Sami och Marek Hilvo: ”Vårt hem och dess föremål är en del av vår gemensamma historia”
22.6.2023
Författaren Sami Hilvo och spårvagnschauffören Marek Hilvo blixtförälskade sig för 12 år sedan och har därefter bott i Warszawa, Kraków, Tammerfors och Helsingfors. Vad gör ett hem enligt dem?
Sami och Marek Hilvo hälsar gästen hjärtligt välkommen till deras hem. Vi befinner oss i Forsby i Helsingfors och diskuterar bland annat att äga sådant som i många hem i dag streamas eller laddas ner.
Betongens och tallarnas Forsby blev ett hem
Sami och Marek från Polen har under årens lopp bott i Muranów i Warszawa, det vill säga i det gamla ghettoområdet, i gamla stan Stare Miasto i Kraków, i Pyynikki i Tammerfors och på olika adresser i Helsingfors. Och en lång sommar i Savonranta.
Det nuvarande hemmet köptes av flera skäl: paret tilltalades av lugnet i området, betongbyggnaderna från 70-talet som påminner om Warszawa, närheten till mysiga Kottby, Lillforsens badstrand och naturen i allmänhet. Också de ståtliga tallarna som syns genom fönstret fick hjärtat att slå ett extra slag.
– Den här bostaden har en bra planlösning och vi har inte behövt renovera alls. Vi gillar också gemenskapen i samhället, jag har själv varit med och arrangerat Forsby byfester, säger Sami.
Det är alltså en fungerande bostad i ett trevligt område, punkt slut. Men vad gör den här bostaden till ett hem?
Passet, laptoppen och en skänk från Kraków
Paret Hilvos hem har många detaljer som gör att man stannar upp, vidrör och diskuterar dem. En glasräv som Klaus Haapaniemi designat för Iittala och som fått smeknamnet Kybä blickar ut från sovrummets skänk.
Kybä köptes för att fira tio år tillsammans och gick sönder när en tavla föll ner från väggen rakt på den. Hemförsäkringen möjliggjorde en reparation och räven blev till och med ännu finare än förr. Nu är föremålet förknippat med en historia som får åhörarens hjärta att bulta.
Förutom böcker, skivor, videospel, filmer och TV-serier är även hemmets andra föremål en del av antingen varderas egen historia eller en gemensam historia som har växt fram under årens lopp, till och med under årtionden.
– Vi har i huvudsak möbler och föremål som har återvunnits eller köpts begagnade, eftersom begagnade föremål bär på en historia som gör dem än mer betydelsefulla. Jag har till exempel tagit med mig en hundraårig japansk chadansu-sekretär från Tokyo. Dessa föremål har haft ett liv redan före oss, och i vårt hem smälter deras historia samman med vår, säger Sami.
Om de var tvungna att välja ett föremål framom de andra skulle Marek välja skänken från 50-talet i vardagsrummet som paret tog med sig från Kraków. Sami å sin sida skulle välja sin laptop och sitt pass. Den bärbara datorn är ett viktigt verktyg för författaren, medan passet enligt Sami alltid bör vara giltigt.
Läs mer om hemförsäkringKärleken till meningsfulla föremål förenar
För båda är det viktigt att när som helst kunna återvända till en betydelsefull film, bok eller musikstycke. Marek vill äga många filmer, spel och cd-skivor, eftersom han anser att kvaliteten ohjälpligen är sämre när man streamar innehåll. Playstation 4 byttes ut mot en nyare modell som spelar upp 4K-filmer i toppkvalitet.
– En tidlös kultur växer och utvecklas tillsammans med sin konsument. Ingen bok, skiva, film eller tv-serie är den samma som den var för fem eller tio år sen. Om tjugo år bjuder den på en helt annan upplevelse igen, säger Marek.
När Marek spelar playstation läser Sami. Samis hem är där böckerna finns.
– När pandemin slog till flydde många verkligheten in i böckernas värld, och det var bra. Jag förstår mig inte på inredningstrenden där bokhyllan på något sätt är överflödig – hela världen finns ju i bokhyllan. Öppna en bok och du befinner dig på ett ögonblick i en annan verklighet, säger Sami.
Som författare har Sami något fler böcker än de finländska hemmen i genomsnitt. Han är styrelsesuppleant i Finlands författarförbund och ingår i juryn för Runebergspriset, vilket innebär att han har 250–300 verk att läsa enbart fram till december 2023.
Räkna ut priset och teckna hemförsäkring”Ett välplanerat matbord tål att dansas på”
Samis yrke syns i hemmet i form av ett skrivbord och en gymnastikboll som fungerar som stol. Sami säger dock att han skriver nästan var som helst: på soffan, i köket, på balkongen och på café.
Skrivbordets grova träyta påminner om dess tidigare liv i ett numera rivet hus i Kraków. Oväntade kombinationer gör paret Hilvos hem intressant: i ett smidigt samspel ståtar Eero Aarnios Pastilli bredvid skrivbordet i återvunnet trä och en figur från spelet Hollow Knight. Finsk design är en viktig del av hemmet och ett av Mareks personliga intressen. Här och där faller blickarna på Marimekko, Lundia, Lokki och textilier från Klaus Haapaniemi. För Sami är bra design praktisk och hållbar.
– Ett välplanerat matbord klarar både tidens gång och att dansa på, säger Sami uttömmande.
Ta del av försäkringar för företagareLäs mer
- Olen yrittäjä (Jag är företagare): Max Seeck (avsnitt 3)
- Gör distansarbetsplatsen trivsam – inredare ger fyra tips
- Inred för att må bättre – Våga lyssna på dig själv
- Företagare Mikko Leppilampi: Företagande är en kreativ människas val
- Vad bör fjärranvändaren av hushållsmaskiner ta hänsyn till? Fanny svarar
- Vet du i vilka situationer en bastu måste försäkras separat? Ta del av tipsen från en klok bastuägare
- Varför teckna en hemförsäkring om man inreder med återvunna möbler? Fanny svarar
Hjälpte det här dig?
Dela