Gå till innehållet

Innehåll

Laddar...

Hemförsäkring, försäkringsvillkor

Gäller från och med 17.6.2024

Bostadsyta (lägenhetsyta)

Med bostadsytan avses bostadens innermått räknat enligt de (ytter)väggar som omger bostaden. Till bostadsyta räknas endast sådana rumsdelar vars takhöjd är minst 160 cm höga.

Om bostaden består av flera våningar, räknas bostadsytan som summan av de olika våningarna.

Till bostadsyta räknas till exempel inte ytor som inte är värmeisolerade, garage, tekniskt utrymme, vindfång, veranda eller balkong.

Byggnadens totalyta

Totalytan avser byggnadens yttermått och dess samtliga våningar. Totalytan räknas som summan av alla våningar i byggnaden oberoende av våningens läge eller utrymmets bruksändamål, och oavsett om utrymmena är kalla eller varma . Oanvända utrymmet på mellantak eller utrymmen som är mindre än 160 cm höga räknas inte in i totalytan.

Totalytan beräknas enligt de yttre måtten även om biltak eller en motsvarande byggnad inte har alla ytterväggar.

Förstarisk

Förstariskförsäkring innebär att grunden för egendomens försäkringsbelopp är ett överenskommet värde. Från förstariskförsäkringen ersätts skador på den försäkrade egendomen enligt normala ersättningsbestämmelser på basen av återanskaffningsvärde, dagsvärde och gängse värde. Vid förstariskförsäkringen tillämpas dock inte underförsäkringsregeln.

Återanskaffningsvärde

Med återanskaffningsvärde på lösegendom avses det penningbelopp som behövs för att anskaffa en ny likadan egendom eller till sina egenskaper närmast motsvarande egendom.

Byggnadens återanskaffningsvärde beräknas i huvudsak enligt värdet för en motsvarande byggnad, med samma egenskaper som den skadade byggnaden, vid skadetidpunkten. Därmed beräknas återanskaffningsvärdet enligt kostnaden för en ny motsvarande byggnad. I återanskaffningsvärdet beaktas byggnadens volym, yta, antalet våningar, konstruktioner, dess utrymmen samt utrustningsnivå.

Återanskaffningsvärdet bestäms på basis av en byggnad ämnad för samma bruksändamål, som konstrueras med moderna konstruktionsdelar och byggnadsmaterial som allmänt saluförs i Finland, och som genomförts med i nuläget sedvanliga arbetsmetoder.

Återanskaffningsvärdet inkluderar även transport- och monteringskostnader i anslutning till reparation och nyanskaffning av egendom. Därtill omfattas rivnings-, röjnings- och förstöringskostnader samt därtill hörande transport- och hanteringskostnader för egendom som har skadats så att den inte kan repareras.

Ersättningsbelopp

Ersättningsbeloppet fås genom att skadebeloppet minskas med de avdrag som nämns i försäkringsvillkoren och försäkringsavtalet. Avdrag som anges i försäkringsvillkoren är bland andra ålders-, underförsäkrings- eller säkerhetsföreskriftsavdrag.

Gängse värde

Egendomens gängse värde är det penningbelopp vilket man skulle ha fått för egendomen om den hade sålts på normala villkor omedelbart före skadan. Det gängse värdet påverkas inte av det bruksvärde som egendomen har för försäkringstagaren. Med egendomens gängse värde avses inte det begärda priset eller bytesvärdet, utan det pris som flera köpare skulle ha varit redo att betala för egendomen.

Dagsvärde

Med dagsvärde avses det penningbelopp som fås när man från byggnadens eller lösörets återanskaffningsvärde drar av den värdeminskning för egendomen som har skett till följd av ålder, användning, nedsatt användbarhet, försummelse av underhåll eller skötsel, att byggnaden varit obebodd eller på grund av att byggnaden blivit föråldrad. Vid fastställande av dagsvärdet på byggnaden beaktas även ändrade ortsförhållanden, byggnadens läge och påverkan av övriga tydliga orsaker.

Försäkring till fullvärde

När man försäkrar en byggnad eller dess lösegendom enligt fullvärde, försäkras de på basen av byggnadens totalyta eller bostadsyta. Då behöver egendomens värde inte fastställas när försäkringen tecknas, utan det räcker med att de uppgifter som försäkringsbolaget begärt om egendomen har angetts korrekt. Byggnaden är då försäkrad till sitt fulla värde enligt återanskaffningsvärdet.

Egendomens värde utreds då ett försäkringsfall har inträffat. Försäkring enligt fullvärde innebär dock inte alltid att den gamla skadade egendomen ersätts enligt återanskaffningsvärdet.

Försäkringsbelopp

Försäkringsbeloppet anges i försäkringsbrevet och är försäkringsbolagets maximala ersättningsbelopp per skadefall. Försäkringstagaren ansvarar alltid för att det försäkringsbelopp som meddelats till försäkringsbolaget motsvarar egendomens faktiska värde.

Försäkring enligt försäkringsbelopp

Egendomen kan försäkras enligt ett försäkringsbelopp, som kan basera sig på återanskaffningsvärdet, dagsvärdet eller förstariskvärdet. Försäkringstagaren ansvarar alltid för att det försäkringsbelopp som meddelats till försäkringsbolaget motsvarar det korrekta värdet av egendomen. Kostnaderna för rivning och röjning av egendom ska till exempel ingå i försäkringsbeloppet. Vid försäkringen enligt försäkringsbelopp föreligger alltid risk för över- eller underförsäkring.

Värdeföremål och samlingar

Med värdeföremål avses föremål som behåller sitt värde eller vars värde stiger med åldern. Sådana värdeföremål är bland annat smycken och ädelmetaller samt konst- och antikföremål. Med samling avses en serie föremål vars sammanlagda värde tillsammans är högre än det sammanlagda värdet av föremålen om dom värderades som enskilda separata föremål.

VVSEA-system

Byggnadens fasta VVSEA-system (värme-, ventilation-, sanitet-, el- och automationsutrustning) omfattar alla fasta anordningar och system som används för uppvärmning, vattenbehandling, belysning eller luftkonditionering av byggnaden, till exempel

  • elkablar, elmätare och elcentraler
  • externa övervakningsanordningar
  • rörnät för vatten, avlopp, värmeledningar, olja, gas och ånga
  • behandlingsanordningar för avlopps- och gråvatten fram till anslutningen av ett kommunalt ledningssystem eller ett annat allmänt ledningssystem.

Självrisk

Självrisken anges i försäkringsbrevet eller försäkringsvillkoren. Självrisken är den del av skadan som försäkringstagaren själv svarar för. Självrisken dras av från skadebeloppet.

Sedvanliga konstruktioner på gårdsplan

Sedvanliga fasta konstruktioner på gårdsplan är till exempel staket, gårdsbelysning, torkställning, badtunna, simbassäng, lekstuga, skulpturer eller konstföremål.

Begränsande villkor

I de begränsande villkoren anges vilka typer av skador försäkringen inte ersätter.

Säkerhetsföreskrift

Säkerhetsföreskrifter är anvisningar givna av försäkringsbolaget till den försäkrade och som försäkringstagaren, den försäkrade eller med denna jämställbar person skall följa. Genom att följa anvisningarna kan risken för skadorna eller skadornas omfattning begränsas.

Försäkrad

Försäkrade är försäkringstagaren och de personer som stadigvarande bor i samma hushåll med försäkringstagaren. Som stadigvarande hemvist ses den adress som är införd i befolkningsdataregistret.

Försäkringsfall

Försäkringsfall är en händelse som inträffar under försäkringens giltighetstid och som ligger till grund för ersättning som betalas ut från försäkringen enligt villkoren.

Myndighetstillstånd för byggarbete

Med myndighetstillstånd avses bygglov, åtgärdstillstånd eller ansökan om åtgärdstillstånd enligt markanvändnings- och bygglagen.

Hyresgäst befriad från betalning av hyra

Lagen om hyra av bostadslägenhet § 23

Hyresgästen har rätt att få befrielse från hyresbetalningen eller skälig nedsättning av hyran för den tid under vilken lägenheten inte har kunnat användas eller under vilken lägenheten inte har varit i det skick som kan krävas eller i avtalat skick. Hyresgästen har dock inte denna rätt, om lägenhetens bristfälliga skick beror på försummelse eller annan vårdslöshet från hyresgästens sida eller om reparations- eller ändringsarbete har utförts till följd av en skada som hyresgästen skall svara för. Rätt enligt detta moment föreligger inte från en tidigare tidpunkt än den då hyresvärden har fått kännedom om en sådan brist i lägenhetens skick som har framkommit under tiden för hyresförhållandet.

God hyressed

Hyresgästen har rätt till nedsatt hyra för den tid då bostaden har varit i bristfälligt skick, om inte hyresgästen själv har skadat bostaden. Om bostaden är helt obeboelig, ska hyresgästen befrias helt från hyresbetalning. Om bostaden eller utrymmen i anslutning den används för förvaring av lösöre, kan av hyresgästen uppbäras en ersättning som är lika stor som den s.k. förvaringshyran för förvaring av varorna.

Hyresinkomst

Med hyresinkomst avses det hyresbelopp som anges i hyreskontraktet.

Bortfall av hyresinkomst, som ersätts från skyddet för avbrott i hyresinkomst, omfattar inte övriga avgifter som tas ut från hyresgästen och som anges separat, till exempel hyra av parkeringsplats och vatten- och elkostnader.

Plötslig och oförutsedd skada

Med plötslig och oförutsedd händelse avses en händelse som inte kan undvikas genom normalt förutseende och agerande, samt med normal beredskap och livserfarenhet. Oförutsägbarheten bedöms alltid objektivt baserat på orsaken till skadan, inte baserat på konsekvenserna av skadan.

Hemförsäkring kan innehålla ett eller flera skydd enligt försäkringstagarens val. Dessa försäkringsvillkor tillämpas tillsammans med Fennias allmänna avtalsvillkor när ett försäkringsavtal om hemförsäkringen har ingåtts och dess helhet har antecknats i försäkringsbrevet.

Försäkringsavtalets centrala innehåll definieras i

  • försäkringsbrevet
  • försäkringsvillkoren
  • allmänna avtalsvillkoren.

Försäkringsbrevet innehåller individuella uppgifter om försäkringsavtalet, såsom vilka skydd som valts till hemförsäkringen. I försäkringsvillkoren beskrivs försäkringens fullständiga innehåll.

1.1 Försäkringens giltighet

Försäkringen gäller på det försäkringsställe som anges i försäkringsbrevet samt, för lösöre som tillfälligt flyttas i Finland från försäkringsstället, under en tid på 12 månader räknat från den dag när lösöret flyttades från försäkringsplatsen. Tillfälligt flyttat lösöre skall flyttas tillbaka till försäkringsstället inom den tid som anges ovan.

1.1.1 Giltighet under flyttning

När den försäkrade flyttar från en stadigvarande bostad till en annan stadigvarande bostad i Finland, gäller försäkringen för lösöret under flytten, samt i båda bostäderna i högst två månader från det att flytten inleddes.

För att försäkringen ska gälla under flytten skall den försäkrade ha båda bostäderna i sin besittning. Om flytten räcker längre än två månader, ska försäkringarna för lösöret i den gamla och nya bostaden gälla samtidigt. Uppgifterna om den nya stadigvarande bostaden ska utan dröjsmål meddelas till försäkringsbolaget.

Meddela alltid direkt uppgifter om din nya stadigvarande bostad till Fennia.

1.1.2 Försäkringens giltighet i motorfordon och båtar

Vid stöld- och inbrottsskador på egendom i motorfordon, husbil eller husvagn, annan släpvagn eller båt är maximiersättningen 3 000 euro.

Den försäkrade egendom anges i försäkringsbrevet. Med hemförsäkringen kan försäkringstagaren försäkra lösegendom och byggnader som försäkringstagaren och de försäkrade äger.

2.1 Byggnader

Försäkringen gäller byggnader som är i försäkringstagarens privata bruk och som är belägna på den plats som antecknats i försäkringsbrevet.

  • Med stadigvarande bostadsbyggnad avses byggnad som är i de försäkrades huvudsakliga bostadsbruk året runt.
  • Med bostadsbyggnad för fritidsbruk avses en byggnad som de försäkrade använder för fritidsändamål.

Försäkringen kan även omfatta andra byggnader som är i de försäkrade egna bruk och som dom själva äger.

Föremål för försäkringen är även

  • byggnadens fasta VVSEA-system
  • i anknytning till byggnaden oinglasad terrass vars areal är högst lika stor som byggnadens våningsyta
  • byggnads- och reparationsmaterial som finns på försäkringsstället eller som flyttas till försäkringsstället, upp till 10 000 euro
  • byggnadens gårdsplan och skötta gårdsområdet samt deras jordmån och växter upp till 10 000 euro
  • sedvanlig fast konstruktion på byggnadens gårdsområde upp till det eurobelopp som anges i försäkringsbrevet.

Eurobeloppet som anges i försäkringsbrevet är det högsta ersättningsbeloppet för en enskild konstruktion. Om objektets värde överstiger det belopp som anges i försäkringsbrevet, ska objektet försäkras separat till hela sitt värde.

Försäkringen omfattar inte

  • dränering och konstruktioner under byggnadens grundsulor
  • bryggor och strandkonstruktioner
  • vattenområden
  • skogen på tomten
  • naturområde.

2.1.1 Bostad, byggnad eller del av en byggnad som hyrs ut till en annan person

Försäkringen för en byggnad, bostad och fritidsbostad gäller när den helt eller delvis hyrs ut till någon annan. Förutsättning är att uthyrningen har antecknats i försäkringsbrevet.

Försäkringen omfattar inte

  • dränering och konstruktioner under byggnadens grundsulor
  • bryggor och strandkonstruktioner
  • vattenområden
  • skogen på tomten
  • naturområden.

2.2 Lösegendom

Försäkringen gäller lösegendom som finns på det försäkringsställe som anges i försäkringsbrevet och i förvaringsutrymmen i anslutning till försäkringsstället.

Med lösegendom avses sedvanliga föremål som är avsedda för privat bruk i hushåll, till exempel möbler, kläder, hushållsvaror, -apparater och -maskiner för egnahemshus eller fritidsbostäder.

Övrigt lösöre omfattas endast av försäkringen om det har antecknats i försäkringsbrevet.

Försäkringen högsta ersättningsbeloppet för ett enskilt föremål som inte omnämnts separat, anges i försäkringsbrevet. Dyrare föremål bör försäkras separat. Skador på ett enskilt föremål ersätts upp till det maximibelopp som anges i försäkringsbrevet.

I försäkringen ingår också egendom som den försäkrade hyrt eller har lånat i egenskap av privatperson. Förutsättningen är att

  • egendom enligt dessa villkor hade ingått i lösegendomsförsäkringen om den varit den försäkrades egna egendom
  • skadan är ersättningsbar enligt dessa villkor och att skadan inte ersätts från någon annan försäkring

Med förvaringsutrymmen avses låsta

  • utrymmen på samma fastighet som egnahemshuset eller fritidsbostaden ligger på, såsom förråd och garage
  • bostads- och fastighetsaktiebolags lager i gemensamt bruk för sport- och fritidsredskap
  • vinds- och källarutrymmen och andra lagerutrymmen samt garage utanför bostadslägenheten.

Det maximala ersättningsbeloppet för lösegendom som förvaras i dessa utrymmen är antecknat i försäkringsbrevet.

Följande lösegendom är föremål för försäkringen enligt vad som anges i försäkringsbrevet:

  • värdeföremål och samlingar
  • utrustning och apparater som ägs av de försäkrade i deras egenskap av privatperson och som används i förvärvsverksamhet
  • roddbåtar, jollar, kanoter, kajaker och utombordsmotorer med en effekt av högst 10 hk eller 7,5 kW
  • cyklar
  • motordrivna maskiner och färdmedel som inte är trafikförsäkrings- och registreringspliktiga, det vill säga
    • el-assisterade cyklar (motoreffekt på högst 250 W och vars konstruktiv hastighet är 25 km/h)
    • elektriska förflyttningshjälpmedel (vars vikt är högst 25 kg och vars konstruktiv hastighet är 25 km/h)
    • maskiner och anordningar för gårdsarbete (vars konstruktiv hastighet är 15 km/h).

Följande ingår inte i lösegendom som försäkras:

  • djur
  • pengar, värdepapper och övriga betalningsmedel
  • lösöre som hyrs eller lånats ut till någon annan, om detta inte överenskommits i försäkringsbrevet
  • egendom som ägs av arbetsgivaren och är i den försäkrades privat bruk eller som den försäkrade använder i sitt arbete
  • egendom som anskaffats för att säljas eller används i förevisningssyfte
  • datainformation och filer på lagringsmedia eller maskinvara, samt icke allmänt saluförda dataprogram
  • avhandlingar, lärdomsprov, manuskript och övriga motsvarande handlingar
  • egendom vars innehav eller användning strider mot gällande lagstiftning
  • motorfordon, motordrivna färdmedel samt delar till sådana fordon som kräver en trafikförsäkring.

I fritidsbostadens lösegendom ingår inte personliga bruksföremål som används dagligen, såsom mobiltelefon.

I försäkringen för hyresvärdens lösegendom ingår endast sedvanliga möbler samt hemapparatur som är nödvändiga för boende. I försäkringen för hyresvärdens lösegendom ingår inte personliga bruksföremål, så som mobiltelefoner eller glasögon.

2.2.1 Lösegendom som ska försäkras separat

Försäkringen omfattar ett sådant föremål eller en sådan föremålsgrupp som separat nämns i försäkringsbrevet, upp till det maximiersättningsbelopp som anges i försäkringsbrevet.

Följande ingår inte i lösegendom som försäkras:

  • djur
  • pengar, värdepapper och övriga betalningsmedel
  • lösöre som hyrs eller lånats ut till någon annan, om detta inte överenskommits i försäkringsbrevet
  • egendom som ägs av arbetsgivaren och är i den försäkrades privat bruk eller som den försäkrade använder i sitt arbete
  • egendom som anskaffats för att säljas eller används i förevisningssyfte
  • datainformation och filer på lagringsmedia eller maskinvara, samt icke allmänt saluförda dataprogram
  • avhandlingar, lärdomsprov, manuskript och övriga motsvarande handlingar
  • egendom vars innehav eller användning strider mot gällande lagstiftning
  • motorfordon, motordrivna färdmedel samt delar till sådana fordon som kräver en trafikförsäkring.

2.3 Fast inredning i bostad

Föremål för försäkringen är den fasta inredningen i en aktielägenhet på ett försäkringsställe som anges i försäkringsbrevet. Det maximala ersättningsbeloppet för objektet har antecknats i försäkringsbrevet.

Med lägenhetens fasta inredning avses de delar av fastigheten för vilka aktieägaren enligt 4 kap. 2–3 § i lagen om bostadsaktiebolag 1599/2009 har underhållsansvar. Sådana är till exempel

  • fasta möbler, apparater och maskiner
  • ytbeläggningar och inrednings- och förbättringsarbeten på dessa.

Försäkringen omfattar inte eventuella utvidgningar av aktieägarnas underhållsansvar som har överenskommits om i bolagsordningen.

Skador på lägenhetens fasta inredning ersätts förutsatt att inte fastighetens egen försäkring, bostadsaktiebolaget, annan aktieägare eller hyresgäst ersätter skadorna på ifrågavarande delar.

Hemförsäkringen kan bestå av följande skydd. Dessa väljs separat för varje byggnad och lösegendom som skall försäkras. De valda skydden finns antecknade i försäkringsbrevet.

Du hittar ditt försäkringsbrev i tjänsten Mitt Fennia.

Skyddet ersätter en omedelbar och direkt sakskada orsakad av en plötslig och oförutsedd händelse till följd av exceptionellt störtregn, av exceptionell översvämning av vattendrag eller av exceptionell havsvattenöversvämning.

Förutsättningen för att ett försäkringsfall skall ersättas är att vatten tränger in i byggnaden, dess konstruktioner eller i lösegendomen direkt från markytan, via jordmånen eller via byggnadens fasta rörledingsnät.

Från skyddet ersätts också skada till följd av att isen rör sig, på grund av exceptionell översvämning av vattendrag och havsvatten.

  • Med översvämning till följd av störtregn avses en situation där ett exceptionellt kraftigt regn leder till översvämning av vatten på markytan.
  • Med översvämning i vattendrag avses att vattenytan i en älv, sjö, ett dike eller en bäck stiger exceptionellt till följd av exceptionella regn, snösmältning eller en fördämning som bildats av is eller issörja.
  • Med havsvattenöversvämning avses att havsytan stiger exceptionellt till följd av stormvind (medelvind över 20 m/s), variation i lufttrycket eller strömning i de danska sunden.

Vad avses med exceptionellt?

  • Regnet anses vara exceptionellt när regnmängden på skadeplatsen är minst 30 mm per timme eller 75 mm per dygn.
  • Som exceptionell höjning av vatten- eller havsytan betraktas ett vattenstånd som sannolikt förekommer en gång på 50 år eller mer sällan.
  • Som exceptionell betraktas inte en översvämning till följd av bestående höjning av genomsnittliga vattenståndet eller en översvämning som beror på normal variation av vattenståndet eller på sjögång.

Brand och sot

Skyddet ersätter skador till följd av eld som kommit lös.

Från skyddet ersätts också sakskador orsakade av sot och rök när dessa plötsligt och oförutsett strömmat ut från en eldstad eller värmeanordning.

Explosion

Skyddet ersätter direkta sakskador till följd av en plötslig och oförutsedd explosion.

Från skyddet ersätts också en plötslig mekanisk skada till följd av övertryck av gas eller ånga.

Stormvind

Skyddet ersätter en direkt, plötslig och oförutsedd skada till följd av stormvind (medelvind över 20 m/s).

Från skyddet ersätts också en skada som orsakats av regn, köld, hagel eller snöfall eller skada till följd av nedfrysning då dessa är en direkt följd av stormskada i en byggnad.

Blixtnedslag

Skyddet ersätter en direkt sakskada som förorsakats av blixtnedslag, när den försäkrade egendomen mekaniskt skadan av ett direkt blixtnedslag.

Hagelskur

Skyddet ersätter en plötslig och oförutsägbar direkt skada som har orsakats av hagelskur eller hagel.

Skyddet ersätter direkta läckageskador till följd av en plötslig och oförutsedd händelse. Läckaget kan orsakas av en vätska, ånga eller gas som direkt har strömmat ut från byggnadens

  • fasta ledningsnät
  • regnvattenavlopp
  • bruksanordning eller hushållsapparat som anslutits till det fasta rörledingsnätet.

Som läckageskada ersätts inte reparation eller byte av ledningsnät, bruksanordningar, hushållsapparater eller VVSEA-anordningar.

Förutsättningen för att ersättning skall kunna utbetalas från skyddet är att en brottsanmälan gjorts till polisen.

Stöld och inbrott

Skyddet ersätter direkt skada på lösegendom och byggnad till följd av stöld eller inbrott.

Ersättningen förutsätter att man har brutit sig in i byggnaden eller förvaringsutrymmet genom att göra åverkan på konstruktioner eller på något annat sätt som varit våldsamt. Detta innebär till exempel att lås har skadats eller att man har trängt in med nycklar som ha tillgripits vid inbrott eller rån.

Från skyddet ersätts också direkt stöldskada

  • som förorsakats försäkrat lösöre som den försäkrade haft med sig
  • som förorsakats lösöre som normalt förvaras utomhus, såsom trädgårdsmöbler eller utegrillar.

Tiden, platsen och övriga omständigheter för stölden eller inbrotten måste kunna fastställas.

Rån

Skyddet ersätter en direkt sakskada då egendom stulits eller skadats genom att förövaren hotat en person med våld eller använt våld i samband med brottet.

Skadegörelse

Skyddet ersätter uppsåtlig skadegörelse på lösegendom i samband med inbrott och på lösegendom som normalt förvaras utomhus.

Från skyddet ersätts även uppsåtlig skadegörelse på byggnad och försäkrade fasta konstruktioner på gårdsområdet.

Skadegörelsen ska kunna specificeras som en enskild och plötslig händelse.

Från skyddet ersätts direkt sakskada som drabbar den försäkrade egendomen av en plötslig och oförutsägbar skadehändelse.

Från detta skydd ersätts inte skador som enligt dessa försäkringsvillkor ska kunna ersättas från något annat skydd.

Skyddet ersätter de extra kostnader som orsakas den försäkrade när denna är tvungen att tillfälligt flytta ut från sin stadigvarande bostad på grund av skada. Sådana kostnader kan till exempel vara skäliga kostnader för boende, transport och förvaring och andra liknande kostnader. Skyddet ersätter inte kostnader för måltider.

Med stadigvarande bostad avses den bostad där den försäkrade är folkbokförd eller där den försäkrade bor regelbundet varje vecka på grund av sitt arbete.

Fennia skall på förhand godkänna kostnaderna som ersätts. Kostnaderna ersätts till det maximiersättningsbelopp och till den maximiersättningstid som anges i försäkringsbrevet.

Förutsättning för att boendeavbrottet skall ersättas är att skadan på bostadshuset eller den fasta inredningen i bostaden är en ersättningsbar skada enligt det valda försäkringsskyddet.

Skyddet ersätter bortfall av hyresinkomst, när hyresgästen i en i försäkringsbrevet antecknad hyreslägenhet eller bostadsbyggnad som är avsedd för bostadsbruk enligt lag och god hyressed helt eller delvis är befriad från hyra. Skadan skall ha skett medan skyddet är i kraft.

Ersättning baserar sig på beloppet som motsvarar den förlorade hyresinkomsten. Ersättning betalas ut i högst 12 månader. Självrisken och det maximala ersättningsbeloppet har antecknats i försäkringsbrevet.

Förutsättningen för att skadan ersätts, det vill säga avbrottet i hyresinkomst, är att avbrottet skall vara en direkt följd av ett försäkringsfall som ersätts enligt dessa försäkringsvillkor.

Skada som uppsåtligen orsakats av hyresgästen ersätts inte, även om skadan är plötslig och oförutsedd.

Skyddet ersätter plötslig skada som hyresgästen uppsåtligen har orsakat och som är oförutsägbar för hyresvärden. Skadan ska ha inträffat medan skyddet varit i kraft.

Föremålet för skyddet kan vara en byggnad eller en bostads fasta inredning. Skyddet gäller inte hyresvärdens lösöre i ett uthyrt objekt.

Det maximala ersättningsbeloppet som betalas ut från skyddet anges i försäkringsbrevet.

Gör omedelbart en brottsanmälan om en uppsåtlig skadegörelse orsakats av din hyresgäst.

Från skyddet ersätts inte skador orsakade av slitage, bristfälligt skick eller bristfällig skötsel av bostaden. Skadetidpunkten och andra omständigheter ska specificeras noggrant. Som en och samma skada betraktas de skador som har upptäckts vid ett och samma tillfälle.

Förutsättningen för att ersättning ska kunna betalas ut är att skyddet bör ha varit i kraft i 90 dagar före skadans uppkomst.

Begränsningar gäller alla skydd och de försäkringspaket som bildas av skydden.

Från försäkringen ersätts inte skada vars skadeorsak inte kan fastställas.

Försäkringen ersätter inte skada till följd av

  • köld, frost, regn, torka, tjäle, markens sättning eller rörelse
  • förändring i grundvattenståndet
  • is, frysning, hetta eller kondensvatten
  • snöns eller isens tyngd eller rörelse
  • översvämning eller annan höjning av vattenytan som inte kan anses vara exceptionell
  • att regn- eller smältvatten strömmat ut från takrännor, byggnadens yttre stuprör, dagvattenledningar, yttertaket eller någon annanstans.
  • översvämning av avloppsbrunn eller avloppsrör i samband med regn, störtregn, snösmältning eller översvämning.

Från försäkringen ersätts inte skada som orsakas av hus- eller sällskapsdjur på den försäkrade egendomen.

Försäkringen ersätter inte skador orsakade av vilda djur. Undantagsvis ersätter försäkringen att vilda djur har trängt in i bostadslägenheten och skadat byggnaden eller lösöret.

Som bostadslägenheter betraktas inte vinds-, källar- och förrådsutrymmen.

Försäkringen ersätter inte skador orsakade av insekter eller skadedjur. Som skadedjur betraktas till exempel möss, råttor, sorkar och minkar.

Försäkringen ersätter inte skador orsakade av

  • att sprängämnen som tillhör en offentlig inrättning har exploderat eller av yrkesmässigt sprängnings- eller brytningsarbete
  • en explosion i en förbränningsmotor
  • att ett föremål antänds eller skadas på grund av att det utsatts för värme.

Försäkringen ersätter inte skador orsakade av

  • slitage
  • korrosion
  • materialutmattning
  • förskämning
  • murknande eller förruttnelse
  • svampbildning eller mögel
  • lukt
  • variation av luftfuktighet eller temperatur eller annat motsvarande småningom verkande fenomen.

Försäkringen ersätter inte skador orsakade av

  • planerings-, tillverknings-, grund-, byggnads-, arbets- eller installationsfel eller felaktig användning
  • materialfel eller fel i råvara
  • försummelse av service eller underhåll.

Från försäkringen ersätts inte skador på en byggnad eller lösegendomen i byggnaden, om byggnaden uppförts utan lagenligt tillstånd, eller byggnadens användningsändamål har ändrats utan lagstadgat tillstånd.

Försäkringen ersätter inte en skada på grund av byggande som strider mot bestämmelser, byggföreskrifter eller god byggnadssed som gällde vid tidpunkten för byggandet.

Försäkringen ersätter inte skador orsakade av

  • vatten som strömmat från dräneringssystemet
  • att en kommunal eller annan allmän vatten- eller avloppsledning har skadats eller täppts till
  • att vätska läckt in i konstruktioner genom fuktisoleringen eller genom anslutningen mellan rörnätet och byggnadskonstruktionen, såsom mellan golvbrunn och förhöjningsring.

Från försäkringen ersätts inte skador till följd av bedrägeri, förskingring eller motsvarande svikligt förfarande eller till följd av avtalsbrott.

Försäkringen ersätter inte värdeminskning eller skada som inte påverkar föremålets användbarhet.

Försäkringen ersätter inte skador som uppkommer då följande föremål används för sitt bruksändamål:

  • textiler
  • instrument
  • sport- eller hobbyutrustning
  • fjärrstyrda apparater
  • annan motsvarande hobbyutrustning.

Försäkringen ersätter inte skador till följd av att egendomen

  • försvunnit
  • tappats bort
  • glömts kvar
  • stulits, om föremålet för stöld är en olåst cykel, roddbåt eller utombordsmotor.

Försökrigen ersätter inte en skada som ersättas med stöd av en annan försäkring, avtal, speciallag eller garanti eller med offentliga medel.

Försäkringarna gäller inte om bostaden hyrs ut i inkvarteringssyfte. Med inkvarteringsverksamhet avses kortvarig och tillfällig uthyrning av möblerade bostäder.

Försäkringen ersätter inte skador till följd av avbrott i tillförseln av

  • el
  • gas
  • vätska
  • värme eller
  • motsvarande förbrukningsartikel.

Undantag utgör en situation där avbrottet orsakas av en plötslig och oförutsedd händelse som ersätts enligt dessa försäkringsvillkor.

Försäkringen ersätter inte skada på lösegendom som lämnats utomhus, med undantag för lösegendom som sedvanligt förvaras utomhus.

Från försäkringen ersätts inte vätska, ånga eller gas som läckt till spillo.

Försäkringen ersätter inte skador orsakade av

  • krig, revolt, revolution eller annan liknade orsak
  • i atomansvarighetslagen definierad atomskada eller skada som har orsakats av ett vapen, anordning eller material som baserats på kärnreaktioner eller joniserande strålning, oberoende av var skadan skett.
  • strejk, arbetskonflikt eller annan liknade orsak.

När ett försäkringsfall inträffar fastställs värdet på egendomen och skadebeloppet, baserat på typen av den skadade egendomen, enligt

  • återanskaffningsvärde
  • dagsvärde eller
  • gängse värde.

Definitioner och begrepp finns i ordlistan.

Grunden för beräkning av skadebeloppet är egendomens värde omedelbart före skadan.

5.1 Särskilda bestämmelser som gäller beräkning av ersättning för byggnadsskada

5.1.1 Ersättning enligt återskaffningsvärde

Ersättning enligt återanskaffningsvärde förutsätter att följande villkor uppfylls:

  • Den skadade egendomen repareras eller att på samma ställe byggs egendom av samma slag och för samma ändamål.
  • Renovering eller återuppbyggnaden ska göras inom två år.
  • Egendomens dagsvärdet är minst hälften av dess återanskaffningsvärde.
  • Om byggandet fördröjs på grund av en myndighets åtgärd, förlängs tidsfristen med dröjsmålstiden.

Ersättning enligt återanskaffningsvärdet utbetalas i två rater:

  1. Först betalas ersättning enligt dagsvärde ut.
  2. Tilläggsersättningen baserar sig på skillnaden mellan ersättningen enligt återanskaffningsvärdet och ersättningen enligt dagsvärdet. Tilläggsersättningen utbetalas när Fennia har fått en redogörelse för reparation av egendomen eller återanskaffningen av en ny motsvarande egendom.

Om skadad egendom inte repareras eller om inte en ny likadan egendom införskaffas för samma bruksändamål till samma ställe inom två år från försäkringsfallet, beräknas skadebeloppet enligt dagsvärdet. Skadebeloppet kan dock högst uppgå till byggnadens gängse värde.

Ersättningen höjs med restvärdesminskningen om byggnadsdelar som kvarstår efter en skada inte kan utnyttjas för återställande av byggnaden i dess tidigare skick.

  • Begränsningar i utnyttjande av byggnadsdelar kan vara till följd av gällande lagstiftning, gällande byggnadsförbud eller byggnadsbegränsningar.
  • Värdeminskningen beräknas genom att från restvärdet dra av det pris som kan fås för kvarvarande byggnadsdelar när de säljs för borttransportering.

Försäkringstagaren ska uppvisa en redogörelse av att byggnadsförbudet eller byggnadsbegränsningen är gällande. På begäran av Fennia ska försäkringstagaren ansöka om undantag från byggnadsförbud eller byggnadsbegränsning. Om myndigheten inte beviljar undantag, ska försäkringstagaren även ansöka om ändring av beslut.

5.1.2 Ersättning enligt dagsvärde

Ersättningen grundar sig på dagsvärdet när

  • objektet har försäkrats enligt dagsvärdet.
  • Egendomens dagsvärde är under hälften av dess återanskaffningsvärde.
  • Om skadad egendom inte repareras eller om inte en ny likadan egendom införskaffas för samma bruksändamål till samma plats inom två år från försäkringsfallet, beräknas skadebeloppet enligt dagsvärdet. Skadebeloppet kan dock högst vara byggnadens gängse värde.

Ersättningen höjs med restvärdesminskningen om byggnadsdelar som kvarstår efter en skada inte kan utnyttjas för återställande av byggnaden i dess tidigare skick.

  • Begränsningar i utnyttjande av byggnadsdelar kan vara till följd av gällande lagstiftning, gällande byggnadsförbud eller byggnadsbegränsningar.
  • Värdeminskningen beräknas genom att från restvärdet dra av det pris som kan fås för kvarvarande byggnadsdelar när de säljs för borttransportering.

Försäkringstagaren ska uppvisa en redogörelse av att byggnadsförbudet eller byggnadsbegränsningen är gällande. På begäran av Fennia ska försäkringstagaren ansöka om undantag från byggnadsförbud eller byggnadsbegränsning. Om myndigheten inte beviljar undantag, ska försäkringstagaren även ansöka om ändring av beslut.

5.1.3 Tilläggskostnader till följd av myndigheternas föreskrifter

Fennia ersätter de skäliga tilläggskostnader som uppstår av myndigheternas tvingande föreskrifter för byggnaden, dock högst 10 procent av byggnadsskadans belopp. Byggnadens försäkringsbelopp som anges i försäkringsbrevet eller som justerats enligt indexvillkor utgör den högsta gränsen för den totala ersättningen.

5.2 Särskilda bestämmelser som gäller beräkning av ersättning för lösöreskada

Ersättning för egenproducerad konst betalas endast utifrån materialkostnader. Ersättning för eventuellt bortfall av konstnärligt värde betalas inte.

5.3 Avdrag som görs från ersättningar

5.3.1 Åldersavdrag vid läckageskador i byggnaden

Åldersavdrag beräknas på skadebeloppet enligt åldern på den ledning, det rörnät eller annan fast anordning som orsakat skadan. Vid läckage vid anslutningspunkten bestäms avdraget enligt den äldre av delarna och vid översvämning från avloppet enligt den täppta avloppets ålder.

Avdrag görs också från kostnaderna för öppnande och igenläggning av byggnadskonstruktioner samt för schaktnings- och återfyllnadskostnader och tillhörande arbetskostnader, till följd av att felet söks eller repareras.

Åldern på en ledning, ett rörsystem eller någon annan fast anordning i en byggnad beräknas från ingången av det användningssår som följer på installationsåret.

Åldersavdrag för ledningar, rörsystem eller andra fasta anordningar i byggnaden

Ålder (år)
Åldersavdragsprocent
10 - 19 år
10
20 - 29 år
20
30 - 39 år
30
40 - 49 år
40
över 49 år
50

5.3.2 Åldersavdrag vid andra skador i byggnaden

Vid skador i byggnaden beräknas skadebeloppet så att de årliga åldersavdragen dras av från ersättningsbara kostnader för förnyande eller reparation enligt tabellen nedan.

Byggnadsteknik och husteknisk grupp
Åldersavdragsprocent
Byggnadsautomation och tillhörande kringutrustning
10
Yttertak och isolering, ytbeläggningar och ytmaterial
3
Rörsystem, bränsle- och avloppsvattencisterner, elledningar och elkablar
3
Jordvärmepump
4
Andra VVSE-anordningar och VVSE -system
6

I kostnader för förnyande eller reparation inräknas även kostnaderna för öppnande och igenläggning av konstruktioner samt schaktnings- och återfyllnadskostnader och därtill hörande arbetskostnader. Åldersavdraget för en enskild del av ett föremål eller en anordning görs enligt hela anordningens ålder, även om en enskild del är nyare.

Åldersavdraget beräknas genom att procenttalet för åldersavdraget multipliceras med antalet bruksår. Antalet bruksår är det antal kalenderår som följer på anskaffningsåret, minskat med de två första åren.

Vid brandskador görs inte åldersavdrag enligt tabellen.

5.3.3 Åldersavdrag för specifika grupper av föremål

Åldersavdraget beräknas på föremålets återanskaffningsvärde. Åldersavdraget för en enskild del av ett föremål eller en anordning görs enligt hela anordningens ålder, även om en enskild del är nyare.

Avdraget görs inte för det ursprungliga anskaffningsåret. Det ursprungliga anskaffningsåret upphör vid kalenderårets utgång. Detta påverkas inte av tidpunkten på året då föremålet ursprungligen anskaffades.

Åldersavdrag görs även för skadeåret. Det procentuella åldersavdraget som används för de olika egendomskategorierna anges i tabellen nedan.

Procenttalet för åldersavdraget av 8 olika grupper av föremål på grund av föremålets ålder från 1 år till 8 år. Med ett föremåls ålder avses skillnaden mellan det kalenderår föremålet togs i bruk och det kalenderår då skadan inträffade.

Åldersavdraget beräknas på föremålets återanskaffningsvärde. Åldersavdraget för en enskild del av ett föremål eller en anordning görs enligt hela anordningens ålder, även om en enskild del är nyare.
Avdraget görs inte för det ursprungliga anskaffningsåret. Det ursprungliga anskaffningsåret upphör vid kalenderårets utgång. Detta påverkas inte av tidpunkten på året då föremålet ursprungligen anskaffades.
Åldersavdrag görs även för skadeåret. Det procentuella åldersavdraget som används för de olika egendomskategorierna anges i tabellen nedan.


1. grupp av föremål: hushållsmaskiner. 
•	1 år: åldersavdrag 5 %
•	2 år: åldersavdrag 10 %
•	3 år: åldersavdrag 20 %
•	4 år: åldersavdrag 30 %
•	5 år: åldersavdrag 40 %
•	6 år: åldersavdrag 50 %
•	7 år: åldersavdrag 60 %
•	från och med 8 år: åldersavdrag 80 %


2. grupp av föremål:datorere, pekplattor, mobiltelefoner och bärbara elektroniska apparater.
•	1 år: åldersavdrag 25 %
•	2 år: åldersavdrag 50 %
•	3 år: åldersavdrag 75 %
•	från och med 4 år: åldersavdrag 90 %

3. grupp av föremål: övrig elektroniks och optisk utrustning.
•	1 år: åldersavdrag 5 %
•	2 år: åldersavdrag 10 %
•	3 år: åldersavdrag 20 %
•	4 år: åldersavdrag 30 %
•	5 år: åldersavdrag 40 %
•	6 år: åldersavdrag 50 %
•	7 år: åldersavdrag 60 %
•	från och med 8 år: åldersavdrag 80 %

4. grupp av föremål: cyklar, elektriska förflyttningshjälpmedel och deras tillbehör
•	1 år: åldersavdrag 10 %
•	2 år: åldersavdrag 20 %
•	3 år: åldersavdrag 30 %
•	4 år: åldersavdrag 40 %
•	5 år: åldersavdrag 50 %
•	6 år: åldersavdrag 60 %
•	7 år: åldersavdrag 70 %
•	från och med 8 år: åldersavdrag 80 %

5. grupp av föremål: glasögon och solglasögon.
•	1 år: åldersavdrag 20 %
•	2 år: åldersavdrag 40 %
•	3 år: åldersavdrag 60 %
•	från och med 4 år: åldersavdrag 80 %

6. grupp av föremål: möbler och belysningsarmaturer.
•	1 år: åldersavdrag 10 %
•	2 år: åldersavdrag 20 %
•	3 år: åldersavdrag 30 %
•	4 år: åldersavdrag 40 %
•	5 år: åldersavdrag 50 %
•	6 år: åldersavdrag 60 %
•	7 år: åldersavdrag 70 %
•	från och med 8 år: åldersavdrag 80 %

7. grupp av föremål: övrig lösegendom.
•	1 år: åldersavdrag 10 %
•	2 år: åldersavdrag 20 %
•	3 år: åldersavdrag 30 %
•	4 år: åldersavdrag 40 %
•	5 år: åldersavdrag 50 %
•	6 år: åldersavdrag 60 %
•	7 år: åldersavdrag 70 %
•	från och med 8 år: åldersavdrag 80 %

8. grupp av föremål: värdeföremål, instrument, samlingar, vapen, båtar, kanoter och utombordsmotorer = enligt gängse värde.

5.4 Självrisker

I varje försäkringsfall står försäkringstagaren för en självrisk minskat från skadebeloppet. Självrisken anges i försäkringsbrevet.

5.5 Ersättningsalternativ

Fennia kan ersätta skadan på följande tre sätt:

  • Fennia har rätt att reparera eller låta återuppföra den skadade egendomen.
  • Fennia kan anskaffa motsvarande egendom som ersätter den skadade egendomen.
  • Fennia kan betala ersättningen i pengar.

Om förlorad egendom fås tillbaka

Om förlorad egendom kommer till rätta efter det att ersättning utbetalats skall försäkringstagaren utan dröjsmål överlämna egendomen till Fennia eller återbetala ersättningen.

Rätt att lösa in den skadade egendomen

Kvarvarande skadad och oskadad egendom förblir i försäkringstagarens ägo. Fennia har dock rätt att lösa in skadad egendom eller en del av den.

Skada på gårdsområde och trädgård

Skador på gårdsplan och trädgård ersätts enligt restaureringskostnaderna. Buskar och träd ersätts enligt anskaffningskostnaderna för nya plantor. Kostnaderna för anskaffning av plantor ersätts om plantorna normalt saluförs i Finland.

Fastighets- och företagsinteckningar i skadad egendom

Då det fastställts att försäkringsfallet drabbat egendom som är föremål för fastighets- eller företagsinteckning, åtföljs vid utbetalning av ersättning bestämmelserna i jordabalken, företagsinteckningslagen och lagen om försäkringsavtal.

Avdrag för försäkringsbelopp

Försäkringsbeloppet kan sänkas med ersättningsbeloppet. I samband med ersättningsbeslut är Fennia skyldigt att underrätta försäkringstagaren om försäkringsbeloppet nedsatts till följd av skadan.

Ersättning i pengar

Om personen som är berättigad till ersättning inte vill låta reparera egendomen eller skaffa en motsvarande egendom i stället, även om det är möjligt, betalas ersättningen i pengar. Ersättningsbeloppet beräknas på det pris till vilket man skulle kunna skaffa en motsvarande egendom som ersätter den skadade egendomen, eller enligt den kostnad för vilken försäkringsbolaget skulle ha kunnat låta reparera den skadade egendomen.

5.5.1 Mervärdesskatt

Mervärdesskatten dras av från ersättningen, om den försäkrade enligt mervärdesskattelagen är berättigad att dra av skatt eller om den försäkrade inte är skyldig att betala skatt på köp eller reparation av egendom eller någon annan anskaffning eller tjänst som gäller egendomen.

En mervärdesskattskyldig ägare eller innehavare av egendom ska själv vara beställare av tjänsten och betalare samt vara angiven på fakturan vid ersättningsfallet.

5.5.2 Ersättningsskyldighetens övre gräns

Den högsta gränsen för Fennias ersättningsskyldighet är egendomens försäkringsbelopp som anges i försäkringsbrevet. Fennia ersätter inte en skada på överförsäkrad egendom med ett större belopp än vad som rimligen krävs för att täcka skadan.

5.5.3 Kostnader för avvärjning eller begränsande av skada

Fennia ersätter skäliga kostnader som har orsakats på grund av avvärjning eller begränsning av en inträffad eller omedelbart hotande skada. Dessa kostnader ersätts även om försäkringsbeloppet överskrids.

6.1 Faktorer som inverkar på försäkringspremien

Faktorer som påverkar försäkringspremien är

  • försäkringstagarens, de försäkrades eller egendomsinnehavarens uppgifter som anges i försäkringsbrevet
  • egenskaper och användningsändamål för det försäkrade objektet, som anges i försäkringsbrevet
  • försäkringsskyddets omfattning, storleken på självrisken och försäkringsbeloppet
  • objektets, försäkringstagarens, de försäkrades eller egendomsinnehavarens ålder och adress.

Fennia har rätt att ändra försäkringspremien vid övergång till ny försäkringsperiod, om de ovannämnda faktorerna ändras eller uppgifter om den relaterade statistiska skaderisken ändras.

Du hittar de allmänna försäkringsvillkoren på tjänsten Mitt Fennia.

I de allmänna avtalsvillkoren finns information om andra situationer där försäkringsbolaget har rätt att ändra försäkringspremien.

6.2 Indexjusteringar

Försäkringsbelopp, försäkringspremier och självrisker kan indexjusteras årligen vid övergång till ny försäkringsperiod.

Som justeringstal används indextalet för förra kalenderårets juli månad. På byggnader tillämpas byggnadskostnadsindex och på övriga objekt levnadskostnadsindex, om inte annat anges i försäkringsbrevet.

En indexjustering görs inte om indexet sjunker eller det nya indextalet är lägre än indextalet som tidigare använts i indexjusteringen.

Syftet med säkerhetsföreskrifterna är att förebygga hotande faror och begränsa uppkomsten av skador. Den försäkrade och personer som kan jämställas med den försäkrade skall följa säkerhetsföreskrifterna.

Om försäkrad egendom hyrs ut ska den försäkrade säkerställa att hyrestagaren känner till säkerhetsföreskrifterna. Den försäkrade ska även kräva att hyrestagaren följer dessa.

Säkerställ att du själv förstår säkerhetsföreskrifterna och att den eventuella hyresgästen också iakttar dem. Vi står gärna till tjänst om du har frågor om säkerhetsföreskrifterna.

Om negligerade av säkerhetsföreskrifterna har bidragit till att skadans uppkomst, belopp eller omfattning kan ersättningen sänkas eller förvägras helt.

  • Varje våning i ett bostadshus ska ha minst en fungerande brandvarnare per 60 m2.
  • Rökning ska alltid ske på en plats där det inte finns lättantändligt material. Man får t.ex. inte röka i sängen. Vid rökning skall en brandsäker askkopp användas.
  • Vid användning av ljusprodukter eller marschaller skall produktens bruksanvisning efterföljas. Det får inte finnas lättantändligt material ovanför eller i närheten av produkterna. Ljusstakar samt underlägg och manschetter till ljus ska vara brandsäkra. Brinnande ljus får aldrig lämnas utan tillsyn.
  • Tändstickor och tändare skall förvaras utom räckhåll för barn under 12 år.
  • Spisar, ugnar och andra apparater för matlagning skall övervakas kontinuerligt under användningen. Fettavskiljare i spisfläkten skall hållas ren. Brännbart material får inte förvaras på spisen.
  • Vi användning av hushållsmaskiner eller anordningar som drivs med gas skall gasbehållares säkerhetsavstånd beaktas, slangar och kontaktdonens skick bör noggrant kontrolleras samt att brännare bör hållas rena.
  • Kompressorn och kylsystemet i en kylanordning skall rengöras från damm en gång om året.
  • Eldstäder och rökkanaler skall sotas i enlighet vad som föreskrivs i räddningslagen och förordningen om sotning. Askan i eldstaden får avlägsnas tidigast ett dygn efter det att uppvärmningen upphört. Aska skall förvaras i brandsäker behållare med lock på ett brandsäkert underlag avskilt från byggnaden.
  • Vid användning av en värmekälla bör ett tillräckligt skyddsavstånd säkerställas.
  • Brännbart material som inte är ämnat till att brukas i bastun får inte lämnas i bastu utrymmet. Kläder och andra lättantändliga material får inte torkas i bastun.
  • Frusna rör får inte tinas med brandfarliga metoder, till exempel öppen låga eller varmluftspistol.
  • Brasor får inte anläggas annat än på en för ändamålet avsedd säker plats. Öppen eld ska övervakas kontinuerligt. Åtgärder för att förhindra spridning av eld ska vidtas genom att säkerställa att det finns tillgång till tillräckligt med vatten, brandsläckare eller brandfilt. Brännbart material får inte förvaras i närhet av öppen eld.

  • Vid laddning bör endast användas laddare och elsladdar som tillverkaren godkänt.
  • Det får inte finnas lättantändligt material i närheten av laddaren.
  • Laddningsanordningens näromgivning måste vara sådan att kylningen av anordningen är tillräcklig.
  • Laddaren skall frånkopplas från elnätet när laddningen avslutas.
  • Fastighetens fasta laddstationer får endast monteras av en behörig elmontör.

Heta arbeten är arbeten där gnistor uppstår eller där man använder en låga eller annan värme som orsakar brandfara.

  • Heta arbeten får inte utföras i garage-, lager- eller källarutrymmen eller andra motsvarande utrymmen.
  • Heta arbeten ska utföras utomhus på minst tio meters avstånd från byggnaden eller konstruktioner av brännbart material.
  • Om det är nödvändigt att tillfälligt utföra heta arbeten inomhus, skall en handbrandsläckare på minst sex (6) kilo i effektklass A-B-C, brandfilt samt tryckförsedd vattenslang finnas att tillgå för förstahandssläckning. Om det inte finns att tillgå en tryckförsedd vattenslang, bör det finnas 50 liter i separata kärl att tillgå. Lättantändliga föremål ska skyddas och lättantändligt löst gods ska avlägsnas. Utrymmet ska övervakas under arbetets gång och därefter i minst två (2) timmar.

  • Värdeföremål får inte förvaras i allmänna utrymmen, källar- och vindsskrubb eller i motsvarande förvaringsutrymmen.
  • Externa förvaringsboxar för nycklar bör vara konstruerade på ett hållbart sätt samt fästa på ett tillförlitligt sätt i den fasta byggnadskonstruktionen.
  • Nycklarna får inte förses med namn eller adress som kan avslöja platsen där egendomen befinner sig för den som hittar nyckeln. Om en utomstående har fått tag på nyckeln, ska låset omedelbart bytas ut eller omkodas.
  • Egendom som den försäkrade har med sig ska övervakas väl för att undvika stöldskador. Om egendom som den försäkrade har med sig lämnas utan övervakning av den försäkrade ska egendomen låsas eller lämnas i ett låst utrymme.

Definition av övervakning: den försäkrade eller någon annan på den försäkrades vägnar ser egendomen direkt och kan ingripa om obehöriga personer rör egendomen.

  • Om egendom som är utsatt för stöld förvaras i en tillfälligt parkerad bil, husvagn eller annan släpvagn eller båt, ska dörrarna och förvaringsutrymmena vara låsta. Dessutom ska egendomen även vara täckt eller annars gömd.
  • Smycken eller andra värdefulla eller stöldbenägna föremål får inte lämnas i hotellrum, hytter eller andra liknande utrymmen, om det i utrymmet inte finns ett låsbart säkerhetsskåp avsett för dessa föremål.

  • Tvättmaskiner och diskmaskiner ska övervakas medan de används. Maskinens avstängningsventil ska vara stängd när maskinen inte används.
  • Anordningar som producerar kondens- eller smältvatten samt maskiner som är kopplade till ett fast ledningsnät ska alltid placeras i ett utrymme med en golvbrunn. I annat fall ska vätskan styras med hjälp av ett läckageskydd så att det lätt och snabbt går att upptäcka läckaget.
  • Efter rengöring av frysen eller kylskåpet ska det säkerställas att kondensvattensslangen bakom anordningen leder vattnet till avdunstningskärlet.
  • Fett från t.ex. matlagning får inte hällas i avloppet, utan det skall kasseras på annat lämpligt sätt för att förhindra avloppsstopp.
  • Egendom som förvaras i källarvåningen ska placeras på ett underlag på en höjd av minst 10 cm från golvytan. Med källarvåning avses ett våningsutrymme vars golv helt eller delvis är beläget under markytan. Om byggnaden enligt denna definition har flera källarvåningar ska denna säkerhetsföreskrift endast tillämpas på den lägsta våningen.
  • Vattenkranar får inte lämnas öppna utan kontinuerlig övervakning. Vid avbrott i vattentillförseln bör det säkerställas att kranen vid ett tappställe inte förblir öppen.
  • Vattenledningsnätet ska skyddas mot frysning. En luftvärmepump är otillräcklig som primär värmekälla för byggnaden under vintersäsongen. Utrymmen ska övervakas tillräckligt även under den kalla årstiden.
  • När man lämnar bostaden för en längre period än en vecka, ska huvudavstängningsventilen för tappvattensystemet stängas, samt strömmen till vattenpumpen stängas av så att vattenrörnätet saknar tryck.

  • Fastighetsägaren ansvarar för uppgifterna om oljecistern och för skicket av utrustningen till cisternen.
  • Oljecistern ska alltid vara försedd med en identifieringsskylt med uppgifter om bland annat cisternens ålder. En oljecistern ska tas ur bruk om den inte uppfyller de standarder som gäller för oljecisterner.
  • Periodiska besiktningar av oljecistern ska utföras enligt myndigheternas föreskrifter. Besiktningarna får endast utföras av en godkänd besiktningsaffär eller besiktningsinrättning. Ett protokoll från besiktningen ska upprättas och i protokollet anges bland annat cisternens klassificering och det intervall för periodiska besiktningar som följer av klassificeringen. Försäkringstagaren ska spara besiktningsprotokollet. Föreskrifter och anvisningar som ges i protokollet ska följas.
  • Fel som upptäcks i systemet ska alltid åtgärdas omedelbart.
  • Felaktig användning av cisternen ska förhindras.
  • När en cistern tas ur bruk ska den tömmas på olja och oljigt avfall.

Ömsesidiga Försäkringsbolaget Fennia, Helsingfors

Postadress: 00017 FENNIA, FO-nummer 0196826-7

Besökadress till huvudkontoret: Kyllikkiporten 2, 00240 Helsingfors

www.fennia.fi