Hur ser resenärens framtid ut? Så här ser en företagsledare, en paraidrottare och en mamma med stor familj på saken
6.9.2021
Kommer resekulturen att vara som förut eller förändras den? Vi frågade personer som tidigare rest aktivt utomlands hur de ser på framtiden. Läs också tre tips för att teckna reseförsäkring.
Skidkälkeåkaren Sini Pyys flygplatsäventyr byttes ut mot hemmaliv
Skidkälkeåkaren Sini Pyy kommer att ha bråttom, om allt går som planerat. Hon har både VM-tävlingar i Lillehammer och paralympiska spel i Peking i sin kalender. Före de här stortävlingarna är det dock ont om tävlings- eller träningsresor på programmet.
– Det är tävlingar i Canmore i Canada, men vi får se hur det blir. Jag är försiktig med resor under pandemin och undviker att ta större risker, säger Pyy.
Precis som många andras förändrades Pyys liv totalt i och med coronapandemin. Tidigare
dominerade resor till träningsläger eller tävlingar den 29-åriga paraidrottarens tidsanvändning. Under coronatiden har vardagen koncentrerats strikt till Rovaniemi.
– Tidigare var livsrytmen ”en vecka hemma och så iväg igen”, så visst har det här varit en stor förändring. Det är klart att jag saknar resorna, men jag har lärt mig njuta av att vara hemma. Ett nytt jobb och hus har också gett livet en ny rytm och nya ramar.
Pyy gjorde sin senaste tävlingsresa utomlands precis innan coronarestriktionerna trädde i kraft. Vad väcker resande för tankar hos idrottaren nu?
– Framtida resor beror förstås både på corona och om min tävlingskarriär fortsätter. Jag har alltid tyckt om att resa, men har insett vilka miljökonsekvenser ett levnadssätt som mitt har. Jag reser mycket både inom idrotten och i jobbet, så jag försöker hitta trevliga resmål här hemma i stället för att åka utomlands också på semestern.
En skidkälkåkare har en ansenlig arsenal av resgods: utöver resväskor och rullstol är det skidkälken och skidskyttevapnet eller handcykeln, som Pyy använder vid cykling. När man har så här mycket med sig finns det rum för överraskningar – rese- och idrottsförsäkringarna har behövts.
– Ett par gånger har det hänt att rullstolen blivit kvar någonstans vid byte av plan. Då har jag fått klara mig ett dygn eller två utan min egen stol. Ur idrottssynpunkt var den mest spännande händelsen när min tävlingskälke gick sönder under resan. Men som tur var hittade vi en svetsare som lyckades reparera kälken på tävlingsorten, berättar Pyy om sina äventyr med utrustningen.
Tume-Agris verkställande direktör hoppas att branschevenemang koncentreras i framtiden
Pandemin har haft en betydande inverkan på företags resekostnader. När man lyssnar på Tume-Agris verkställande direktör Jorma Lähetkangas framtidsplaner finns ingen återvändo till det gamla.
– Det är klart att vi inte slutar resa, och nu finns ett uppdämt behov att träffa utländska samarbetsparter. Men vi har budgeterat en tredjedel lägre resekostnader för nästa år än på tiden före corona. Vi strävar efter att utnyttja de nya arbetssätt som vi har tillägnat oss under undantagstiden också i fortsättningen, säger Lähetkangas.
Tume-Agri tillverkar lantbruksmaskiner, och hälften av företagets omsättning kommer från export. Nu exporterar företaget regelbundet till ett tjugotal länder och strävar efter tillväxt uttryckligen utanför Finlands gränser. För försäljningspersonal betyder det aktivt resande.
– Normala år reser vi varje vecka i Finland och i snitt en gång i månaden utomlands. Årligen har kostnaderna för resor och mässor uppgått till närmare 250 000 euro. Under innevarande år är de totala kostnaderna under 40 000 euro inklusive kostnader för mässor. Det betyder att inbesparingar har gjorts, men i framtiden måste man förstås satsa på resor igen.
Utöver försäljare har Tume-Agri många experter inom service och teknik ute i världen. Under coronatiden har servicematerial och instruktioner överförts till digital form, och med hjälp av dessa har de lokala samarbetsparterna kunnat ge råd till kunder. Teamsmöten och videoinspelade evenemang användes redan tidigare för att hålla kontakt.
– Vi har goda erfarenheter av distanskontakter och de kommer säkert att bli kvar som en del av vardagen. Ibland kan man till och med uträtta ärenden effektivare över Teams. Men i internationell handel betonar man alldeles särskilt att knyta personliga kontakter och bygga förtroende. Det kräver att man tillbringar tid tillsammans och blir bekant med varandra ansikte mot ansikte. Till exempel för japaner är det viktigt att rätt personer möts för att saker och ting verkligen ska gå framåt.
Lähetkangas utmanar alla finländska företag i branschen att se över hur och för vem de ordnar evenemang i framtiden. Enligt Lähetkangas kunde sammankomster ordnas vettigare.
– Jag hoppas att man i framtiden koncentrerar sig på några få större evenemang, där alla är på ort och ställe. Då kan alla aktörer i branschen tillsammans överväga vilka evenemang det lönar sig att delta i. Visst är mindre evenemang trevliga, men de höjer ofta utställarnas kostnader onödigt mycket.
Barnfamiljen längtar utomlands – en resa blir ett verkligt avbrott i vardagen
Reija Airomies-Mäkipernaas familj har alltid rest mycket. De har gjort flera semesterresor om året och barnens hobbyer har fört familjen bland annat till Norden och Baltikum. Dessutom reser Airomies-Mäkipernaas man mycket i sitt arbete, och coronatiden betyder stora förändringar för familjen.
– Nu har vi varit mycket på stugan och gjort resor i Finland. Men vi reste mycket inrikes redan tidigare, så det är egentligen inte någon förändring. Men det måste medges att utlandsresor är en helt annan sak för oss – de blir verkligen ett avbrott i vardagen och jobbet. Dessa ”erfarenheter av att komma loss” saknar jag, säger Airomies-Mäkipernaa.
Familjen fick nyligen sitt sjätte barn, så de är vana att planera resor för en större grupps behov.
– Vi försöker resa utanför högsäsong, eftersom det är vettigast ekonomiskt. Vi är också beredda på att allt inte alltid går som smort. Då kan man njuta.
Airomies-Mäkipernaa väntar sig att vaccineringarna öppnar möjligheter att resa. Familjen planerar en resa till varmare resmål i Europa i början av nästa år, kanske till Spanien eller Kanarieöarna.
– Vi kommer säkert att mycket noga ta del av coronarestriktioner och karantänsbestämmelser i enskilda länder i framtiden. Vi har redan tidigare haft för vana att ta reda på vilken rätt till vård vi har i semesterlandet, för att inte behöva börja utreda det om något skulle hända. En bekant rutin är också att följa utrikesministeriets, lokala myndigheters och researrangörernas anvisningar. Vanligtvis är det enkelt att få information.
Corona har gjort att man också förstår hur lätt andra sjukdomar sprids.
– Om man har vett att hålla avstånd och ta hand om sin hygien kan man undvika många sjukdomar på resor, kommenterar Airomies-Mäkipernaa.
Enligt Airomies-Mäkipernaa bidrar försäkringar till att de kan slappna av på resor. Barnen är försäkrade på resor genom hennes mans jobb. En del av barnen tävlar i utländska serier, och för dem har familjen tecknat en försäkring som täcker omfattande vård. Den ersätter till exempel fysioterapi, om något händer under matcher.
– I en barnfamilj händer det alltid något. För oss är det viktigt att de grundläggande sakerna fungerar på resor och att vi kan slappna av.
Tre tips för att teckna reseförsäkring
1. Hurdan resenär, sådan reseförsäkring
Du kan teckna en reseförsäkring antingen på bestämd tid för en resa eller som en fortlöpande försäkring. Om du reser regelbundet är en fortlöpande reseförsäkring det enklaste och förmånligaste alternativet. Reseförsäkringen gäller på semester- och arbetsresor och på studieresor till exempel under studentutbyte. Du kan dessutom välja en försäkring som också gäller på resor i Finland.
2. Resenärförsäkring som skydd för dig, resgodsförsäkring ersätter resgods
En reseförsäkring består av en resenär- och en resgodsförsäkring, som du kan teckna tillsammans eller var för sig. När du har en resenärförsäkring hamnar du inte i knipa om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall på resan. På utlandsresor kan du vända dig till Fennias Reseassistans 24h och på resor i Finland hjälper tjänsten FenniaVårdaren.
En resgodsförsäkring ger skydd för resgods som du har med på resan, och
även resebiljetter, pass, visum och inköp som du har gjort under resan. Vid
behov kan du dessutom välja en försäkring som också gäller på resor i Finland.
3. Elektroniskt reseförsäkringskort
Visste du att du inte längre behöver bära med dig reseförsäkringskortet i plånboken? Du får ett elektroniskt reseförsäkringskort, som du alltid har med dig i mobilen.
Hjälpte det här dig?
Dela