Pahin riski pamahtaa puun takaa
6.2.2017
Yritystoiminnan riskejä on arvioitava ja hallittava jatkuvasti, sanoo Fennian riskipäällikkö Juhani Rajalahti.
Yrittäjät muistavat yleensä varautua omaisuusriskeihin. Läppärit, kännykät ja varasto vakuutetaan kattavasti – ja autot usein kaikista kattavimmin.
Yrittäjän oma turva sen sijaan jää huonommalle tolalle. Yrittäjän suurin riski on käytännössä yrittäjä itse. Jos hänelle käy jotain, onko siihen varauduttu? Henkilövahinkojen seuraukset ovat usein paljon suuremmat ja niiden vaikutukset laajempia kuin omaisuusvahingoissa.
Yritystoimintaa aloittaessa ainoa lain mukaan pakollinen vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus eli YEL. YEL-työtulon pitäisi vastata sellaista palkkasummaa, joka kohtuudella olisi maksettava, jos yrittäjän tilalle palkattaisiin tekemään samaa työtä yhtä ammattitaitoinen henkilö. Valitettavan monet, varsinkin nuoret yrittäjät, jättävät YEL-maksun minimitasoon, koska
kustannus tuntuu suurelta.
Yrittäjät tietävät YEL-työtulon vaikutuksen eläkekarttumaansa. Nuorelle yrittäjälle eläke tuntuu kuitenkin niin kaukaiselta asialta, ettei siihen varautumista pidetä ajankohtaisena.
YEL-työtulo vaikuttaa laajasti myös yrittäjän sosiaaliturvaan: sen perusteella määräytyvät esimerkiksi sairauspäiväraha, vanhempainetuudet sekä työttömyysturva.
Puutteet yrittäjän omassa turvassa kielivät yleensä siitä, ettei yrityksissä ole tehty pohdintaa suurimmista riskeistä eikä niihin varautumisesta.
Tärkeintä olisi miettiä yrityksen suurimmat riskit ja miten ne toteutuessaan vaikuttaisivat toimintaan. Sen jälkeen valitaan sopivimmat riskienhallintakeinot, joilla riskejä voidaan poistaa tai pienentää. Sellaiset riskit, joista ei itse selviydy, kannattaa siirtää vakuuttamalla vakuusyhtiön kannettavaksi.
Riskienhallinta ei ole vain juttu, joka tehdään kerran yritystoiminnan alkaessa vaan se on jatkuvaa ja suunnitelmallista toimintaa. Erilaisia riskejä tarkastelemalla ja niistä koituvia seurauksia arvioimalla yritys voi varautua uhkatekijöihin sopivimmalla tavalla.
Muutokset yrityksen toiminnassa tai toimintaympäristössä voivat merkittävästi muuttaa yrityksen toimintaan liittyviä riskejä. Tästä syystä yrityksen kannattaa tasaisin väliajoin kartoittaa riskejä, miettiä tulevien muutoksien vaikutuksia ja varmistaa, että riskeihin on varauduttu riittävästi.
Pahin riski on sellainen, jota ei ole tullut edes ajatelleeksi. Se pamahtaa
puun takaa.
Kirjoittaja on Fennian riskipäällikkö. Kirjoitus on julkaistu alunperin Y-Studiossa.
Lue lisää
Auttoiko tämä sinua?
Jaa