Gå till innehållet
Bandet i bilen.

Ska du låna eller hyra ut bilen? Kom ihåg detta om bilförsäkringen

12.10.2020

Vill du hjälpa en kompis som inte har bil, eller förtjäna lite extra genom att hyra ut bilen? Fennias flexibla bilförsäkring ersätter skador också om bilen är utlånad. Det är ändå alltid bra att göra upp ett skriftligt avtal om lån eller uthyrning.

Bilen är en stor investering. Om du inte själv behöver din bil varje dag, kan du skaffa dig lite extra inkomster genom att hyra ut den eller överlåta den till en bilpool. En kompis som inte har bil kanske också ber att få låna den emellanåt.

Det är enklast att hyra eller låna ut sin bil till någon som man känner och litar på. Din egen bilförsäkring ersätter enligt lagen och villkoren sådana skador som uppstår under utlåningen som skulle ersättas ifall du själv använder bilen. Förutsättningen är att du lånar ut bilen bara tillfälligt, det får inte vara någon regelbunden verksamhet. Det påverkar inte försäkringen huruvida du till exempel får ersättning i pengar för utlåningen.

Bildelning kräver uppdatering av försäkringen

Bildelning (peer-to-peer car sharing) har blivit allt vanligare. Det innebär att en privatperson hyr ut sin bil till en annan privatperson. Bilens ägare kan förtjäna en slant när hen inte själv behöver den, och den som hyr bilen kan använda den flexibelt för tillfälliga behov. För detta ändamål finns det tjänster som tar emot bilar för uthyrning.

Om man hyr ut sin bil regelbundet, ska man meddela Traficom om ändrad användning av fordonet, och registrera bilen för uthyrning utan förare. Då stiger försäkringspremien eftersom risken ökar. Efter registreringen lönar det sig att kontakta oss.

Bilförsäkringen ersätter skador också när bilden är uthyrd. Villkoren är ändå desamma som för ägaren: om föraren hamnar i en kollision när hen är berusad betalas inget skadestånd. Det beror på försäkringsskyddets omfattning vilka situationer försäkringen täcker.

Hur går det om den som hyr bilen inte återlämnar den? Det ersätter inte försäkringen. Det är därför mycket viktigt att kolla upp identiteten på den som hyr bilen. Du kan till exempel be att få se identitetsbeviset innan du överlämnar nycklarna.

Avtala skriftligt om allt

När man lånar eller hyr ut sin bil är det klokast att göra ett skriftligt avtal. Gå åtminstone igenom följande med den andra parten:

  1. Vilken bilförsäkring har du: har du till exempel hel- eller delkasko och vad
    ersätter den?
  2. Hur stor är självrisken, dvs. hur mycket ska den som lånat bilen betala om något händer
  3. Hur mycket sjunker din bonus, alltså din rabatt på försäkringspremien, om en skada inträffar? Det är bäst att avtala om att den som lånar eller hyr bilen ersätter också bonusförlusten.
  4. Förvissa dig om att den som använder bilen tar lika bra hand om den som du själv gör. Om man kör när man är berusad får man ingen ersättning för skador.
  5. Uppmana den som lånar eller hyr din bil att ha med sig ert skriftliga avtal i bilen. Då kan man vid behov visa upp det redan på platsen vid exempelvis en kollision.
  6. Försäkra dig om att den som lånar bilen vet vad hen ska göra om en skada inträffar. Närmare information får du alltid snabbt till exempel via tjänsten Fennias Bilassistans 24 h.

Läs mer om Fennias bilförsäkringar.

Hur ska man agera på olycksplatsen? Läs vår checklista.

Hjälpte det här dig?

Dela