
Majoitus- ja ravintola-ala on merkittävä työllistäjä – hyvä riskienhallinta luo tukevan turvaverkon
8.4.2025
Monelle ravintola- tai majoitusalan ammattilaiselle oma yritys on unelma. Jotkut ovat jo unelmansa kimpussa, osa vielä haaveilee asiasta. Ravintola- tai majoitusalan yrittäjällä on usein visio tai näkemys, miltä hänen yrityksensä ja asiakaskuntansa näyttää, ja miten yrityksen vieraskirjaa lähdetään täyttämään. Osana yrittäjyyttä kulkee myös ajatus riskin ottamisesta.
– Kuten yrittäjät hyvin tietävät, yrittäjyys sisältää aina riskinottoa. Erilaiset riskit ja niiden tunnistaminen ovat olennaisessa roolissa yrityksen toiminnassa, sanoo Fennian vakuutuspalveluiden johtaja Pasi Laaksonen.
Fennia on yli 140-vuotisen historiansa aikana toiminut lukuisten majoitus- ja ravintola-alan riskienhallinnan kumppanina ja asiantuntijana.
Laaksosen mukaan useimmat vahinkoihin liittyvät riskit voidaan vakuuttaa. Vakuutuksen tarkoituksena on tuoda yritykselle taloudellista turvallisuutta: jos jokin yritykselle sattunut vahinko aiheuttaa taloudellisia menetyksiä, on vakuutuksesta mahdollista hakea niihin korvauksia.
– Vakuuttaminen on korvaustoiminnan ohella ennen kaikkea kokonaisvaltaista riskienhallintatyötä: sen lisäksi, että riskejä pyritään välttämään, niihin myös varaudutaan. Näin minimoidaan mahdollisten vahinkojen aiheuttamat haitat. Vakuutusyhtiöllä on tässä tärkeä rooli, Laaksonen sanoo.
Ennakoivaa riskienhallintatyötä tehdään kahdesta näkökulmasta. Fennia auttaa kartoittamaan yrityksen riskejä ja ehkäisemään mahdollisia vahinkoja ennalta, jotta niiden todennäköisyys pienenisi merkittävästi. Ennaltaehkäisevän työn lisäksi riskienhallinnassa on tärkeää varautua mahdollisiin vahinkoihin, jotta niiden sattuessa yrityksen toiminta voi jatkua mahdollisimman pian.
– Vahingot aiheuttavat yritykselle haittaa lähes aina, vaikka niistä saisikin korvauksia. Esimerkiksi pieni ravintola saattaa joutua keskeyttämään koko toimintansa avaintyöntekijän tapaturman, keittiökoneen rikkoutumisen tai tulipalon seurauksena. Silloin pettyneitä, pöytävarauksen tehneitä tai ovelta kääntyneitä asiakkaita on hyvin vaikea korvata. Vahingot saattavat aiheuttaa myös vakavaa mainehaittaa, Laaksonen muistuttaa.
Ennalta ehkäisevän riskienhallintatyön lisäksi on tärkeää, että yritys pääsee mahdollisimman pian jatkamaan toimintaansa. Esimerkiksi loukkaantunut työntekijä on tärkeää saada mahdollisimman nopeasti oikeanlaiseen hoitoon, jotta tervehtyminen tai kuntoutuminen pääsee alkamaan. Työntekijän paluu arkeen ei ole ainoastaan yrityksen, vaan luonnollisesti myös työntekijän itsensä etu.
Majoitus- ja ravintola-alalla korostuvat henkilö- ja paloriskit
Yrityksen riskit voi yleisesti ottaen jakaa henkilöriskeihin, taloudellisiin riskeihin ja vahinkoriskeihin. Henkilöriskit voivat tarkoittaa esimerkiksi avainhenkilön irtisanoutumista, kun taas taloudelliset riskit liittyvät markkinaan ja yrityksen kannattavuuteen. Vahinkoriskit ovat puolestaan yllättäviä ja haitallisia tapahtumia, kuten vesiputken rikkoutuminen tai työntekijän sairastuminen. Vahinkoriskejä vastaan voi suojautua vahinkovakuutuksella, joka korvaa vahingosta aiheutunutta taloudellista menetystä.
– Riskien vakavuus vaihtelee hyvin paljon. Pahimmillaan riskit, erityisesti vahinkoriskit, voivat aiheuttaa haittaa sekä terveydelle että koko yrityksen toiminnalle, Laaksonen muistuttaa.
Ravintola-alalla tyypilliset työtapaturmat ovat liukastumis- tai kompastumisvahinkoja sekä keittiön puolella sattuvia viilto- ja palohaavereita. Leivonta tuo lisäksi selkeästi kohonneen ammattitautiriskin jauhopölystä johtuen. Majoitusalalla esimerkiksi siivoojat liikkuvat työpäivänsä aikana paljon, joten heillä esimerkiksi työtapaturmien riski on korkeampi.
Ravintola-alalla tyypillisiä omaisuuteen liittyviä riskejä ovat keittiön laitteistojen toiminta. Esimerkiksi kylmälaitteiden kunnossapito on tärkeää, sillä niiden rikkoutuminen voi häiritä tai pahimmillaan estää ravintolan liiketoiminnan.
Keittiössä on myös korostunut tulipaloriski, sillä ravintolan keittiössä käytetään usein kuumia laitteita ja rasvakeittimiä. Esimerkiksi ilmanvaihtokanavien toimintaan on sen vuoksi kiinnitettävä erityistä huomiota. Myös majoitustoiminnassa paloturvallisuus on tärkeässä roolissa ja tilojen poistumisteihin, paloilmaisinjärjestelmiin ja ensisammutuskalustoon on syytä kiinnittää erityistä huomiota.
Ravintolatoiminnassa erityinen riski on elintarvikkeiden käsittelyyn liittyvä epidemiariski, esimerkiksi salmonella. Epidemiavahinko voi johtaa nopeasti ravintolatoiminnan keskeytymiseen ja vakavaan mainehaittaan.
Vastuuriskit nousevat majoitus- ja ravintolatoiminnassa merkittävään rooliin. Esimerkiksi talvella on syytä huolehtia toimitilaturvallisuuteen erityisesti liukkailla keleillä. Liukastumiset voivat aiheuttaa vakavia henkilövahinkoja ja talvikunnossapidon vastuukysymykset voivat johtaa merkittäviinkin vahingonkorvauksiin, jos kunnossapitoa on laiminlyöty. Ravintolatoiminnassa myös ruoassa olevat vierasesineet aiheuttavat toisinaan hammasvammoja.
– Tietoturvariskit ovat olennaisessa roolissa varsinkin majoitusalalla, jossa kerätään runsaasti henkilötietoja yrityksen asiakkaista. Kansainväliset hotelliketjut ovat olleet viime vuosina vakavien tietomurtojen kohteena. Tietoturvarikollisuuden lisäksi on syytä huomioida myös henkilöstön osaaminen ja riittävä ymmärrys tietoturvan ja tietosuojan merkityksestä.
Tyypillisten majoitus- ja ravintolariskien lisäksi alalla on syytä huomioida oheistoimintaan liittyvät riskit. Esimerkiksi erilaiset retket tai catering-toiminta on hyvä muistaa vakuutustarpeita kartoittaessa. Samoin erilaiset lisärakennelmat kuten kesäterassit tai muut rakennelmat on syytä muistaa vakuuttaa.
Majoitus- ja ravintola-alan vahinkoriskejä
Henkilöriskejä
- Työpaikan tapaturmariskit
- Työmatkojen tapaturmariskit
- Vapaa-ajan tapaturmariskit
- Sairastumiset
- Ammattitaudit
Omaisuusriskejä
- Palo-, noki- ja savuvahinkoihin liittyvät riskit
- Vesi- ja vuotovahinkoriskit
- Murto- ja ilkivaltavahinkoriskit
- Rikkoutumiset
- Tietoturvariskit
- Liiketoiminnan keskeytymiseen liittyvät riskit
Vastuuriskit
- Vastuuriskit
- Oikeusturvariskit
Fennia on omistaja-asiakkaidensa riskienhallinnan kumppani
Yrittäjä päättää lopulta itse, mitä riskejä hän haluaa jakaa vakuutusyhtiön kanssa ja mitä riskejä yritys kantaa itse. Yrittäjän ei kuitenkaan tarvitse miettiä ja arvioida asioita yksin. Fennialla on pitkä kokemus omistaja-asiakkaidensa riskien hallinnassa ja valinnassa.
– Me kerromme, mitkä eri asiat riskeihin vaikuttavat ja minkälaisia seurauksia eri vahingoilla voi olla. Näin yrittäjä voi tehdä huolellisesti harkitun päätöksen siitä, mitä riskejä hän haluaa jakaa, Laaksonen sanoo.
Fennia tekee jatkuvaa työtä omistaja-asiakkaidensa riskienhallinnan hyväksi siten, että vahinkoja paitsi sattuisi mahdollisimman vähän, mahdollisiin vahinkoihin olisi myös varauduttu mahdollisimman hyvin.
– Riskienhallintatyö on olennainen osa menestyvän yrityksen strategiaa. Kun yrityksen riskit on tunnistettu ja niihin on reagoitu mahdollisimman hyvin, voi yrittäjäkin keskittyä olennaiseen eli oman yritystoimintansa pyörittämiseen ja kehittämiseen.
Yrittäjä, muistathan huolehtia jaksamisestasi
Majoitus- ja ravintola-alalla on tyypillistä, että yrittäjä on yrityksensä avainhenkilö ja toisinaan jopa sen olemassaolon edellytys. Siksi yrittäjän prioriteettilistalla tulisi korostua myös omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen.
Yrittäjyydessä monia houkuttelee ennen kaikkea vapaus, itsensä toteuttaminen ja unelmiensa seuraaminen. Yrittäjyyteen liittyy myös usein myös ajatus pitkistä työpäivistä ja yksin pärjäämisestä. On kuitenkin tärkeää hyväksyä, että kaikkea ei voi hallita ja että yrittäjänkin tulee huolehtia jaksamisestaan. Pitkäjänteisyys, armollisuus ja rohkeus ovat avainominaisuuksia menestyvälle yrittäjälle.
Vaikka yrittäjyys on elämäntapa, ei se automaattisesti tarkoita jatkuvaa työn paiskimista. Jos levolle ja palautumiselle ei jää riittävästi aikaa, ei yrityksen tie välttämättä voi viedä kovin pitkälle. Yrittäjä tarvitsee lomaa, vapaa-aikaa ja sosiaalisia verkostoja siinä missä muutkin ihmiset.
Lue lisää
- Ravintola-alalla joka kuukausi yli 200 työtapaturmaa ‒ terävät työkalut, kompastumiset ja raskaat taakat tyypillisimpiä aiheuttajia
- Tuloslaskelmia lomamatkalla ja kannukset alalle ravintolan tiskihuoneesta – Jenni ja Joonas Keskinen kasvoivat perheyrityksen johtoon
- Yrittäjän vakuutukset
- Työntekijöiden vakuutukset
- Omaisuus ja toiminta
Auttoiko tämä sinua?
Jaa