Stanna inte inomhus under vintern – 5 tips för hur du klarar av halt väglag
30.10.2023
Vintern är en fantastisk tid för att vistas utomhus, men hur förblir man stadig på foten när det är halt? Vi har samlat några tips för utelivet på vintern.
Härligt med vinter! Bitande kallt väder, ett vitt landskap och ångande andedräkt är för många en njutning utan like. Det går bra att utöva många utomhusgrenar också på vintern – till exempel gång, lätt joggning och utomhusgym erbjuder aktiva motionärer olika möjligheter att hålla konditionen uppe oavsett väder.
Minusgrader ger dock några av oss gråa hår: hur ska man hålla sig på fötterna när det är halt? Att vistas utomhus i frisk luft är viktigt för både kropp och själ, så det lönar sig inte att undvika att gå ut bara för att det är halt. Däremot kan man fundera på vilka redskap som skulle få en att känna sig säkrare utomhus. Vi har samlat en lista med redskap och åtgärder som ger ett stadigare steg.
Tips för att tackla halt väglag:
- Friktionsskor
Friktionsskor har inga dubbar, utan slitsulan är gjord av ett material som ger ett stadigare grepp.
- Dubbskor
Det finns olika dubbskor för både gång, löpning och vandring.
- Löstagbara halkskydd och broddar
Redskap som du enkelt kan sätta på och ta av skorna när du går ut och in.
- Dubbning av egna skor
Det här kan du göra själv eller köpa som en tjänst från till exempel ett varuhus som säljer sportartiklar.
- Skaffa en olycksfallsförsäkring
En olycksfallsförsäkring säkerställer att du snabbt får vård om en olycka inträffar i vinterföret.
Särskilt gång är en gren som man kan utöva i princip oavsett väder, så länge utrustningen är i skick. För extra stabilitet är det bra att ta med gångstavar med metallpiggar på motionsrundan. Förutom stabilitet kan stavarna göra promenaden effektivare och mer omväxlande, varpå också den övre kroppen får mer rörelse.
Om en olycka trots allt skulle inträffa kan du med Fennias olycksfallsförsäkring vid behov snabbt få vård av en specialist. Olycksfallsförsäkringen ersätter vårdkostnader som läkararvoden, sjukhusavgifter, läkemedelskostnader och tandolycksfall. Läs mer om olycksfallsförsäkringen.
Räkna ut priset och teckna olycksfallsförsäkringLäs mer
Hjälpte det här dig?
Dela