Gå till innehållet
Två män sitter i baksätet på en bil.

Vad är privatleasing och för vem passar det?

8.12.2020

Privatleasing är ett allt populärare sätt att skaffa sig en ny bil. Vad är billeasing och när lönar det sig?  

Privatleasing innebär ett långfristigt hyrbilsavtal mot månadsavgift.

– Nästan varje bilmärke och finansieringsbolag erbjuder numera privatleasing som ett alternativ till ett avbetalningsavtal för finansiering av fordonet, berättar Fennias produktchef Raili Tuulas.

När man skaffar en leasingbil avtalar man om hyrestiden, det årliga kilometerantalet och om tilläggstjänster, såsom regelbunden service. 

– Beroende på serviceleverantören kan leasingpaketet inkludera olika slag av tjänster och tillägg, bland annat däck och däckbyte, försäkringar, reservbil under servicetiden och biltvätt. Bränslekostnaderna och fordonsskatten betalas av den som leasar bilen, men nästan allt annat kan bakas in i det fasta månadspriset, berättar Tuulas. 

Ofta kräver leasingföretaget, till exempel bilaffären, utöver trafikförsäkringen också en omfattande bilförsäkring. Om ditt leasingpaket inte innehåller någon försäkring kan du hos Fennia köpa såväl en trafikförsäkring för din leasingbil som en lagom omfattande kaskoförsäkring behändigt på webben.

Privatleasing lockar bilister som uppskattar enkla lösningar

Leasingbilens pris beror på biltypen, hyrestiden, körkilometrarna och servicepaketet. En liten andrabil är förmånligare än en stor stadsjeep, och numera finns det utöver nya bilar också något begagnade bilar.

 – Därför lockar privatleasing den som vill göra det enkelt för sig, och som vill ha en splitterny bil men inte tycker att det är viktigt att äga den. Leasing kan vara ett bra alternativ till exempel om man i sitt jobb behöver en bil för ett par åt men inte vill binda sina pengar i den i form av kontanter, lån eller avbetalning, konstaterar Tuulas.

 Tuulas påpekar också att en fördel med att leasa en bil för en lång tid är att det är bilaffären som får ta hand om återförsäljningsvärdet. Värdeminskningen är nämligen en av de största kostnaderna för en bil.

– Om du ändå blir fäst vid bilen är det bra att på förhand kolla i ditt avtal om det är möjligt att lösa in den efter hyrestidens slut, säger Tuulas.  

Leasing eller egen bil?

  • Tänk först efter hur du kommer att använda bilen och vilken slags bil du vill ha. Leasing gör det möjligt för dig att mot en månadsavgift få en ny eller lite begagnad bil, men ju dyrare bil, desto högre är också månadsavgiften. Beakta också hyresperiodens längd. Ett leasingavtal på tre eller fyra år kan relativt sett bli förmånligare än till exempel ett tvåårigt avtal.
  • Räkna sedan ut hur många kilometer du i allmänhet kör per månad. Privatleasing passar bra framför allt för den som kör lite, eftersom bilens månadspris är lägre desto mindre kilometerantal mätaren visar. Det är också bra att på förhand reda ut vad de kilometrar som överstiger avtalet kostar, de kan nämligen leda till ett du får betala en stor summa efter hyrestidens slut. Kolla också ändringsvillkoren i avtalet med tanke på att du kanske vill avstå från bilen före hyrestiden slut.
  • Tänk på vad du värdesätter i en bil. En leasingbil passar i synnerhet för bilister som vill göra det enkelt för sig och uppskattar förutsägbarhet, eftersom de månatliga bilkostnaderna är fasta.
  • De årliga fordonsskatterna och bruksavgifterna ingår i allmänhet inte i leasingavtalet. I vissa avtal kan man ändå få försäkringarna inkluderade, så kolla alltid hur omfattande avtalets servicepaket är. Ofta krävs det att du utöver trafikförsäkringen skaffar en omfattande bilförsäkring för leasingbilen. Hos Fennia du kan enkelt ta en bilförsäkring för leasingbilen på webben.

Fennias produktchef Raili Tuulas gav tipsen.

Läs om Fennias bilförsäkringar här.

Hjälpte det här dig?

Dela