Vakuuttaminen – mitä se oikeastaan on?
13.8.2020
Oletko joskus pohtinut, mitä vakuutuksen hankkiminen käytännössä tarkoittaa, ja miten vakuutukset oikein toimivat? Lue tämä, niin tiedät.
Vakuutusmaailmaa pidetään helposti kiemuraisena kimppuna erilaisia vaikeita termejä ja monimutkaisia sopimuksia. Voi siihen niitäkin kuulua, mutta vakuuttamisen perusperiaatteet ovat selkeät.
– Vakuuttamisen perimmäinen ajatus on se, että sen avulla varaudutaan elämän epävarmuustekijöihin ja riskeihin, eli mahdollisesti eteen sattuviin vahinkoihin, Fennian palvelujohtaja Mikko Kokko avaa vakuuttamisen periaatteita.
Näillä riskeillä viitataan ennalta arvaamatta ja äkillisesti tapahtuviin tapaturmiin, sairastumisiin, varkauksiin, tulipaloihin tai vaikkapa liiketoiminnan keskeytymiseen. Tällaisiin sattumiin on hyvä varautua etukäteen.
– Vakuutuksen hankkiminen tarkoittaa käytännössä riskin, eli vahingon vaaran, siirtämistä maksua vastaan vakuutusyhtiön korvattavaksi. Kun isompi joukko vakuutuksenottajia – eli yksityishenkilöitä tai yrityksiä – on siirtänyt tietyt riskit vakuutusyhtiön kannettavaksi, voidaan näistä maksuista kertyvästä summasta sitten maksaa korvausta vakuutuksenottajalle, jolle sattuu jokin vahinko, Kokko avaa.
Voidaankin sanoa, että vakuutuksien avulla tasataan riskejä, eli erilaisten vahinkojen taloudellisia seurauksia.
Ehtoihin kannattaa tutustua
Vaikka vakuutus voi kattaa ison osan vahingosta aiheutuvista kuluista, kantaa vakuutuksenottaja aina osan riskistä itse.
– Vakuutuksissa on omavastuu. Tämä tarkoittaa, että asiakas ottaa riskistä euromääräisen osuuden itselleen kannettavaksi, ja vahingon sattuessa korvausta maksetaan omavastuusumman ylittävältä osuudelta. Erilaisissa vakuutuksissa omavastuu määräytyy hieman eri tavalla ja vakuutuksesta riippuen se saattaa olla eri suuruinen, Kokko sanoo.
Omavastuun määrä selviää aina vakuutussopimuksesta ja vakuutuksen ehdoista. Vakuutusehdoista käy myös ilmi se, mitä vakuutus korvaa.
– On toki olemassa nyrkkisääntöjä sille, mitä vakuutuksista yleisesti korvataan: vahingon on oltava ennalta-arvaamaton ja nimenomaan vahinko, eli ei esimerkiksi tahallaan aiheutettu. Myöskään kadonnutta tavaraa ei voida korvata – ellei kyseessä sitten ole varkaus, Kokko selventää.
Näiden nyrkkisääntöjen lisäksi oleellista on, että korvauksen määrä voidaan arvioida euroina. Esimerkiksi tunnearvoa ei voida korvata.
Et jää omillesi, jos vahinko sattuu
Mutta miksi vakuutus kannattaa hankkia? Mitä, jos maksaakin vakuutusmaksuja vuosikaudet, eikä mitään satu? Tähän Kokolla on yksiselitteinen vastaus.
– Yllättävän vahingon kustannukset voivat paljastua niin suuriksi, että niistä voi olla hankalaa selviytyä vahinkohetkellä ilman vakuutusta. Jos vaikkapa astianpesukoneesi rikkoutuu ja aiheuttaa kodissasi vesivahingon, tai puhelimesi putoaa asfaltille ja hajoaa, ilman vakuutusta koko lasku jää maksettavaksi omasta pussistasi. Kohtuullista vakuutussummaa maksamalla sen sijaan voit varautua isompaa – ja pienempääkin – vahinkoa varten.
Jos vahinko sattuu kohdalle, ota pikaisesti yhteyttä vakuutusyhtiöösi, josta saat toimintaohjeet tilanteeseesi.
– Meillä Fenniassa on erilaisiin vahinkotilanteisiin omia palveluitaan. Löydät tarkat toimintaohjeet vahinkojen hoitamiseksi helposti kotisivuiltamme. Saat esimerkiksi ohjauksen lähimmälle huoltamolle, jos sinulle on sattunut peltikolari, tai ajan lääkärille, jos kaipaat hoitoa. Monissa tilanteissa sinun ei tarvitse täyttää erillistä korvaushakemusta ollenkaan, vaan vahingosta selviytymistä helpottavat palvelumme säästävät sinut vahinkoilmoituksen tekemiseltä.
Loppujen lopuksi vakuuttamisen periaatteet ovat siis melko yksinkertaiset. Jos mieltäsi kuitenkin askarruttaa jokin vakuutuksiin liittyvä kysymys, saat avun aina meiltä Fenniasta.
Asuitpa vuokralla tai omistusasunnossa, kotivakuutus tuo turvaa arkeen.
Auttoiko tämä sinua?
Jaa