Gå till innehållet
Fanny på Fennia svarar.

Mitt barn fyller 18 år – borde man uppdatera försäkringarna på något sätt? Fanny svarar

8.9.2020

Kära Fanny,

Mitt äldsta barn fyller snart 18 år. Jag ser det som en viktig milstolpe inte bara i barnets liv, utan också för oss föräldrar. Myndighetsåldern innebär många förändringar och jag har funderat över om man nu borde uppdatera försäkringarna på något sätt? Eller förändras försäkringsvillkoren?

Vänligen, Katrin Äldst


Hej Katrin!

Att passera 18-årsgränsen är verkligen ett viktigt skede i en människas liv. Många flyttar då för första gången till ett eget hem, väljer studieinriktning och hoppar bakom ratten med ett pinfärskt körkort i fickan. Glädjande nog kan jag meddela att det inte sker några omvälvande förändringar i fråga om försäkringarna.

Vuxenlivet medför dock en del ansvar. En myndig person ska själv ansöka om ersättning i skadesituationer och ersättningsbesluten skickas direkt till personen själv.  Även om sjukförsäkringen skulle stå i föräldrarnas namn, har föräldrarna inte tillgång till uppgifterna i ersättningsbeslutet eller hälsouppgifterna. Om man vill kan man förstås ge föräldrarna en fullmakt och med stöd av denna, kan de få ta del av uppgifterna.

Om man vill göra ändringar i försäkringarna, kan bara den som äger försäkringen göra dem. Därför rekommenderar vi på Fennia att sjukförsäkringen överförs så att den står i det myndiga barnets namn. Det blir då enklare att administrera försäkringen och det går behändigt att själv uppdatera produkten enligt behov. Överföringen lyckas smidigast genom att du kontaktar Fennias kundtjänst. En överföring förutsätter åtgärder av både föräldern och barnet: förälderns godkännande krävs för att avsluta den befintliga försäkringen och barnet ingår sedan ett nytt avtal. Därefter kan barnet enkelt se sina egna försäkringsärenden på Mitt Fennia.

Även om myndighetsåldern i sig inte innebär några förändringar i försäkringarna inverkar förändringar i livssituationen på försäkringsbehoven. Exempelvis så gäller familjens reseförsäkring inte ett barn som är bosatt på en annan adress. Samtidigt som man överför sjukförsäkringen i barnets eget namn lönar det sig alltså att gå igenom övriga försäkringar och se till att de är uppdaterade.


Med hopp om milda förändringsvindar,

Fanny

Hjälpte det här dig?

Dela