Hyppää sisältöön
Nainen nousee rekan kyytiin.

Kuljetus- ja logistiikka-alalla riskienhallinta on keskeisessä roolissa

4.12.2024

Kuljetus- ja logistiikka-alalla toimitusvarmuus on keskeisessä roolissa Suomen pitkistä välimatkoista johtuen. Fennia on tehnyt yli 140-vuotisen historiansa aikana pitkäjänteistä työtä yritysten riskienhallinnan kumppanina.

Kumipyörillä tapahtuva tavarankuljettaminen on maamme pitkistä välimatkoista johtuen keskeisessä roolissa, jotta yhteiskunnan ja talouden rattaat pysyvät liikkeessä. Tavaraliikenteestä jopa 90 prosenttia kulkee maanteitä pitkin, ja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n tilastojen mukaan Suomessa kertyykin enemmän kuljetuskilometrejä tuotetta kohden kuin missään muualla Euroopassa.

Kuljetus- ja logistiikka-alalla toimii Tilastokeskuksen mukaan lähes 25 000 yritystä, jotka työllistävät yli 111 000 työntekijää. Yritysten toimintaan kuuluvat muun muassa tieliikenteen tavarankuljetus, varastointi, huolinta ja muut rahtipalvelut.

Riskienhallinta on keskeisessä roolissa kaikissa yrityksissä, mutta kuljetus- ja logistiikka-alalla se korostuu entisestään, koska moni yhteistyökumppani on riippuvainen tämän alan toimitusvarmuudesta. Työntekijöihin ja yrittäjiin, ajoneuvoihin ja toimitiloihin osuvat vahingot voivat aiheuttaa viivästyksiä ja keskeytyksiä, jotka puolestaan voivat vaikuttaa pitkänkin ketjun toimintaan.

Kuten suomalaiset yritykset usein, myös kuljetus- ja logistiikka-alan toimijat ovat pääsääntöisesti pieniä perheyrityksiä ja liikennöivät yhdellä tai muutamalla ajoneuvolla.

Yritysten määrä kuorma-autojen ja pakettiautojen lukumäärän mukaan luvanvaraisessa liikenteessä

Valtaosa kuljetusalan yrityksistä on pieniä ja toimii 1–3 kuorma- tai pakettiautolla. . Suuria, yli 100 ajoneuvon yrityksiä on vain kourallinen. Lähde: SKALin vuoden 2021 toimialakatsaus

Valtaosa kuljetusalan yrityksistä on pieniä ja toimii 1–3 kuorma- tai pakettiautolla. . Suuria, yli 100 ajoneuvon yrityksiä on vain kourallinen. Lähde: SKALin vuoden 2021 toimialakatsaus

Yrityksen riskienhallinta on menestyksen kivijalka

Fennia on yli 140-vuotinsa historiansa aikana toiminut lukuisten kuljetus- ja logistiikkayrityksen riskienhallinnan kumppanina ja asiantuntijana.

– Yrittäjyys sisältää aina riskinottoa. Erilaiset riskit ja niiden tunnistaminen ovatkin olennaisessa roolissa yrityksen toiminnassa. Yritystoimintaan liittyy useita erilaisia riskejä, kuten liikeriskejä, vastuuriskejä ja sopimusriskejä, sanoo Fennian vakuutuspalveluiden johtaja Pasi Laaksonen.

Laaksosen mukaan useimmat vahinkoihin liittyvät riskit voidaan vakuuttaa. Tämän tarkoituksena on tuoda yritykselle taloudellista turvallisuutta: jos jokin yritykselle sattunut vahinko aiheuttaa taloudellisia menetyksiä, vakuutuksesta on mahdollista hakea niihin korvauksia.

– Vakuuttaminen ei ole kuitenkaan ainoastaan vakuutuksen ostamista ja mahdollista vahinkojen korvaamista, vaan siihen liittyy kokonaisvaltaista riskienhallintatyötä: sen lisäksi, että riskejä pyritään välttämään, niihin myös varaudutaan. Näin minimoidaan mahdollisten vahinkojen aiheuttamat haitat, Laaksonen sanoo.

Ennakoivaa riskienhallintatyötä tehdään kahdesta näkökulmasta. Fennia auttaa kartoittamaan yrityksen riskejä ja ehkäisemään mahdollisia vahinkoja ennalta, jotta niiden todennäköisyys pienenisi merkittävästi.

Ennaltaehkäisevän työn lisäksi riskienhallinnassa on tärkeää varautua mahdollisiin vahinkoihin, jotta niiden sattuessa yrityksen toiminta voi jatkua mahdollisimman pian. Yksinkertaistettu esimerkki vahinkoon varautumisesta on vararenkaan kuljettaminen mukana, jolloin sen saa nopeasti vaihdettua rengasvahingon sattuessa.

– Vahingot aiheuttavat yritykselle haittaa lähes aina, vaikka niistä saisikin korvauksia vakuutuksesta. Esimerkiksi pieni kuljetusalan yritys, jolla on vain yksi auto, saattaa joutua keskeyttämään toimintansa tapaturman tai ajoneuvon rikkoutumisen seurauksena. Asiakkaalle toimiva logistiikka voi olla elintärkeää, jolloin se saattaa esimerkiksi etsiä uuden toimittajan, Laaksonen muistuttaa.

Ennalta ehkäisevän riskienhallintatyön lisäksi on tärkeää, että yritys pääsee mahdollisimman pian jatkamaan toimintaansa. Esimerkiksi loukkaantunut työntekijä on tärkeää saada mahdollisimman nopeasti oikeanlaiseen hoitoon, jotta tervehtyminen tai kuntoutuminen pääsee alkamaan. Työntekijän paluu töihin ei ole ainoastaan yrityksen etu, vaan luonnollisesti myös työntekijän itsensä.

Kuljetus- ja logistiikkatoimialan riskit voivat pahimmillaan keskeyttää yrityksen toiminnan

Kuljetus- ja logistiikka-alan riskit voidaan jakaa henkilö-, taloudellisiin ja vahinkoriskeihin. Ne kaikki voivat toteutuessaan vaarantaa koko yrityksen toiminnan. Riskien hallitsemiseksi on useita eri menetelmiä, ja vakuuttamista sekä siihen liittyviä palveluita voidaan käyttää useimmissa tapauksissa.

– Yritystoiminnan jatkuvuutta voivat vaikeuttaa esimerkiksi henkilöstön tapaturmat, liikenteessä sattuvat ajoneuvojen omaisuusvahingot tai vaikkapa tietoturvaan liittyvät riskit. Kuljetuksen ja logistiikan alalla korostuu myös toimitilojen ja terminaalitilojen hoitaminen – esimerkiksi epäsiisti varasto tai puutteet turvallisuuskäytänteissä voivat lisätä tapaturmien riskejä ja heikentää paloturvallisuutta, sanoo Laaksonen.

Kuljetus- ja logistiikka-alan yritys usein kuljettaa ja varastoi toisen omaisuutta ja on siitä vastuussa. Tällaisia yrityksen aiheuttamia, toisen tahon omaisuuteen kohdistuvia riskejä kutsutaan vastuuriskeiksi, joiden varalta yritykset ottavat usein vastuuvakuutuksen.

Logistiikan ja varaston hallinta ei ole mahdollista ilman toimivaa IT-järjestelmää. Tietojärjestelmän käytön estyminen pysäyttää toiminnan käytännössä heti.

– Tietoturvallisuuteen ja järjestelmän käytettävyyteen on syytä panostaa. Erityisesti kuljetus- ja logistiikka-alalla IT-järjestelmä on yritysten toimintavarmuuden kannalta keskeisessä roolissa, ja monessa yrityksessä tämän riskin taklaamisessa on vielä töitä tehtävänä, Laaksonen kertoo.

Laaksosen mukaan ongelmatilanteissa ulkopuolinen asiantuntija-apu on usein tarpeen, jotta toimintaa voidaan mahdollisimman nopeasti jatkaa eikä taloudellisia menetyksiä ja mainehaittaa pääse liiaksi syntymään.

Kuljetus- ja logistiikka-alan vahinkoriskejä

Henkilövahinkoja

  • Työssä sattuvat tapaturmat
  • Työmatkalla sattuvat tapaturmat
  • Vapaa-ajalla sattuvat tapaturmat
  • Sairastumiset
  • Ammattitaudit

Omaisuusvahinkoja

  • Palo-, noki- ja savuvahingot
  • Vesi- ja vuotovahingot
  • Murto- ja ilkivaltavahingot
  • Rikkoutumiset
  • Tietoturvavahingot
  • Vastuuvahingot
  • Oikeusturvavahingot
  • Liiketoiminnan keskeytyminen

Ajoneuvovahinkoja

  • Ajoneuvolle sattuvat vahingot
  • Ajoneuvon muille aiheuttamat vahingot

Kuljetus- ja logistiikka-alalla, kuten muillakin aloilla, voi sattua hyvin erilaisia vahinkoriskejä. Niiden vakuuttaminen on osa yrityksen riskienhallintaa – yrittäjä päättää vakuutusyhtiön avulla, mitä riskejä hän jakaa vakuutusyhtiön kanssa ja mitkä riskit hän päättää kantaa itse.

Lopuksi

Yritys päättää itse, mitä riskejä se haluaa jakaa vakuutusyhtiön kanssa ja mitä riskejä yritys kantaa itse. Vakuutusyhtiö auttaa tässä ja kertoo, mitkä eri asiat vaikuttavat riskeihin ja minkälaisia seurauksia vahingoilla voi eri tilanteissa olla.

Kuljetus- ja logistiikka-alan yritykselle toimitusvarmuus on keskeisessä roolissa ja myös tilaajayritykset kiinnittävät siihen erityistä huomiota. Yrityksen jatkuvuuden varmistamiseksi voidaan esimerkiksi tehdä auditointeja, joissa selvitetään toimittajan laaduntuottokykyä, ennakoivaa kunnossapitoa, riskienhallinnan tasoa ja varautumista erilaisiin häiriötilanteisiin.

Fennia on sitoutunut kehittämään omistaja-asiakkaidensa riskienhallintaa siten, että vahinkoja sattuisi mahdollisimman vähän ja niihin olisi varauduttu parhaalla mahdollisella tavalla.

Riskienhallintatyö on olennainen osa menestyvän yrityksen strategiaa. Kun yrityksen riskit on tunnistettu ja niihin on reagoitu mahdollisimman hyvin, voi yrittäjäkin keskittyä olennaiseen eli oman yritystoimintansa pyörittämiseen ja kehittämiseen.

Vakuutukset yrityksellesi

Kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan, vaikka yrityksesi toiminta olisi kuinka huolellista.

Auttoiko tämä sinua?

Jaa