Kiinnostaako yrityksen perustaminen? Kaikkea ei tarvitse osata tehdä itse
5.7.2022
Lakitoimiston perustanut Aki Nykänen kehottaa yrittäjiä panostamaan markkinointiin ja hyviin kumppaneihin.
Yrittäjyys on Suomessa kovassa nosteessa, sillä viime vuonna perustettujen yritysten määrässä ylitettiin jo 40 000:n rajapyykki. Näistä yli puolet on osakeyhtiöitä.
Yksi uusista yrityksistä on Kouvolaan perustettu ANKO Lakiasiaintoimisto Oy, joka on kasvanut kolmessa vuodessa yhden lakimiehen toimistosta 12 henkeä työllistäväksi yhtiöksi. Yritys on ehtinyt laajentaa toimintaansa Kotkaan, Lahteen ja Helsinkiin. Lisäksi lakiasiaintoimistolla on sisaryritys Turussa. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 0,8 miljoonaa.
ANKO Lakiasiaintoimiston menestyksen salaisuus on sen perustajan ja toimitusjohtajan Aki Nykäsen mukaan liikeideassa ja markkinoinnissa.
Tee ostamisesta helppoa ja panosta markkinointiin
Lakitoimistot saattavat olla vaikeasti lähestyttäviä. Ala on mystistä ja hintojen selvittäminen asiakkaille hankalaa. Nykänen tiedosti tämän ja halusi perustaa matalan kynnyksen lakitoimiston.
– Kaikki toimistomme sijaitsevat katutasossa tai kauppakeskuksessa. Meille voi vain kävellä sisään ja varata ajan. Palvelujemme hinnat ovat selkeästi näkyvillä. Laajemmissa tapauksissa selvitämme kustannukset ja vakuutukset asiakkaalle etukäteen ja haemme oikeusturva-apupäätökset asiakkaan puolesta.
Myös erikoistuminen riitojen ennaltaehkäisyyn erottaa ANKO Lakiasiaintoimiston kilpailijoista.
– Asiakkaalle on edullisempaa tehdä testamentit ja avioehdot kuntoon kuin riidellä jälkikäteen oikeudessa. Toki ratkomme myös riitatapauksia.
Nykäsen mukaan alan yritykset eivät markkinoi itseään, vaan luottavat maineeseen. Yrittäjä on sen sijaan ensimetreistä lähtien panostanut markkinointiin ja löydettävyyteen. Ilmoitukset paikallislehdessä tuovat asiakkaita, samoin laadukkaat nettisivut.
Tunne markkina ja varmista riittävä kassavirta
Ennen yrityksen perustamista Nykänen toimi Kouvolassa julkisena oikeusavustajana. Tässä työssä hänelle syntyi hyvä käsitys alueen toimijoista. Uudelle yritykselle oli tilausta. Muutama asiakas oli mukana jo perustamisesta lähtien.
– Tuomioistuimessa näkee, onko oikeusavustajista pulaa ja ovatko paikalliset lakimiehet eläköitymässä. Näiden tietojen pohjalta olemme pystyneet myös laajentaneet toimintaamme muille paikkakunnille.
Yrityksen alkumetreillä Nykänen otti pankkilainan, johon hän sai Finnveran takauksen. Lainan määrä laskettiin siten, että kassavirta riittää ensimmäisen puolen vuoden ajan muun muassa liiketilan vuokraan, laitteisiin, vakuutuksiin, markkinointiin ja nettiyhteyksiin. Siinä ei vielä huomioitu uusien työntekijöiden palkkausta – se oli ajankohtaista jo ensimmäisen vuoden syksyllä.
– Riittävä kassavirta on tällä alalla tärkeää, sillä oikeustapauksissa saamme palkkiomme vasta, kun tuomari on käsitellyt jutun. Siihen voi mennä vuosia.
Nykäselle, joka on saanut perusopit yrittäjyydestä yrittäjälukiosta, oli tärkeää palkata oma taloushallinnon osaaja ulkoistamisen sijaan. Hän kokee osaavat yhteistyöverkostot arvokkaina, tällöin yrittäjä voi keskittyä siihen, mitä itse osaa parhaiten.
Yritys on panostanut myös vakuutusturvaan. Vastuuvakuutus on reilusti minimiä korkeampi, ja työntekijöillä on työsuhde-etuna Fennian Hyvinvointiturva, jossa yhdistyvät työterveyshuolto ja erikoissairaanhoito. Henkilökunnalla on myös laaja tapaturmavakuutus työssä ja vapaa-ajalla.
Luotettava vakuutuskumppani on Nykäsestä tärkeä. Kun vakuutusturva on kunnossa, voi keskittyä liiketoimintaan.
Aki Nykänen havaitsi julkisena oikeusavustajana toimiessaan, että uudelle yritykselle on tilausta. Hän perusti kolme vuotta sitten matalan kynnyksen lakiasiaintoimiston.
Yrittäjä, tarkista vakuutusturvasi
Yrittäjän ainoa pakollinen vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus eli YEL . Se otetaan kuuden kuukauden kuluessa työtulon minimirajan ylittymisestä.
Vakuutusmaksun perusteena on YEL-työtulo, joka arvioidaan aina vuositasolla. Työtulo vastaa työpanoksen arvoa, ei yrittäjänä nostettua palkkaa eikä yrityksen tuottamaa voittoa.
YEL kerryttää yrittäjän eläkettä, niin vanhuuseläkettä kuin työkyvyttömyys- ja perhe-eläkettä. Lisäksi yrittäjän sosiaaliturva perustuu YELiin. Muun muassa sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha ja ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha maksetaan yrittäjän vahvistetun työtulon perusteella. Yrittäjällä on myös oikeus työeläkekuntoutukseen.
– YEL on siis yrittäjän ja yrittäjän perheen taloudellinen suojaverkko koko yrittäjäuran ajan. Siksi on tärkeää, että YEL on mitoitettu oikean tason mukaan, Työeläkeyhtiö ELOn yhteyspäällikkö Matti Bergström toteaa.
Yrittäjä tarvitsee myös muita vakuutuksia, sillä henkilökohtaiset vakuutukset eivät korvaa yritystoiminnan vahinkoja. Jos yrittäjä työllistää itsensä lisäksi myös muita, tarvitaan työnantajan lakisääteiset vakuutukset, kuten tapaturmavakuutus ja työntekijän eläkevakuutus eli TyEL . Vapaaehtoinen hyvinvointiturva yhdistää työterveyshuollon ja erikoissairaanhoidon.
– Yrittäjän kannattaa ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön ja käydä vakuutusasiantuntijan kanssa läpi, mitkä vakuutukset ovat tärkeitä juuri hänen liiketoiminnalleen, Fennian asiakaspäällikkö Eija Sihvonen vinkkaa.
Yritystoiminnan laajuus ja toimiala vaikuttavat siihen, mitä vakuutuksia kannattaa ottaa.
Kaikki yrittäjän ja yrityksen vakuutusratkaisut saat helposti yhdestä paikasta.
Ota meihin yhteyttäTeksti: Jaana Kalliokoski
Kuvat: Timo Tuviala
Lue lisää
Auttoiko tämä sinua?
Jaa