Omaa työelämää rakentamassa
30.1.2023
Työelämän vaatimukset ovat jatkuvassa muutoksessa. Moni pohtii, miten kehittää omaa asiantuntemustaan – vai voisiko vielä kouluttautua täysin uuteen työtehtävään? Fennia haluaa tarjota työntekijöilleen mahdollisuuden suunnitella työelämää ja kehittää omia oppimisvalmiuksiaan.
Työuraa on jo takana mutta eläkkeeseen on vielä aikaa. Vieläkö haluaisin kasvaa uuteen rooliin tai kouluttautua? Tällaisia ajatuksia on varmasti monella työikäisellä; niin myös Fennian Omaa työelämää rakentamassa -valmennuspilottiin osallistuneella kajaanilaisella Jenni Tervosella.
“Vaikka työ on vain osa elämää, se on kuitenkin iso osa ja vaikuttaa koko palettiin. Siksi oli hienoa varata hetki aikaa urahaaveiden ja kehittymismahdollisuuksien pohtimiseen”, Jenni kertoo.
Jenni on työskennellyt Fennialla asiakaspäällikkönä pian kahdeksan vuotta.
“Työnkuvani on tosi laaja, sen kaiken kun avaisi niin tulisi pitkä CV”, Jenni nauraa. “Asiakastyö on kuitenkin aina ollut mukana. Laajan skaalan uteliaisuus auttaa tässä työssä tosi paljon ja pitää työn mielenkiintoisena.”
Matkalla kohti tulevaisuuden Fenniaa osaajat ja osaamisen kehittäminen ovat entistä tärkeämmässä roolissa. Loka-marraskuussa 2022 toteutetun valmennuksen tarkoituksena oli tarjota paitsi oppimissuunnitelma, myös työkaluja oman osaamisen jatkuvaan kehittämiseen. Pilottia lähdettiin toteuttamaan yhdessä työelämän muotoilutoimisto Workday Designers Oy:n kanssa.
“Halusimme antaa fennialaisille uudenlaisen mahdollisuuden pysähtyä työarjen keskellä pohtimaan uraa, työn suuntaa sekä omia vahvuuksia innostavalla ja käytännöllisellä tavalla”, Fennian HRD-asiantuntija Emmi Hyypiä avaa valmennuksen tarkoitusta.
Unelmakarttoja ja sparrailukumppaneita
Pilotissa oli mukana parikymmentä fennialaista eri puolilta organisaatiota ja maata. Ajatusta oman työelämän mahdollisuuksista lähdettiin etsimään erilaisin keinoin. Työkaluna käytettiin niin unelmakarttaa kuin erilaisia oppimiskokeiluita.
“Ryhmässä pohdittiin myös sitä, kuka voisi toimia sparrailukumppanina tai mitä aiheen guruilta voisi oppia”, Emmi kertoo. Henkilökohtaiset tavoitteet lähtivät muotoutumaan valmennuksen edetessä.
Tapaamisissa työskenneltiin sekä koko ryhmän kesken että pareittain. Pari sai esimerkiksi ehdottaa mahdollisia uusia työnkuvia toiselle.
“Lyhyen tuntemisen jälkeen oli hauskaa päästä tekemään analysointia toisesta. Itselleni ehdotettiin esimerkiksi järjestötoimintaa. Ehdotuksia yhdisti ihmisläheisyys, jonka olen itsekin kokenut merkityksellisenä työssäni,” Jenni kertoo.
Keskusteluja muiden osallistujien kanssa pidettiin arvokkaana.
“Vaikka olen avoin ihminen luonteeltani, ryhmässä läpikäydyt asiat olivat todella henkilökohtaisia. Ryhmän ilmapiiri oli onneksi turvallinen: joku aloitti kertomaan haaveitaan ja muut jatkoivat”, Jenni iloitsee.
"Mulla on niitä vahvuuksia!”
Osallistujat miettivät kotiläksyinään, miten omia vahvuuksia voisi kehittää ja minkälaiset asiat vievät kohti uratavoitetta. Jenni koki vuosien varrella karttuneen osaamisen läpikäymisen yhdessä ryhmäläisten kanssa palkitsevana.
“Muiden kanssa keskustellessa tajusi, että hei, mulla oikeasti on niitä vahvuuksia! Valmennus herätti rohkeuden ja halun kehittää niitä. Sai mahdollisuuden miettiä, mihin kaikkeen itsellä onkaan valmiuksia”, Jenni kertoo.
Valmennuksessa ei keskitytty löytämään ratkaisuja työnantaja edellä vaan yksilölähtöisesti.
“Olin positiivisesti yllättynyt, miten henkilökohtaiselle tasolle valmennuksessa mentiin: mietittiin miten yksilö voi kasvaa, miten me tullaan onnellisemmiksi ja miten voimme hyödyntää vahvuuksiamme, oli se sitten talon sisällä tai jossain muualla”, Jenni kertoo.
“Sekin on arvokasta työntekijälle, jos valmennuksessa huomaa, että toinen rooli tai toimiala voisi toimia itselle paremmin”, Emmi toteaa.
Oppiminen – muuttuvan työelämän supervoima
Nykypäivän työelämä vaatii jatkuvaa kehittämistä ja kehittymistä. Oppimisvalmiuksien vahvistamisesta on etua paitsi työntekijälle, myös yritykselle.
“Me Fennialla uskomme, että mitä paremmin pysymme mukana muuttuvassa työelämässä, sitä paremmin menestymme yksilöinä ja työyhteisönä”, Emmi sanoo.
Jenni sanoo valmennuksen auttaneen oman itsetuntemuksen kehittämisessä. Oman työhyvinvoinninkin Jenni kokee parantuneen.
“Mitään varsinaista ahaa-elämystä en saanut, sillä koen tuntevani itseni hyvin ja olen itseni kanssa sinut. Valmennus antoi kuitenkin mahdollisuuden pysähtyä ajattelemaan ja vahvisti omia mietteitä siitä, että tulen ihmisten kanssa hyvin juttuun. Löytyi se punainen lanka työurasta“, aikanaan opettajaksi opiskellut Jenni sanoo. Jenni sai valmennuksen myötä rohkeutta edistää omia tulevaisuuden haaveitaan uuden koulutuksen myötä.
“Alan opiskella sosionomiksi verkko-opintoina! Joskus isona haluaisin olla yrittäjä, ja tämä on askel sitä kohti. Uskon, että tulevaisuudessa ihmisläheisyyden ja empaattisuuden rooli vain korostuu. Uusista taidoista on varmasti apua myös meillä Fenniassa”, Jenni pohtii.
Jenni sai koulutuksesta paitsi eväitä jatkoa varten, myös uusia kontakteja muista osallistujista.
“Oli todella mielenkiintoista kuulla mitä muiden työpäiviin kuuluu ja miten monenlaista osaamista vakuutusalalla tarvitaankaan”, Jenni hymyilee.
Lue lisää
Auttoiko tämä sinua?
Jaa