksen vaatijan kanssa. Jos itse korvaat vahingon, sovit siitä tai hyväksyt vaatimuksen, tämä ei sido Fenniaa, ellei korvauksen määrä ja peruste ole selvästi oikea.
Jos vahingonkorvauskysymys johtaa oikeudenkäyntiin ja vaatimus perusteiltaan ilmeisesti koskee vakuutuksesta korvattavaa vahinkoa, sinun on välittömästi saatuasi tiedon oikeudenkäynnistä ilmoitettava siitä Fenniaan. Fennialla on oikeus päättää oikeudenkäyntiin liittyvistä toimenpiteistä ja asiamiehen valinnasta. Jos et ilmoita oikeudenkäynnistä meille etukäteen, meillä ei ole velvollisuutta korvata oikeudenkäynnistä aiheutuneita kuluja. Jos oikeudenkäynnin kohteena on myös muita asioita, korvaamme ainoastaan vakuutuksen piiriin kuuluvan osuuden kuluista.
Jos Fennia on ilmoittanut vakuutetulle olevansa valmis tekemään sopimuksen vahinkojen korvaamisesta niistä kärsineen kanssa mutta vakuutettu ei suostu tähän, emme ole velvollisia korvaamaan tämän jälkeen aiheutuneita kuluja emmekä selvittämään asiaa enempää.
Vakuutusmaksu
Vakuutusmaksun määrään vaikuttavat muun muassa yrityksen liikevaihto, vakuutuksen voimassaoloalueen laajuus ja valittu omavastuu.
Vakuutuksenottajan on annettava Fennialle tiedot vakuutuskirjassa mainituista maksuperusteista, jotta voimme laskea arvioon perustuvan vakuutusmaksun vakuutuskaudelle sekä määritellä lopullisen vakuutusmaksun vakuutuskauden päätyttyä.
Vakuutusmaksu on maksettava viimeistään laskussa mainittuna eräpäivänä. Jos maksu viivästyy, perimme siitä korkolain mukaista viivästyskorkoa. Jos joudumme lähettämään maksumuistutuksen, perimme siitä lain mukaisen muistutusmaksun. Meillä on vakuutussopimuslain mukaan oikeus irtisanoa vakuutus, jos maksua ei ole maksettu määräaikana.
Vakuutuksenhakijan maksuhäiriön vakavuuden mukaan Fennia voi joko olla myöntämättä vapaaehtoista vakuutusta tai edellyttää, että ensimmäisen vakuutuskauden vakuutusmaksu maksetaan etukäteen, ennen kuin vakuutus tulee voimaan.
Vakuutuskausi on vuoden mittainen ajanjakso, joka on merkitty vakuutuskirjaasi. Vakuutuskausi ei ole välttämättä kalenterivuosi, vaan se on sopimukseesi määritelty ajanjakso.
Mitä tärkeää tietoa liittyy vakuutussopimuksiin?
Voimassaoloaika
Vakuutussopimus on voimassa aina vakuutuskauden kerrallaan, kunnes toinen osapuolista irtisanoo sopimuksen.
Sopimusehtojen muuttaminen, kun vakuutuskausi vaihtuu
Fennialla on oikeus muuttaa vakuutuksen vakuutusehtoja, -maksua ja muita sopimusehtoja. Perusteet muutoksille on määritelty vakuutusehdoissa. Jos muutamme sopimusta, lähetämme ilmoituksen tehtävistä muutoksista etukäteen laskun mukana. Kun olemme lähettäneet ilmoituksen, muutos tulee voimaan seuraavan alkavana vakuutuskauden alusta.
Irtisanominen
Jatkuva vakuutus on voimassa vakuutuskirjaan merkityn vakuutuskauden kerrallaan, jollei jompikumpi sopijapuoli irtisano sopimusta. Vakuutuksenottajalla on oikeus milloin tahansa sanoa vakuutus irti. Irtisanominen on aina tehtävä kirjallisesti. Jos irtisanomisilmoituksessa ei ole erikseen mainittu haluttua päättymispäivää, vakuutus päättyy irtisanomisilmoituksen jättö- tai lähetyspäivästä.
Vakuutusehtojen mukaan Fennia voi sanoa jatkuvan vakuutuksen irti kuukautta ennen vakuutuskauden päättymistä. Meillä on oikeus irtisanoa vakuutus myös vakuutuskauden aikana sellaisen tapahtuman jälkeen, joka vakuutukseen sovellettavien ehtojen mukaan on korvattava. Vakuutussopimuslaissa ja vakuutusehdoissa on lisäksi mainittu tilanteita, joissa vakuutus voidaan sanoa irti muulloinkin kuin ennen vakuutuskauden päättymistä.
Miten toimin, kun vahinko on sattunut?
Tarkista ajantasaiset toimintaohjeet osoitteesta fennia.fi, mistä löydät sujuvimman tavan ilmoittaa vahingosta ja hakea korvausta. Ilmoita vahingosta Fennialle mahdollisimman pian.
Vakuutuksenottajan on esitettävä Fennialle vakuutussopimukseen perustuva kirjallinen korvausvaatimus yhdentoista (11) kuukauden kuluessa vakuutustapahtumasta tai siitä, kun vakuutuksenottaja on saanut tiedon vakuutustapahtuman sattumisesta. Tällaiseksi tiedoksi katsotaan myös vakuutuksenottajalle esitetty reklamaatio tai se, kun vakuutuksenottaja on saanut tiedon vakuutetulle (tai sille, jonka puolesta vakuutettu on korvausvastuussa) esitetystä reklamaatiosta. Jos korvausvaatimusta ei tehdä vaaditussa ajassa, Fennia on vapaa vastuusta.
Korvauksenhakijan on annettava Fennialle sellaiset asiakirjat ja tiedot, jotka ovat tarpeen vastuumme selvittämiseksi. Tällaisia asiakirjoja ovat esimerkiksi ne, joiden avulla voidaan todeta, onko vakuutustapahtuma sattunut, kuinka suuri on vahinko ja kenelle korvaus on maksettava.
Jos vahingon on aiheuttanut ulkopuolinen, tee tälle välittömästi kirjallinen huomautus ja huolehdi siitä, ettei oikeus korvaukseen vanhene. Jos kyseessä on rangaistava teko, ilmoita siitä heti poliisille ja vaadi oikeudessa rikoksentekijälle rangaistusta.
Jos olet tyytymätön Fennian korvauspäätökseen
Korvauspäätökseen tai muuhun vakuutusyhtiön antamaan päätökseen tyytymätön voi kolmen vuoden kuluessa korvauspäätöksen tiedoksisaannista panna vireille kanteen vakuutusyhtiön kotipaikan, oman kotipaikkansa tai vakituisen asuinpaikkansa tai vahinkopaikan käräjäoikeudessa. Päätöksestä voi valittaa myös korvauspäätöksessä ilmoittamaamme puolueettomaan ja maksuttomaan lautakuntaan.
FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonta antaa maksutta riippumattomia neuvoja ja opastusta asiakkaille. FINE ja sen yhteydessä toimiva Vakuutuslautakunta antavat myös ratkaisusuosituksia riita-asioihin (www.fine.fi ).
Kuluttaja voi pyytää erimielisyyksissä neuvoa kuluttajariitalautakunnalta (www.kuluttajariita.fi ).
Käsittelemme Fenniassa asiakkaidemme henkilötietoja tietosuoja- ja vakuutuslainsäädännön mukaisesti. Huolehdimme aina asiakkaidemme yksityisyyden suojasta henkilötietojen käsittelyssä.
Voimme hyödyntää automaattista päätöksentekoa vakuutus- ja korvauspäätöksissä. Automaattisesta päätöksenteosta ilmoitetaan erikseen automaattista päätöksentekoa hyödyntävän palvelun yhteydessä ja pyydetään tarvittaessa suostumus sen hyödyntämiseen. Sinulla on aina oikeus saattaa asiasi manuaalisesti käsiteltäväksi.
Rekisteröidyllä on oikeus tarkastaa itseään koskevat henkilötiedot verkkopalvelussamme ja vaatia virheellisen tai vanhentuneen tiedon korjaamista.
Luovutamme tietojasi vain lainsäädännön nojalla tai antamasi suostumuksen perusteella. Käytämme palvelujemme tuottamisessa ja henkilötietojen käsittelyssä apunamme huolellisesti valittuja ulkopuolisia palveluntarjoajia. Siirrämme palvelutarjoajalle vain ne tiedot, jotka ovat tarpeellisia palvelujen tuottamista varten. Palveluntarjoajamme toimivat meidän puolestamme ja lukuun, eikä heillä ole itsenäistä oikeutta käyttää tietoja.
Vakuutusyhtiöihin kohdistuvan rikollisuuden torjumiseksi ilmoitamme yksityishenkilöä koskevista vahingoista vakuutusyhtiöiden yhteiseen vahinkorekisteriin. Väärinkäytösrekisteriin ilmoitetaan myös tiedot henkilöistä, joiden epäillään syyllistyneen vakuutusyhtiöön kohdistuvaan rikokseen.
Voit tutustua tapaamme käsitellä henkilötietoja osoitteessa www.fennia.fi/tietosuoja. Löydät verkkosivuiltamme myös henkilörekistereidemme selosteet ja tietoa oikeuksistasi.
Voit kysyä meiltä yleistä tietoa henkilötietojen käsittelystä sähköpostitse osoitteella tietosuoja@fennia.fi.
Asiakkaan tuntemistietoja ja muita henkilötietoja voidaan käyttää rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen, paljastamiseen ja selvittämiseen sekä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ja sen rikoksen, jolla rahanpesun tai terrorismin rahoittamisen kohteena oleva omaisuus tai rikoshyöty on saatu, tutkintaan saattamista varten.
Tallennamme puheluita
Tallennamme puheluita vakuutus-, korvaus- ja erikoistarkastustoiminnoissa asiakassuhteen hoitamiseksi ja käydyn keskustelun sisällön varmentamiseksi. Saatamme tallentaa puheluita myös koulutuskäyttöön asiakaspalvelumme parantamiseksi.
Puhelujen hinnat
Soitto 010 5 -alkuisiin ja 010 19 -alkuisiin palvelunumeroihimme maksaa kotimaan verkosta paikallisverkkomaksun ja matkapuhelimesta oman operaattorin perimän matkapuhelumaksun verran.
Vakuutusyhtiön toimilupa, sovellettava lainsäädäntö ja valvontaviranomaiset
Vakuutuksenantajana toimii Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia.
Fennia-konsernin yhtiöt Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia ja Vakuutusosakeyhtiö Henki-Fennia ovat saaneet toimilupansa Suomessa ja soveltavat toiminnassaan Suomen voimassa olevaa oikeutta.
Yhtiöiden kotipaikka on Helsinki ja sopimuskielet ovat suomi ja ruotsi.
Valvontaviranomainen
Finanssivalvonta
Puhelin +358 9 183 51
kirjaamo@finanssivalvonta.fi
www.finanssivalvonta.fi
Julkiset rekisterit, joihin Fennia-konsernin yhtiöt on merkitty:
kaupparekisteri, verohallinto, ennakkoperintärekisteri, arvonlisäverovelvollisten rekisteri, vakuutusmaksu- verovelvollisten rekisteri ja työnantajarekisteri.
Tarjoamisen tai myynnin perusteella annettavat vastikkeet
Fennian asiakaspalvelu- ja myyntihenkilöstö tai Fennian asiamiehet eivät anna vakuutusten tarjoamista koskevassa lainsäädännössä tarkoitettuja henkilökohtaisia suosituksia tarjoamistaan vakuutuksista.
Fennian myyntihenkilöstön palkkaus perustuu osittain myytyjen vakuutusten määrään ja maksettuihin vakuutusmaksuihin.
Fennian vakuutusedustaja saa vakuutuksen myynnistä palkkiota, jonka määrä perustuu myytyjen vakuutusten kappalemäärään sekä joissakin tapauksissa sovitun aikavälin tavoitteiden ylittymiseen.
Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia, Helsinki
Postiosoite: 00017 FENNIA, Y-tunnus 0196826-7
Pääkonttorin käyntiosoite: Kyllikinportti 2, 00240 Helsinki
www.fennia.fi
9231510