Mitä tilinpäätös tarkoittaa ja miten sitä tulkitaan? Tässä vastaukset
18.3.2022
Tilinpäätös koostaa tilikauden tapahtumat yhteen. Yrittäjälle se on tärkeä keino arvioida myös yrityksen tulevaa kehitystä.
Tilinpäätös on yrittäjälle taloudenhallinnan väline, joka näyttää numeromuodossa, mitä yrityksessä on tapahtunut tilikauden aikana.
– Tilinpäätöksellä kerrotaan, millainen yrityksen kannattavuus on ollut ja millainen yrityksen varallisuus on, kertoo Tilipalvelu Sirpa Koposen yrittäjä Sirpa Koponen.
Tilinpäätös koostuu tuloslaskelmasta ja taseesta sekä tarvittavista liitetiedostoista. Tuloslaskelma kertoo kannattavuudesta ja tase kokoaa yhteen yrityksen omaisuuden ja velat.
Tilinpäätös tehdään vuosittain viimeistään neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Suurimmalla osalla yrityksistä tilikausi päättyy vuoden vaihteessa, mutta joillain voi olla käytössä niin sanottu murrettu tilikausi. Silloin tilikausi voi päättyä muulloinkin.
Kirjanpidon kokooma
Tilinpäätös ottaa aina katsauksen päättyvään tilikauteen. Jos kirjanpito on kunnossa, tilinpäätöksen sisältö tulee vain harvoin yllätyksenä.
Kirjanpitoa tehdään pääsääntöisesti kuukausittain, ja tilikauden varrella saadaan alustavaa tietoa siitä, miltä tilikausi näyttää. Hyvä kassanhallinta pitää yrityksen liikkeessä vuoden ympäri.
Mitä tarkemmin kirjanpitoa tehdään tilikauden aikana, sen selvemmin yrittäjä näkee, missä ollaan menossa ja millainen on ennuste tilikauden tuloksesta. Kirjanpitoa seuraamalla pysyy myös perillä siitä, onko ennakkoveroja maksettu riittävästi.
Vaikka tilinpäätös kokoaa menneet tapahtumat, auttaa se hahmottamaan myös tulevaa. Se antaa yrittäjälle paljon taustatietoa siitä, millaisia kulut ovat olleet ja auttaa punnitsemaan tulevaisuuden ratkaisuja, kuten työntekijän palkkaamista.
Säännökset velvoittavat
Tilinpäätöksen teosta on määritelty eri säännöksissä. Kirjanpitolaki edellyttää kirjanpitovelvollisia, kuten osakeyhtiöitä, tekemään tilinpäätöksen.
Lue lisää tilinpäätöksen tekemisestä.
Tilinpäätöksen tehtävät
Tilinpäätös on yrittäjälle monella tavalla hyödyllinen apuväline. Siksi se on syytä tehdä huolella. Sen hyödyt ovat Koposen mukaan seuraavat:
- Tilinpäätös kertoo kannattavuudesta
Jokaisen yrittäjän tulisi tietää yrityksensä tilanteesta: ovatko hinnat sellaisia, että niillä kannattaa myydä palveluita tai tuotteita? Tilinpäätöksen avulla saadaan laskettua, onko toiminta kannattavaa vai ei, Koponen tiivistää. Tilanne on silloin huono, jos yrittäjä tekee ilmaista työtä, eikä ymmärretä, että oma työ pitäisi saada jollain aikavälillä kannattavaksi ja saada sille korvaus. - Näyttöä lainan hakuun
Jos yrittäjä tarvitsee esimerkiksi lainaa, on rahoittaja kiinnostunut tietämään, miten yrityksellä menee taloudellisesti. Tilinpäätös on hyvä työkalu yrityksen asemasta kertomiseen. Rahoittaja haluaa tietää, onko yrityksellä kykyä maksaa laina takaisin. - Veroviranomaisten vaatimat tiedot
Tilinpäätöstä tarvitaan myös veroilmoituksen laatimiseen. Se kokoaa niin tuotot, kulut kuin omaisuuserät veroilmoitusta varten. - Yrityksen myynti mielessä?
Myös yritystä myydessä tilinpäätösten on oltava kunnossa. Ne auttavat myös miettimään sopivaa kauppahintaa yritykselle.
– Todella tärkeää on tietää, miten yritys on menestynyt ja mitä siitä ylipäänsä kannattaa kauppahintana pyytää.
Tilinpäätöksen teko
Tilinpäätös koostuu taseesta, tuloslaskelmasta, mahdollisesta rahoituslaskelmasta (mikro- ja pienyrityksiltä sitä ei vaadita) ja liitetiedostoista. Tilinpäätösten ulkonäkö on melko samanlainen, koska niiden sisältö on määritelty kirjanpitosäännöksissä.
Taseen tehtävä on koota yhteen yrityksen varat ja velat. Se kertoo, miten hyvässä kunnossa yritys on omaisuuden osalta. Tase luetteloi, mitä yritys omistaa ja sen avulla saadaan selville, minne ollaan velkaa ja onko yrityksellä lainoja, ostovelkoja tai lomapalkkavelkoja.
Kun varoista vähennetään velat, saadaan yrityksen nettovarallisuus.
– Jos yritys on saanut tehtyä voittoa ja omaisuutta on paljon, se tarkoittaa, että yritys voi hyvin ja pystyy hoitamaan velvoitteensa paremmin, kertoo Sirpa Koponen.
Tuloslaskelma puolestaan osoittaa, millaisia yrityksen tulot ja menot ovat olleet tilikauden aikana.
Koponen muistuttaa, että kuka tahansa voi päästä lukemaan osakeyhtiön tilinpäätöksen. Muuten toiminimen ja osakeyhtiön tilinpäätösten erot ovat vähäisiä.
– Oli sitten kyseessä toiminimi tai osakeyhtiö, tärkeintä tilinpäätöksessä on ymmärtää, millainen korvaus omalle työpanokselle saadaan.
Tutustu yrittäjän vakuutuksiin
Teksti: Silja Eisto
Lue lisää
- Mitä yhteisövero tarkoittaa ja mitä siitä on hyvä tietää?
- Miten idea muuttuu hyväksi liikeideaksi? 7 vinkkiä
- 3 x Yrittäjän sosiaaliturva
- Toiminimen verotus: Mätkyt uhkaavat, jos et ole hereillä
- Osakeyhtiön perustaminen mielessä? Muista nämä 10 vinkkiä
- Onko minusta yrittäjäksi? Tietyt ominaisuudet ovat eduksi
- Haluaako yritys menestyä? Työelämän muotoilu luo vahvan pohjan
- Pidä ennakkovero ajan tasalla – muutosta on helppoa hakea
Auttoiko tämä sinua?
Jaa