Hyppää sisältöön
Kolarin Metallin toimitusjohtaja Ari Hooli.

Vakuutukset turvaavat yrityksen kasvupolun

31.5.2023

Kolarin Metallin toimitusjohtaja Ari Hooli on siirtynyt tehtailta ja kaivoksilta toimistotöihin, mutta tietää, etteivät sairastuminen tai onnettomuudet katso aikaa eikä paikkaa. Silloin on tärkeintä turvata oma ja läheisten toimeentulo sekä yritystoiminnan jatkuvuus.

Kun Ari Hooli perusti Kolarin Metallin vuonna 2017, hänen suunnitelmissaan oli toimia yksinyrittäjänä. Hän ei aavistanutkaan, miten nopeasti toiminta laajentuisi.

– Ensimmäisen puoli vuotta kiersin pääsääntöisesti yksin kaivoksilla ja tehtailla tekemässä kunnossapito-, hitsaus- ja polttoleikkaustöitä. Satunnaisesti otin reissuille työntekijöitä mukaan, ja myös velipoika teki yrityksessä pätkähommia, hän kertoo.

Pian töitä oli kuitenkin niin paljon, että niitä riitti jaettavaksi muillekin. Hoolin veli otti vakituisesta työstään lopputilin ja ryhtyi tämän yhtiökumppaniksi. Nykyisin yritys tekee teollisuuden kunnossapitoa ja teräsrakenne- ja laiteasennuksia enimmäkseen Pohjois-Suomen kaivoksilla ja tehtailla sekä Ruotsin puolella sellutehtailla.

– Aika nopeaa on kasvettu. Viime vuonna työllistettiin noin 30 ihmistä ja lisäksi muutamia aliurakoitsijoita, Hooli kertoo.

Kolarin Metallin toimitusjohtaja Ari Hooli hymyilee.


Vuonna 2021 yrityksen liikevaihto oli 1,83 miljoonaa ja tulos 230 000 euroa, mikä tarkoittaa yli 75 prosentin kasvua edelliseen vuoteen. Tarkoituksena on kasvattaa toimintaa edelleen.

– Olemme tehneet tähän asti pienimuotoisesti teräsrakenteita omalla pienellä pajalla, mutta nyt olemme siirtymässä isompiin tiloihin. Siellä on kaikki tarvittavat koneet ja laitteisto, jotta voimme laajentaa teräsrakennepuolelle, Hooli kertoo.

Vakuutukset kuntoon heti alussa

Hooli kertoo päätyneensä kilpailutusten ja neuvotteluiden jälkeen Fennian asiakkaaksi. Edellisiin vakuutusyhtiöihin hän ei ollut tyytyväinen; palvelussa oli parantamisen varaa ja maksuissa epäselvyyksiä.

– Käytiin silloin heti alkuun Fennian Tornion toimipisteellä keskustelemassa siitä, minkälaisia vakuutuksia tarvitsemme. Onhan niissä aina oma hommansa valita, että mitä kaikkea pitää olla. Mutta siinä helpottaa, kun pystyy keskustelemaan vakuutusyhtiön kanssa niistä omista tarpeistaan. Ne ovat sitten jokaisen omia valintoja, kuinka paljon haluaa varautua ja vakuuttaa itseään tai yritystään, hän toteaa.

Itselleen Hooli otti heti alkuun yrittäjän tapaturmavakuutuksen ja sairaskuluvakuutuksen päiväkorvauksella, sillä yrittäjä on vastuussa omasta toimeentulostaan myös silloin, kun jotain odottamatonta tapahtuu.

– Yksinyrittäjänä toimeentulo oli pakko turvata, koska muuten rahan tuleminen olisi katkennut äkillisesti, jos olisin sairastunut tai loukkaantunut. Nykyisin meillä omistajilla on varaa kolmen viikon omavastuuseen, mikäli sairausloma pitkittyisi, ja vasta sen jälkeen alamme nostaa päiväkorvauksia.

Yrityksellä on ollut vapaa-ajan tapaturmavakuutus työntekijöille alusta lähtien.

– Tapaturmavakuutukset koskevat myös satunnaisia keikkatyöntekijöitä eivätkä vaatineet sen kummempia toimenpiteitä meiltä.

Nykyisin yritys tarjoaa työterveyden ja FenniaHoitajan palvelut kaikille, joilla on työsuhde voimassa.

Vakuutuksista turvaa sekä perheelle että yritykselle

Hoolin työnkuva on muuttunut sitä mukaa, kun työntekijöitä on tullut lisää. Tällä hetkellä hän tekee paljon työnjohdollista toimistotyötä, kun aiemmin hän liikkui kentällä. Samalla riskit ovat vaihtuneet.

– Teollisuudessa laitteiden keskellä työskennellessä voi sattua vakaviakin onnettomuuksia kuten tippumisia tai puristumisia ja pahimmillaan kuolemia. Mutta voihan sitä nytkin sairastua mihin vain, Hooli pohtii.

Sen lisäksi, että vakuutukset muodostavat yrittäjän sosiaaliturvan, ne mahdollistavat yritystoiminnan jatkuvuuden, mikäli toinen osakkaista menehtyisi. Henkivakuutuksen ansiosta myös osakkaiden perheiden toimeentulo on turvattu.

– Mikäli sattuisi pahin mahdollinen, niin henkivakuutus turvaa sekä perheen toimeentulon että yrityksen jatkuvuuden. Meitä on kaksi osakasta ja kuolemantapauksissa edunsaajana on yritys, jottei käy niin, että isot osakkuudet menevät perillisille.

Entä mikä Hoolin mielestä on tärkeintä, kun yrittäjä miettii omaa sosiaaliturvaansa ja vakuutuksia?

– Lainmukaiset vaatimukset pitää tietysti täyttää ja miettiä, mitkä vakuutukset ovat tarpeellisia, jotta yritystoiminta voi jatkua kaikissa tilanteissa.

Yksin näitä asioita ei onneksi tarvitse miettiä, sillä Fenniasta saat apua yrityksesi vakuutustarpeiden kartoittamiseen.

Tutustu Suomen Yrittäjien jäsenetuihinLue yrittäjän ja yrityksen vakuutuskartoituksestaTutustu yrittäjän vakuutuksiin