Gå till innehållet

Innehåll

Laddar...

Försäkringsvillkor för Företagsledningens Fenniaskydd Y20-Y100

Gäller från och med 1.6.2024

OBS! Punkterna Y400, Y410, Y420, Y430, Y440, Y500, Y501, Y510, Y540, Y550, Y560, Y570, Y200, Y220, Y240, Y260, Y270, Y290 och Y300 av försäkringsvillkor för Företagsledningens Fenniaskydd hittar du här: Försäkringsvillkor för Företagsledningens Fenniaskydd: Y400-Y300.

Försäkringarna ersätter inte skador om utbetalningen av ersättningar strider mot Förenta nationernas resolution eller mot handelssanktioner, ekonomiska sanktioner, förbud, begränsningar eller andra myndighetsbeslut enligt Europeiska unionens, Förenade kungarikets eller Förenta staternas lagar och bestämmelser.

Gäller från och med 1.6.2024

Y20.1 Försäkringens syfte

Försäkringens syfte är att vid skadefall som avses i villkoren för den Företagsledningens egendomsförsäkringen, bashemförsökringen och brandförsäkringen ersätta direkta sakskador på egendom som anges i dessa villkor och som är föremål för försäkringen samt övriga kostnader som anges i dessa villkor.

Y20.2 Försäkrade

Försäkrade är försäkringstagaren och andra med honom eller henne i samma hushåll stadigvarande boende personer samt personer som anges i punkt F18.1. Som stadigvarande bosättningsort anses den adress som anges i befolkningsregistermyndighetens register.

Försäkringsobjekt är hem- och fritidsegendom, som anges i försäkringsbrevet, enligt följande:

Y20.3.1 Byggnader

Y20.3.1.1 I försäkringsbrevet angivna byggnader samt relaterade
  • avlopps-, vattenlednings-, olje-, gas- och ångledningar, som finns på fastigheten eller utanför dess gräns, fram till anslutningen till ett kommunalt eller annat allmänt rörnät
  • bränslen och handverktyg som hör till byggnadens skötsel
  • jordfräsar och snöslungor
  • en oregistrerad åkgräsklippare eller trädgårdstraktor (med konstruktiva högsta hastigheten på 15 km/h). Det högsta totala ersättningsbeloppet för dessa är 3 000 euro per försäkringsfall.
  • till byggnaden hörande, på tomten befintliga elektriska ledningar och kWh-mätare som ägs av försäkringstagaren samt bostadsfastighetens elektriska huvudcentraler
  • trädgården och marken på gårdsplanen som hör till de försäkrade byggnaderna. Med en gårdsplan avses den del av tomten eller området på vilken byggnaderna är placerade och som används för boende och vistelse dagligen.

    Fasta sedvanliga konstruktioner och anordningar på gårdsplanen, som ett staket, en flaggstång, en torkställning, en badtunna med anslutande system, en simbassäng och byggnader av lätt konstruktion på högst 8 m2, till exempel en grillplats med tak, en lekstuga, ett växthus, en hundkoja eller ett skjul upp till totalt 10 000 euro.

    Som sedvanlig brygga betraktas en brygga, inklusive grundläggande konstruktioner, som är värd högst 4 000 euro. Större och värdefullare objekt ska alltid försäkras separat.

    Sedvanliga konstruktioner är inte till exempel specialantenner och vindgeneratorer, utan man ska avtala separat om försäkring av dem.
Y20.3.1.2 Byggnad under byggarbete eller ombyggnad

Försäkringsobjekt är de byggnader som anges i försäkringsbrevet också när de är under byggarbete eller ombyggnad. Försäkringen omfattar därmed också byggmaterialet som hänför sig till byggarbetet på försäkringsstället.

Under bygg- eller ombyggnadsarbetet omfattar försäkringen även följande egendom upp till 2 000 euro:

  • de försäkrades privata kläder och verktyg
  • den försäkrades egna, lånade eller hyrda tillfälliga konstruktioner på byggplatsen
  • den försäkrades egna, lånade eller hyrda under tio kvadratmeter stora konstruktioner på byggplatsen
  • maskiner och utrustning som den försäkrade äger eller har lånat eller hyrt för bygg- eller ombyggnadsarbetet
  • i byggarbetet deltagande talkoarbetares kläder och verktyg.

Y20.3.2 Lösöre i hemmet eller fritidshuset

  • De försäkrades hemlösöre med hemlösöre avses sedvanliga föremål avsedda för daglig användning i hushållet, t.ex. möbler, hemtextilier, kläder, husgeråd och hushållsmaskiner.
  • Delar som lösgjorts från en personbil, en motorcykel, en moped och en båt som är i de försäkrades privata bruk och som på vanligt sätt kan lösgöras samt sedvanliga tillbehör, vilka inte ersätts från en annan försäkring.
  • Roddbåtar, roddjollar, kanoter och kajaker.
  • Utombordsmotorer med en effekt på högst sju hästkrafter.
  • Jordfräsar och snöslungor.
  • En oregistrerad åkgräsklippare eller trädgårdstraktor (med konstruktiva högsta hastigheten på 15 km/h). Det högsta totala ersättningsbeloppet för dessa är 3 000 euro per försäkringsfall.
  • Elektriska färdmedel och lastbärare (med konstruktiva högsta hastigheten på 25 km/h och en vikt på max 25 kg) som inte omfattas av trafikförsäkringsskyldigheten. Det högsta totala ersättningsbeloppet för dessa är 3 000 euro per försäkringsfall.
  • Fast inredning i en hyres- eller aktiebostad. Med fast inredning avses enligt 4 kap. 2–3 § i lagen om bostadsaktiebolag (1599/2009) fastighetsdelar som aktieägaren har underhållsansvar för samt inrednings-och förbättringsarbeten i en bostad. Eventuella utvidgningar av aktieägarens underhållsansvar som överenskommits i bolagsordningen omfattas inte av försäkringen. Fast inredning ersätts, förutsatt att fastighetens egen försäkring, bostadsaktiebolaget eller en annan ägare till byggnaden inte ersätter skadorna på föremålen eller utrustningen i fråga.

Försäkringen omfattar även sådan egendom som den försäkrade hyrt eller lånat som privatperson och som skulle ingå i den försäkrades hemlösöre om egendomen vore den försäkrades egen och som inte ersätts från en annan försäkring. Egendom som hör till den försäkrades egen närings- eller förvärvsverksamhet hör dock inte till lösöre.

Y20.3.3 Begränsningar i eurobeloppen för lösöret i hemmet eller fritidshuset

Y20.3.3.1 I försäkringen ingår även följande egendom som de försäkrade äger i egenskap av privatperson
  • pengar och värdepapper upp till 850 euro
  • arbetsredskap som behövs i förvärvsarbete upp till 3 500 euro
  • värdeföremål upp till 10 000 euro (Med värdeföremål avses föremål som behåller sitt värde eller vilkas värde stiger med åldern.

    Värdeföremål är bl.a.
    • smycken och ädelmetaller
    • konstföremål
    • antikföremål
    • äkta orientaliska mattor och konsttextilier.)
  • samlingar upp till 10 000 euro (Med samling avses en serie föremål vilkas sammanlagda värde är större än det sammanlagda värdet per styck.)
  • lösöre som permanent eller tillfälligt förvaras i ett förråd av hönsnät eller en vindsskrubb utanför bostaden i ett höghus upp till högst 5 000 euro.
Y20.3.3.2 Ovannämnda föremål ingår i lösöret

Ovannämnda föremål ingår i lösöret upp till angivna eurobelopp utan särskilt omnämnande i försäkringsbrevet. Den del som överstiger eurobeloppen kan försäkras med ett separat avtal och en anteckning om det i försäkringsbrevet.

Försäkringsvärdena för de föremål som anges i denna villkorspunkt ska i en försäkring som grundar sig på försäkringsbeloppet ingå i försäkringsbeloppet för lösöret.

Y20.3.4 Försäkringen omfattar inte

  • djur
  • båtmotorer med en effekt på över sju hästkrafter
  • datafiler och -program som används för förvärvsarbete
  • för hobbyverksamhet tillverkade datafiler och -program, som inte som sådana varit offentligt till salu
  • motorfordon, motordrivna färdmedel, släpvagnar, husvagnar eller delar av dessa eller utrustning fäst vid dessa, utom de förbränningsmotor- eller elmotordrivna maskiner och färdmedel som anges i villkorspunkterna Y20.3.1.1 och Y20.3.2.
  • annan egendom än den som anges i punkterna Y20.3.1–Y20.3.3 om inte ett särskilt avtal ingåtts om det och antecknats i försäkringsbrevet.

Y20.3.5 Kostnader för anskaffning av bil

Om Fennia på grund av en bilförsäkring som bolaget beviljat löst in en personbil som varit i den försäkrades ägo, ersätts från försäkringen de extra kostnader som orsakats av anskaffningen av en ny bil med 10 procent av den inlösta bilens värde, dock högst de beräknade reparationskostnaderna och maximalt 1 700 euro.

Y20.4 Försäkringens giltighet

Försäkringen gäller på den plats som anges i försäkringsbrevet. Försäkringen gäller även sådant lösöre som tillfälligt (mindre än ett år) flyttats eller flyttas från den plats som anges i försäkringsbrevet till en annan plats i Norden, när avsikten är att lösöret återställs till den plats som anges i försäkringsbrevet.

Y20.5.1 Grunden för värdering av egendom, skada och ersättningsbelopp är egendomens värde.

Egendomens värde är dess återanskaffningsvärde, såvida inte annat överenskommits och anges i försäkringsbrevet. Om egendomens dagsvärde understiger 50 procent av återanskaffningsvärdet är egendomens värde dock dagsvärdet.

Med återanskaffningsvärde avses det penningbelopp som krävs för anskaffning av en ny likadan eller närmast motsvarande egendom.

Med dagsvärde avses det penningbelopp som fås när man från återanskaffningsvärdet drar av vad egendomen har förlorat i värde genom ålder, bruk, nedsatt användbarhet eller annan liknande orsak. Vid fastställande av dagsvärdet ska även beaktas att egendomens användbarhet kan ha minskat till följd av ändrade ortsförhållanden, exempelvis genom att näringsverksamhet upphört eller av annan liknande orsak.

Med maximibelopp avses Fennias högsta gräns för ersättningsskyldighet vid försäkringsfall. Maximibeloppet anges i försäkringsbrevet. Skadebeloppet fastställs enligt återanskaffnings- eller dagsvärdet.

Förändrade ortsförhållanden beaktas dock inte vid fastställande av en byggnads dagsvärde, om byggnaden återställs i sitt tidigare skick eller en ny byggnad uppförs på samma tomt i den förstörda byggnadens ställe.

Y20.5.2 Egendomens värde och skadans belopp

När ett försäkringsfall inträffar fastställs egendomens värde och skadans belopp beräknas enligt prisnivån vid skadetidpunkten.

Y20.5.3 Grunden för beräkning av skadebeloppet

Grunden för beräkning av skadebeloppet är även egendomens restvärde, med vilket avses egendomens värde omedelbart efter försäkringsfallet beräknat enligt samma grunder som omedelbart före försäkringsfallet.

Y20.5.4 Beräkning av skadebelopp för specifika grupper av föremål

Ersättning för ett föremål betalas enligt procenttalet för dagsvärdet i tabellen.

Ersättning betalas ut enligt återanskaffningsvärdet om procenttalet för föremålets dagsvärde finns inom det färgade området i tabellen och om ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål skaffas inom två år från skadefallet.

Procenttalet för dagsvärdet av 16 olika grupper av föremål på grund av föremålets ålder från 1 år till 18 år. Med ett föremåls ålder avses skillnaden mellan det kalenderår föremålet togs i bruk och det kalenderår skadan inträffade.

Procenttalet för dagsvärdet visar hur många procent föremålets eller föremålsgruppens dagsvärde är av återanskaffningsvärdet på ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål. Värdet på föremålet blir inte mindre än det minsta procenttal som anges i tabellen även om föremålets ålder är högre än vad som anges i tabellen.

Ersättning för föremålet betalas enligt procenttalet för dagsvärdet i tabellen.

1. grupp av föremål: Hushållsmaskiner. Ersättningen för 1–6 åriga föremål kan betalas ut enligt återanskaffningsvärdet om procenttalet för föremålets dagsvärde finns inom det gröna området i tabellen och om ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål skaffas inom två år från skadefallet (se även villkorspunkterna Y20.5–Y20.10).
•	1 år: 100 %
•	2 år: 90 %
•	3 år: 80 %
•	4 år: 70 %
•	5 år: 60 %
•	6 år: 50 %
•	7 år: 40 %
•	8 år: 30 %
•	från och med 9 år: 20 %

2. grupp av föremål: Datautrustning och mobiltelefoner. Ersättningen för 1–2 åriga föremål kan betalas ut enligt återanskaffningsvärdet om procenttalet för föremålets dagsvärde finns inom det gröna området i tabellen och om ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål skaffas inom två år från skadefallet (se även villkorspunkterna Y20.5–Y20.10).
•	1 år: 100 %
•	2 år: 70 %
•	3 år: 40 %
•	från och med 4 år: 10 %

3. grupp av föremål: Övriga elektroniska och optiska apparater. Ersättningen för 1–4 åriga föremål kan betalas ut enligt återanskaffningsvärdet om procenttalet för föremålets dagsvärde finns inom det gröna området i tabellen och om ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål skaffas inom två år från skadefallet (se även villkorspunkterna Y20.5–Y20.10).
•	1 år: 100 %
•	2 år: 85 %
•	3 år: 70 %
•	4 år: 55 %
•	5 år: 40 %
•	6 år: 25 %
•	från och med 7 år: 20 %

4. grupp av föremål: Cyklar, elektriska färdmedel, verktyg och arbetsmaskiner. Ersättningen för 1–4 åriga föremål kan betalas ut enligt återanskaffningsvärdet om procenttalet för föremålets dagsvärde finns inom det gröna området i tabellen och om ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål skaffas inom två år från skadefallet (se även villkorspunkterna Y20.5–Y20.10).
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 80 %
•	4 år: 60 %
•	5 år: 40 %
•	från och med 6 år: 20 %

5. grupp av föremål: Glasögon och solglasögon. Ersättningen för 1–2 åriga föremål kan betalas ut enligt återanskaffningsvärdet om procenttalet för föremålets dagsvärde finns inom det gröna området i tabellen och om ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål skaffas inom två år från skadefallet (se även villkorspunkterna Y20.5–Y20.10).
•	1 år: 100 %
•	2 år: 70 %
•	3 år: 40 %
•	från och med 4 år: 0 %

6. grupp av föremål: Kläder, skodon, accessoarer. Ersättningen för 1–2 åriga föremål kan betalas ut enligt återanskaffningsvärdet om procenttalet för föremålets dagsvärde finns inom det gröna området i tabellen och om ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål skaffas inom två år från skadefallet (se även villkorspunkterna Y20.5–Y20.10).
•	1 år: 100 %
•	2 år: 70 %
•	3 år: 40 %
•	från och med 4 år: 20 %

7. grupp av föremål: Pälsar. Ersättningen för 1–6 åriga föremål kan betalas ut enligt återanskaffningsvärdet om procenttalet för föremålets dagsvärde finns inom det gröna området i tabellen och om ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål skaffas inom två år från skadefallet (se även villkorspunkterna Y20.5–Y20.10).
•	1 år: 100 %
•	2 år: 90 %
•	3 år: 80 %
•	4 år: 70 %
•	5 år: 60 %
•	6 år: 50 %
•	7 år: 40 %
•	8 år: 30 %
•	från och med 9 år: 20 %

8. grupp av föremål: Brukskärl, husgeråd. Ersättningen för 1–6 åriga föremål kan betalas ut enligt återanskaffningsvärdet om procenttalet för föremålets dagsvärde finns inom det gröna området i tabellen och om ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål skaffas inom två år från skadefallet (se även villkorspunkterna Y20.5–Y20.10).
•	1 år: 100 %
•	2 år: 90 %
•	3 år: 80 %
•	4 år: 70 %
•	5 år: 60 %
•	6 år: 50 %
•	7 år: 40 %
•	8 år: 30 %
•	från och med 9 år: 20 %

9. grupp av föremål: Resväskor, portföljer, handväskor. Ersättningen för 1–6 åriga föremål kan betalas ut enligt återanskaffningsvärdet om procenttalet för föremålets dagsvärde finns inom det gröna området i tabellen och om ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål skaffas inom två år från skadefallet (se även villkorspunkterna Y20.5–Y20.10).
•	1 år: 100 %
•	2 år: 90 %
•	3 år: 80 %
•	4 år: 70 %
•	5 år: 60 %
•	6 år: 50 %
•	7 år: 40 %
•	8 år: 30 %
•	från och med 9 år: 20 %

10. grupp av föremål: Ljud- och bildinspelningar, böcker. Ersättningen för 1–6 åriga föremål kan betalas ut enligt återanskaffningsvärdet om procenttalet för föremålets dagsvärde finns inom det gröna området i tabellen och om ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål skaffas inom två år från skadefallet (se även villkorspunkterna Y20.5–Y20.10).
•	1 år: 100 %
•	2 år: 90 %
•	3 år: 80 %
•	4 år: 70 %
•	5 år: 60 %
•	6 år: 50 %
•	7 år: 40 %
•	8 år: 30 %
•	9 år: 20 %
•	10 år: 10 %
•	från och med 11 år: 5 %.

11. grupp av föremål: Hemtextiler, som linne, gardiner, mattor, kuddar och täcken. Ersättningen för 1–3 åriga föremål kan betalas ut enligt återanskaffningsvärdet om procenttalet för föremålets dagsvärde finns inom det gröna området i tabellen och om ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål skaffas inom två år från skadefallet (se även villkorspunkterna Y20.5–Y20.10).
•	1 år: 100 %
•	2 år: 80 %
•	3 år: 60 %
•	4 år: 40 %
•	från och med 5 år: 20 %.

12. grupp av föremål: Möbler och lampor. Ersättningen för 1–11 åriga föremål kan betalas ut enligt återanskaffningsvärdet om procenttalet för föremålets dagsvärde finns inom det gröna området i tabellen och om ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål skaffas inom två år från skadefallet (se även villkorspunkterna Y20.5–Y20.10).
•	1 år: 100 %
•	2 år: 95 %
•	3 år: 90 %
•	4 år: 85 %
•	5 år: 80 %
•	6 år: 75 %
•	7 år: 70 %
•	8 år: 65 %
•	9 år: 60 %
•	10 år: 55 %
•	11 år: 50 %
•	12 år: 45 %
•	13 år: 40 %
•	14 år: 35 %
•	15 år: 30 %
•	16 år: 25 %
•	17 år: 20 %
•	från och med 18 år: 15 %

13. grupp av föremål: Idrotts- och hobbyutrustning, barnvagnar och barnkärror. Ersättningen för 1–3 åriga föremål kan betalas ut enligt återanskaffningsvärdet om procenttalet för föremålets dagsvärde finns inom det gröna området i tabellen och om ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål skaffas inom två år från skadefallet (se även villkorspunkterna Y20.5–Y20.10).
•	1 år: 100 %
•	2 år: 70 %
•	3 år: 60 %
•	4 år: 40 %
•	från och med 5 år: 20 %

14. grupp av föremål: Fiskeredskap. Ersättningen för 1–7 åriga föremål kan betalas ut enligt återanskaffningsvärdet om procenttalet för föremålets dagsvärde finns inom det gröna området i tabellen och om ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål skaffas inom två år från skadefallet (se även villkorspunkterna Y20.5–Y20.10).
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 84 %
•	4 år: 76 %
•	5 år: 68 %
•	6 år: 60 %
•	7 år: 52 %
•	8 år: 44 %
•	9 år: 36 %
•	10 år: 30 %
•	från och med 11 år: 20 %

15. grupp av föremål: Utombordsmotorer. Ersättningen för 1–10 åriga föremål kan betalas ut enligt återanskaffningsvärdet om procenttalet för föremålets dagsvärde finns inom det gröna området i tabellen och om ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål skaffas inom två år från skadefallet (se även villkorspunkterna Y20.5–Y20.10).
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 85 %
•	4 år: 80 %
•	5 år: 75 %
•	6 år: 70 %
•	7 år: 65 %
•	8 år: 60 %
•	9 år: 55 %
•	10 år: 50 %
•	11 år: 45 %
•	12 år: 40 %
•	13 år: 35 %
•	14 år: 30 %
•	från och med 15 år: 20 %

16. grupp av föremål: Roddbåtar, roddjollar, kanoter. Ersättningen för 1–11 åriga föremål kan betalas ut enligt återanskaffningsvärdet om procenttalet för föremålets dagsvärde finns inom det gröna området i tabellen och om ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål skaffas inom två år från skadefallet (se även villkorspunkterna Y20.5–Y20.10).
•	1 år: 100 %
•	2 år: 95 %
•	3 år: 90 %
•	4 år: 85 %
•	5 år: 80 %
•	6 år: 75 %
•	7 år: 70 %
•	8 år: 65 %
•	9 år: 60 %
•	10 år: 55 %
•	11 år: 50 %
•	12 år: 45 %
•	13 år: 40 %
•	14 år: 35 %
•	15 år: 30 %
•	16 år: 25 %
•	från och med 17 år: 20 %

Y20.6.1 Övre gräns för ersättning

Försäkringen ersätter direkt sakskada på försäkringsobjektet till följd av försäkringsfallet.

Vid sakskada utgör det försäkringsbelopp som anges i försäkringsbrevet och som justerats enligt indexvillkoret den högsta gränsen för ersättningsskyldigheten. I fullvärdesförsäkring bestäms försäkringsbeloppet vid skadetidpunkten. Värdeminskning eller en direkt sakskada ersätts inte om skadan inte påverkar föremålets användbarhet.

Y20.6.2 Boendeavbrott

Utöver direkta sakskador ersätter försäkringen skäliga och nödvändiga tilläggskostnader som godkänts på förhand av Fennia och som drabbat den försäkrade genom att den stadigvarande bostaden blivit helt eller delvis oanvändbar på grund av en sakskada som drabbat byggnaden eller det försäkrade lösöret och som kan ersättas med stöd av dessa försäkringsvillkor.

Kostnader för boendeavbrott ersätts emellertid inte om det är fråga om en sakförsäkring som ersätter tillverknings-, material-, planerings-, byggnads- eller grundfel.

Avbrottskostnaderna ersätts endast i det fall att det inte är möjligt att använda den stadigvarande bostaden utan oskälig olägenhet i boendet. Ersättningsbara tilläggskostnader är extra hyreskostnader för boende och magasinering och transportkostnader för förflyttning av lösöre.

Vid beräkning av ersättningsbeloppet beaktas de faktiska kostnaderna med avdrag för inbesparade boendekostnader.

Tilläggskostnader till följd av boendeavbrott ersätts upp till högst 3 500 euro per månad. Ersättning utbetalas för högst 12 månader. Efter sex månader är självrisken vid tilläggskostnader till följd av boendeavbrott 20 procent. Tilläggskostnaderna ersätts även om försäkringsbeloppet skulle överskridas.

Y20.6.3 Kostnader som ersätts utöver en direkt ersättningsbar sakskada

Y20.6.3.1 Kostnader för avvärjning eller begränsning av skadan

Skäliga kostnader som drabbat försäkringstagaren vid avvärjning eller begränsning av en inträffad eller omedelbart hotande skada. Dessa kostnader ersätts även om försäkringsbeloppet härigenom skulle överskridas.

Y20.6.3.2 Tilläggskostnader p.g.a. myndigheternas bestämmelser

Skäliga tilläggskostnader som orsakas av myndigheternas tvingande bestämmelser för byggnaden, dock högst tio procent av byggnadsskadans belopp. Det i försäkringsbrevet antecknade eller enligt indexvillkor justerade försäkringsbeloppet för byggnaden utgör den högsta gränsen för den totala ersättningen.

Y20.7.1 Självrisk

Y20.7.1.1

I varje försäkringsfall står försäkringstagaren för den självriskandel av skadebeloppet som anges i försäkringsbrevet eller på förnyelsekvittot.

Y20.7.1.2

Vid stöldskada har försäkringstagaren ingen självrisk, om gärningsmannen brutit sig in i byggnaden genom en dörr som varit låst med säkerhetslås eller om ett inbrottslarm som godkänts av försäkringsbolagen fungerade vid skadetillfället.

Y20.7.2 Tilläggssjälvrisker och självriskavdrag på grund av egendomens bruksålder

Y20.7.2.1

Från skadebeloppet avdras en tilläggssjälvrisk på 160 euro om säkerhetsanordningen i försäkringsobjektet, för vilket premierabatt beaktats p.g.a. säkerhetslås, inbrottslarm eller larmsystem, inte fungerade eller inte fanns när skadan inträffade.

Vid översvämningsskador tas en fyrdubbel självrisk ut.

Y20.7.2.2 Skador när husteknik gått sönder:

För kostnader för reparation eller återanskaffning av nedannämnda VVSEA-anordningar och -system, kostnader för öppning och slutning av golv-, tak- och väggkonstruktioner vid felsökning och reparation, samt kostnader för grävning och fyllning av jord görs i form av självrisk följande årliga avdrag efter de tre kalenderår som följer på ibruktagningsåret:

  • för rörsystem, bränsle- och avloppsvattentankar samt elledningar och -kablar tre procent
  • för övriga VVSEA-anordningar och -system sex procent.

Åldersavdraget beräknas genom att multiplicera procenttalet med antalet påbörjade år efter tre fulla kalenderår som följer på ibruktagningsåret.

Självriskavdraget är minst det självriskbelopp som anges i försäkringsbrevet.

Y20.7.2.3 Läckageskador:

Från beloppet för en skada på ett objekt i byggnadsförsäkringen till följd av ett läckage i byggnadens VVS-system dras självrisken av enligt följande:

  • om åldern på rörnätet, cisternen eller anordningen som läckt är 21–35 år, så är självrisken 10 % av skadebeloppet
  • om åldern på rörnätet, cisternen eller anordningen som läckt är 36–50 år, så är självrisken 15 % av skadebeloppet
  • om åldern på rörnätet, cisternen eller anordningen som läckt är över 50 år, så är självrisken 20 % av skadebeloppet.

Åldern är skillnaden mellan skadeåret och ibruktagningsåret. Med ibruktagningsår avses tiden från ibruktagningstidpunkten fram till slutet av samma kalenderår. Med ibruktagningstidpunkt avses den tidpunkt då myndigheten för byggnadstillstånd godkänt att byggnaden får tas i bruk.

Självriskavdraget är minst det självriskbelopp som anges i försäkringsbrevet.

Y20.7.3 Ersättning enligt återanskaffningsvärde

Skadebeloppet enligt återanskaffningsvärdet fås när restvärdet avdras från egendomens återanskaffningsvärde.

Om den skadade egendomen kan repareras till skäliga kostnader är skadebeloppet reparationskostnaderna.

Ersättningsbeloppet enligt återanskaffningsvärdet är skadebeloppet med avdrag för självrisken. Om den återanskaffade eller reparerade egendomens värde är högre än den skadade egendomens återanskaffningsvärde, beaktas inte den överskridande delen vid beräkning av ersättningen (se punkt Y20.5.1).

Ersättning enligt återanskaffningsvärdet förutsätter att den skadade egendomen inom två år från skadefallet antingen repareras eller att på samma tomt eller lägenhet byggs eller i lösegendomens ställe anskaffas ny egendom av samma slag och för samma ändamål. Om byggandet fördröjts på grund av en myndighets åtgärd, förlängs den tidigare nämnda tiden med dröjsmålstiden.

Ersättning enligt återanskaffningsvärdet utbetalas i två delbetalningar. Först utbetalas ersättning enligt dagsvärdet, vid vars beräkning egendomens dagsvärde används som försäkringsvärde. Tilläggsersättningen, som utgörs av skillnaden mellan ersättningen enligt återanskaffningsvärdet och ersättningen enligt dagsvärdet, utbetalas när Fennia har fått en redogörelse över ovan nämnda återanskaffningsåtgärder.

Ersättningen höjs med restvärdesminskningen om byggnadsdelar som kvarstår efter en skada inte kan utnyttjas för återställande av byggnaden i dess tidigare skick på grund av byggnadslagens eller väglagens bestämmelser, gällande byggnadsförbud eller byggnadsbegränsning. Värdeminskningen beräknas genom att från restvärdet enligt punkt Y20.5.3 dra av det pris som kan fås för kvarvarande byggnadsdelar när de säljs för borttransportering.

Försäkringstagaren ska uppvisa en utredning om att byggnadsförbud eller byggnadsbegränsning är i kraft och, om bolaget det begär, ansöka om dispens från byggnadsförbud eller byggnadsbegränsning för att byggnaden ska kunna återställas i sitt tidigare skick samt, om tillstånd inte beviljas, ansöka om ändring av beslut. Försäkringstagaren ska på Fennias begäran ge bolaget fullmakt att företräda försäkringstagaren i ett ärende som rör dispens.

Y20.7.4 Ersättning enligt dagsvärde

Skadebeloppet enligt dagsvärde får man genom att räkna ut en så stor del av skadan enligt återanskaffningsvärdet som förhållandet mellan dagsvärdet och återanskaffningsvärdet utvisar.

Om den skadade egendomen kan repareras, är skadebeloppet de skäliga reparationskostnaderna. Reparationskostnaderna får dock inte överstiga det skadade föremålets dagsvärde.

Ersättningsbeloppet enligt dagsvärde är skadebeloppet från vilket självrisken avdragits (se punkt Y20.5.1).

Y20.8.1

Fennia är berättigat att istället för att utbetala kontant ersättning låta återuppföra, återanskaffa eller reparera försvunnen eller skadad egendom.

Y20.8.2

Om förlorad egendom fås tillbaka sedan ersättning utbetalats, är den försäkrade skyldig att omedelbart överlåta den eller återbetala motsvarande del av ersättningen till Fennia.

Y20.8.3

Kvarvarande skadad och oskadad egendom förblir i försäkringstagarens ägo. Fennia har dock rätt att lösa in skadad egendom eller en del av den värderad enligt samma grunder som före försäkringsfallet.

Y20.8.4

Skada på gårdsplan och trädgård ersätts enligt restaureringskostnaderna. Buskar och träd ersätts enligt anskaffningspriset för nya plantor. Plantornas anskaffningskostnader ersätts till den del de normalt är till salu i Finland.

Y20.8.5

Om försäkringsfallet har drabbat egendom i vilken fastighets- eller företagsinteckning kan fastställas, följs vid utbetalning av ersättning bestämmelserna i jordabalken, företagsinteckningslagen och lagen om försäkringsavtal.

Y20.8.6

På grund av skada kan försäkringsbeloppet sänkas med ersättningsbeloppet. I samband med ersättningsbeslut är Fennia skyldigt att underrätta försäkringstagaren om att försäkringsbeloppet nedsatts till följd av skadan.

Y20.8.7 Mervärdesskatt

Om den försäkrade är berättigad enligt mervärdesskattelagen att dra av skatt eller inte är skyldig att betala skatt för köp av egendom, för reparationskostnader, för andra anskaffningar eller tjänster, avdras skattens andel från försäkringsersättningen.

En mervärdesskatteskyldig ägare eller innehavare av egendom ska vara beställaren av reparationsarbetet, den återanskaffade egendomen eller den köpta tjänsten och ska anges som betalare av fakturan.

Y20.9.1 Indexvillkor

Försäkringsbeloppen och -premierna är bundna vid index så att byggnader är bundna vid byggnadskostnadsindex och lösöret vid levnadskostnadsindex, om inte annat anges i försäkringsbrevet.

Indexbundenhet betyder att försäkringsbelopp och -premie justeras vid ingången av en försäkringsperiod enligt förhållandet mellan poängtalen för indexet. Justeringstidpunkten är försäkringsperiodens begynnelsedatum. Som årligt indexpoängtal används indextalet för mars månad som infaller minst fyra månader före justeringstidpunkten, vilket jämförs med motsvarande indextal föregående år. Av det följer att om försäkringsperioden börjar under januari–juni jämförs indextalen för mars månad föregående år och året dessförinnan vid indexjusteringen. Om försäkringsperioden däremot börjar i juli–december jämförs indextalen för mars månad samma år och året innan vid indexjusteringen.

Det försäkringsbelopp som finns angivet i försäkringsbrevet vid skadetidpunkten justeras så att det motsvarar indexpoängtalet för kalendermånaden tre månader före skademånaden. Indexjusteringen kan dock vara högst tio procent.

Y20.9.2 Indexvillkor för självrisk

Självrisken är bunden vid konsumentprisindexet enligt följande regler:

Basindex är konsumentprisindexet för mars månad år 1997 och den motsvarande grundsjälvrisken är 126 euro. Justeringsindex är konsumentprisindexet för oktober månad det kalenderår som föregår begynnelsemånaden för den försäkringsperiod som anges i försäkringsbrevet.

Justeringstidpunkt är försäkringsperiodens begynnelsedatum. Självrisken för följande försäkringsperiod är lika många procent av den självrisk som anges i försäkringsbrevet som justeringsindexet är av basindexet.

Y20.10.1 Säkerhetsföreskrifter för lösöre i händelse av stöld

Y20.10.1.1

Fönster, dörrar och andra öppningar på förvaringsplatser där lösöre förvaras ska vara stängda på ett betryggande sätt för att förhindra inbrott och stöld. Nycklarna till förvaringsplatserna får inte lämnas eller gömmas i förvaringsplatsernas närhet. Låset ska omedelbart bytas ut eller serieläggas på nytt om det finns skäl att misstänka att nycklarna kommit i händerna på obehöriga.

Y20.10.1.2

Egendom som är med på resa ska övervakas för att undvika stöldskada. Föremålen som räknas upp här ska övervakas oavbrutet om de förvaras i ett motorfordon, en husvagn, en lätt släpvagn, en båt eller ett tält:

  • pengar, andra betalningsmedel och värdepapper
  • värdeföremål och samlingar
  • optiska och elektroniska apparater
  • elverktyg
  • övrigt hemlösöre, vars sammanlagda värde överstiger 350 euro.

Obs! Vissa föremål omfattas inte av bashemförsäkringen (se punkt Y22.1.5).

Y20.10.1.3

Villkoren som gäller användning av bankkort, kreditkort eller motsvarande betalningskort och som överenskommits med en bank eller något annat kreditinstitut ska iakttas för att förhindra olovlig användning av kortet.

Y20.10.1.4

Mobiltelefonen ska vara försedd med en säkerhetskod som förhindrar användning av den. Säkerhetskoden ska meddelas Fennia vid ansökan om ersättning.

Y20.10.2 Brand- och läckagesäkerhetsföreskrifter

Y20.10.2.1 Spis och ugn

En spis som används ska övervakas kontinuerligt. När spisen är på får användaren inte vila eller lämna bostaden ens för en liten stund. När man inte längre använder spisen ska man försäkra sig om att spisen inte längre är på. Även ugnen ska övervakas när den används. Man ska också se till att en hund, katt eller ett annat husdjur inte av misstag kan sätta på spisen eller ugnen.

Om funktionsförmågan hos den som använder spisen eller ugnen har försämrats när det gäller minnesfunktioner eller om risken orsakad av ett husdjur inte kan avlägsnas, ska ett förebyggande, tekniskt skyddssystem som förebygger brandfara installeras i spisen eller ugnen.

Y20.10.2.2 Diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare

Om funktionsstörningar förekommer i maskinen, får man inte använda maskinen innan felet har åtgärdats. Användning av maskinen ska över­vakas både med avseende på risken för brand och med avseende på risken för läckage. Maskinerna får inte lämnas på om man lämnar bostaden. Stoppventilen till en vattenledning med tryck ska stängas omedelbart efter användning.

Y20.10.2.3 Vedeldade bastuugnar och elektriska bastuaggregat

Det är förbjudet att torka kläder och andra brännbara material i basturummet. Det är förbjudet att i basturummet förvara eller lämna brännbara material som inte hör samman med användningen av bastun. Om ett elektriskt bastuaggregat sätts på från en extern manövercentral eller med hjälp av fjärrstyrning, ska han eller hon som sätter på bastuaggregatet försäkra sig om att ingen lämnat brandfarligt material i bastun.

Man ska försäkra sig om att strömmen kopplats bort från ett elektriskt bastuaggregat senast två timmar efter användningen (detta gäller inte bastuaggregat med kontinuerlig uppvärmning). Den vanligaste orsaken till olycksfall där branden uppstått via ett elektriskt bastuaggregat är att det elektriska bastuaggregatets tidur gått sönder utan att man märkt det. Om värmeelementet har gått sönder, får man inte använda det elektriska bastuaggregatet innan elementet bytts ut.

Y20.10.2.4 Kylskåp, frysskåp och kyl- och frysskåp

Anordningar som har funktionsstörningar får inte användas innan de repareras. Till exempel ett fel i reläet till en kompressor ökar brandfaran betydligt. Anordningar får inte placeras i ett rum där temperaturen sjunker under 0 grader, eftersom i kallt väder belastas kompressorn mer än normalt och ger upphov till brandfara. Kompressorn och kylsystemet i en anordning ska dammsugas en gång om året. Samtidigt ska man försäkra sig om att smältvattenledningen bakom anordningen leder till smältvattenrännan.

Y20.10.2.5 Lagerrum

Lösegendom som lätt får skador till följd av fukt och väta och som förvaras i lagerrum nedanför markytan ska placeras minst 10 cm ovanför golvytan.

Y20.10.2.6 Armatur

I barnrummet eller sovrummet ska man inte placera armaturer som fästs med klämmor och vars lampor kan bli brännande heta. Om man ändå gör så, ska man försäkra sig om att armaturen inte kan lossna eller falla eller välta omkull på brandfarliga material till följd av en knuff, skakning eller av att upphängningsmekanismen lossnar eller av någon annan orsak. Halogenlampor blir väldigt heta, så man ska noggrant följa de avstånd till brandfarliga material som tillverkaren föreskriver när man placerar ut armaturer försedda med halogenlampor.

Man får inte förse armaturer med lampor som överstiger den maximala effekten angiven av tillverkaren. Armaturer med lysrör som blinkar eller har gått sönder ger upphov till brandrisk och lysröret ska omedelbart bytas ut.

Y20.10.2.7 Elektriska värmeelement och värmare samt byggnadsvärmeelement

Ett fast installerat eller flyttbart elektriskt värmeelement eller en värmare samt ett byggnadsvärmeelement får inte täckas och inga brandfarliga material får hängas på tork ovanför elementet. Man ska förhindra att brandfarliga material faller på anordningen.

När man placerar ut en flyttbar anordning ska man följa de skyddsavstånd till brandfarliga konstruktioner och material som tillverkaren förutsätter, t.ex. väggar, möbler, gardiner, byggnadsmaterial och -tillbehör. Anordningarna ska placeras så att det inte är utsatta för stötar, då det kan falla eller förflytta sig för nära eller komma i beröring med brandfarliga
material.

Y20.10.2.8 Ljusprodukter

Med ljusprodukter avses vanliga levande ljus, värme- och gelljus, uteljus och facklor, grav-, trädgårds- och oljeljus och oljelampor, brännbara myggmedel, ljusgel och ljusmassa som säljs till konsumenter samt ljuslyktor.

Ljusprodukter får användas endast i det syfte som de är avsedda för och i enlighet med bruksanvisningarna. Bruksanvisningarna anger om produkten är avsedd för bruk inomhus eller utomhus. Till exempel uteljus och -facklor, grav-, olje- och trädgårdsljus är planerade för bruk utomhus och får inte användas på en balkong, en uteterass av brännbar konstruktion eller ovanför den. Detsamma gäller flera ljuslyktor, för i vissa förhållanden kan de när de blir överhettade falla eller gå sönder. När man placerar ut ljusprodukter ska man följa de skyddsavstånd till brandfarliga material som tillverkaren kräver.

Om man använder ljusprodukter inomhus, på farstukvisten, verandan eller en inglasad eller oinglasad balkong, ska ljusprodukterna kontinuerligt övervakas. Innan man lämnar byggnaden, vilar eller lägger sig, ska man släcka ljusprodukten. Om man använder ljusprodukter utomhus ska man övervaka dem och släcka dem innan man lämnar byggnaden eller går och lägger sig.

Y20.10.2.9 Öppen eld, eldstad, utegrill och aska

När varning för skogs- och gräsbrand utlysts av Meteorologiska institutet är det förbjudet enligt dessa säkerhetsföreskrifter att göra upp öppen eld på gårdsplan. Man ska också följa brandmyndigheters förbud att göra upp öppen eld. Öppen eld är t.ex. en lägereld, bränning av ris, löv och trädgårdsavfall, en midsommarbrasa samt hyggesbränning av skog och gräsmatta. Enligt räddningslagen ska man i förväg anmäla till nödcentralen om hyggesbränning av skog och gräsmatta och följa föreskrifter och instruktioner som myndigheterna utfärdar. När det är tillåtet att göra upp en öppen eld ska man övervaka den oavbrutet och släcka den så att den säkert inte längre pyr.

Man ska övervaka användning av en eldstad och en utegrill. Avlägsnande av varm aska och kol från dem ska göras väldigt försiktigt. Askan eller kolen sätts i ett metallkärl försett med lock och placeras minst två meter från en byggnad, en terrass av brännbart material eller annat brandfarligt material. Aska och kol som på ytan verkar vara avsvalnade kan pyra inuti i flera dygn, så förvaringskärlet får tömmas först när man försäkrat sig om att askan och kolen är fullständigt avsvalnade.

Y20.10.2.10 Rökning i sängen och medan man vilar på soffan är inte tillåten
Y20.10.2.11 Dusch och annan vattenkran

Duschens, diskhons, tvättställets, badkarets och bubbelbadkarets vattenkran får inte lämnas öppen utan kontinuerlig uppsikt. Under avbrott i distribueringen av vatten får man inte lämna kranen öppen.

Y20.10.2.12 Dagvatten

Tomten ska anslutas till kommunens dagvattensystem om ett sådant finns på området.

Y20.10.2.13 Laddare för elektrisk utrustning och eldrivna fordon

För laddning ska alltid laddare och elsladdar som tillverkaren godkänt för ändamålet användas. Det får inte finnas lättantändligt material i närheten av laddaren och laddaren ska kopplas ur elnätet när laddningen avslutas. En laddningsstation med fast installation i fastigheten ska installeras av en elmontör.

Y20.10.2.14 Sotning

Rökkanaler, brandmurar och eldstäder ska sotas så som föreskrivs i räddningslagen. Om denna lagstadgade plikt försummas, får eldstäderna inte användas innan de är sotade. Genom regelbunden sotning utreds eldstädernas, rökkanalernas och brandmurarnas brandsäkerhet och förhindras sotbränder. När sotet som samlats i rökkanalen blossar upp i en sotbrand uppstår väldigt höga temperaturer som oftast skadar rökkanalen, och branden kan lätt utvecklas till en byggnadsbrand.

Om sotaren ger en skriftlig anmärkning om hittade fel eller brister som försämrar brandsäkerheten, ska felen och bristerna åtgärdas innan man börjar använda eldstaden igen. Om en brandmyndighet har förbjudit användningen av en eldstad, en rökkanal eller en brandmur, ska förbudet följas.

Y20.10.2.15 Brandfarliga arbeten

Heta arbeten är arbeten där gnistor uppstår eller där man använder en låga eller annan värme som orsakar brandfara. Heta arbeten är bl.a. gas- och bågsvetsning, bränn- och bågskärning, skivskärning och metallslipning, samt arbeten vid vilka man använder gasbrännare, annan öppen eld eller varmluftspistol. Heta arbeten i samband med tak- och vattenisoleringsarbeten är bl.a. torkning med låga eller het luft av det område som ska isoleras, upphettning av bitumenmassa i en bitumengryta och fästning av tätskiktsisolering genom upphettning.

Med en fast hetarbetsplats avses ett särskilt område som reserverats för heta arbeten eller en brandsektion som är planerad för utförandet av heta arbeten. Den definieras i Finansbranschens Centralförbunds gällande skyddsanvisning. Det är alltid tillåtet att utföra heta arbeten på en fast hetarbetsplats, men en sådan plats är väldigt sällsynt i ett egnahemshus eller i en fritidsbostad.

Med en tillfällig hetarbetsplats avses en arbetsplats som inte fyller kraven på en fast hetarbetsplats. På en tillfällig hetarbetsplats får man göra eller låta göra nödvändiga heta arbeten för att bygga, reparera och underhålla en byggnad och i ringa mått i samband med fritidsverksamhet bara när man inte kan utföra dem på en fast hetarbetsplats. Då ska man följa minst följande säkerhetsföreskrifter:

  1. Om det i närheten finns brandfarliga konstruktioner, ska de skyddas, vätas eller det brandfarliga materialet avlägsnas. En dammig, oljig eller av en annan anledning smutsig arbetsplats och dess omgivning ska rengöras.
  2. Man ska se till att det finns minst två handsläckare som mot- svarar effektklass 43 A 183 BC (2 st. 12 kg A-BIII-E) på den heta arbetsplatsen. Den andra handsläckaren kan ersättas med två handsläckare av effektklass 27 A 144 BC (2 st. 6 kg A-BIII-E).
  3. På en hetarbetsplats för takarbeten ska röjningsutrustning finnas till hands så att man, om en brand uppstår, kan göra ett hål i taken för släckningsarbetet. Utrustningen ska omfatta minst en sticksåg, en yxa och en kofot.
  4. Man ska se till att brandbevakning utförs kontinuerligt under hela arbetet och att det fortgår i minst en timme efter arbetets slut.
  5. Handsläckningsutrustning ska finnas tillgänglig på den heta arbetsplatsen under hela den tid som heta arbeten utförs och också under efterbevakningen.

En gnista eller värme leder mycket lätt till en eldsvåda via en luftad ytterväggskonstruktion, det översta bjälklaget, mellanbottnen och väggkonstruktioner med brännbar fyllning, hålbjälklagkonstruktioner, rörelsefogar, fogar och sprickor i konstruktionerna, genomföringar samt genombultade vägg- och mellanbottenkonstruktioner.

När man låter göra heta arbeten får hetarbetstillstånd utfärdas endast med den förutsättningen att utföraren av heta arbeten har ett giltigt hetarbetscertifikat eller, vid utförandet av heta arbeten på tak, ett giltigt certifikat för hetarbete på tak, med vilket utföraren kan bevisa att han eller hon fått utbildning i säkerhetsfrågor. Dessutom ska man skriftligen komma överens med utföraren av hetarbete om vem som ansvarar för att minst de skyddsföreskrifter som förutsätts i denna säkerhetsföreskrift följs. Villkoren för hetarbete kan skrivas in i t.ex. entreprenadavtalet.

Det är förbjudet att göra eller låta göra ens tillfälliga heta arbeten i ett garage, under en carport eller ett annat skydd för motorfordon när motorfordonet befinner sig där inne eller i närheten. Om det är nödvändigt att utföra i ringa mått heta arbeten som gäller motorfordon och det inte finns en fast hetarbetsplats att utföra dem på, ska heta arbeten utföras utomhus på minst tio meters avstånd från byggnaden eller konstruktioner av brännbart material.

Det är alltid förbjudet att använda öppen eld och varmluftspistol för upptining av rör.

Y20.10.3 Säkerhetsföreskrifter som gäller oljecistern

  • Cisternen ska vara försedd med en typskylt av vilken bl.a. cisternens ålder framgår.

    En oljecistern som tagits i bruk innan SFS-standarderna om oljecisterner trädde i kraft 1974 ska enligt säkerhetsföreskrifterna tas ur bruk, utom i det fall att det genom besiktning av cisternen eller på ett annat tillförlitligt sätt kan påvisas att cisternen och dess utrustning är funktionsdugliga. Man ska också kunna påvisa i vilket skick cisternen är på utsidan.

    Fastighetsägaren bär ansvaret för oljecisternens skick och skicket för den utrustning som hör till cisternen.
  • Enligt Handels- och industriministeriets beslut (344/1983) ska underjordiska oljecisterner på viktiga grundvattenområden besiktigas med bestämda intervaller. Den första besiktningen av sådana cisterner ska göras tio år efter att cisternen tagits i bruk.

    De anvisningar och instruktioner som ingår i kommunens miljöskyddsbestämmelser om underhåll och besiktning av oljecisterner och utrustning ska följas.
  • Tidsbestämda besiktningar av oljecisterner får utföras endast av en besiktningsaffär eller -inrättning som Säkerhetsteknikcentralen (TUKES) bedömt vara behörig för uppgiften. Över besiktningen ska ett protokoll uppgöras, av vilket bl.a. oljecisternens typklassificering och dess besiktningsintervall ska framgå.

    Försäkringstagaren ska spara besiktningsprotokollet. Anvisningar och instruktioner som ges i protokollet ska följas.
  • När en cistern tas ur bruk ska den, oberoende av placering, tömmas på olja och oljigt avfall. Felaktigt bruk av cisternen ska förhindras.

Y20.10.4 Säkerhetsföreskrifter för båtar och utombordsmotorer

Vid förvaring av roddjollar, kanoter och kajaker ska de låsas fast i ett fast, svårt brytbart fäste med kätting och hänglås.

Kanoter och kajaker ska alltid förvaras på en låst förvaringsplats.

Numret på roddbåtens eller jollens skrov eller på utombordsmotorns motorblock ska antecknas, så att man omedelbart kan meddela polisen detta i händelse av stöld. Om motsvarande identifikationsuppgifter finns på en kanot eller en kajak ska även de antecknas. Detta möjliggör att stulet gods kan fås tillbaka.

Gäller från och med 1.1.2024

Dessa försäkringsvillkor tillämpas om försäkringen har fogats till försäkringsavtalet och anges i försäkringsbrevet.

Y21.1.1

Försäkringen ersätter skada som orsakats av en plötslig och oförutsedd händelse.

Y21.1.2 Exceptionell översvämning

Från försäkringen ersätts också en omedelbar och direkt sakskada orsakad av en plötslig och oförutsedd händelse till följd av

  • översvämning till följd av störtregn
  • översvämning i vattendrag
  • havsvattenöversvämning
  • eller en kombination av olika översvämningstyper, så att vatten trängt in i byggnaden eller dess konstruktioner direkt från markytan eller via jordmånen eller byggnadens fast installerade rörnät.

Med översvämning till följd av störtregn avses en situation där ett exceptionellt kraftigt regn leder till översvämning av vatten på markytan.

Med översvämning i vattendrag avses att vattenytan i en älv, en sjö, ett dike eller en bäck stiger exceptionellt till följd av stormvind, exceptionella regn, snösmältning eller is- eller issörpningsdammar.

Med havsvattenöversvämning avses att havsytan stiger exceptionellt till följd av stormvind, variation i lufttrycket eller strömning i de danska sunden.

Som översvämningsskada ersätts även skador till följd av isrörelser som orsakats av exceptionell översvämning i vattendrag och havsvattenöversvämning.

Regn betraktas som exceptionellt när regnmängden är 30 mm per timme eller 75 mm per dygn. Som exceptionell höjning av vatten- eller havsytan betraktas ett vattenstånd som sannolikt förekommer en gång på 50 år eller mer sällan. Som exceptionellt betraktas inte översvämning till följd av bestående höjning av medelvattenytan eller normal variation av vattenytans nivå eller sjögång.

Y21.2.1

Skador på lösöre till följd av försummat underhåll, tillverknings-, material-, arbets-eller installationsfel samt fel användning.

Y21.2.2

Skador på en byggnad till följd av planerings-, grund-, byggnads-, arbets- eller installationsfel, tillverknings- eller materialfel samt av fel användning eller av försummelse av service och underhåll. Till exempel om vatten har trängt in i konstruktioner på grund av brister i fogen vid golvbrunnen eller förhöjningsringen eller genom genomföringen, vatten har trängt genom vattenisoleringen eller vattenisolering har saknats i ett rum med golvbrunn.

Y21.2.3

Skador på lösöre eller själva byggnaden till följd av slitage, rost, frätning, förskämning, svampbildning, murknande, materialtrötthet eller motsvarande fenomen som sker gradvis, om detta inte direkt orsakas av en plötslig och oförutsedd händelse under försäkringens giltighetstid.

Y21.2.4

Skador som orsakas av köld, frost, is, frysning, hetta, kondensvatten, regn, torka, tjäle, marksättning eller markrörelse.

Y21.2.5

Skador som insekter eller skadedjur har orsakat på försäkringsobjektet på sätt eller till följd av sätt som hör till dessa djurs naturliga beteende.

Y21.2.6

Skador som orsakats av nedfläckning eller -smutsning på vägg-, golv- och takytor eller på innerdörrarnas ytor.

Y21.2.7

Pengar eller värdepapper som stulits eller försvunnit och inte heller kostnader som orsakats av missbruk av checker och kredit- och bankkort till den del skadebeloppet överstiger 850 euro.

Y21.2.8

Skador till den del skadebeloppet överstiger 850 euro när skadan orsakas av att egendomen försvinner, kvarglöms, tappas bort eller förkommer.

Y21.2.9

Skador som beträffande tidpunkt, omständighet och plats inte kan påvisas vara stöld anses ha orsakats av att egendomen försvunnit.

Y21.2.10 Skador som orsakas av

  • krig, uppror, revolution, strejk eller någon annan liknande orsak
  • en sådan atomskada, som avses i atomansvarighetslagen, oberoende av var atomskadan skett.

Y21.2.11

Skador som ersätts med stöd av konsumentskydds-, produktansvars-, trafikförsäkrings-, elmarknads-, elsäkerhetslagen eller någon annan speciallag eller en garanti (med garanti avses alla garantiförbindelser som har ingåtts i anslutning till ett löst föremål, VVSEA-anordningar och -system för byggnader eller i samband med byggande eller reparation av en byggnad).

Y21.2.12

Skador på en byggnad eller lösöre i den till följd av översvämning om byggnaden byggts utan lagstadgat tillstånd eller i strid med det beviljade tillståndet.

F21.2.13

Försäkringen ersätter inte om en olåst cykel, roddbåt eller utombordsmotor blir stulen.

F21.2.14

Försäkringen ersätter inte skador som orsakats av professionellt sprängnings-, brytnings-, pålnings- eller annat schaktningsarbete.

Y21.3 På försäkringen tillämpas dessutom punkt Y20 i de gemensamma villkoren för byggnader och lösöre.

Gäller från och med 1.1.2024

Dessa försäkringsvillkor tillämpas om försäkringen har fogats till försäkringsavtalet och anges i försäkringsbrevet.

Y22.1.1 Brand eller sot

Y22.1.1.1

Försäkringen ersätter skada orsakad av eld som kommit lös samt skada orsakad av plötslig och oförutsedd utströmning av sot från en eldstad eller en uppvärmningsanordning.

Y22.1.1.2

Försäkringen ersätter inte skada som har drabbat

  • ett föremål till följd av att det har antänts eller skadats genom att det utsatts för värme
  • en byggnad till följd av planerings-, grund-, byggnads-, arbets-, installations-, tillverknings- eller materialfel eller av fel användning eller av försummelse av service och underhåll.

Y22.1.2 Blixtnedslag eller annat elfenomen

Y22.1.2.1

Försäkringen ersätter skada som drabbat den försäkrade egendomen genom ett direkt blixtnedslag med mekanisk splittring av egendomen som följd.

Dessutom ersätter försäkringen skada som byggnadens elektriska ledningar, kWh-mätare, lindning i en elektrisk motor, en kompressor i en kylanläggning, programmaskineri och -kort i en tvättmaskin samt en bostadsfastighets elektriska huvudcentral orsakats av ett plötsligt och oförutsett elfenomen.

Y22.1.2.2

Skada på en annan elektrisk anordning till följd av spänningsväxling eller ett annat elfenomen ersätts inte.

Y22.1.3 Explosion

Y22.1.3.1

Försäkringen ersätter skada orsakad av explosion.

Y22.1.3.2

Försäkringen ersätter inte skada som har

  • orsakats av att sprängämnen som tillhör en offentlig inrättning exploderat
  • orsakats av yrkesmässigt sprängnings- eller brytningsarbete
  • drabbat en förbränningsmotor genom explosion i motorn
  • uppstått på ett däck när det exploderat.

Y22.1.4 Nedfallande luftfarkost eller föremål som lossnat från luftfarkost

Försäkringen ersätter skada som orsakats av en nedfallande luft- eller rymdfarkost, satellit eller ett föremål som lossnat från dessa.

Y22.1.5 Stöld

Y22.1.5.1

Försäkringen ersätter skada på lösöre till följd av stöld om någon

  • brutit sig in i byggnaden, motorfordonet, husvagnen, båten eller tältet och orsakat skada på konstruktioner och lås eller trängt sig in genom att använda annat slag av våld eller särskild förslagenhet
  • trängt sig in i byggnaden, motorfordonet, husvagnen, båten eller tältet med en nyckel som tillgripits i samband med inbrott eller rån.

Dessutom ersätts stöld av medfört lösöre som är försäkrat.

Y22.1.5.2

Försäkringen ersätter inte stöldskada på

  • egendom som lämnats ute, frånsett låsta cyklar eller roddbåtar
  • värdeföremål, optisk eller elektronisk apparatur samt ljud- och bildband som förvarats i ett motorfordon, en husvagn, en båt eller ett tält.

Försäkringen ersätter inte stöld av en olåst cykel, roddbåt eller utombordsmotor.

Y22.1.5.3

Försäkringen ersätter inte skada som orsakas av att egendom försvinner, kvarglöms, tappas bort eller förkommer. En skada som beträffande tidpunkt, omständighet och plats inte kan påvisas vara stöld anses ha orsakats av att egendom försvunnit, kvarglömts, borttappats eller förkommit.

Y22.1.6 Inbrott

Försäkringen ersätter skada som tillfogats en byggnad genom inbrott.

Y22.1.7 Skadegörelse

Försäkringen ersätter skada som orsakats av skadegörelse på

  • en byggnad och fasta sedvanliga konstruktioner på en gårdsplan
  • lösöre i samband med inbrott.

Y22.1.8 Rån

Försäkringen ersätter skada när egendom stulits eller i samband med stöld skadats genom användande av våld eller hot om våld mot person.

Y22.1.9 Läckageskador och VVSEA-anordningar som gått sönder

Y22.1.9.1 Utströmning av vätska, ånga eller gas ur ett fast ledningsnät eller en anordning
Y22.1.9.1.1

Försäkringen ersätter skada orsakad av plötslig, oförutsedd och direkt utströmning av vätska, ånga eller gas från

  • byggnadens egna fasta vatten-, avlopps-eller värmeledningsnät, ång-, gas- eller oljeledningar
  • byggnadens invändiga regnvattenledningar
  • byggnadens egna fasta bruksanordningar belägna i gemensamma utrymmen
  • en tvättmaskin, som anslutits till ledningsnätet med en godkänd slanganslutning och avstängningsventil, i hushållsanvändning
  • ett akvarium
  • en kylskåps- eller frysanläggning på grund av strömavbrott eller fel, som uppstått i anläggningen.
Y22.1.9.1.2

Utöver direkt sakskada ersätter försäkringen av läckagereparation föranledda kostnader för uppbrytning och igenläggning av den försäkrade byggnadens konstruktioner samt kostnader för grävning och fyllning av jord, om vätska som strömmat ut ur ledningsnätet skadat den försäkrade byggnaden.

Y22.1.9.1.3

Försäkringen ersätter inte

  • skada på en byggnad till följd av planerings-, grund-, byggnads-, arbets-, installations-, tillverknings- eller materialfel eller av fel användning eller av försummelse av service och underhåll
  • skada som orsakas av takrännor, byggnadens yttre stuprör eller regnvattenavlopp
  • skada till följd av regn- eller smältvatten som strömmat ut någon annanstans ifrån om det inte är fråga om en sådan översvämningsskada som avses i villkorspunkt Y22.1.11
  • skada till följd av att vatten vid störtregn, snösmältning eller översvämning tränger upp ur en avloppsbrunn eller -ledning om det inte är fråga om en sådan översvämningsskada som avses i villkorspunkt Y22.1.11
  • skada till följd av en skada eller en stockning i en kommunal eller annan allmän vatten- eller avloppsledning
  • skada till följd av röta, svampbildning eller lukt som orsakats av fukt
  • kostnader för reparation och förnyande av ledningsnät och bruksanordningar
  • vätska, ånga eller gas som läckt till spillo
  • skada som orsakats av kondensvatten, köld, frost, is, frysning, hetta, torka, tjäle, marksättning eller markrörelse
  • skada som orsakats av vätska som strömmat ut ur ett kylskåp eller en frysanläggning och skadat livsmedel som förvarats där.
Y22.1.9.2 VVSEA-anordningar som gått sönder

Försäkringen ersätter upp till 5 100 euro vid skador som orsakats av en plötslig, oförutsedd händelse på VVSEA-anordningar, elledningar och kablar i byggnaden samt vid skada på rörsystem och rörkanaler fram till en kommunal eller annan allmän anslutning.

Y22.1.10 Storm eller hagel

Y22.1.10.1

Försäkringen ersätter skador som har uppkommit när storm eller hagel skadat en byggnad eller en byggnad och lösöre i den.

För skada på en utvändig väggbeklädnad eller ett fönster, en dörr, en antennanläggning eller på fasta sedvanliga konstruktioner på gårdsplanen betalas ersättning ut endast om skadan orsakats av ett omkullblåst träd eller av ett annat föremål som ryckts lös av stormen.

Med storm avses stormvind, när Meteorologiska Institutet uppmätt vindbyarnas hastighet till minst 21 m/s

Y22.1.10.2

Försäkringen ersätter inte

  • skada orsakad av sjögång, isens eller snöns tyngd och rörelse
  • stormskada på brygga.

Y22.1.11 Exceptionell översvämning

Y22.1.11.1

Från försäkringen ersätts också en omedelbar och direkt sakskada orsakad av en plötslig och oförutsedd händelse till följd av

  • översvämning till följd av störtregn
  • översvämning i vattendrag
  • havsvattenöversvämning

    eller en kombination av olika översvämningstyper, så att vatten trängt in i byggnaden eller dess konstruktioner direkt från markytan eller via jordmånen eller byggnadens fast installerade rörnät.

Med översvämning till följd av störtregn avses en situation där ett exceptionellt kraftigt regn leder till översvämning av vatten på markytan.

Med översvämning i vattendrag avses att vattenytan i en älv, en sjö, ett dike eller en bäck stiger exceptionellt till följd av stormvind, exceptionella regn, snösmältning eller is- eller issörpningsdammar.

Med havsvattenöversvämning avses att havsytan stiger exceptionellt till följd av stormvind, variation i lufttrycket eller strömning i de danska sunden.

Som översvämningsskada ersätts även skador till följd av isrörelser som orsakats av exceptionell översvämning i vattendrag och havsvattenöversvämning.

Regn betraktas som exceptionellt när regnmängden är 30 mm per timme eller 75 mm per dygn. Som exceptionell höjning av vatten- eller havsytan betraktas ett vattenstånd som sannolikt förekommer en gång på 50 år eller mer sällan.

Som exceptionellt betraktas inte översvämning till följd av bestående höjning av medelvattenytan eller normal variation av vattenytans nivå eller sjögång.

Y22.1.11.2

Försäkringen ersätter inte en skada på en byggnad till följd av planerings-, grund-, byggnads-, arbets-, installations-, tillverknings- eller materialfel eller av fel användning eller av försummelse av service och underhåll.

Från försäkringen ersätts inte en skada på en byggnad eller lösöre i den om byggnaden byggts utan lagstadgat tillstånd eller i strid med det beviljade tillståndet.

Y22.1.12 Vilt djur som trängt in i bostadslägenhet

Försäkringen ersätter skada på en byggnad och lösöre orsakad av att ett vilt djur trängt sig in i en bostadslägenhet.

Försäkringen ersätter inte skada orsakad av insekter, gnagare eller skadedjur.

Y22.1.13 Trafikolycka eller grundstötning

Till den del ersättning inte betalas ut från någon annan försäkring ersätter försäkringen skada på lösöre till följd av en trafikolycka där ett motorfordon har varit delaktigt eller till följd av en grundstötning.

Y22.1.14 Tilläggsskador i samband med vissa försäkringsfall

Försäkringen ersätter skada orsakad av att försäkringsobjektet försvunnit, stulits eller skadats i samband med ersättningsbara skadefall som anges i punkterna Y22.1.1–Y22.1.4.

Försäkringen ersätter skada på försäkringsobjektet till följd av köld eller hetta, regn eller en annan liknande orsak som berott på ersättningsbara skadefall som anges i punkterna Y22.1.1 och Y22.1.3–Y22.1.12, såvida skadan varit en direkt och oundviklig följd av det angivna skadefallet.

Y22.1.15

Försäkringen ersätter inte skada som orsakats av

  • krig, uppror, revolution, strejk eller någon annan liknande orsak
  • en sådan atomskada som avses i atomansvarighetslagen, oberoende av var atomskadan skett.

Från försäkringen ersätts inte heller skada som ersätts med stöd av konsumentskydds-, produktansvars-, trafik-, elmarknads-, elsäkerhetslagen eller en garanti. Med garanti avses alla garantiförbindelser som har ingåtts i anslutning till ett löst föremål, VVSEA-anordningar och -system för byggnader eller i samband med byggande eller reparation av en byggnad.

Y22.2 På försäkringen tillämpas dessutom villkorspunkt Y20 i de gemensamma villkoren för byggnader och lösöre.

Gäller från och med 1.1.2024

Dessa försäkringsvillkor tillämpas om försäkringen har fogats till försäkringsavtalet och anges i försäkringsbrevet.

Y23.1.1 Brand och sot

Y23.1.1.1

Försäkringen ersätter skada orsakad av eld som kommit lös och skada orsakad av plötslig och oförutsedd utströmning av sot från en eldstad eller en uppvärmningsanordning.

Y23.1.1.2

Försäkringen ersätter inte skada på ett föremål till följd av att det antänts eller utsatts för värme.

Skada på en elektrisk anordning ersätts inte om branden berott på elfenomen i anordningen.

Försäkringen ersätter inte heller skada på en byggnad till följd av planerings-, grund- eller byggnadsfel.

Y23.1.2 Blixtnedslag eller annat elfenomen

Y23.1.2.1

Försäkringen ersätter skada på den försäkrade egendomen genom ett direkt blixtnedslag med mekanisk splittring av egendomen som följd.

Dessutom ersätter försäkringen skada som ett plötsligt och oförutsett elfenomen tillfogat en elektrisk ledning som anslutits till byggnaden, kWh-mätare och bostadsfastighetens elektriska huvudcentral.

Y23.1.2.2

Skada på en annan elektrisk anordning till följd av spänningsväxling eller annat elfenomen ersätts inte.

Y23.1.3 Explosion

Y23.1.3.1

Försäkringen ersätter skada som orsakats av explosion.

Med explosionsskada avses en plötslig mekanisk skada som berott på övertryck av gas eller ånga.

Y23.1.3.2

Som ersättningsbar explosionsskada betraktas inte

  • skada orsakad av att ett rör som är anslutet till en ångpanna exploderat, lossnat, brustit eller spruckit
  • skada orsakad av centrifugalkraft, inre spänning, lossnad tätning eller hydrauliskt tryck
  • explosion i en förbränningsmotor
  • däckexplosion.
Y23.1.3.3

Försäkringen ersätter inte skada som orsakats av

  • att sprängämnen som tillhör en offentlig inrättning exploderat
  • yrkesmässigt sprängnings- eller brytningsarbete.

Y23.1.4 Sprinklerläckage

Försäkringen ersätter skada orsakad av plötslig utströmning av vatten ur en sprinkleranläggning som konstruerats i enlighet med sprinklerföreskrifterna.

Y23.1.5 Nedfallande luftfarkost eller föremål som lossnat från luftfarkost.

Försäkringen ersätter skada som orsakats av en nedfallande luft- eller rymdfarkost, satellit eller ett föremål som lossnat från dessa.

Y23.1.6 Tilläggsskador i samband med vissa försäkringsfall

Försäkringen ersätter skada orsakad av att försäkringsobjektet försvunnit, stulits eller skadats i omedelbar anslutning till ersättningsbara försäkringsfall som anges i punkterna Y23.1.1–Y23.1.5.

Försäkringen ersätter skada på försäkringsobjektet till följd av köld eller hetta, regn eller annan liknande orsak som berott på ersättningsbara försäkringsfall som anges i punkterna Y23.1.1–Y23.1.5, såvida skadan varit en direkt och oundviklig följd av det angivna försäkringsfallet.

Y23.1.7

Försäkringen ersätter inte skada som orsakats av

  • krig, uppror, revolution, strejk eller någon annan liknande orsak
  • en sådan atomskada som avses i atomansvarighetslagen, oberoende av var atomskadan skett.

Från försäkringen ersätts inte heller skada som ersätts med stöd av konsumentskydds-, produktansvars-, trafik-, elmarknads-, elsäkerhetslagen eller en garanti. Med garanti avses alla garantiförbindelser som har ingåtts i anslutning till ett löst föremål, VVSEA-anordningar och -system för byggnader eller i samband med byggande eller reparation av en byggnad.

Y23.2 På försäkringen tillämpas dessutom punkt 20 i de gemensamma villkoren för byggnader och lösöre.

Gäller från och med 1.1.2024

Y40.1 Försäkringens syfte

Försäkringens syfte är att i enlighet med dessa villkor ersätta direkt sakskada till följd av försäkringsfall som anges i punkt Y41.1, Y42.1 eller Y43.1 samt övriga kostnader som särskilt anges i villkoren.

Y40.2.1

Försäkringsobjekt är den båt som anges i försäkringsbrevet. Arbetsredskap och oinstallerat båtbyggnadsmaterial, som förvaras i ett låst utrymme i en båt under byggnad, ingår i försäkringen upp till 1 700 euro.

Med båt avses en helhet som utöver skrovet kan omfatta huvud- och/eller hjälpmotor, rigg, segel och till båten hörande färdutrustning som behövs vid användning av båten till sjöss, samt en jolle. Med jolle avses en hjälpbåt vars maximala längd är 3,5 m, maximala bärighet 310 kg och största tillåtna motoreffekt 5 hk.

Y40.2.2

Fiskeredskap är också försäkringsobjekt om de har beaktats i försäkringsbeloppet och om beloppet är tillräckligt högt.

Y40.2.3

Utrustningen är försäkringsobjekt när den finns i båten, transporteras till eller från båten och när den förvaras på en separat, låst och takförsedd förvaringsplats.

Y40.2.4 Försäkringen omfattar inte

  • bränslen och smörjmedel
  • bockar, presenningar, annat täckningsmaterial, oregistrerad förvaringstrailer och tävlingspropellrar, om detta inte särskilt överenskommits och anges i försäkringsbrevet.

Y40.3.1 Försäkringen gäller

  • i Finlands, Sveriges, Norges och Danmarks sjösystem och territorialvatten
  • i Östersjön med vikar, Saima kanal, på Kattegatt, Skagerack och i Kielkanalen
  • vid förvaring av båten på land och under transport i Finland, Sverige, Norge och Danmark eller mellan dessa länder.

Utvidgningen av giltighetsområdet kan avtalas separat för områdena 1 och 2 antingen som tidsbestämt eller fortlöpande tilläggsskydd. Utvidgningen gäller under den tid och på det område som anges i försäkringsbrevet samt när båten förvaras i länderna i fråga och transporteras mellan dessa länder.

Områden som ingår i de utvidgade giltighetsområdena

  • Området 1 omfattar andra än de land- och vattenområden i Europa som anges ovan samt hela Medelhavet och dess vikar
  • Området 2 omfattar andra områden som avtalas separat.

Y40.3.2 Försäkringen gäller inte när båten

  • är uthyrd
  • används i förvärvssyfte
  • används vid deltagande i hastighetstävling för motorbåtar
  • beslagtagits eller tvångsrekvirerats av en myndighet
  • används för forsfärd
  • används utanför det område som anges i punkt 40.3.1 utan särskilt avtal.

Y40.4.1

Fennia är skyldigt att i ersättning betala det belopp som behövs för att båtens sjöduglighet, klass och typ ska vara desamma som före skadan.

Y40.4.2

Fennia uppfyller sin ersättningsskyldighet genom att antingen betala reparationskostnaderna, betala ersättning i kontanter, lösa in försäkringsobjektet eller skaffa ett ersättande likvärdigt föremål. Den högsta gränsen för ersättningsskyldigheten är det försäkringsbelopp som anges i försäkringsbrevet.

Y40.4.3

Försäkringen ersätter direkt sakskada på försäkringsobjektet till följd av försäkringsfallet. Dessutom ersätts kostnader som definieras i det följande och som har direkt samband med skadan.

Y40.4.4

Till reparationskostnaderna räknas faktiska reparationskostnader och kostnader till följd av transport till en reparationsverkstad som godkänts av Fennia, uppläggning under reparationstiden, riggning, transport av uppläggningsbocken och returtransport.

Försäkringen ersätter faktiska kostnader för reparation av försäkringsobjektet om reparationen kan göras till skäliga kostnader. Reparationskostnaderna är skäliga om försäkringsobjektets värde i skadat skick tillsammans med de ovannämnda beräknade reparationskostnaderna inte överstiger det värde som försäkringsobjektet hade omedelbart före skadan.

Y40.4.5

Även om det verkliga värdet skulle överskridas ersätts utöver direkt sak­skada

  • skäliga kostnader för begränsning av inträffad skada eller för avvärjning av omedelbart hotande skada.
  • skäliga kostnader för röjning eller bortskaffande av vrak när försäkringstagaren enligt lag är skyldig att avlägsna vraket.
  • de ombordvarandes hemrese- och inkvarteringskostnader och övriga skäliga kostnader som uppstått omedelbart på grund av en avbruten resa upp till högst 850 euro, när försäkringsfallet inträffat längre än 25 sjömil från den finska hemhamnen och skadorna på båten överstiger självrisken.

Y40.4.6

Försäkringen ersätter inte

  • värdeminskning eller i samband med reparation utförda ändrings- eller förbättringsarbeten
  • värdeminskning som eventuellt beror på nyansskillnad mellan den nya och den gamla målade ytan
  • tilläggskostnader föranledda av leveranssvårigheter beträffande reservdelar, utrustning eller material eller på grund av att tillverkningen av dessa upphört
  • tilläggskostnader föranledda av att reservdelar, utrustning och material transporteras eller av att båten repareras för inbesparing av tid till priser som avviker från de normala
  • kostnader som föranletts av att båten på grund av skadan inte har kunnat användas; likaså ersätts inte heller de ombordvarandes eller deras ombuds rese-, löne-, inkvarteringskostnader eller andra liknande kostnader (se också punkt Y40.4.5).

Tillfällig reparation av båten ersätts endast när reparationen utförts för att rädda båten ur en sådan nödsituation som är ersättningsbar enligt båtförsäkringen eller för att flytta den till en reparationsverkstad som överenskommits med Fennia.

Y40.4.7 Totalförlust

Med totalförlust avses att försäkringsobjektet helt har förlorats och att ingen vetskap om det har erhållits inom 30 dagar från att skadan upptäcktes.

Y40.4.8 Beräkning av skadebelopp

Grunden för ersättningen är båtens nyanskaffningspris vid skadetidpunkten. Om båten dock anskaffats som begagnad, utgörs grunden för ersättningen av det verkliga värdet vid tidpunkten då den överfördes i den nuvarande ägarens ägo med beaktande av de förbättringsarbeten och tilläggsanskaffningar som gjorts. Som verkligt värde betraktas det kontantpris som i marknadssituationen som rådde vid anskaffningstidpunkten i allmänhet kunde fås för båten vid försäljning på ändamålsenligt sätt.

Procenttalet för dagsvärdet av 19 olika grupper av föremål på grund av föremålets ålder från 1 år till 21 år. Med ett föremåls ålder avses skillnaden mellan det kalenderår föremålet togs i bruk och det kalenderår skadan inträffade.

Skadebeloppet för de föremål och grupper av föremål som ingår i tabellen är lika många procent av kontantförsäljningspriset på ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål som procenttalet för skadebeloppet i tabellen anger. Med kontantförsäljningspris avses det pris för vilket Fennia hade kunnat skaffa ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål omedelbart före skadan med beaktande av Fennias rättigheter till alla rabatter, som kontant-, parti- och specialrabatter och övriga rabatter. Dessutom ersätts enligt villkorspunkterna om reparationskostnader skäliga och nödvändiga installationskostnader. Värdet på föremålet blir inte mindre än det minsta procenttal som anges i tabellen även om föremålets ålder är högre än vad som anges i tabellen.

När båten löses in i sin helhet, ersätts med pengar eller när Fennia skaffar en ersättande båt i sin helhet till samma värde, bestäms skadebeloppet utifrån punkt Y40.4.8 och inte utifrån denna tabell. Om föremålet inte hör till någon av föremålsgrupperna i tabellen, fastställs dess belopp enligt punkt y40.4.8.

Om båten eller en del av den kan repareras, tillämpas villkorspunkterna om reparationskostnader på ersättningen.

1. grupp av föremål: batterier.
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 80 %
•	4 år: 70 %
•	5 år: 60 %
•	6 år: 50 %
•	7 år: 40 %
•	från och med 8 år: 30 %

2. grupp av föremål: båtsuffletter
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 80 %
•	4 år: 70 %
•	5 år: 60 %
•	6 år: 50 %
•	7 år: 40 %
•	från och med 8 år: 30 %

3. grupp av föremål: segel i dacron
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 90 %
•	4 år: 80 %
•	5 år: 70 %
•	6 år: 60 %
•	7 år: 50 %
•	8 år: 40 %
•	från och med 9 år: 30 %

4. grupp av föremål: övriga segel
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 70 %
•	4 år: 60 %
•	5 år: 50 %
•	från och med 6 år: 30 %

5. grupp av föremål: jolle, oavsett material max 3,5 m lång, bärighet max 310 kg, utombordsmotor max 5 hk
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 85 %
•	4 år: 80 %
•	5 år: 70 %
•	6 år: 60 %
•	7 år: 50 %
•	8 år: 40 %
•	från och med 9 år: 30 %

6. grupp av föremål: generatorer
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 95 %
•	4 år: 90 %
•	5 år: 85 %
•	6 år: 80 %
•	7 år: 75 %
•	8 år: 70 %
•	9 år: 65 %
•	10 år: 60 %
•	11 år: 55 %
•	12 år: 50 %
•	13 år: 45 %
•	14 år: 40 %
•	15 år: 35 %
•	från och med 16 år: 30 %

7. grupp av föremål: båtens fasta och lösa beklädnad, dynor, madrasser och säten
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 90 %
•	4 år: 85 %
•	5 år: 75 %
•	6 år: 70 %
•	7 år: 65 %
•	8 år: 60 %
•	9 år: 55 %
•	10 år: 50 %
•	11 år: 45 %
•	12 år: 40 %
•	från och med 13 år: 30 %

8. grupp av föremål: räddningsvästar, -dräkter och -flotte
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 90 %
•	4 år: 80 %
•	5 år: 70 %
•	6 år: 60 %
•	7 år: 50 %
•	8 år: 40 %
•	från och med 9 år: 30 %

9. grupp av föremål: GPS-, kartplotter-, radar-, ekolods-, autopilot-, AIS-, vindmätar-, VHF-elektronik, radio och annan navigationselektronik avsedd för båtar samt landelsystem
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 80 %
•	4 år: 70 %
•	5 år: 60 %
•	6 år: 50 %
•	7 år: 40 %
•	från och med 8 år: 30 %

10. grupp av föremål: kikare och övriga optiska apparater
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 84 %
•	4 år: 76 %
•	5 år: 68 %
•	6 år: 60 %
•	7 år: 52 %
•	8 år: 44 %
•	9 år: 32 %
•	från och med 10 år: 30 %.

11. grupp av föremål: Värme- och kylanläggningar
•	1 år: 100 %
•	2 år 100 %
•	3 år: 95 %
•	4 år: 90 %
•	5 år: 80 %
•	6 år: 70 %
•	7 år: 60 %
•	8 år: 50 %
•	9 år: 40 %
•	från och med 10 år: 30 %.

12. grupp av föremål: Rigg, mast, rullanordningar och vinschar
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 97 %
•	4 år: 95 %
•	5 år: 90 %
•	6 år: 85 %
•	7 år: 80 %
•	8 år: 75 %
•	9 år: 70 %
•	10 år: 65 %
•	11 år: 60 %
•	12 år: 55 %
•	13 år: 50 %
•	14 år: 45 %
•	15 år: 40 %
•	16 år: 35 %
•	från och med 17 år: 30 %

13. grupp av föremål: utombordsmotorer
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 85 %
•	4 år: 80 %
•	5 år: 75 %
•	6 år: 70 %
•	7 år: 65 %
•	8 år: 60 %
•	9 år: 55 %
•	10 år: 50 %
•	11 år: 45 %
•	12 år: 40 %
•	från och med 13 år: 30 %

14. grupp av föremål: övriga motorer
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 95 %
•	4 år: 90 %
•	5 år: 85 %
•	6 år: 80 %
•	7 år: 75 %
•	8 år: 70 %
•	9 år: 65 %
•	10 år: 60 %
•	11 år: 55 %
•	12 år: 50 %
•	13 år: 45 %
•	14 år: 40 %
•	15 år: 35 %
•	från och med 16 år: 30 %

15. grupp av föremål: Propeller, draganordning, inombordsmotors växlar med kraftöverföringssystem, vattenjetaggregat, elektroniskt styrsystem för motor samt mekaniskt och elektroniskt fjärrstyrningssystem
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 95 %
•	4 år: 90 %
•	5 år: 85 %
•	6 år: 80 %
•	7 år: 75 %
•	8 år: 70 %
•	9 år: 65 %
•	10 år: 60 %
•	11 år: 55 %
•	12 år: 50 %
•	13 år: 45 %
•	14 år: 40 %
•	15 år: 35 %
•	från och med 16 år: 30 %

16. grupp av föremål: ankare och kättingar
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 95 %
•	4 år: 90 %
•	5 år: 85 %
•	6 år: 80 %
•	7 år: 75 %
•	8 år: 70 %
•	9 år: 65 %
•	10 år: 60 %
•	11 år: 55 %
•	12 år: 50 %
•	13 år: 45 %
•	14 år: 40 %
•	15 år: 35 %
•	från och med 16 år: 30 %

17. grupp av föremål: Ankarlinor inklusive deras rullar; rep med därtill hörande delar
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 90 %
•	4 år: 85 %
•	5 år: 80 %
•	6 år: 70 %
•	7 år: 60 %
•	8 år: 50 %
•	9 år: 40 %
•	från och med 10 år: 30 %

18. grupp av föremål: Ankarvinschar, bog- och akterpropellrar samt enheter och utrustning som hör till dem
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 95 %
•	4 år: 90 %
•	5 år: 85 %
•	6 år: 80 %
•	7 år: 75 %
•	8 år: 70 %
•	9 år: 65 %
•	10 år: 60 %
•	11 år: 55 %
•	12 år: 50 %
•	13 år: 45 %
•	14 år: 40 %
•	15 år: 35 %
•	från och med 16 år: 30 %

19. grupp av föremål: fiskeredskap
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 84 %
•	4 år: 76 %
•	5 år: 68 %
•	6 år: 60 %
•	7 år: 52 %
•	8 år: 44 %
•	9 år: 36 %
•	från och med 10 år: 30 %.

Y40.4.9 Beräkning av skadebelopp för specifika grupper av föremål

När båten löses in i sin helhet, ersätts med pengar eller när Fennia skaffar en ersättande båt i sin helhet till samma värde, bestäms skadebeloppet utifrån punkt Y40.4.8 och inte utifrån denna tabell. Om föremålet inte hör till någon av föremålsgrupperna i tabellen, fastställs dess belopp enligt punkt Y40.4.8.

Om båten eller en del av den kan repareras, tillämpas villkorspunkterna om reparationskostnader på ersättningen.

Y40.4.10 Beräkning av ersättningsbelopp

Y40.4.10.1 Självrisk
Y40.4.10.1.1

I varje försäkringsfall har försäkringstagaren en självrisk som anges i försäkringsbrevet.

Y40.4.10.2 Utan att avdra självrisken som anges i punkt Y40.4.10.1 ersätts dock
  • kostnader för att avvärja skador
  • kostnader för röjning av vrak
  • stöldskada och skadegörelse som inträffat på ett område som bevakas av en båtklubb och när vakten befunnit sig på området
  • totalförlust av båten
  • stöldskada om utombordsmotorn vid skadetidpunkten var försedd med ett utombordslås
  • stöld och skador till följd av skadegörelse om båten som är föremål för skadan vid skadetidpunkten varit försedd med en fungerande startspärr
  • stöldskador om båten, som var föremål för skadan, vid skadetidpunkten varit försedd med en positioneringsutrustning för båtar och den varit på och under spårning.
Y40.4.10.3 Tilläggssjälvrisker
  • 30 procent av skadebeloppet vid segel-och riggskador som inträffar under en kappsegling registrerad av Finlands Seglarförbund eller en annan arrangerad kappsegling
  • om en båt som fått besiktningsrabatt på premien inte har en gällande besiktning när skadan inträffar till sjöss, dras en tilläggssjälvrisk på 20 procent, dock högst 840 euro, av från ersättningen.
Y40.4.10.4 Mervärdesskatt

Om den försäkrade är berättigad enligt mervärdesskattelagen att dra av skatt eller inte är skyldig att betala skatt för köp av egendom, för reparationskostnader, för andra anskaffningar eller tjänster, avdras skattens andel från ersättningen.

En mervärdesskatteskyldig ägare eller innehavare av egendom ska vara beställaren av reparationsarbetet, den återanskaffade egendomen eller den köpta tjänsten och ska anges som betalare av fakturan.

Y40.5.1

Den försäkrade är skyldig att följa de direktiv som Fennia utfärdat för eventuell händelse av skada. Reparation och åtgärder i anslutning till den ska på förhand överenskommas med Fennia.

Y40.5.2

Om egendom som stulits eller på annat sätt gått förlorad fås tillbaka efter att ersättning betalats ut, ska försäkringstagaren överlåta egendomen eller returnera ersättningen till denna del till Fennia.

Y40.5.3

Försäkringstagaren är skyldig att ta tillbaka ett stulet föremål om det är helt och det hittats inom 30 dagar från det att Fennia fick ett skriftligt meddelande om händelsen. Ett försäkringsfall har inträffat när det har gått 30 dygn från det att Fennia har fått en bevislig anmälan.

Y40.5.4

Om skadan skett i samband med landtransport, är försäkringstagaren skyldig att göra en skriftlig anmärkning vid mottagandet av egendomen om skadan kan konstateras utvändigt och i övriga fall inom sju dagar från det transporten avslutats.

Y40.6.1

Båten ska vid dess användning vara i sjödugligt skick samt tillräckligt utrustad och bemannad med beaktande av båtens typ, storlek och användningsområde. Båten ska vara försedd med navigationsljus i enlighet med sjövägsreglerna.

Y40.6.2

Båten ska stå under behövlig uppsikt och vara förtöjd eller ankrad på ett betryggande sätt, så att den klarar av snabba växlingar i väderleks- och vindförhållanden när den inte körs. Draghållfastheten på båtens förtöjningslinor och -anordningar ska motsvara båtens vikt. Båten ska vara länsad.

Y40.6.3

Båten ska förvaras uppe på land på ett sådant sätt att den inte kan skadas av tjälen, isens rörelser eller av att vattenytan stiger en meter.

Y40.6.4

Oavsett båttyp får nycklarna till båtens tändlås och till låsta förvaringsutrymmen i sittbrunnen inte förvaras i båten.

Y40.6.5

Vid användning, service eller reparation av motor, bränslesystem, spis, gasolapparater, värmeaggregat och andra anordningar ska man följa tillverkarens säkerhets-, bruks- och serviceanvisningar.

Y40.6.6

I en båt som lämpar sig för övernattning ska det finnas en funktionsduglig brandvarnare och även en gasvarnare om det finns gasapparater i båten.

Y40.6.7

Separata värmeaggregat som används i båten ska med tanke på brandsäkerheten vara anordningar som åtminstone är avsedda för bilar och de ska hela tiden övervakas när de används.

Y40.6.8

Båttillverkarens rekommendation för motoreffekten ska följas.

Y40.6.9

I en båt som är under byggnad ska det finnas minst två brandsläckare av minimieffektklass 8A68B.

Gäller från och med 1.1.2024

Dessa försäkringsvillkor tillämpas om försäkringen har fogats till försäkringsavtalet och anges i försäkringsbrevet.

Y42.1.1

Företagsledningens båtförsäkring ersätter enligt de ersättningsbestämmelser som anges i gemensamma villkor för båtförsäkringar punkt Y40.4 skada på försäkringsobjektet till följd av

  • en oförutsedd, plötslig yttre händelse, till exempel grundstötning, bottenkänning, sammanstötning eller kantring
  • storm eller oväder med beaktande av båtens storlek och egenskaper med förutsättning att skadan inte hade kunnat förhindras med noggrann förtöjning av båten eller tillämpning av god sjömanssed
  • en oförutsedd händelse i samband med sjösättning, dockning eller transport
  • skadegörelse eller stöld
  • brand, explosion eller blixtnedslag
  • plötsliga, oförutsedda skador på motor eller transmissionsanordning.
Y42.1.1.1

Från den omfattande båtförsäkringen ersätts också en direkt sakskada till följd av att båten sjunkit när skadan beror på att vatten trängt in i båten, eftersom båtens skrov, genomföring, rör eller rörfog plötsligt och oförutsett gått sönder.

Skadorna ovan ersätts inte från försäkringen om skadan på den del eller de delar som orsakat läckaget uppstått till följd av felaktig montering, bristfällig service, bristfälligt underhåll eller bristfällig övervakning.

Motorn och tillhörande utrustning ska servas och granskas enligt tillverkarens anvisningar. Båtskrovet, genomföringar under vattenytan eller i närheten av vattenytan samt övriga tätningar och ytor som gränsar vattnet ska granskas regelbundet för att upptäcka oxidering, slitning eller lossnande.

Y42.1.2

Försäkringen ersätter inte skada

  • på båten eller en del av den på grund av planerings-, tillverknings-, monterings- eller materialfel, materialslitage eller förändring till följd av frätning eller röta
  • på elanordningarna genom kortslutning
  • på det försäkrade föremålet genom slitage, skavning eller repor
  • till följd av vind om båten inte varit förtöjd på ett betryggande sätt, så att den också klarar av snabba växlingar i väderleks- och vindförhållanden
  • till följd av stöld av motor, utrustning om de inte varit låsta, förvarats i ett låst utrymme eller varit fast monterade på så sätt att de kan lösgöras endast med verktyg
  • till följd av att en utombordsmotor som varit olåst eller som inte varit installerad med hjälp av bultar igenom akterspegeln lossnat från sina fästen
  • till följd av att utombordsmotorn, utrustningen eller fiskeredskapen fallit eller lossnat från sina fästen, utrustning försvunnit i samband med att en segeljolle har kantrat, om det inte är fråga om en orsak som anges i punkt Y42.1.1
  • till följd av förorenat vatten, snö, is eller frysning
  • till följd av att båten har sjunkit, om skadan inte vållats av en orsak som anges i punkt Y42.1.1
  • till följd av krig, uppror, revolution eller någon annan liknande orsak
  • till följd av en sådan atomskada som avses i atomansvarighetslagen oberoende av var atomskadan skett.

Y42.2 Bonusregler

Enligt dessa bonusregler sänks eller höjs försäkringspremien för en bonusberättigad Företagsledningens båtförsäkring oberoende av andra ändringsgrunder för försäkringen (villkorspunkt F16.2).

Bonusen stiger med 10 procentenheter efter varje skadefri försäkringsperiod, dock högst upp till 70 procent. Som bonusberättigande anses en försäkringsperiod för vilken den debiterade försäkringspremien är minst 50 procent av årsförsäkringspremien. En period på ett år kan dock berättiga till högst 10 procent bonus.

Om ersättning betalats ut från försäkringen på grund av ett försäkringsfall, sänks bonusen med 20 procentenheter för varje ersättningsbart försäkringsfall. Bonusen sänks inte vid skada p.g.a. brand, stöld eller skadegörelse.

Bonusrätten är personlig och den gäller fem kalenderår efter det år försäkringen upphört.

Y42.3 På försäkringen tillämpas dessutom punkt Y40 i de gemensamma villkoren för båtförsäkringar.

Tilläggsskydd

Dessa villkor tillämpas om ett tilläggsskydd har anslutits till båtförsäkringen och detta anges i försäkringsbrevet.

Y42.4.1 Försäkringens syfte

Försäkringen ger omfattande skydd vid mast- och riggskador. Försäkringen ersätter plötsliga och oförutsedda skador på masten, riggen och bommen. Försäkringen ersätter även skador på segel- och mastutrustning till följd av en mast- och riggskada som ersätts.

Y42.4.2 Försäkringens giltighetstid och -område

Mast- och riggförsäkringen kan beviljas segelbåtar, vars verkliga värde är minst 20 000 euro. Tilläggsskyddsförsäkringen kan inte beviljas segeljollar eller segelbåtar med kolfibermast.

Försäkringen gäller högst 20 år gamla båtar. Försäkringen upphör vid utgången av den försäkringsperiod som båten fyller 20 år. Båtens ålder fastställs utifrån tillverkningsåret. Tillverkningsåret framgår av tillverkningsnumret. Försäkringen gäller inte när båten är uthyrd.

Y42.4.3 Försäkringen omfattar

  • mast – med mast avses mastprofil av aluminium, spridarpar och beslag som hör till masten
  • rigg – med rigg avses vanter och stag som stödjer masten
  • bom – med bom avses mastprofil av aluminium med tillhörande beslag
  • segel, som vid skadetidpunkten är hissade och som skadas till följd av en mast- eller riggskada som ersätts
  • löpande linor – med löpande linor avses fall- eller trimlinor som hör till masten
  • navigeringsutrustning och elektronisk utrustning som fästs på masten och som skadas till följd av en mast- eller riggskada som ersätts.

Y42.4.4 Självrisk

Självrisken är 15 procent av skadebeloppet, dock minst 1 200 euro. Självrisken för en skada som inträffat under en segeltävling är 30 procent av skadebeloppet för en mast- och riggskada som ersätts, dock minst 1 200 euro.

Y42.4.5 Försäkringen ersätter inte skador

  • som uppstår till följd av att man med båten seglat med större segelyta än det byggts till eller tillverkaren rekommenderar
  • som uppstår till följd av slitna löpande linor
  • som en leverantör eller en annan ansvarar för enligt lag, garanti eller motsvarande förbindelse.

Gäller från och med 1.1.2024

Dessa försäkringsvillkor tillämpas om försäkringen har fogats till försäkringsavtal och anges i försäkringsbrevet.

Y43.1.1

Brand- och stöldförsäkringen för båt ersätter enligt de ersättningsbestämmelser som anges i punkt Y40.4 skada på försäkringsobjektet till följd av

  • skadegörelse
  • stöld
  • brand
  • explosion
  • blixtnedslag.

Y43.1.2

Försäkringen ersätter inte skada

  • på båten eller en del av den på grund av planerings-, konstruktions-, tillverknings-, monterings- eller materialfel, bristfälligt underhåll, materialslitage, korrosion, oxidation, frätning, röta, materialtrötthet, förändring, svampbildning eller ett motsvarande fenomen som sker gradvis
  • på motorn på grund av ett tekniskt fel i denna eller oriktigt bränsle och inte heller skada orsakad av fel i kyl- eller smörjsystemet eller en explosion i motorn eller avgasledningarna
  • på elanordningarna genom kortslutning
  • på det försäkrade föremålet genom slitage, skavning eller repor
  • på båten eller en del av den på grund av bristfällig service
  • till följd av stöld av motor, utrustning eller fiskeredskap om de inte varit låsta, förvarats i ett låst utrymme eller varit fast monterade på så sätt att de kan lösgöras endast med verktyg
  • till följd av att en utombordsmotor som varit olåst eller som inte varit installerad med hjälp av bultar igenom akterspegeln lossnat från sina fästen
  • till följd av att utombordsmotorn, utrustningen eller fiskeredskapen fallit eller lossnat från sina fästen, utrustning försvunnit i samband med att en segeljolle har kantrat, om det inte är fråga om en orsak som anges i punkt Y43.1.1
  • till följd av förorenat vatten, snö, is eller frysning
  • till följd av att båten har sjunkit, om skadan inte vållats av en orsak som anges i punkt Y43.1.1
  • till följd av krig, uppror, revolution eller någon annan liknande orsak
  • till följd av en sådan atomskada som avses i atomansvarighetslagen oberoende av var atomskadan skett.

Y43.2 På försäkringen tillämpas dessutom punkt Y40 i de gemensamma villkoren för båtförsäkringar.

Gäller från och med 1.1.2024

Till en försäkringstagare som är en privatperson beviljas djurförsäkringar endast om försäkringstagaren har en hemförsäkring som ingår i samma försäkringsavtal.

Olycksfallsförsäkringen för hästar ingår i försäkringsavtalet om detta överenskommits och anges i försäkringsbrevet.

Y50.1 Försäkringens syfte

Försäkringens syfte är att ersätta direkta djurskador som har drabbat en häst till följd av försäkringsfall som anges i dessa villkor.

Enligt försäkringstagarens val kan försäkringen omfatta ett försäkringsbelopp för dödsfall till följd av ett olycksfall och/eller veterinärkostnader till följd av ett olycksfall upp till det avtalade högsta maximibeloppet. Dessa uppgifter anges i försäkringsbrevet.

Y50.2 Försäkringsobjekt

Försäkringsobjekt är den häst som anges i försäkringsbrevet.

Y50.3.1 Giltighetsområde

Försäkringen gäller i de nordiska länderna samt mellan dessa länder.

Man kan separat avtala om ett utvidgat giltighetsområde antingen som tidsbestämt eller fortlöpande tilläggsskydd. Utvidgningen gäller på det område och under den tid som anges i försäkringsbrevet.

Y50.3.2 Giltighetstid

Försäkringen upphör vid utgången av den försäkringsperiod under vilken hästen fyller 25 år.

Y50.3.3 Försäkringsskyddets omfattning

Försäkringen gäller i den omfattning som anges i försäkringsbrevet.

Y50.4.1 Försäkringsfall som ersätts

Försäkringen ersätter under dess giltighetstid när den gäller en häst

  • dödsfall till följd av olycksfall
  • oundviklig avlivning till följd av ett olycksfall
  • hästens försvinnande
  • veterinärkostnader till följd av olycksfall när vårdkostnader valts att omfattas av försäkringen.

Ett olycksfall är en plötslig, oväntad yttre händelse som leder till en kroppsskada.

Avlivning anses vara oundviklig när ett djur trots sakkunnig vård måste avlivas för att undvika djurplågeri.

Veterinärkostnader som uppkommit efter det att försäkringen upphört ersätts inte, även om olycksfallet inträffat under försäkringens giltighetstid.

Y50.4.2 Skador och veterinärkostnader som inte ersätts

Y50.4.2.1

Försäkringen ersätter inte om djuret dör eller avlivas på grund av

  • ett lynnesfel eller en beteenderubbning
  • ett medfött eller ärftligt fel, en medfödd eller ärftlig sjukdom
  • ett strukturellt fel eller en tillväxtrubbning
  • ekonomiska orsaker
  • oförmåga att bli dräktig eller förlorad avelsförmåga
  • felaktigt bett hos hästen
  • ett olycksfall som har inträffat eller börjat innan försäkringen trätt i kraft
  • krig, en väpnad konflikt eller en sådan atomskada som avses i atomansvarighetslagen oberoende av var atomskadan skett.
Y50.4.2.2

Försäkringen ersätter inte heller om djuret dör eller avlivas på grund av

  • brott mot dopningsbestämmelser för hästar
  • en belastningsskada eller hälta till följd av träning eller tävling
  • en skada som beror på att hästen deltagit i en tävling efter fjärde dräktighetsmånaden.
Y50.4.2.3

Försäkringen ersätter inte veterinärkostnader till följd av

  • alternativ medicin
  • sjukdom i tändernas stödjevävnad, behandling av felaktigt bett eller tandvård, undantaget behandling av en tandskada till följd av ett olycksfall
  • behandling av ett lynnesfel eller en beteenderubbning
  • undersökning eller behandling av ett strukturellt fel, en tillväxtrubbning, ett medfött eller ärftligt fel eller en medfödd eller ärftlig sjukdom
  • en operation på grund av ledbrosklossning hos en häst som fyllt fyra år.

Moderstoets försäkring ersätter inte veterinärkostnader för vård av fölet.

Y50.4.2.4

Försäkringen ersätter inte heller veterinärkostnader till följd av

  • en belastningsskada eller hälta till följd av träning eller tävlande
  • brott mot dopningsbestämmelser för hästar
  • behandling och undersökning av orent trav hos en häst.
Y50.4.2.5

Veterinärkostnader ersätts inte heller om ett olycksfall har inträffat eller börjat innan försäkringen trädde i kraft (se även punkt Y50.4.1) eller om kostnaderna har uppkommit efter det att försäkringen upphörde, även om sjukdomen började eller olycksfallet inträffade under försäkringens giltighetstid.

Y50.5.1 Dödsfall, avlivning eller försvinnande

Det högsta ersättningsbelopp som Fennia är skyldigt att betala ut vid ett försäkringsfall är det försäkringsbelopp som anges i försäkringsbrevet.

Försäkringsbeloppet för dödsfall sänks varje år. Sänkningen är 15 procent av försäkringsbeloppet från början av den försäkringsperiod under vilken hästen fyller 16 år. Försäkringsbeloppet sjunker dock inte under 500 euro.

Om djuret förloras, utgör dess försäkringsvärde grunden för beräkningen av skadebeloppet. Djurets försäkringsvärde är dess verkliga värde, såvida inte annat överenskommits och detta anges i försäkringsbrevet. Med verkligt värde avses det penningbelopp som man skulle ha fått för djuret om det hade sålts omedelbart före försäkringsfallet.

Om försäkringsbeloppet är större än försäkringsvärdet, ersätter Fennia skadebeloppet enligt verkligt värde.

Y50.5.2 Veterinärkostnader som ersätts

Under varje försäkringsperiod ersätts veterinärkostnader till högst det maximibelopp som anges i försäkringsbrevet.

I veterinärkostnader ingår

  • veterinär- och djurskötararvoden
  • mediciner som ordinerats av veterinär för behandling av en skada
  • kostnader för förbandsmaterial och med det jämförbart material som använts på mottagningen och som behövs för fortsatt behandling
  • kostnader för nödvändiga laboratorie-, magnetröntgen-, röntgen- och ultraljudsundersökningar för att undersöka en skada
  • vårddygns-, expeditions- och jouravgifter på ett djursjukhus eller en djurklinik
  • rimliga kostnader för transport och resor till ett djursjukhus eller en djurklinik. För resor med egen bil betalar vi ut ersättning enligt Försäkringsnämndens rekommendationer och Trafikskadenämndens tillämpningsanvisning.

Y50.5.3 Veterinärkostnader som inte ersätts är

  • kostnader för rehabilitering och terapi
  • kostnader för fysikalisk behandling och andra därmed jämförbara behandlingskostnader
  • kostnader för anskaffning av närings-, vitamin-, mineralnärings-, tillskottsnäringspreparat eller naturprodukter eller för specialdiet
  • kostnader för kastrering eller sterilisering.

Y50.5.4 Självrisk vid veterinärkostnader

Försäkringstagarens självrisk vid varje veterinärbesök är det eurobelopp eller procenttal av kostnaderna vilket anges i försäkringsbrevet.

När det betalats ut ersättning för ett försäkrat djur till följd av dödsfall, oundviklig avlivning eller försvinnande upphör försäkringarna för det berörda djuret att gälla.

Om djuret måste avlivas för att undvika djurplågeri, ska ett veterinärutlåtande där orsaken till avlivningen framgår lämnas in till Fennia.

Försäkringen ersätter skadan om hästen som kommit bort inte återfåtts inom två månader från den dag den försvann och ärendet har polisanmälts. Om ägaren får tillbaka ett djur som kommit bort ska denna omedelbart återbetala den utbetalda ersättningen till Fennia.

Skadan ersätts endast till den del som den inte ersätts av en garanti till följd av ett ansvar enligt konsumentskyddslagen eller något annat köpansvar eller från trafikförsäkringen.

Ett djur får inte lämnas utan nödvändig vård, föda, dryck och vila.

De anvisningar som veterinären ger för behandling av en sjukdom eller skada ska följas.

Lagen om djursjukdomar och djurskyddslagen och övriga bestämmelser av myndigheter ska följas.

Åsidosättande av säkerhetsföreskrifterna kan leda till att ersättningen sänks eller förvägras enligt punkt F6.1 i de allmänna avtalsvillkoren.

Försäkringen är inte indexbunden. Ersättningarna är inte heller indexbundna.

Gäller från och med 1.1.2024

Till en försäkringstagare som är en privatperson beviljas djurförsäkringar endast om försäkringstagaren har en hemförsäkring som ingår i samma försäkringsavtal.

Sjukförsäkringen för hästar ingår i försäkringsavtalet om detta överenskommits och anges i försäkringsbrevet.

Y51.1 Försäkringens syfte

Försäkringens syfte är att ersätta direkta djurskador som har drabbat en häst till följd av försäkringsfall som anges i dessa villkor.

Enligt försäkringstagarens val kan försäkringen omfatta ett försäkringsbelopp för dödsfall och/eller veterinärkostnader till följd av ett olycksfall och en sjukdom upp till det avtalade högsta maximibeloppet. Dessa uppgifter anges i försäkringsbrevet.

Y51.2 Försäkringsobjekt

Försäkringsobjekt är den häst som anges i försäkringsbrevet.

Y51.3.1 Giltighetsområde

Försäkringen gäller i de nordiska länderna samt mellan dessa länder.

Man kan separat avtala om ett utvidgat giltighetsområde antingen som tidsbestämt eller fortlöpande tilläggsskydd. Utvidgningen gäller på det område och under den tid som anges i försäkringsbrevet.

Y51.3.2 Giltighetstid

Försäkringen upphör vid utgången av den försäkringsperiod under vilken hästen fyller 25 år.

Y51.3.3 Försäkringsskyddets omfattning

Försäkringen gäller i den omfattning som anges i försäkringsbrevet.

Y51.4.1 Försäkringsfall som ersätts

Försäkringen ersätter under dess giltighetstid när den gäller en häst.

  • dödsfall till följd av ett olycksfall eller en sjukdom
  • oundviklig avlivning till följd av ett olycksfall eller en sjukdom
  • försvinnande
  • veterinärkostnader när vårdkostnader valts att omfattas av försäkringen.

Ett olycksfall är en plötslig, oväntad yttre händelse som leder till en kroppsskada.

Avlivning anses vara oundviklig när djurets död trots sakkunnig vård är att vänta inom kort eller när djuret måste avlivas för att undvika uppenbart djurplågeri.

Veterinärkostnader till följd av att djuret insjuknat eller skadats ersätts mot kvitton.

Veterinärkostnader ersätts när försäkringen har varit i kraft 14 dygn innan en sjukdom började.

Veterinärkostnader som uppkommit efter det att försäkringen upphört ersätts inte, även om sjukdomen hade börjat eller olycksfallet inträffat under försäkringens giltighetstid.

Y51.4.2 Skador och veterinärkostnader som inte ersätts

Y51.4.2.1

Försäkringen ersätter inte om djuret dör eller avlivas på grund av

  • ett lynnesfel eller en beteenderubbning
  • ett medfött eller ärftligt fel, en medfödd eller ärftlig sjukdom
  • ett strukturellt fel eller en tillväxtrubbning
  • ekonomiska orsaker
  • oförmåga att bli dräktig eller förlorad avelsförmåga
  • felaktigt bett hos hästen
  • ett olycksfall eller en sjukdom som har inträffat eller börjat innan försäkringen trätt i kraft
  • krig, en väpnad konflikt eller en sådan atomskada som avses i atomansvarighetslagen oberoende av var atomskadan skett.
Y51.4.2.2

Försäkringen ersätter inte heller om djuret dör eller avlivas på grund av

  • brott mot dopningsbestämmelser för hästar
  • en skada som beror på att hästen deltagit i en tävling efter fjärde dräktighetsmånaden.
  • en belastningsskada eller hälta hos en häst till följd av träning eller tävlande.
Y51.4.2.3

Försäkringen ersätter inte veterinärkostnader till följd av

  • hälsokontroll, förebyggande av sjukdom eller vaccinering
  • alternativ medicin
  • skötsel som liknar vård, parasitkurer, utdragning av mjölktänder eller borttagning av tandsten
  • sjukdom i tändernas stödjevävnad, behandling av felaktigt bett eller tandvård, undantaget behandling av en tandskada till följd av ett olycksfall
  • behandling av ett lynnesfel eller en beteenderubbning
  • undersökning eller behandling av ett strukturellt fel, en tillväxtrubbning, ett medfött eller ärftligt fel eller en medfödd eller ärftlig sjukdom
  • behandling av förlorad avelsförmåga eller av oförmåga att bli dräktig, undersökning av avelsförmåga eller dräktighet
  • normal dräktighet eller födsel
  • kastrering eller sterilisering även om det skulle vara fråga om en sjukdom eller ett olycksfall
  • behandling av brunstproblem och andra könsproblem
  • kejsarsnitt, utom om det berörda ingreppet utförts till följd av ett sjukligt tillstånd
  • ett tillstånd anses vara sjukligt om ett föl fastnar i förlossningskanalen, ett föl har dött i livmodern eller födslovärkarna är alltför svaga
  • operation på grund av ledbrosklossning hos finska hästar som fyllt fyra år och hos varmblodshästar som fyllt tre år.

Moderstoets försäkring ersätter inte veterinärkostnader för vård av fölet.

Y51.4.2.4

Försäkringen ersätter inte heller veterinärkostnader till följd av

  • en belastningsskada eller för behandling och undersökning av hälta hos en häst till följd av träning eller tävlande
  • behandlingar eller undersökningar för att upprätthålla förmågan att tävla
  • brott mot dopningsbestämmelser för hästar
  • behandling och undersökning av kroniska besvär i stöd- och rörelseorgan hos en häst
  • behandling och undersökning av orent trav hos en häst
  • en skada som beror på att hästen deltagit i en tävling efter fjärde dräktighetsmånaden.
Y51.4.2.5

Veterinärkostnader ersätts inte heller om ett olycksfall eller en sjukdom har inträffat eller börjat innan försäkringen trädde i kraft (se även punkt Y51.4.1) eller om kostnaderna har uppkommit efter det att försäkringen upphörde, även om sjukdomen började eller olycksfallet inträffade under försäkringens giltighetstid.

Y51.5.1 Dödsfall, avlivning eller försvinnande

Det högsta ersättningsbelopp som Fennia är skyldigt att betala ut vid ett försäkringsfall är det försäkringsbelopp som anges i försäkringsbrevet.

Försäkringsbeloppet sänks varje år. Sänkningen är 15 procent av försäkringsbeloppet från början av den försäkringsperiod under vilken hästen fyller 16 år. Försäkringsbeloppet sjunker dock inte under 500 euro.

Om djuret förloras, utgör dess försäkringsvärde grunden för beräkningen av skadebeloppet. Djurets försäkringsvärde är dess verkliga värde, såvida inte annat överenskommits och detta anges i försäkringsbrevet. Med verkligt värde avses det penningbelopp som man skulle ha fått för djuret om det hade sålts omedelbart före försäkringsfallet.

Om försäkringsbeloppet är större än försäkringsvärdet, ersätter Fennia skadebeloppet enligt verkligt värde.

Y51.5.2 Veterinärkostnader som ersätts

Under varje försäkringsperiod ersätts veterinärkostnader till högst det maximibelopp som anges i försäkringsbrevet.

I veterinärkostnaderna ingår

  • veterinär- och djurskötararvoden
  • mediciner som ordinerats av veterinär för behandling av en skada eller sjukdom
  • kostnader för förbandsmaterial och med det jämförbart material som använts på mottagningen och som behövs för fortsatt behandling
  • kostnader för nödvändiga laboratorie-, magnetröntgen-, röntgen- och ultraljudsundersökningar för att undersöka en sjukdom eller skada
  • vårddygns-, expeditions- och jouravgifter på ett djursjukhus eller en djurklinik
  • rimliga kostnader för transport och resor till ett djursjukhus eller en djurklinik. För resor med egen bil betalar vi ut ersättning enligt Försäkringsnämndens rekommendationer och Trafikskadenämndens tillämpningsanvisning.

Y51.5.3 Veterinärkostnader som inte ersätts är

  • kostnader för rehabilitering och terapi
  • kostnader för fysikalisk behandling och andra därmed jämförbara behandlingskostnader
  • kostnader för anskaffning av närings-, vitamin-, mineralnärings-, tillskottsnäringspreparat eller naturprodukter eller för specialdiet
  • kostnader för kastrering eller sterilisering. Kostnader för kastrering eller sterilisering ersätts endast vid testikelvridning.

Y51.5.4 Självrisk vid veterinärkostnader

Försäkringstagarens självrisk vid varje veterinärbesök är det eurobelopp eller procenttal av kostnaderna vilket anges i försäkringsbrevet.

När det betalats ut ersättning för ett försäkrat djur till följd av dödsfall, oundviklig avlivning eller försvinnande upphör försäkringarna för det berörda djuret att gälla.

Om djuret måste avlivas för att undvika djurplågeri, ska ett veterinärutlåtande där orsaken till avlivningen framgår lämnas in till Fennia.

Försäkringen ersätter skadan om hästen som kommit bort inte återfåtts inom två månader från den dag den försvann och ärendet har polisanmälts. Om ägaren får tillbaka ett djur som kommit bort ska denna omedelbart återbetala den utbetalda ersättningen till Fennia.

Skadan ersätts endast till den del som den inte ersätts av en garanti till följd av ett ansvar enligt konsumentskyddslagen eller något annat köpansvar eller från trafikförsäkringen.

Ett djur får inte lämnas utan nödvändig vård, föda, dryck och vila.

De anvisningar som veterinären ger för behandling av en sjukdom eller skada ska följas.

Lagen om djursjukdomar och djurskyddslagen och övriga bestämmelser av myndigheter ska följas.

Åsidosättande av säkerhetsföreskrifterna kan leda till att ersättningen sänks eller förvägras enligt punkt F6.1 i de allmänna avtalsvillkoren.

Försäkringen är inte indexbunden. Ersättningarna är inte heller indexbundna.

Gäller från och med 1.1.2024

Dessa försäkringsvillkor tillämpas om djurförsäkringens tilläggsskydd för föl särskilt avtalats om och det anges i försäkringsbrevet.

Y53.1 Försäkringens syfte

Försäkringens syfte är att ersätta direkt djurskada som har drabbat försäkringsobjektet till följd av försäkringsfall som anges i punkt Y53.6.

Y53.2 Försäkringsobjekt

Försäkringsobjekt är fostret eller fölet till det djur som anges i försäkringsbrevet.

Försäkringen gäller i de nordiska länderna samt mellan dessa länder.

Tilläggsskyddet gäller antingen som årsförsäkring eller separat för varje dräktighetsperiod för ett sto som har en gällande djurförsäkring.

Tilläggsskyddet upphör efter varje dräktighet, när fölet uppnått 30 dagars ålder.

De försäkringsbelopp som anges i försäkringsbrevet utgör vid varje försäkringsfall högsta gräns för Fennias ersättningsskyldighet.

Y53.6.1

För foster, som på grund av kastning eller förlossningshinder förloras efter fjärde dräktighetsmånaden, eller för föl som dör inom en månad från födelsen eller måste avlivas på grund av en sjukdom, ett olycksfall eller ett medfött fel, ersätts högst det överenskomna försäkringsbeloppet.

Y53.6.2

När ersättning söks för förlust av foster (fölning i förtid) ska till skadeanmälan fogas ett veterinärintyg över en dräktighetskontroll (dräktighet som konstaterats genom MIP-test, dvs. blodprov, godkänns inte som intyg över dräktighet) som utförts efter den fjärde dräktighetsmånaden.

Y53.6.3

Vid tvilling- och flerbörd betalas ersättning ut endast för ett föl (foster), dock så att om något av fölen blir vid liv, betalas halva försäkringsbeloppet som ersättning.

Y53.6.4

Om ersättning betalas ut två gånger för stoets föl eller foster, betalas efter detta ingen ersättning ut för föl eller foster.

Y53.6.5

Från försäkringen ersätts inte fostrets eller fölets död eller avlivning om orsaken har varit

  • ekonomiska orsaker
  • brott mot dopningsbestämmelser
  • en skada som beror på att stoet deltagit i tävling efter fjärde dräktighetsmånaden
  • krig, en väpnad konflikt eller en sådan atomskada som avses i atomansvarighetslagen oberoende av var atomskadan skett.

Y53.7.1 Beräkning av djurets värde och skadebelopp

Y53.7.1.1

Djurets försäkringsvärde utgör grunden för beräkningen av skadan och ersättningsbeloppet. Med djurets försäkringsbelopp avses det penningbelopp som anges i försäkringsbrevet.

Om försäkringsbeloppet är större än försäkringsvärdet, ersätter Fennia skadebeloppet enligt verkligt värde.

Y53.7.1.2

Djurets försäkringsvärde är dess verkliga värde, om annat inte överenskommits och detta antecknats i försäkringsbrevet. Med verkligt värde avses det penningbelopp som man skulle ha fått för djuret vid försäljning omedelbart före försäkringsfallet.

Y53.7.1.3

En grund för skadebeloppets beräkning utgör även hästens restvärde, eller värdet av de delar som kan omvandlas till pengar eller som försäkringstagaren kan tillgodogöra sig

Y53.7.2 Beräkning och utbetalning av ersättning

Skadebeloppet och ersättningens storlek fås när restvärdet avdras från djurets verkliga värde.

Om värdet på djuret som anskaffats i stället för det skadade är större än det skadade djurets verkliga värde, beaktas inte den överskjutande delen vid beräkning av ersättningen.

Skadan ersätts endast till den del som den inte ersätts av någon annan försäkring eller av köpansvaret.

Y53.7.3 Övriga ersättningsbestämmelser

När ersättning för det försäkrade djuret betalas ut på grund av död eller oundvikligt avlivande, upphör försäkringen för djuret i fråga.

Om djuret måste avlivas för att undvika djurplågeri ska ett veterinärintyg över orsaken till avlivningen lämnas till Fennia.

Försäkringen ersätter en skada om ett försvunnet djur inte kommit tillbaka inom loppet av två månader från den tidpunkt när det försvann och ärendet anmälts till polismyndigheterna.

Om ägaren får tillbaka det försvunnet djuret ska han eller hon omedelbart återbetala den erlagda ersättningen till Fennia.

Försäkringen är inte indexbunden. Ersättningarna är inte heller indexbundna.

Gäller från och med 1.1.2024

Till en försäkringstagare som är en privatperson beviljas djurförsäkringar endast om försäkringstagaren har en hemförsäkring som ingår i samma försäkringsavtal.

Sjukförsäkringen för hund och katt ingår i försäkringsavtalet om detta överenskommits och anges i försäkringsbrevet.

Y55.1 Försäkringens syfte

Försäkringens syfte är att ersätta direkta djurskador som har drabbat en hund eller katt till följd av försäkringsfall som anges i dessa villkor.

Enligt försäkringstagarens val kan försäkringen omfatta ett försäkringsbelopp för dödsfall och/eller veterinärkostnader till följd av ett olycksfall och en sjukdom upp till det avtalade högsta maximibeloppet. Dessa uppgifter anges i försäkringsbrevet.

Y55.2 Försäkringsobjekt

Försäkringsobjekt är den hund eller katt som anges i försäkringsbrevet.

Y55.3.1 Giltighetsområde

Försäkringen gäller i de nordiska länderna samt mellan dessa länder.

Man kan separat avtala om ett utvidgat giltighetsområde antingen som tidsbestämt eller fortlöpande tilläggsskydd. Utvidgningen gäller på det område och under den tid som anges i försäkringsbrevet.

Y55.3.2 Giltighetstid

Försäkringen upphör vid utgången av den försäkringsperiod under vilken hunden fyller 10 år eller katten 13 år.

Y55.3.2.1

Giltighetstid för försäkringar som börjat gälla 20.3.2023 eller senare:

  • Veterinärkostnadsförsäkringen kan förbli giltig under hundens eller kattens livstid.
  • Dödsfallsförsäkringen upphör vid utgången av den försäkringsperiod under vilken hunden fyller 10 år eller katten 13 år.

Y55.3.3 Försäkringsskyddets omfattning

Försäkringen gäller i den omfattning som anges i försäkringsbrevet.

Y55.4.1 Försäkringsfall som ersätts

Försäkringen ersätter under sin giltighetstid när den gäller en hund eller en katt.

  • dödsfall till följd av ett olycksfall eller en sjukdom
  • oundviklig avlivning till följd av ett olycksfall eller en sjukdom
  • försvinnande
  • veterinärkostnader när vårdkostnader valts att omfattas av
    försäkringen.

Ett olycksfall är en plötslig, oväntad yttre händelse som leder till en kroppsskada.

Avlivning anses vara oundviklig när ett djur trots sakkunnig vård måste avlivas för att undvika djurplågeri.

Veterinärkostnader till följd av att djuret insjuknat eller skadats ersätts mot kvitton.

Veterinärkostnader ersätts när försäkringen har varit i kraft 14 dygn innan en sjukdom började.

Veterinärkostnader som uppkommit efter det att försäkringen upphört ersätts inte, även om sjukdomen hade börjat eller olycksfallet inträffat under försäkringens giltighetstid.

Y55.4.2 Skador och veterinärkostnader som inte ersätts

Y55.4.2.1

Försäkringen ersätter inte om djuret dör eller avlivas på grund av

  • lynnesfel eller beteenderubbningar
  • medfött eller ärftligt fel, medfödd eller ärftlig sjukdom
  • strukturellt fel eller tillväxtrubbning
  • ekonomiska orsaker
  • oförmåga att bli dräktig eller förlust av avelsförmåga
  • olycksfall eller sjukdom som har inträffat eller börjat innan försäkringen trätt i kraft
  • krig, väpnad konflikt eller sådan atomskada som avses i atomansvarighetslagen, oberoende av var atomskadan inträffat.
Y55.4.2.2

Försäkringen ersätter inte veterinärkostnader som orsakats av

  • hälsokontroll, förebyggande av sjukdom eller vaccinering
  • naturläkekonst
  • skötsel som liknar vård, parasitkurer, utdragning av mjölktänder eller borttagning av tandsten
  • sjukdom i tändernas stödjevävnad, behandling av felaktigt bett eller tandvård, undantaget behandling av tandskada till följd av olycksfall
  • behandling av lynnesfel eller beteenderubbningar
  • undersökning eller behandling av strukturella fel, tillväxtrubbningar, medfödda eller ärftliga fel, t.ex. sjukdomar till följd extra ögonfransar, förträngning i luftstrupe, mjuk gom, näsborre eller svalg hos en hund eller andra kostnader för motsvarande strukturella fel.
  • behandling av förlorad avelsförmåga eller av oförmåga att bli dräktig, undersökning av avelsförmåga eller dräktighet
  • normal dräktighet eller förlossning
  • skendräktighet
  • kejsarsnitt, utom om det berörda ingreppet utförts till följd av ett sjukligt tillstånd.

    Ett tillstånd är sjukligt om
    • en valp fastnar i förlossningskanalen
    • en valp har dött i livmodern
    • födslovärkarna är alltför svaga
    • valpen har blivit onormalt stor i livmodern.
Y55.4.2.3

Veterinärkostnader ersätts inte heller om ett olycksfall eller en sjukdom har inträffat eller börjat innan försäkringen trädde i kraft eller om kostnaderna har uppkommit efter det att försäkringen upphörde, även om sjukdomen började eller olycksfallet inträffade under försäkringens giltighetstid.

Y55.5.1 Dödsfall, avlivning eller försvinnande

Det högsta ersättningsbelopp som Fennia är skyldigt att betala ut i ett försäkringsfall är det försäkringsbelopp som anges i försäkringsbrevet.

Försäkringsbeloppet sänks varje år. Sänkningen är 15 procent av försäkringsbeloppet från början av den försäkringsperiod under vilken hunden eller katten fyller sju år. Försäkringsbeloppet sjunker dock inte under 300 euro.

Försäkringsbeloppet för försäkringar som har börjat gälla 20.3.2023 eller senare sänks varje år. Sänkningen är 10 procent av försäkringsbeloppet från början av den försäkringsperiod under vilken hunden eller katten fyller sju år. Försäkringsbeloppet sjunker dock inte under 300 euro.

Om djuret förloras, utgör dess försäkringsvärde grunden för beräkningen av skadebeloppet. Djurets försäkringsvärde är dess verkliga värde, såvida inte annat överenskommits och detta anges i försäkringsbrevet. Med verkligt värde avses det penningbelopp som man skulle ha fått för djuret om det hade sålts omedelbart före försäkringsfallet.

Om försäkringsbeloppet är större än försäkringsvärdet, ersätter Fennia skadebeloppet enligt det verkliga värdet.

Y55.5.2 Veterinärkostnader

Under varje försäkringsperiod ersätts veterinärkostnader till högst det maximibelopp som anges i försäkringsbrevet.

Försäkringsbeloppet för försäkringar som har börjat gälla 20.3.2023 eller senare sänks varje år. Sänkningen är 10 procent av försäkringsbeloppet från början av den försäkringsperiod under vilken hunden eller katten fyller sju år. Försäkringsbeloppet sjunker dock inte under 300 euro.

Vad gäller sjukdomar och olycksfall som inte omfattas av försäkringen ersätts veterinärkostnader fram till besöket som föregår det besök, då djuret konstateras ha en diagnos som inte omfattas av försäkringen eller det på annat vis står klart, att djuret inte har en sjukdom eller har drabbats av ett olycksfall som omfattas av försäkringen.

Försäkringen ersätter inte längre kostnaderna för den besöksgång, då djuret konstateras ha en sjukdom eller ha drabbats av ett olycksfall som inte omfattas av försäkringen.

Y55.5.2.1 I veterinärkostnaderna ingår
  • veterinär- och djurskötararvoden
  • mediciner som ordinerats av veterinär för behandling av skada eller sjukdom
  • kostnader för förbandsmaterial och med det jämförbart material som använts på mottagning en och som behövs för fortsatt behandling
  • kostnader för nödvändiga laboratorie-, magnetröntgen-, röntgen- och ultraljudsundersökningar för att undersöka sjukdomen eller skadan
  • vårddygns-, expeditions- och jouravgifter på djursjukhus eller -klinik
  • kostnader för kastrering eller sterilisering.

    Kostnader för kastrering eller sterilisering ersätts endast vid följande sjukdomar:
    • diabetes
    • livmoderinflammation
    • förlossningsskador
    • prostatasjukdomar
    • epilepsi
    • tumörer i livmoder, testiklar, vagina eller äggstockar
    • vaginalprolaps
    • perinealbråck
    • analadenom
    • testikelinflammationer
    • juvertumör
    • testikelvridning.
Y55.5.2.2 Veterinärkostnader som inte ersätts
  • transport- och resekostnader
  • kostnader för rehabilitering och terapi
  • fysikalisk behandling
  • kostnader för anskaffning av närings-, vitamin-, mineralnärings-, tillskottsnäringspreparat eller naturprodukter eller för specialdiet.

Y55.5.3 Självrisk

Försäkringstagarens självrisk vid varje veterinärbesök är det belopp som anges i försäkringsbrevet.

När det betalats ut ersättning för ett försäkrat djur till följd av dödsfall, oundviklig avlivning eller försvinnande upphör försäkringarna för det berörda djuret att gälla.

Om djuret måste avlivas för att undvika djurplågeri, ska ett veterinärutlåtande där orsaken till avlivningen framgår lämnas in till Fennia.

Försäkringen ersätter skadan om en hund eller katt som kommit bort inte återfåtts inom två månader från den dag den försvann och ärendet har polisanmälts. Om ägaren får tillbaka ett djur som kommit bort ska denna omedelbart återbetala den utbetalda ersättningen till Fennia.

Skadan ersätts endast till den del som den inte ersätts av en garanti till följd av ett ansvar enligt konsumentskyddslagen eller något annat köpansvar eller från trafikförsäkringen.

Vid varmt väder får djuret inte lämnas i ett stängt fordon utan ständig tillsyn.

De anvisningar som veterinären ger för behandling av en sjukdom eller skada ska följas.

Kennelklubbens eller förbundet Suomen Kissaliittos vaccineringsprogram ska följas.

Åsidosättande av säkerhetsföreskrifterna kan leda till att ersättningen sänks eller förvägras enligt punkt F6.1 i de allmänna avtalsvillkoren.

Försäkringen är inte indexbunden. Ersättningarna är inte heller indexbundna.

Gäller från och med 1.1.2024

Till en försäkringstagare som är en privatperson beviljas djurförsäkringar endast om försäkringstagaren har en hemförsäkring som ingår i samma försäkringsavtal.

Olycksfallsförsäkringen för hund och katt ingår i försäkringsavtalet om detta överenskommits och anges i försäkringsbrevet.

Y56.1 Försäkringens syfte

Försäkringens syfte är att ersätta direkta djurskador som har drabbat en hund eller katt till följd av försäkringsfall som anges i dessa villkor.

Enligt försäkringstagarens val kan försäkringen omfatta ett försäkringsbelopp för dödsfall och/eller veterinärkostnader till följd av ett olycksfall upp till det avtalade högsta maximibeloppet. Dessa uppgifter anges i försäkringsbrevet.

Y56.2 Försäkringsobjekt

Försäkringsobjekt är den hund eller den katt som anges i försäkringsbrevet.

Y56.3.1 Giltighetsområde

Försäkringen gäller i de nordiska länderna samt mellan dessa länder.

Man kan separat avtala om ett utvidgat giltighetsområde antingen som tidsbestämt eller fortlöpande tilläggsskydd. Utvidgningen gäller på det område och under den tid som anges i försäkringsbrevet.

Y56.3.2 Giltighetstid

Försäkringen upphör vid slutet av den försäkringsperiod under vilken hunden fyller 10 år eller katten fyller 13 år.

Y56.3.2.1

Giltighetstid för försäkringar som börjat gälla 20.3.2023 eller senare:

  • Veterinärkostnadsförsäkringen kan förbli giltig under hundens eller kattens livstid.
  • Dödsfallsförsäkringen upphör vid utgången av den försäkringsperiod under vilken hunden fyller 10 år eller katten 13 år.

Y56.3.3 Försäkringsskyddets omfattning

Försäkringen gäller i den omfattning som anges i försäkringsbrevet.

Y56.4.1 Försäkringsfall som ersätts

Försäkringen ersätter under sin giltighetstid när den gäller hund och katt

  • dödsfall till följd av olycksfall
  • oundviklig avlivning till följd av olycksfall
  • försvinnande
  • på basis av kvitton veterinärkostnader orsakade av oundviklig avlivning till följd av olycksfall, när veterinärkostnader valts att ingå i försäkringen.

Veterinärkostnader som uppkommit efter det att försäkringen upphört ersätts inte, även om sjukdomen hade börjat eller olycksfallet inträffat under försäkringens giltighetstid.

Ett olycksfall är en plötslig, oväntad yttre händelse som leder till en kroppsskada.

Avlivning anses vara oundvikligt när ett djur som skadats genom ett olycksfall trots sakkunnig vård måste avlivas för att undvika djurplågeri.

Y56.4.2 Skador och veterinärkostnader som inte ersätts

Y56.4.2.1

Försäkringen ersätter inte när djuret dör eller avlivas om orsaken till detta var

  • lynnesfel eller beteenderubbningar
  • medfött eller ärftligt fel, medfödd eller ärftlig sjukdom
  • strukturellt fel eller tillväxtrubbning
  • ekonomiska orsaker.
Y56.4.2.2

Försäkringen ersätter inte heller

  • olycksfall till följd av sjukdom eller fel
  • en skada som orsakats av krig, väpnad konflikt eller sådan atomskada som avses i atomansvarighetslagen, oberoende av var atomskadan inträffat
  • ett olycksfall som har inträffat eller börjat innan försäkringen trätt i kraft eller om kostnaderna har uppkommit efter det att försäkringen upphört, även om olycksfallet inträffat under försäkringens giltighetstid.

Y56.5.1 Dödsfall, avlivning eller försvinnande

Det högsta ersättningsbelopp som Fennia är skyldigt att betala ut i ett försäkringsfall är det försäkringsbelopp som anges i försäkringsbrevet.

Försäkringsbeloppet sänks varje år. Sänkningen är 15 procent av försäkringsbeloppet från början av den försäkringsperiod under vilken hunden eller katten fyller sju år. Försäkringsbeloppet sjunker dock inte under 300 euro.

Försäkringsbeloppet för försäkringar som har börjat gälla 20.3.2023 eller senare sänks varje år. Sänkningen är 10 procent av försäkringsbeloppet från början av den försäkringsperiod under vilken hunden eller katten fyller sju år. Försäkringsbeloppet sjunker dock inte under 300 euro.

Om djuret förloras, utgör dess försäkringsvärde grunden för beräkningen av skadebeloppet. Djurets försäkringsvärde är dess verkliga värde, såvida inte annat överenskommits och detta anges i försäkringsbrevet.

Med verkligt värde avses det penningbelopp som man skulle ha fått för djuret om det hade sålts omedelbart före försäkringsfallet.

Om försäkringsbeloppet är större än försäkringsvärdet, ersätter Fennia skadebeloppet enligt verkligt värde.

Y56.5.2 Veterinärkostnader

Under varje försäkringsperiod ersätts veterinärkostnader till högst det maximibelopp som anges i försäkringsbrevet.

Försäkringsbeloppet för försäkringar som har börjat gälla 20.3.2023 eller senare sänks varje år. Sänkningen är 10 procent av försäkringsbeloppet från början av den försäkringsperiod under vilken hunden eller katten fyller sju år. Försäkringsbeloppet sjunker dock inte under 300 euro.

Vad gäller sjukdomar och olycksfall som inte omfattas av försäkringen ersätts veterinärkostnader fram till besöket som föregår det besök, då djuret konstateras ha en diagnos som inte omfattas av försäkringen eller det på annat vis står klart, att djuret inte har en sjukdom eller har drabbats av ett olycksfall som omfattas av försäkringen.

Försäkringen ersätter inte längre kostnaderna för den besöksgång, då djuret konstateras ha en sjukdom eller ha drabbats av ett olycksfall som inte omfattas av försäkringen.

Y56.5.2.1 Veterinärkostnader som ersätts

I veterinärkostnaderna ingår

  • veterinär- och djurskötararvoden
  • mediciner som ordinerats av veterinär för behandling av skada
  • kostnader för förbandsmaterial och med det jämförbart material som använts på mottagningen och som behövs för fortsatt behandling
  • kostnader för nödvändiga laboratorie-, magnetröntgen-, röntgen- och ultraljudsundersökningar för att undersöka skadan
  • vårddygns-, expeditions- och jouravgifter på djursjukhus eller -klinik.
Y56.5.2.2 Veterinärkostnader som inte ersätts:
  • transport- och resekostnader
  • kostnader för rehabilitering och terapi
  • fysikalisk behandling
  • kostnader för anskaffning av närings-, vitamin-, mineralnärings-, tillskottsnäringspreparat eller naturprodukter eller för specialdiet.

Försäkringstagarens självrisk vid varje veterinärbesök är det belopp som anges i försäkringsbrevet.

När det betalats ut ersättning för ett försäkrat djur till följd av dödsfall, oundviklig avlivning eller försvinnande upphör försäkringarna för det berörda djuret att gälla.

Om djuret måste avlivas för att undvika djurplågeri ska ett veterinärutlåtande, av vilket orsaken till avlivningen framgår, lämnas in till Fennia.

Försäkringen ersätter skadan om hunden eller katten som kommit bort inte återfåtts inom två månader från den dag den försvann och ärendet har polisanmälts. Om ägaren får tillbaka ett djur som kommit bort ska denna omedelbart återbetala den utbetalda ersättningen till Fennia.

Skadan ersätts endast till den del som den inte ersätts av garanti, till följd av ansvar enligt konsumentskyddslagen eller något annat köpansvar eller från trafikförsäkringen.

Vid varmt väder får djuret inte lämnas i ett stängt fordon utan ständig tillsyn.

De anvisningar som veterinären ger för behandling av sjukdom eller skada ska följas.

Kennelklubbens eller förbundet Suomen Kissaliittos vaccineringsprogram ska följas.

Åsidosättande av säkerhetsföreskrifterna kan leda till att ersättningen sänks eller förvägras enligt punkt F6.1 i de allmänna avtalsvillkoren.

Försäkringen är inte indexbunden. Ersättningarna är inte heller indexbundna.

Gäller från och med 1.1.2024

Till en försäkringstagare som är en privatperson beviljas djurförsäkringar endast om försäkringstagaren har en hemförsäkring som ingår i samma försäkringsavtal.

Sjukförsäkringen för sällskapsdjur ingår i försäkringsavtalet om detta överenskommits och anges i försäkringsbrevet.

Y57.1 Försäkringens syfte

Försäkringens syfte är att ersätta direkta djurskador som har drabbat ett sällskapsdjur till följd av försäkringsfall som anges i dessa villkor.

Enligt försäkringstagarens val kan försäkringen omfatta ett försäkringsbelopp för dödsfall och/eller veterinärkostnader till följd av ett olycksfall och en sjukdom upp till det avtalade högsta maximibeloppet. Dessa uppgifter anges i försäkringsbrevet.

Y57.2 Försäkringsobjekt

Försäkringsobjekt är det sällskapsdjur som anges i försäkringsbrevet.

Y57.3.1 Giltighetsområde

Försäkringen gäller i de nordiska länderna samt mellan dessa länder.

Man kan separat avtala om ett utvidgat giltighetsområde antingen som tidsbestämt eller fortlöpande tilläggsskydd. Utvidgningen gäller på det område och under den tid som anges i försäkringsbrevet.

Y57.3.2 Giltighetstid

Försäkringen upphör vid utgången av den försäkringsperiod under vilken djuret uppnår den ålder som anges i försäkringsbrevet.

Y57.3.3 Försäkringsskyddets omfattning

Försäkringen gäller i den omfattning som anges i försäkringsbrevet.

Y57.4.1 Försäkringsfall som ersätts

Försäkringen ersätter under dess giltighetstid när den gäller ett sällskapsdjur.

  • dödsfall till följd av ett olycksfall eller en sjukdom
  • oundviklig avlivning till följd av ett olycksfall eller en sjukdom
  • försvinnande
  • veterinärkostnader när vårdkostnader valts att omfattas av försäkringen.

Ett olycksfall är en plötslig, oväntad yttre händelse som leder till en kroppsskada.

Avlivning anses vara oundviklig när ett djur trots sakkunnig vård måste avlivas för att undvika djurplågeri.

Veterinärkostnader till följd av att djuret insjuknat eller skadats ersätts mot originalverifikat.

Veterinärkostnader till följd av en sjukdom ersätts när försäkringen har varit i kraft 14 dygn innan sjukdomen började.

Y57.4.2 Skador och veterinärkostnader som inte ersätts

Y57.4.2.1

Försäkringen ersätter inte om djuret dör eller avlivas på grund av

  • ett lynnesfel eller en beteenderubbning
  • ett medfött eller ärftligt fel, en medfödd eller ärftlig sjukdom
  • ett strukturellt fel eller en tillväxtrubbning
  • ekonomiska orsaker
  • oförmåga att bli dräktig eller förlorad avelsförmåga
  • ett olycksfall eller en sjukdom som har inträffat eller börjat innan försäkringen trätt i kraft
  • krig, en väpnad konflikt eller en sådan atomskada som avses i atomansvarighetslagen oberoende av var atomskadan skett.
Y57.4.2.2

Försäkringen ersätter inte veterinärkostnader till följd av

  • hälsokontroll, förebyggande av sjukdom eller vaccinering
  • rehabilitering och terapi
  • fysikalisk behandling och andra därmed jämförbara behandlingar
  • alternativ medicin
  • skötsel som liknar vård, parasitkurer, utdragning av mjölktänder eller borttagning av tandsten
  • sjukdom i tändernas stödjevävnad, behandling av felaktigt bett eller tandvård, undantaget behandling av en tandskada till följd av ett olycksfall
  • behandling av ett lynnesfel eller en beteenderubbning
  • undersökning eller behandling av ett strukturellt fel, en tillväxtrubbning, ett medfött eller ärftligt fel eller en medfödd eller ärftlig sjukdom
  • normal dräktighet eller födsel
  • kastrering eller sterilisering
  • behandling av brunstproblem och andra könsproblem
  • problem vid äggläggning
  • faktureringsavgifter, arvoden för läkarutlåtanden eller rådgivningskostnader
  • samtalskostnader och med dem jämförbara kostnader om det inte är medicinskt motiverat att ge instruktioner om vård för djuret via telefon
  • veterinärens resekostnader, kostnader för transport av djuret eller andra resekostnader
  • kejsarsnitt, utom om det berörda ingreppet utförts till följd av ett sådant sjukligt tillstånd som anges nedan:
    • en unge har fastnat i förlossningskanalen
    • en unge har dött i livmodern
    • födslovärkarna är alltför svaga
    • en unge har vuxit till onormal storlek i livmodern.

Försäkringen ersätter inte heller anskaffningskostnader för närings-, vitamin-, mineralnärings- och tillskottsnäringspreparat eller naturprodukter eller kostnader för specialdiet.

Y57.5.1 Dödsfall eller oundviklig avlivning

Det högsta ersättningsbelopp som Fennia är skyldigt att betala ut vid ett försäkringsfall är det försäkringsbelopp som anges i försäkringsbrevet.

Om djuret förloras, utgör dess försäkringsvärde grunden för beräkningen av skadebeloppet. Djurets försäkringsvärde är dess verkliga värde, såvida inte annat överenskommits och detta anges i försäkringsbrevet. Med verkligt värde avses det penningbelopp som man skulle ha fått för djuret om det hade sålts omedelbart före försäkringsfallet.

Om försäkringsbeloppet är större än försäkringsvärdet, ersätter Fennia skadebeloppet enligt verkligt värde.

Y57.5.2 Veterinärkostnader

Under varje försäkringsperiod ersätts veterinärkostnader till högst det maximibelopp som anges i försäkringsbrevet. Kostnaderna ska ha uppstått under försäkringens giltighetstid.

I veterinärkostnader ingår

  • veterinär- och djurskötararvoden
  • mediciner som ordinerats av veterinär för behandling av en skada eller sjukdom
  • kostnader för förbandsmaterial och med det jämförbart material som använts på mottagningen och som behövs för fortsatt behandling
  • kostnader för nödvändiga laboratorie-, magnetröntgen-, röntgen- och ultraljudsundersökningar för att undersöka en sjukdom eller skada
  • vårddygns-, expeditions- och jouravgifter på ett djursjukhus eller en djurklinik.

Vad gäller sjukdomar och olycksfall som inte omfattas av försäkringen ersätts veterinärkostnader fram till besöket som föregår det besök, då djuret konstateras ha en diagnos som inte omfattas av försäkringen eller det på annat vis står klart, att djuret inte har en sjukdom eller har drabbats av ett olycksfall som omfattas av försäkringen.

Försäkringen ersätter inte längre kostnaderna för den besöksgång, då djuret konstateras ha en sjukdom eller ha drabbats av ett olycksfall som inte omfattas av försäkringen.

Y57.5.3 Veterinärkostnader som inte ersätts är

  • transport- och resekostnader
  • kostnader för rehabilitering och terapi
  • kostnader för fysikalisk behandling
  • kostnader för anskaffning av närings-, vitamin-, mineralnärings-, tillskottsnäringspreparat eller naturprodukter eller för specialdiet.

Y57.5.4 Självrisk

Försäkringstagarens självrisk vid varje veterinärbesök är det belopp som anges i försäkringsbrevet.

När det har betalats ut ersättning för ett försäkrat djur till följd av dödsfall eller oundviklig avlivning upphör försäkringarna för det berörda djuret att gälla.

Om djuret måste avlivas för att undvika djurplågeri, ska ett veterinärutlåtande där orsaken till avlivningen framgår lämnas in till Fennia.

Skadan ersätts endast till den del som den inte ersätts av en garanti till följd av ett ansvar enligt konsumentskyddslagen eller något annat köpansvar eller från trafikförsäkringen.

Ett djur får inte lämnas utan raskaraktäristisk nödvändig vård, föda, dryck och vila.

De anvisningar som veterinären ger för behandling av en sjukdom eller skada ska följas.

Lagen om djursjukdomar och djurskyddslagen och övriga bestämmelser av myndigheter ska följas.

Åsidosättande av säkerhetsföreskrifterna kan leda till att ersättningen sänks eller förvägras enligt punkt F6.1 i de allmänna avtalsvillkoren.

Försäkringen är inte indexbunden. Ersättningarna är inte heller indexbundna.

Gäller från och med 1.1.2024

Dessa villkor tillämpas om ett tilläggsskydd har anslutits till djurförsäkringen och detta anges i försäkringsbrevet

Tilläggsskydd kan anslutas till djurförsäkringen om ersättning för veterinärkostnader valts till försäkringen.

Y58.1 Syftet med tilläggsskyddet

Syftet med tilläggsskyddet är att enligt dessa villkor ersätta kostnader för fysikalisk behandling av det försäkrade djuret under giltighetstiden för försäkringen som täcker veterinärkostnader.

Y58.2 Föremål för tilläggsskyddet

Föremål för tilläggsskyddet är den djur som anges i försäkringsbrevet.

Tilläggsskyddet gäller endast fysikalisk behandling som ges i Finland. Om skyddet som ersätter veterinärkostnader från djurförsäkringen upphör, upphör också tilläggsskyddet för fysikalisk behandling.

Kostnaderna för fysikalisk behandling ingår i de maximibelopp för veterinärkostnader som anges i försäkringsbrevet.

Den högsta gränsen för ersättning är under varje försäkringsperiod den maximiersättning för veterinärkostnader som anges i försäkringsbrevet och högst 15 behandlingsgånger per olycksfall eller sjukdom.

Försäkringstagarens självrisk när det gäller hästar är 25 % och när det gäller andra djur 20 % av kostnaderna för fysikalisk behandling.

Y58.5.1

Förutsättningen för att fysikalisk behandling ersätts är att behandlingen ordinerats av veterinär och getts av djurfysioterapeut. Den djurfysioterapeut som ger behandlingen ska vara registrerad hos Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira).

Y58.5.2

Kostnader för fysikalisk behandling ersätts endast när behandlingen ges efter operation eller gipsbehandling av en svår skada till följd av olycksfall eller sjukdom.

Y58.5.3

Fysikalisk behandling ersätts inte om orsaken till den är

  • lynnesfel eller beteenderubbningar
  • medfött eller ärftligt fel, medfödd eller ärftlig sjukdom
  • strukturellt fel eller tillväxtrubbning
  • en sjukdom vars symtom visat sig innan det gått 14 dygn efter det att tilläggsskyddet trätt i kraft.

Y58.5.4 Fysikaliska behandlingskostnader som ersätts

  • elbehandlingar
  • ultraljudsbehandlingar
  • laserbehandlingar
  • manuell terapi och bindvävsbehandling
  • vattenterapi
  • akupunktur.

Y58.5.5 I kostnader för fysikalisk behandling som ersätts ingår inte

  • hjälpmedel, spjälor, halskragar, hundskor eller andra motsvarande redskap
  • rese- och transportkostnader.

Försäkringen är inte indexbunden. Ersättningarna är inte heller indexbundna.

Gäller från och med 1.1.2024

Dessa villkor tillämpas om ett tilläggsskydd har anslutits till djurförsäkringen och detta anges i försäkringsbrevet.

Tilläggsskydd kan anslutas till djurförsäkringen om ett försäkringsbelopp i händelse av dödsfall valts till försäkringen.

Y59.1 Syftet med tilläggsskyddet

Syftet med tilläggsskyddet är att ersätta om värdet på hunden eller katten minskar när

  • hunden till följd av ett olycksfall blir bestående oförmögen till jakt
  • djuret till följd av ett olycksfall blir bestående oförmögen till det nyttobruk den är skolad för
  • utställningshundens eller -kattens värde minskar bestående till följd av ett olycksfall
  • avelsdjuret blir steril till följd av sjukdom och djuret har en giltig sjukförsäkring med ett försäkringsbelopp i händelse av dödsfall.

Y59.2 Föremål för tilläggsskyddet

Föremål för tilläggsskyddet är djur som anges i försäkringsbrevet.

Tilläggsskyddet gäller inom samma giltighetsområde och så länge som beloppet i händelse av dödsfall är i kraft, dock inte längre än till slutet av den period när hunden eller katten fyller 7 år och hästen fyller 16 år.

När det under giltighetstiden för tilläggsskyddet konstateras att minskningen av djurets värde är bestående, är skadebeloppet 60 procent av det verkliga värde som djuret hade omedelbart före den händelse som ledde till värdeförlusten. Efter utbetalning av ersättningen för värdeförlusten sänks försäkringsbeloppet med 60 procent från början av följande försäkringsperiod.

Y59.5.1

Ersättning betalas ut från tilläggsskyddet om djuret blir bestående oförmöget

  • att delta i tävlingsverksamhet, under förutsättning att det har fått ett godkänt resultat i en tävling
  • till jakt, under förutsättning att djuret är skolat och har fått ett godkänt resultat i ett rastypiskt prov
  • till det nyttobruk det är skolat för
  • till att fortplanta sig, under förutsättning att djuret har fått minst en registrerad kull och att det har en gällande sjukförsäkring. Förlusten av fortplantningsförmågan ersätts om djuret till följd av sjukdom i och/eller behandling av livmodern, äggstockarna eller testiklarna förlorar sin fortplantningsförmåga.

En förutsättning för att få ersättning är också att ett veterinärutlåtande om bestående oförmåga lämnas in.

Y59.5.2

Tilläggsskyddet ersätter inte värdeförlust till följd av

  • lynnesfel eller beteenderubbningar
  • medfött eller ärftligt fel, medfödd eller ärftlig sjukdom
  • strukturellt fel eller tillväxtrubbning
  • en sjukdom vars symtom visat sig innan det gått 14 dygn efter det att tilläggsskyddet mot värdeförlust trätt i kraft.

Gäller från och med 1.1.2024

Dessa försäkringsvillkor tillämpas om försäkringen har fogats till försäkringsavtalet och anges i försäkringsbrevet.

Y61.1 Försäkringens syfte

Försäkringens syfte är att enligt dessa villkor ersätta direkt sakskada till följd av försäkringsfall som anges i punkt Y61.3 samt övriga kostnader som särskilt anges i villkoren.

Y61.2 Försäkringsobjekt

Y61.2.1

Försäkringen omfattar trädbestånd och plantbestånd på skogsbruksmark som hör till lägenheten som anges i försäkringsbrevet.

Med skogsbruksmark avses skogsmark, tvinmark och impediment som ingår i den helhet de bildar.

Y61.2.2

Försäkringen omfattar också virke som ägs av försäkringstagaren, som avverkats på den lägenhet som anges i försäkringsbrevet och som befinner sig på avverkningsplatsen eller på en upplagsplats i skogen eller invid en väg.

Y61.3.1 Brand-, storm- och snöskada

Försäkringen ersätter skada orsakad av eld som kommit lös och av åtgärder för att släcka den samt skada som storm och snö har orsakat

  • på trädbestånd (övre höjd över sju meter) och virke, när volymen av det skadade trädbeståndet eller virket uppgår till minst 20 kubikmeter fast mått per försäkringsfall
  • på plantbestånd (övre höjd högst sju meter), när skogsodling blivit nödvändig på grund av underproduktion till följd av skadan och det område som ska besås eller planteras med skog omfattar en sammanhängande yta på minst en halv hektar.

Y61.3.2 Insekt- och översvämningsskada på trädbestånd

Försäkringen ersätter skada som orsakats av insekter och översvämning på trädbestånd (övre höjd över sju meter), när beståndet på skadeplatsen inom ett sammanhängande område på minst en hektar har skadats så att området som en direkt följd av skadan helt måste besås eller planteras med skog.

Y61.3.3 Skada som orsakats av insekter, gnagare, svampsjukdomar och översvämning på plantbestånd

Försäkringen ersätter skada som orsakats av insekter, gnagare, svampsjukdomar och översvämning på plantbestånd (övre höjd högst sju meter), när skogsodling blivit nödvändig på grund av underproduktion till följd av skadan och det område som ska besås eller planteras med skog omfattar en sammanhängande yta på minst en halv hektar.

Y61.3.4 Skador som inte ersätts

Y61.3.4.1

Försäkringen ersätter inte

  • skada om försäkringsfallet börjat innan försäkringen trädde i kraft
  • skada till den del den kan ersättas ur allmänna medel, inte heller till den del den ersätts ur skogs- eller skogsbrandförsäkring för all framtid
  • kostnader för skogsodling efter skada som uppstått på trädbestånd
  • kostnader för efterröjning
  • skada orsakad av krig, uppror, revolution eller någon annan liknande orsak
  • skada som orsakats av en sådan atomskada som avses i atomansvarighetslagen oberoende av var atomskadan skett
  • skada som beror på förorening av luft, vatten eller jordmån.

Y61.4.1 Ersättningens omfattning

Y61.4.1.1

Försäkringen ersätter skada som genom försäkringsfallet uppkommit på trädbestånd och virke till följd av att

  • virkessortimentet förskjutits
  • virket blivit obrukbart
  • virket förstörts.
Y61.4.1.2

Dessutom ersätter försäkringen skada som uppkommit genom försäkringsfallet till följd av att

  • kostnaderna för avverkning och utdrivning stigit
  • avverkning skett alltför tidigt (förväntningsvärdesskada).
Y61.4.1.3

Försäkringen ersätter skada som uppkommit genom försäkringsfallet till följd av att plantbeståndet förstörts (kostnadsvärdesskada).

Y61.4.1.4

Försäkringen ersätter nödvändiga och skäliga kostnader för efterbevakning i fall när chefen för räddningsväsendet förordnat skogsägaren att ansvara för efterbevakningen.

Y61.4.1.5

Försäkringen ersätter nödvändiga och skäliga kostnader för åtgärder som försäkringstagaren själv vidtagit för att förhindra och begränsa en skogsbrand.

Y61.4.2 Beräkning och utbetalning av ersättning
Y61.4.2.1

Värderingen av skadan grundar sig på

  • trädbeståndets avverkningsvärde
  • trädbeståndets förväntningsvärde
  • priset på virke
  • plantbeståndets kostnadsvärde omedelbart före och efter försäkringsfallet.

Med ett trädbestånds avverkningsvärde avses det rotpris som fås för beståndet när det säljs som gängse virkessortiment.

Med ett trädbestånds förväntningsvärde avses det nuvärde som beräknas på basis av de avverkningsinkomster trädbeståndet väntas ge i framtiden.

Med priset på virke avses det försäljningspris som fås för avverkat virke.

Med ett plantbestånds kostnadsvärde avses kostnaderna för anläggning och uppdrivning av plantbestånd.

Y61.4.2.2

Vid värdering av skadan beaktas inte övriga intressen i anslutning till egendomen eller förlust som orsakats indirekt av skadan eller förlust av vinst eller andra fördelar.

Y61.4.2.3

Skadebeloppet beräknas enligt prisnivån vid skadetidpunkten.

Y61.4.2.4

Vid skador orsakade av storm uppgår den ersättningsbara skadan till högst 20 euro per kubikmeter fast mått av det skadade trädbeståndet, till vilket ett eventuellt förväntningsvärdestillägg tillkommer.

Y61.4.2.5

Förväntningsvärdestillägg kan ersättas om det skadade trädbeståndet enligt Skogsbrukets utvecklingscentral Tapios direktiv konstateras visa underproduktion efter skadefallet.

Y61.4.3 Självrisk

Ersättningsbeloppet uppgår till skadebeloppet, från vilket den självrisk som anges i försäkringsbrevet.

Y61.5.1

Återstående skadad eller oskadad egendom förblir i försäkringstagarens ägo, men Fennia har rätt att lösa in skadade träd och skadat virke till uppskattningsvärdet.

Y61.5.2

Om försäkringsfallet har drabbat egendom i vilken fastighets- eller företagsinteckning kan fastställas, följs vid utbetalning av ersättning bestämmelserna i jordabalken, företagsinteckningslagen och lagen om försäkringsavtal. Försäkringstagaren ska vid behov utreda att skogen är fri från inteckning till säkerhet för avverkningsrätt eller annan i fastigheten intecknad skuld eller att inteckningshavarna har gett sitt samtycke till att ersättningen utbetalas till försäkringstagaren eller att försäkringstagaren har den rätt som avses i 17 kap. 8 § 2 mom. i jordabalken att själv lyfta försäkringsersättning.

Y61.5.3

Om den försäkrade är berättigad enligt mervärdesskattelagen att dra av den skatt som ingår i reparationskostnader eller kostnader för återanskaffning av skadad egendom, avdras skattens andel från den försäkringsersättning som utbetalas.

En mervärdesskatteskyldig ägare eller innehavare av egendom ska vara beställaren av reparationsarbetet, den återskaffade egendomen eller den köpta tjänsten och anges som betalare av fakturan.

Försäkringsbeloppen och -premierna är bundna vid index, så att skogarna är bundna vid levnadskostnadsindex, om inte annat anges i försäkringsbrevet.

Indexbundenhet betyder att försäkringsbeloppet och -premien justeras vid ingången av en försäkringsperiod enligt förhållandet mellan poängtalen för indexet. Justeringstidpunkten är försäkringsperiodens begynnelsedatum. Som årligt indexpoängtal används indextalet för mars månad som infaller minst fyra månader före justeringstidpunkten, vilket jämförs med motsvarande indextal föregående år. Av det följer att om försäkringsperioden börjar under januari–juni jämförs indextalen för mars månad föregående år och året dessförinnan vid indexjusteringen. Om försäkringsperioden däremot börjar i juli–december jämförs indextalen för mars månad samma år och året innan vid indexjusteringen.

Det försäkringsbelopp som anges i försäkringsbrevet vid skadetidpunkten justeras så att det motsvarar indexpoängtalet för kalendermånaden tre månader före skademånaden. Indexjusteringen kan dock vara högst 10 procent.

Gäller från och med 1.1.2024

Dessa försäkringsvillkor tillämpas om försäkringen har fogats till försäkringsavtalet och anges i försäkringsbrevet.

Y62.1 Försäkringens syfte

Försäkringens syfte är att enligt dessa villkor ersätta direkt sakskada till följd av försäkringsfall som anges i punkt Y62.3 samt övriga kostnader som särskilt anges i villkoren.

Y62.2 Försäkringsobjekt

Y62.2.1

Försäkringen omfattar trädbestånd och plantbestånd på skogsbruksmark som hör till lägenheten som anges i försäkringsbrevet.

Med skogsbruksmark avses skogsmark, tvinmark och impediment som ingår i den helhet de bildar.

Y62.2.2

Försäkringen omfattar också virke som ägs av försäkringstagaren, som avverkats på den lägenhet som anges i försäkringsbrevet och som befinner sig på avverkningsplatsen eller på en upplagsplats i skogen eller invid en väg.

Y62.3.1

Försäkringen ersätter skada orsakad av eld som kommit lös och av åtgärder för dess släckning

  • på trädbestånd (övre höjd över sju meter) och virke, när volymen av det skadade trädbeståndet eller virket uppgår till minst 20 kubikmeter fast mått per försäkringsfall
  • på plantbestånd (övre höjd högst sju meter), när skogsodling blivit nödvändig på grund av underproduktion till följd av skadan och det område som ska besås eller planteras med skog omfattar en sammanhängande yta på minst en halv hektar.

Y62.3.2 Skador som inte ersätt

Y62.3.2.1 Försäkringen ersätter inte
  • skada om försäkringsfallet börjat innan försäkringen trädde i kraft
  • skada till den del den kan ersättas ur allmänna medel, inte heller till den del den ersätts ur skogs- eller skogsbrandförsäkring för all framtid
  • kostnader för skogsodling efter skada som uppstått på trädbestånd
  • kostnader för efterröjning
  • skada orsakad av krig, uppror, revolution eller någon annan liknande orsak
  • skada som orsakats av en sådan atomskada som avses i atomansvarighetslagen oberoende av var atomskadan skett
  • skada som beror på förorening av luft, vatten eller jordmån.

Y62.4.1 Ersättningens omfattning

Y62.4.1.1

Försäkringen ersätter skada som genom försäkringsfallet uppkommit på trädbestånd och virke till följd av att

  • virkessortimentet förskjutits
  • virket blivit obrukbart
  • virket förstörts.
Y62.4.1.2

Dessutom ersätter försäkringen skada som uppkommit genom försäkringsfallet till följd av att

  • kostnaderna för avverkning och utdrivning stigit
  • avverkning skett alltför tidigt (förväntningsvärdesskada).
Y62.4.1.3

Försäkringen ersätter skada som uppkommit genom försäkringsfallet till följd av att plantbeståndet förstörts (kostnadsvärdesskada).

Y62.4.1.4

Försäkringen ersätter nödvändiga och skäliga kostnader för efterbevakning i fall när chefen för räddningsväsendet förordnat skogsägaren att ansvara för efterbevakningen.

Y62.4.1.5

Försäkringen ersätter nödvändiga och skäliga kostnader för åtgärder som försäkringstagaren själv vidtagit för att förhindra och begränsa en skogsbrand.

Y62.4.2 Beräkning och utbetalning av ersättning

Y62.4.2.1

Värderingen av skadan grundar sig på

  • trädbeståndets avverkningsvärde
  • trädbeståndets förväntningsvärde
  • priset på virke
  • plantbeståndets kostnadsvärde omedelbart före och efter försäkringsfallet.

Med ett trädbestånds avverkningsvärde avses det rotpris som fås för beståndet när det säljs som gängse virkessortiment.

Med ett trädbestånds förväntningsvärde avses det nuvärde som beräknas på basis av de avverkningsinkomster trädbeståndet väntas ge i framtiden.

Med priset på virke avses det försäljningspris som fås för avverkat virke.

Med ett plantbestånds kostnadsvärde avses kostnaderna för anläggning och uppdrivning av plantbestånd.

Y62.4.2.2

Vid värdering av skadan beaktas inte övriga intressen i anslutning till egendomen eller förlust som orsakats indirekt av skadan eller förlust av vinst eller andra fördelar.

Y62.4.2.3

Skadebeloppet beräknas enligt prisnivån vid skadetidpunkten.

Y62.4.2.4

Förväntningsvärdestillägg kan ersättas om det skadade trädbeståndet enligt Skogsbrukets utvecklingscentral Tapios direktiv konstateras visa underproduktion efter skadefallet.

Y62.4.3 Självrisk

Ersättningsbeloppet uppgår till skadebeloppet, från vilket den självrisk som anges i försäkringsbrevet.

Y62.5.1

Återstående skadad eller oskadad egendom förblir i försäkringstagarens ägo, men Fennia har rätt att lösa in skadade träd och skadat virke till uppskattningsvärdet.

Y62.5.2

Inteckningshavarens rätt till skadeersättning är fastställd i jordabalken. Försäkringstagaren ska vid behov utreda att skogen är fri från inteckning till säkerhet för avverkningsrätt eller annan i fastigheten intecknad skuld eller att inteckningshavarna har gett sitt samtycke till att ersättningen utbetalas till försäkringstagaren eller att försäkringstagaren har den rätt som avses i 17 kap. 8 § 2 mom. i jordabalken att själv lyfta försäkringsersättning.

Y62.5.3

Om den försäkrade är berättigad enligt mervärdesskattelagen att dra av den skatt som ingår i reparationskostnader eller kostnader för återanskaffning av skadad egendom, avdras skattens andel från den försäkringsersättning som utbetalas.

En mervärdesskatteskyldig ägare eller innehavare av egendom ska vara beställaren av reparationsarbetet, den återskaffade egendomen eller den köpta tjänsten och anges som betalare av fakturan.

Försäkringsbeloppen och -premierna är bundna vid index, så att skogarna är bundna vid levnadskostnadsindex, om inte annat anges i försäkringsbrevet.

Indexbundenhet betyder att försäkringsbeloppet och -premien justeras vid ingången av en försäkringsperiod enligt förhållandet mellan poängtalen för indexet. Justeringstidpunkten är försäkringsperiodens begynnelsedatum. Som årligt indexpoängtal används indextalet för mars månad som infaller minst fyra månader före justeringstidpunkten, vilket jämförs med motsvarande indextal föregående år. Av det följer att om försäkringsperioden börjar under januari–juni jämförs indextalen för mars månad föregående år och året dessförinnan vid indexjusteringen. Om försäkringsperioden däremot börjar i juli–december jämförs indextalen för mars månad samma år och året innan vid indexjusteringen.

Det försäkringsbelopp som anges i försäkringsbrevet vid skadetidpunkten justeras så att det motsvarar indexpoängtalet för kalendermånaden tre månader före skademånaden. Indexjusteringen kan dock vara högst 10 procent.

Gäller från och med 1.1.2024

Y72.1 Försäkringens syfte

Försäkringens syfte är att enligt dessa villkor ersätta direkta sakskador som till följd av försäkringsfall drabbat egendom som är föremål för försäkringen samt övriga kostnader som anges i villkoren.

Y72.2 Försäkrade

Försäkrade är försäkringstagaren och andra med honom/henne i samma hushåll stadigvarande boende personer samt personer som anges i avtalsvillkorspunkt F18.1.

Försäkringsobjekt är följande egendom som anges i försäkringsbrevet.

Y72.3.1 Byggnader

Lantbrukslägenhetens byggnader samt utan särskilt omnämnande stolptransformatorer, elektriska ledningar, elektriska huvudcentraler och kWh-mätare som hör till byggnaden, som finns på lägenhetens område och som ägs av försäkringstagaren.

Försäkringsobjekt är de byggnader som anges i försäkringsbrevet också när de är under uppförande eller ombyggnad.

Y72.3.2 Lantbruksinventarier

De försäkrades lösegendom för idkande av lantbruk enligt följande:

  • lant- och skogsbruksmaskiner, lantbruksredskap och utrustning
  • husdjur, dock inte pälsdjur
  • lantbruksprodukter, köpt foder och utsäde
  • andra lantbruksinventarier som gödningsämnen, växtskyddsmedel, brännved och virke, bränsle och smörjmedel samt andra lantbruksförnödenheter.

Y72.3.3

Skördetröskor är försäkringsobjekt endast om detta har avtalats och en separat försäkring har tecknats.

Y72.3.4 Försäkringen omfattar inte

  • andra självgående lant- och skogs-bruksmaskiner och anordningar och till dessa fastmonterad tillsatsutrustning, om detta inte särskilt har avtalats och anges i försäkringsbrevet
  • växter i växthus, växande gröda och pälsdjur, om detta inte särskilt har avtalats och anges i försäkringsbrevet.

Y72.4.1 Byggnader

För byggnadernas del gäller försäkringen på den plats som anges i försäkringsbrevet.

Y72.4.2 Lantbruksinventarier

Försäkringen för lantbruksinventarier gäller på lägenhetens område. Försäkringen omfattar även sådana lantbruksinventarier som tillfälligt har flyttats eller flyttas från lägenhetens område inom Finland (se punkt Y72.3.2).

Y72.5.1

Grunden för värdering av egendom, skada och ersättningsbelopp är egendomens värde.

Egendomens värde är dess återanskaffningsvärde, såvida inte annat överenskommits och anges i försäkringsbrevet. Om egendomens dagsvärde understiger 50 procent av återanskaffningsvärdet är egendomens värde dock dagsvärdet.

Med återanskaffningsvärde avses det penningbelopp som krävs för anskaffning av en ny likadan eller närmast motsvarande egendom.

Med dagsvärde avses det penningbelopp som fås när man från återanskaffningsvärdet drar av vad egendomen har förlorat i värde genom ålder, bruk, nedsatt användbarhet eller annan liknande orsak. Vid fastställande av dagsvärdet ska även beaktas att egendomens användbarhet kan ha minskat till följd av ändrade ortsförhållanden, exempelvis genom att näringsverksamhet upphört eller av annan liknande orsak.

Med maximibelopp avses Fennias högsta gräns för ersättningsskyldighet vid försäkringsfall. Maximibeloppet anges i försäkringsbrevet. Skadebeloppet fastställs enligt återanskaffnings- eller dagsvärdet.

Förändrade ortsförhållanden beaktas dock inte vid fastställande av en byggnads dagsvärde, om byggnaden återställs i sitt tidigare skick eller en ny byggnad uppförs på samma tomt i den förstörda byggnadens ställe.

Försäkringsvärdet på lantbruksprodukter som försäkringstagaren själv har producerat yrkesmässigt utgörs av det penningbelopp som dessa kunde ha gett i inkomst vid användning för förädling på den egna lägenheten eller vid försäljning på normalvillkor, efter avdrag för kostnader som ännu inte betalats, rabatter eller annan sådan besparing.

Y72.5.2 Egendomens värde och skadans belopp

När ett försäkringsfall inträffar fastställs egendomens värde och skadans belopp beräknas enligt prisnivån vid skadetidpunkten.

Y72.5.3 Grunden för beräkning av skadebeloppet

Grunden för beräkning av skadebeloppet är även egendomens restvärde, med vilket avses egendomens värde omedelbart efter försäkringsfallet beräknat enligt samma grunder som omedelbart före försäkringsfallet.

Y72.6.1 Övre gräns för ersättning

Försäkringen ersätter direkt sakskada på försäkringsobjektet till följd av försäkringsfallet.

Vid sakskada utgör det försäkringsbelopp som anges i försäkringsbrevet och som justerats enligt indexvillkoret den högsta gränsen för ersättningsskyldigheten. Värdeminskning ersätts inte.

Y72.6.2 Kostnader som ersätts utöver en direkt ersättningsbar sakskada

Y72.6.3 Kostnader för avvärjning eller begränsning av skadan

Skäliga kostnader som drabbat försäkringstagaren vid avvärjning eller begränsning av en inträffad eller omedelbart hotande skada. Dessa kostnader ersätts även om försäkringsbeloppet härigenom skulle överskridas.

Y72.6.4 Tilläggskostnader p.g.a. myndigheternas bestämmelser

Skäliga tilläggskostnader som orsakas av myndigheternas tvingande bestämmelser för byggnaden, dock högst tio procent av byggnadsskadans belopp. Det i försäkringsbrevet antecknade eller enligt indexvillkor justerade försäkringsbeloppet för byggnaden utgör den högsta gränsen för den totala ersättningen.

Y72.7.1 Självrisk

Y72.7.1.1

I varje försäkringsfall står försäkringstagaren för den självriskandel av skadebeloppet som anges i försäkringsbrevet eller på förnyelsekvittot.

Y72.7.1.2

Vid stöldskada har försäkringstagaren ingen självrisk, om gärningsmannen brutit sig in i byggnaden genom en dörr som varit låst med säkerhetslås eller om ett inbrottslarm som godkänts av försäkringsbolagen fungerade vid skadetillfälle.

Y72.7.1.3

Tilläggssjälvrisker på grund av läckageskador:

Från beloppet för en skada på ett objekt i byggnadsförsäkringen till följd av ett läckage i byggnadens VVS-system dras självrisken av enligt följande:

  • om åldern på rörnätet, cisternen eller anordningen som läckt är 21–35 år, så är självrisken 10 % av skadebeloppet
  • om åldern på rörnätet, cisternen eller anordningen som läckt är 36–50 år, så är självrisken 15 % av skadebeloppet
  • om åldern på rörnätet, cisternen eller anordningen som läckt är över 50 år, så är självrisken 20 % av skadebeloppet.

Åldern är skillnaden mellan skadeåret och ibruktagningsåret. Med ibruktagningsår avses tiden från ibruktagningstidpunkten fram till slutet av samma kalenderår. Med ibruktagningstidpunkt avses den tidpunkt då myndigheten för byggnadstillstånd godkänt att byggnaden får tas i bruk.

Självriskavdraget är minst det självriskbelopp som anges i försäkringsbrevet.

Y72.7.2 Ersättning enligt återanskaffningsvärde

Skadebeloppet enligt återanskaffningsvärdet fås när restvärdet avdras från egendomens återanskaffningsvärde.

Om den skadade egendomen kan repareras till skäliga kostnader är skadebeloppet reparationskostnaderna.

Ersättningsbeloppet enligt återanskaffningsvärdet är skadebeloppet med avdrag för självrisken. Om den återanskaffade eller reparerade egendomens värde är högre än den skadade egendomens återanskaffningsvärde, beaktas inte den överskridande delen vid beräkning av ersättningen (se punkt Y72.5.1).

Ersättning enligt återanskaffningsvärdet förutsätter att den skadade egendomen inom två år från skadefallet antingen repareras eller att på samma tomt eller lägenhet byggs eller i lösegendomens ställe anskaffas ny egendom av samma slag och för samma ändamål. Om byggandet fördröjts på grund av en myndighets åtgärd, förlängs den tidigare nämnda tiden med dröjsmålstiden.

Ersättning enligt återanskaffningsvärdet utbetalas i två delbetalningar. Först utbetalas ersättning enligt dagsvärdet, vid vars beräkning egendomens dagsvärde används som försäkringsvärde. Tilläggsersättningen, som utgörs av skillnaden mellan ersättningen enligt återanskaffningsvärdet och ersättningen enligt dagsvärdet, utbetalas när Fennia har fått en redogörelse över ovan nämnda återanskaffningsåtgärder.

Ersättningen höjs med restvärdesminskningen om byggnadsdelar som kvarstår efter en skada inte kan utnyttjas för återställande av byggnaden i dess tidigare skick på grund av byggnadslagens eller väglagens bestämmelser, gällande byggnadsförbud eller byggnadsbegränsning. Värdeminskningen beräknas genom att från restvärdet enligt punkt Y72.5.3 dra av det pris som kan fås för kvarvarande byggnadsdelar när de säljs för borttransportering.

Försäkringstagaren ska uppvisa en utredning om att byggnadsförbud eller byggnadsbegränsning är i kraft och, om bolaget det begär, ansöka om dispens från byggnadsförbud eller byggnadsbegränsning för att byggnaden ska kunna återställas i sitt tidigare skick samt, om tillstånd inte beviljas, ansöka om ändring av beslut. Försäkringstagaren ska på Fennias begäran ge bolaget fullmakt att företräda försäkringstagaren i ett ärende som rör dispens.

Y72.7.3 Ersättning enligt dagsvärde

Skadebeloppet enligt dagsvärde får man genom att räkna ut en så stor del av skadan enligt återanskaffningsvärdet som förhållandet mellan dagsvärdet och återanskaffningsvärdet utvisar.

Ersättningsbeloppet enligt dagsvärde är skadebeloppet från vilket självrisken avdragits (se punkt Y72.7.1).

Y72.8.1

Fennia är berättigat att istället för att utbetala kontant ersättning låta återuppföra, återanskaffa eller reparera försvunnen eller skadad egendom.

Y72.8.2

Om förlorad egendom fås tillbaka sedan ersättning utbetalats, är den försäkrade skyldig att omedelbart överlåta den eller återbetala motsvarande del av ersättningen till Fennia.

Y72.8.3

Kvarvarande skadad och oskadad egendom förblir i försäkringstagarens ägo. Fennia har dock rätt att lösa in skadad egendom eller en del av den värderad enligt samma grunder som före försäkringsfallet.

Y72.8.4

Skada på gårdsplan och trädgård ersätts enligt restaureringskostnaderna. Buskar och träd ersätts enligt anskaffningspriset för nya plantor. Plantornas anskaffningskostnader ersätts till den del de normalt är till salu i Finland.

Y72.8.5

Om försäkringsfallet har drabbat egendom i vilken fastighets- eller företagsinteckning kan fastställas, följs vid utbetalning av ersättning bestämmelserna i jordabalken, företagsinteckningslagen och lagen om försäkringsavtal.

Y72.8.6 Mervärdesskatt

Om den försäkrade är berättigad enligt mervärdesskattelagen att dra av skatt eller inte är skyldig att betala skatt för köp av egendom, för reparationskostnader, för andra anskaffningar eller tjänster, avdras skattens andel från ersättningen.

En mervärdesskatteskyldig ägare eller innehavare av egendom ska vara beställaren av reparationsarbetet, den återanskaffade egendomen eller den köpta tjänsten och ska anges som betalare av fakturan.

Y72.9.1 Säkerhetsföreskrifter för lösöre i händelse av stöld

Fönster, dörrar och andra öppningar på förvaringsplatser där lösöre förvaras ska vara stängda på ett betryggande sätt för att förhindra inbrott och stöld. Nycklarna till förvaringsplatserna får inte lämnas eller gömmas i förvaringsplatsernas närhet. Låset ska omedelbart bytas ut eller serieläggas på nytt om det finns skäl att misstänka att nycklarna kommit i händerna på obehöriga.

Y72.9.2 Brand- och läckagesäkerhetsföreskrifter

Y72.9.2.1 Spis och ugn

En spis som används ska övervakas kontinuerligt. När spisen är på får användaren inte vila eller lämna bostaden ens för en liten stund. När man inte längre använder spisen ska man försäkra sig om att spisen inte längre är på. Även ugnen ska övervakas när den används. Man ska också se till att en hund, katt eller ett annat husdjur inte av misstag kan sätta på spisen eller ugnen.

Om funktionsförmågan hos den som använder spisen eller ugnen har försämrats när det gäller minnesfunktioner eller om risken orsakad av ett husdjur inte kan avlägsnas, ska ett förebyggande, tekniskt skyddssystem som förebygger brandfara installeras i spisen eller ugnen.

Y72.9.2.2 Tvättmaskin och torktumlare

Om funktionsstörningar förekommer i maskinen, får man inte använda maskinen innan felet har åtgärdats. Användning av maskinen ska övervakas både med avseende på risken för brand och med avseende på risken för läckage. Maskinerna får inte lämnas på om man lämnar bostaden. Stoppventilen till en vattenledning med tryck ska stängas omedelbart efter användning.

Y72.9.2.3 Vedeldade bastuugnar och elektriska bastuaggregat

Det är förbjudet att torka kläder och andra brännbara material i basturummet. Det är förbjudet att i basturummet förvara eller lämna brännbara material som inte hör samman med användningen av bastun. Om ett elektriskt bastuaggregat sätts på från en extern manövercentral eller med hjälp av fjärrstyrning, ska han eller hon som sätter på bastuaggregatet försäkra sig om att ingen lämnat brandfarligt material i bastun.

Man ska försäkra sig om att strömmen kopplats bort från ett elektriskt bastuaggregat senast två timmar efter användningen (detta gäller inte bastuaggregat med kontinuerlig uppvärmning). Den vanligaste orsaken till olycksfall där branden uppstått via ett elektriskt bastuaggregat är att det elektriska bastuaggregatets tidur gått sönder utan att man märkt det. Om värmeelementet har gått sönder, får man inte använda det elektriska bastuaggregatet innan elementet bytts ut.

Y72.9.2.4 Kylskåp, frysskåp och kyl- och frysskåp

Anordningar som har funktionsstörningar får inte användas innan de repareras. Till exempel ett fel i reläet till en kompressor ökar brand- faran betydligt. Anordningar får inte placeras i ett rum där temperaturen sjunker under 0 grader, eftersom i kallt väder belastas kompressorn mer än normalt och ger upphov till brandfara. Kompressorn och kylsystemet i en anordning ska dammsugas en gång om året. Samtidigt ska man försäkra sig om att smältvattenledningen bakom anordningen leder till smältvattenrännan.

Y72.9.2.5 Lagerrum

Lösegendom som lätt får skador till följd av fukt och väta och som förvaras i lagerrum nedanför markytan ska placeras minst 10 cm ovanför golvytan.

Y72.9.2.6 Armatur

I barnrummet eller sovrummet ska man inte placera armaturer som fästs med klämmor och vars lampor kan bli brännande heta. Om man ändå gör så, ska man försäkra sig om att armaturen inte kan lossna eller falla eller välta omkull på brandfarliga material till följd av en knuff, skakning eller av att upphängningsmekanismen lossnar eller av någon annan orsak.

Halogenlampor blir väldigt heta, så man ska noggrant följa de avstånd till brandfarliga material som tillverkaren föreskriver när man placerar ut armaturer försedda med halogenlampor.

Man får inte förse armaturer med lampor som överstiger den maximala effekten angiven av tillverkaren. Armaturer med lysrör som blinkar eller har gått sönder ger upphov till brandrisk och lysröret ska omedelbart bytas ut.

Y72.9.2.7 Elektriska värmeelement och värmare samt byggnadsvärme­element

Ett fast installerat eller flyttbart elektriskt värmeelement eller en värmare samt ett byggnadsvärmeelement får inte täckas och inga brandfarliga material får hängas på tork ovanför elementet. Man ska förhindra att brandfarliga material faller på anordningen.

När man placerar ut en flyttbar anordning ska man följa de skyddsavstånd till brandfarliga konstruktioner och material som tillverkaren förutsätter, t.ex. väggar, möbler, gardiner, byggnadsmaterial och -tillbehör. Anordningarna ska placeras så att det inte är utsatta för stötar, då det kan falla eller förflytta sig för nära eller komma i beröring med brandfarliga material.

Y72.9.2.8 Ljusprodukter

Med ljusprodukter avses vanliga levande ljus, värme-och gelljus, uteljus och facklor, grav-, trädgårds- och oljeljus och oljelampor, brännbara myggmedel, ljusgel och ljusmassa som säljs till konsumenter samt ljuslyktor.

Ljusprodukter får användas endast i det syfte som de är avsedda för och i enlighet med bruksanvisningarna. Bruksanvisningarna anger om produkten är avsedd för bruk inomhus eller utomhus. Till exempel uteljus och -facklor, grav-, olje- och trädgårdsljus är planerade för bruk utomhus och får inte användas på en balkong, en uteterass av brännbar konstruktion eller ovanför den. Detsamma gäller flera ljuslyktor, för i vissa förhållanden kan de när de blir överhettade falla eller gå sönder. När man placerar ut ljusprodukter ska man följa de skyddsavstånd till brandfarliga material som tillverkaren kräver.

Om man använder ljusprodukter inomhus, på farstukvisten, verandan eller en inglasad eller oinglasad balkong, ska ljusprodukterna kontinuerligt övervakas. Innan man lämnar byggnaden, vilar eller lägger sig, ska man släcka ljusprodukten. Om man använder ljusprodukter utomhus ska man övervaka dem och släcka dem innan man lämnar byggnaden eller går och lägger sig.

Y72.9.2.9 Öppen eld, eldstad, utegrill och aska

När varning för skogs- och gräsbrand utlysts av Meteorologiska institutet är det förbjudet enligt dessa säkerhetsföreskrifter att göra upp öppen eld på gårdsplan. Man ska också följa brandmyndigheters förbud att göra upp öppen eld. Öppen eld är t.ex. en lägereld, bränning av ris, löv och trädgårdsavfall, en midsommarbrasa samt hyggesbränning av skog och gräsmatta. Enligt räddningslagen ska man i förväg anmäla till nödcentralen om hyggesbränning av skog och gräsmatta och följa föreskrifter och instruktioner som myndigheterna utfärdar.

När det är tillåtet att göra upp en öppen eld ska man övervaka den oavbrutet och släcka den så att den säkert inte längre pyrt.

Man ska övervaka användning av en eldstad och en utegrill. Avlägsnande av varm aska och kol från dem ska göras väldigt försiktigt. Askan eller kolen sätts i ett metallkärl försett med lock och placeras minst två meter från en byggnad, en terrass av brännbart material eller annat brandfarligt material. Aska och kol som på ytan verkar vara avsvalnade kan pyra inuti i flera dygn, så förvaringskärlet får tömmas först när man försäkrat sig om att askan och kolen är fullständigt avsvalnade.

Y72.9.2.10 Dagvatten

Tomten ska anslutas till kommunens dagvattensystem om ett sådant finns på området.

Y72.9.2.11 Sotning

Rökkanaler, brandmurar och eldstäder ska sotas så som föreskrivs i räddningslagen 29.4.2011/379 och Inrikesministeriets förordning om sotning 29.6.2005/539. Om denna lagstadgade plikt försummas, får eldstäderna inte användas innan de är sotade. Genom regelbunden sotning utreds eldstädernas, rökkanalernas och brandmurarnas brandsäkerhet och förhindras sotbränder. När sotet som samlats i rökkanalen blossar upp i en sotbrand uppstår väldigt höga temperaturer som oftast skadar rökkanalen, och branden kan lätt utvecklas till en byggnadsbrand.

Om sotaren ger en skriftlig anmärkning om hittade fel eller brister som försämrar brandsäkerheten, ska felen och bristerna åtgärdas innan man börjar använda eldstaden igen. Om en brandmyndighet har förbjudit användningen av en eldstad, en rökkanal eller en brandmur, ska förbudet följas.

Y72.9.2.12 Brandfarliga arbeten

Heta arbeten är arbeten där gnistor uppstår eller där man använder en låga eller annan värme som orsakar brandfara. Heta arbeten är bl.a. gas- och bågsvetsning, bränn- och bågskärning, skivskärning och metallslipning, samt arbeten vid vilka man använder gasbrännare, annan öppen eld eller varmluftspistol. Heta arbeten i samband med tak- och vattenisoleringsarbeten är bl.a. torkning med låga eller het luft av det område som ska isoleras, upphettning av bitumenmassa i en bitumengryta och fästning av tätskiktsisolering genom upphettning.

Med en fast hetarbetsplats avses ett särskilt område som reserverats för heta arbeten eller en brandsektion som är planerad för utförandet av heta arbeten. Den definieras i Finansbranschens Centralförbunds gällande skyddsanvisning. Det är alltid tillåtet att utföra heta arbeten på en fast hetarbetsplats, men en sådan plats är väldigt sällsynt i ett egnahemshus eller i en fritidsbostad.

Med en tillfällig hetarbetsplats avses en arbetsplats som inte fyller kraven på en fast hetarbetsplats. På en tillfällig hetarbetsplats får man göra eller låta göra nödvändiga heta arbeten för att bygga, reparera och underhålla en byggnad och i ringa mått i samband med fritidsverksamhet bara när man inte kan utföra dem på en fast hetarbetsplats. Då ska man följa minst följande säkerhetsföreskrifter:

  1. Om det i närheten finns brandfarliga konstruktioner, ska de skyddas, vätas eller det brandfarliga materialet avlägsnas. En dammig, oljig eller av en annan anledning smutsig arbetsplats och dess omgivning ska rengöras.
  2. Man ska se till att det finns minst två handsläckare som mot- svarar effektklass 43 A 183 BC (2 st. 12 kg A-BIII-E) på den heta arbetsplatsen. Den andra handsläckaren kan ersättas med två handsläckare av effektklass 27 A 144 BC (2 st. 6 kg A-BIII-E).
  3. På en hetarbetsplats för takarbeten ska röjningsutrustning finnas till hands så att man, om en brand uppstår, kan göra ett hål i taken för släckningsarbetet. Utrustningen ska omfatta minst en sticksåg, en yxa och en kofot.
  4. Man ska se till att brandbevakning utförs kontinuerligt under hela arbetet och att det fortgår i minst en timme efter arbetets slut.
  5. Handsläckningsutrustning ska finnas tillgänglig på den heta arbetsplatsen under hela den tid som heta arbeten utförs och också under efterbevakningen.

En gnista eller värme leder mycket lätt till en eldsvåda via en luftad ytterväggskonstruktion, det översta bjälklaget, mellanbottnen och väggkonstruktioner med brännbar fyllning, hålbjälklagkonstruktioner, rörelsefogar, fogar och sprickor i konstruktionerna, genomföringar samt genombultade vägg- och mellanbottenkonstruktioner.

När man låter göra heta arbeten får hetarbetstillstånd utfärdas endast med den förutsättningen att utföraren av heta arbeten har ett giltigt hetarbetscertifikat eller, vid utförandet av hetarbeten på tak, ett giltigt certifikat för hetarbete på tak, med vilket utföraren kan bevisa att han eller hon fått utbildning i säkerhetsfrågor. Dessutom ska man skriftligen komma överens med utföraren av hetarbete om vem som ansvarar för att minst de skyddsföreskrifter som förutsätts i denna säkerhetsföreskrift följs. Villkoren för hetarbete kan skrivas in i t.ex. entreprenadavtalet.

Det är förbjudet att göra eller låta göra ens tillfälliga heta arbeten i ett garage, under en carport eller ett annat skydd för motorfordon när motorfordonet befinner sig där inne eller i närheten. Om det är nödvändigt att utföra i ringa mått heta arbeten som gäller motorfordon och det inte finns en fast hetarbetsplats att utföra dem på, ska heta arbeten utföras utomhus på minst tio meters avstånd från byggnaden eller konstruktioner av brännbart material.

Det är alltid förbjudet att använda öppen eld och varmluftspistol för upptining av rör.

Y72.9.3 Säkerhetsföreskrifter som gäller oljecistern

Cisternen ska vara försedd med en typskylt av vilken bl.a. cisternens ålder framgår.

En oljecistern som tagits i bruk innan SFS-standarderna om oljecisterner trädde i kraft 1974 ska enligt säkerhetsföreskrifterna tas ur bruk, utom i det fall att det genom besiktning av cisternen eller på ett annat tillförlitligt sätt kan påvisas att cisternen och dess utrustning är funktionsdugliga. Man ska också kunna påvisa i vilket skick cisternen är på utsidan.

Fastighetsägaren bär ansvaret för oljecisternens skick och skicket för den utrustning som hör till cisternen.

  • Enligt Handels- och industriministeriets beslut (344/1983) ska underjordiska oljecisterner på viktiga grundvattenområden besiktigas med bestämda intervaller. Den första besiktningen av sådana cisterner ska göras tio år efter att cisternen tagits i bruk.

    De anvisningar och instruktioner som ingår i kommunens miljöskyddsbestämmelser om underhåll och besiktning av oljecisterner och utrustning ska följas.
  • Tidsbestämda besiktningar av oljecisterner får utföras endast av en besiktningsaffär eller -inrättning som Säkerhetsteknikcentralen (TUKES) bedömt vara behörig för uppgiften. Över besiktningen ska ett protokoll uppgöras, av vilket bl.a. oljecisternens typklassificering och dess besiktningsintervall ska framgå.

    Försäkringstagaren ska spara besiktningsprotokollet. Anvisningar och instruktioner som ges i protokollet ska följas.
  • När en cistern tas ur bruk ska den, oberoende av placering, tömmas på olja och oljigt avfall. Felaktigt bruk av cisternen ska förhindras.

Gäller från och med 1.1.2024

Dessa försäkringsvillkor tillämpas om försäkringen har fogats till försäkringsavtalet och anges i försäkringsbrevet.

Y72.10.1 Försäkringsfall som ersätts och begränsningar
i anslutning till dem

Y72.10.1.1 Brand eller sot
Y72.10.1.1.1

Försäkringen ersätter skada orsakad av eld som kommit lös samt skada orsakad av plötslig och oförutsedd utströmning av sot från en eldstad eller en uppvärmningsanordning.

Försäkringen ersätter brand-, rök- och sotskador som uppkommit på lantbruksprodukter i en torkanläggning eller dess omedelbara närhet i samband med torkning, även i det fall att dessa produkter avsiktligt utsatts för värme för att torka. Dessutom ersätts skador som orsakats av pyrande glöd under torkning av lantbruksprodukter.

Y72.10.1.1.2 Försäkringen ersätter inte skada som har drabbat
  • ett föremål till följd av att det har antänts eller skadats genom att det utsatts för värme
  • en byggnad till följd av planerings-, grund- eller byggnadsfel.
Y72.10.1.2 Blixtnedslag eller annat elfenomen
Y72.10.1.2.1

Försäkringen ersätter skada som drabbat den försäkrade egendomen genom ett direkt blixtnedslag med mekanisk splittring av egendomen som följd.

Dessutom ersätter försäkringen skada som till följd av ett plötsligt och oförutsett elfenomen drabbat stolptransformatorer, elektriska ledningar, elektriska huvudcentraler och kWh-mätare som hör till lägenhetens byggnader samt elektriska svetsningsmaskiner, elektriska vallpojkar som är kopplade till elnätet och lindning i en elektrisk motor, en kompressor i en kylanläggning samt programverk och -kort i en tvättmaskin.

Y72.10.1.2.2

Skada på annan elektrisk anordning till följd av spänningsväxling eller ett annat elfenomen ersätts inte.

Y72.10.1.3 Explosion
Y72.10.1.3.1

Försäkringen ersätter skada orsakad av explosion.

Y72.10.1.3.2

Försäkringen ersätter inte skada som har

  • orsakats av att sprängämnen som tillhör en offentlig inrättning exploderat
  • orsakats av yrkesmässigt sprängnings- eller brytningsarbete
  • drabbat en förbränningsmotor genom explosion i motorn
  • uppstått på ett däck när det exploderat.
Y72.10.1.4 Nedfallande luftfarkost eller föremål som lossnat från luftfarkost

Försäkringen ersätter skada som orsakats av en nedfallande luft- eller rymdfarkost, satellit eller ett föremål som lossnat från dessa.

Y72.10.1.5 Stöld
Y72.10.1.5.1

Dessutom ersätter försäkringen skada som orsakats av stöld av lantbruksinventarier, om inventarierna förvaras under uppsikt

  • på ett förvaringsställe som är avsett för dem
  • tillfälligt någon annanstans än på förvaringsstället på grund av en arbetsprestation i samband med lantbruksarbete.
Y72.10.1.5.2

Försäkringen ersätter inte skada som orsakas av att egendom försvinner, kvarglöms, tappas bort eller förkommer. En skada som beträffande tidpunkt, omständighet och plats inte kan påvisas vara stöld anses ha orsakats av att egendom försvunnit, kvarglömts, borttappats eller förkommit.

Y72.10.1.6 Inbrott

Försäkringen ersätter skada som drabbat en byggnad eller en lant- och skogsbruksmaskin till följd av inbrott.

Y72.10.1.7 Skadegörelse

Försäkringen ersätter skada som har orsakats av skadegörelse på

  • en byggnad och fasta sedvanliga konstruktioner på en gårdsplan
  • lantbruksinventarier i samband med inbrott
  • lantbruksinventarier som förvaras under uppsikt på ett förvaringsställe som är avsett för dem eller som på grund av en arbetsprestation i samband med lantbruksarbete tillfälligt förvaras någon annanstans än på förvaringsstället.
Y72.10.1.8 Rån

Försäkringen ersätter skada när egendom stulits eller i samband med stöld skadats genom användande av våld eller hot om våld mot person.

Y72.10.1.9 Läckageskador och VVSEA-anordningar som gått sönder
Y72.10.1.9.1

Försäkringen ersätter skada orsakad av plötslig, oförutsedd och direkt utströmning av vätska, ånga eller gas från

  • byggnadens egna fasta vatten-, avlopps- eller värmeledningsnät, ång-, gas- eller oljeledningar
  • byggnadens invändiga regnvattenledningar
  • byggnadens egna fasta bruksanordningar belägna i gemensamma utrymmen
  • ett kylskåp eller en frys på grund av strömavbrott eller fel, som uppstått i anordningen.
Y72.10.1.9.2

Utöver direkt sakskada ersätter försäkringen av läckagereparation föranledda kostnader för uppbrytning och igenläggning av den försäkrade byggnadens konstruktioner samt kostnader för grävning och fyllning av jord, om vätska som strömmat ut ur ledningsnätet skadat den försäkrade byggnaden.

Y72.10.1.9.3 Försäkringen ersätter inte
  • skada på en byggnad till följd av planerings-, grund- eller byggnadsfel
  • skada som orsakas av takrännor, byggnadens yttre stuprör eller regnvattenavlopp
  • skada till följd av att vatten vid störtregn, snösmältning
  • skada till följd av regn- eller smältvatten som strömmat ut någon annanstans ifrån om det inte är fråga om en sådan översvämningsskada
  • skada till följd av en skada eller en stockning i en kommunal eller annan allmän vatten- eller avloppsledning
  • skada till följd av röta, svampbildning eller lukt som orsakats av fukt
  • kostnader för reparation och förnyande av ledningsnät och bruksanordningar
  • vätska, ånga eller gas som läckt till spillo
  • skada som orsakats av kondensvatten
  • skada som orsakats av vätska som strömmat ut ur ett kylskåp eller en frysanläggning och skadat livsmedel som förvarats där.
Y72.10.1.10 Storm eller hagel

Försäkringen ersätter skador som har uppkommit när storm eller hagel skadat en byggnad eller en byggnad och lösöre i den.

Y72.10.1.10.1

För skada på en utvändig väggbeklädnad eller ett fönster, en dörr, en antenn eller på fasta sedvanliga konstruktioner på gårdsplanen betalas ersättning ut endast om skadan orsakats av ett omkullblåst träd eller av ett annat föremål som ryckts lös av stormen.

Försäkringen ersätter dessutom skada som orsakats av höjt vattenstånd till följd av stormvind som rådde på skadeplatsen.

Med storm avses stormvind, när Meteorologiska Institutet uppmätt vindbyarnas hastighet till minst 21 m/s.

Y72.10.1.10.2

Försäkringen ersätter inte

  • skada orsakad av sjögång, isens eller snöns tyngd och rörelse
  • stormskada på brygga.
Y72.10.1.11 Trafikolycka eller grundstötning

Till den del ersättning inte betalas ut från någon annan försäkring ersätter försäkringen skada på lösöre till följd av en trafikolycka där ett motorfordon har varit delaktigt eller till följd av en grundstötning.

Y72.10.1.12 Tilläggsskador i samband med vissa försäkringsfall

Försäkringen ersätter skada orsakad av att försäkringsobjektet försvunnit, stulits eller skadats i samband med ersättningsbara skadefall som anges i punkterna Y72.10.1.1–Y72.10.1.4.

Försäkringen ersätter skada på försäkringsobjektet till följd av köld eller hetta, regn eller en annan liknande orsak som berott på ersättningsbara skadefall som anges i punkterna Y72.10.1.1 och Y72.10.1.3–Y72.10.1.10.2 såvida skadan varit en direkt och oundviklig följd av det angivna skadefallet.

Y72.10.1.13

Försäkringen ersätter inte skada som orsakats av

  • krig, uppror, revolution, strejk eller någon annan liknande orsak
  • en sådan atomskada som avses i atomansvarighetslagen, oberoende av var atomskadan skett.

Från försäkringen ersätts inte heller skada som ersätts med stöd av konsumentskydds-, produktansvars-, trafik-, elmarknads-, elsäkerhetslagen eller en garanti. Med garanti avses alla garantiförbindelser som har ingåtts i anslutning till ett löst föremål, VVSEA-anordningar och -system för byggnader eller i samband med byggande eller reparation av en byggnad.

Ersättning betalas ut för avbrott i verksamheten till följd av ersättningsbara försäkringsfall som anges i punkterna Y72.10 och Y72.13.

Avbrottet i verksamheten ska beröra i försäkringsbrevet angivna, till lägenheten hörande bostadshus, spannmålstorkar och husdjursbyggnader samt djur avsedda för produktion av mjölk, kött och ägg.

Y72.11.1 Ersättningsbestämmelser

Y72.11.1.1 Byggnader som hör till lägenheten

Försäkringen ersätter de merkostnader som orsakats försäkringstagaren genom att en byggnad som hör till lägenheten inte kan användas till följd av ett försäkringsfall som ersätts.

Av merkostnaderna ersätts

  • högst tre procent per månad av det sammanlagda försäkringsbeloppet för en spannmålstorkbyggnad och spannmålstorkmaskiner under två månader. Om spannmålstorken används för ett annat ändamål än torkning av försäkringstagarens spannmål, ersätts en utredd förlust av nettoförtjänsten upp till ovan angivna maximibelopp
  • högst en procent per månad av försäkringsbeloppet för en husdjursbyggnad under sex månader.

Vid beräkning av ersättning för avbrott i fråga om användning av en byggnad beaktas de faktiska kostnaderna med avdrag för inbesparade kostnader.

Ersättning betalas ut även om försäkringsbeloppet då skulle överskridas.

Y72.11.1.2 Mjölkproduktion

Försäkringen ersätter förlust eller minskning i mjölkproduktionen när ett försäkrat djur dör eller försvinner.

I ersättning betalas åtta procent per månad under högst tre månader, beräknat på det döda eller försvunna djurets andel av djurens totala försäkringsbelopp men dock högst på djurets försäkringsvärde.

Y72.11.1.3 Kött- och äggproduktion

Försäkringen ersätter en förlust eller minskning i kött- eller äggproduktionen när ett försäkrat djur dör eller försvinner.

I ersättning betalas en procent per månad under högst sex månader, beräknat på det döda eller försvunna djurets andel av djurens totala försäkringsbelopp men dock högst på djurets försäkringsvärde.

Försäkringen är i kraft i de byggnader på lägenheten, för vilka en VVSE-försäkring anges i försäkringsbrevet.

Y72.12.1

VVSE-tilläggsskydd som enligt en särskild överenskommelse har fogats till lantbruksförsäkringen gäller

  • fasta kyl-, luftkonditionerings- och centralvärmeanläggningar, mot dessa svarande direkta och ackumulerande elvärmeanläggningar, värmeåtervinningsanläggningar jämte kompressorenheter samt i produktionsverksamhet använda fasta elektriska anordningar
  • fastighetens elkablar, avlopps-, vatten-, olje-, gas- och ångledningssystem fram till ett kommunalt eller ett annat allmänt ledningssystems anslutning.

Y72.12.2 Tilläggsskyddets giltighet under byggnadstid

Om en byggnad är under uppförande träder tilläggsskyddet i kraft först efter det att rörnät och ledningar har godkänts på vederbörligt sätt för bruk.

Y72.12.3 Försäkringsfall som ersätts

Tilläggsskyddet ersätter direkt sakskada som plötsligt och oförutsett drabbar försäkringsobjektet.

Utöver detta ersätts

  • skada på en byggnad till följd av att vätska har strömmat ut från vatten-, avlopps- eller värmeledningar, som installerats i bottenbjälklaget, eller från en simbassäng eller från anläggningar som anslutits till den
  • kostnader för uppbrytning och igenläggning av golv- och väggkonstruktioner på grund av lokalisering av fel i eller reparation av en skadad maskin, anläggning eller elektrisk kabel samt kostnader för grävning och fyllning av jord.

Y72.12.4 Tilläggsskyddet ersätter inte

  • kostnader för service av en maskin eller anläggning
  • skada som har orsakats av slitage, pannsten, ansamling av slagg, översvämning, packis eller jordskred
  • skada på sanitetsgods
  • skada på avloppsanordningar.

Y72.12.5

Om en tillverkare, en producent eller någon annan på grund av avtal är ansvarig för en skada ersätts denna, såvida försäkringstagaren kan bevisa att den ersättningsskyldige inte kan uppfylla sina förpliktelser.

Y72.12.6 Ersättningsbestämmelser

Y72.12.6.1

Grunden för skadeersättning är reparations- eller återanskaffningskostnader för det föremål som gått sönder, kostnader för uppbrytning och igenläggning av konstruktioner på grund av lokalisering och reparation av fel samt kostnader för grävning och fyllning av jord. Värdeminskning ersätts inte.

Y72.12.6.2

På kostnaderna för nedannämnda anläggningars reparations- eller återanskaffningskostnader, inklusive kostnader för uppbrytning och igenläggning av byggnadskonstruktioner samt kostnader för grävning och fyllning av jord görs i form av självrisk följande årliga avdrag från och med andra bruksåret:

  • maskiner och anläggningar jämte reglage som används vid uppvärmning sex procent per år
  • underjordiska oljecisterner utan skyddsbassäng sex procent per år
  • datamaskiner jämte kringutrustning samt datoriserade reglage- och övervakningssystem sex procent per år
  • rörledningar samt andra maskiner och anläggningar tre procent per år.

Avdraget beräknas genom multiplicering av åldersavdragsprocenten med antalet hela kalenderår som följer på det år anläggningen togs i bruk.

Y72.12.7

Dessutom tillämpas de säkerhetsföreskrifter och värderings- och ersättningsbestämmelser som anges i punkterna Y72.5–Y72.9.

Gäller från och med 1.1.2024

Dessa försäkringsvillkor tillämpas om försäkringen har fogats till försäkringsavtal och anges i försäkringsbrevet.

Y72.13.1

Försäkringsfall som ersätts och begränsningar i anslutning till dem

På försäkringen tillämpas villkorspunkterna Y72.1–Y72.9, Y72.10.1.1–Y72.10.1.3 och Y72.11.

Gäller från och med 1.1.2024

Dessa försäkringsvillkor tillämpas om försäkringen har fogats till försäkringsavtal och anges i försäkringsbrevet.

Y80.1 Försäkrade

Försäkrade är försäkringstagaren och andra med honom/henne i samma hushåll stadigvarande boende personer samt personer som anges i villkorspunkt F18.1.

Y80.2 Försäkringsobjekt

Försäkringsobjekt är en skördetröska som anges i försäkringsbrevet inklusive den standardutrustning som ingår i riktpriset samt breddnings- och parhjul.

Försäkringen gäller i Finland och när skördetröskan tillfälligt är förflyttad eller förflyttas till en annan plats i Norden.

Y80.4.1

Försäkringen ersätter skada som har orsakats av eld som kommit lös.

Y80.4.2

Försäkringen ersätter skada som har drabbat skördetröskan till följd av ett blixtnedslag.

Y80.4.3

Försäkringen ersätter skada som har orsakats av explosion.

Försäkringen ersätter dock inte skada som har

  • orsakats av att sprängämnen som tillhör en offentlig inrättning har exploderat
  • orsakats av yrkesmässigt sprängnings- eller brytningsarbete
  • drabbat en förbränningsmotor genom explosion i motorn
  • uppstått på ett däck när det exploderat.

Y80.4.4

Försäkringen ersätter skada vid stöld av eller skadegörelse på en skördetröska när den förvaras

  • på ett låst förvaringsställe avsett för denna
  • på ett förvaringsställe som är avsett för denna och som är under uppsikt
  • under uppsikt tillfälligt någon annanstans än på förvaringsstället på grund av en arbetsprestation i samband med lantbruksarbete.

Y80.4.5

Försäkringen ersätter skada som orsakats direkt av en kollision med ett motorfordon eller ett tåg, till den del skadan inte ersätts från en annan försäkring.

Y80.4.6

Försäkringen ersätter skada som uppstått på skördetröskan vid transport av denna med andra transportmedel, till den del skadan inte ersätts från en annan försäkring.

Y80.4.7

Försäkringen ersätter avbrottsskada på grund av förhinder i skördetröskans användning till följd av ovannämnda försäkringsfall.

Y80.5.1

Vid direkt sakskada är skördetröskans verkliga värde den högsta gränsen för Fennias ersättningsskyldighet. Med verkligt värde avses skördetröskans kontantförsäljningspris på skadedagen. Vid fastställande av det verkliga värdet ska skördetröskans ålder, antalet brukstimmar, användningssätt och allmänna skick samt övriga omständigheter som inverkar på kontantförsäljningspriset beaktas.

Y80.5.2

Utöver direkt sakskada ersätter försäkringen skäliga kostnader för transport av den skadade tröskan till närmaste reparationsverkstad, såvida tröskan inte kan köras dit för egen maskin.

Y80.5.3

Om skördetröskan har förstörts eller skadats så svårt att den inte kan repareras till skäliga kostnader, utgörs skördetröskans skadebelopp av skillnaden mellan dess verkliga värde omedelbart före och efter försäkringsfallet. Om skördetröskan kan repareras utgörs skadebeloppet av reparationskostnaderna eller motsvarande penningbelopp.

Y80.5.4

Om i samband med reparation av skördetröskan slitna delar har förnyats på grund av att de har skadats, eller om sådana förbättringsarbeten har utförts genom vilka skördetröskans skick i fråga om dessa delar kan anses ha blivit väsentligt bättre, beaktas detta vid beräknandet av ersättningen och ersättningen sänks i motsvarande grad.

Y80.5.5

I ersättning för en skördetröskas avbrottsskada betalas de merkostnader som har orsakats av att säden bärgats med en främmande skördetröska.

Y80.5.6

Ersättning för avbrottsskada beräknas enligt en taxa per arbetstimme som har fastställts av en lantbruksrådgivningsorganisation, dock för högst en månad.

Y80.5.7

Om skördetröskan används i förvärvssyfte ersätts en utredd förlust av nettoförtjänsten under högst en månad.

Y80.6.1

I varje försäkringsfall står försäkringstagaren för den självriskandel av skadebeloppet som anges i försäkringsbrevet eller på förnyelsekvittot.

En skördetröska ska under användningstiden vara försedd med en köldhärdig handsläckare av klass AB II, vars släckningsämne väger minst 3 kg. Släckarens funktionsduglighet ska kontrolleras innan trösknings­perioden börjar.

Gäller från och med 1.1.2024

Dessa försäkringsvillkor tillämpas om försäkringen har fogats till försäkringsavtalet och anges i försäkringsbrevet.

Y90.1 Försäkringens syfte

Försäkringens syfte är att enligt dessa villkor ersätta en direkt sakskada som har drabbat försäkringsobjektet.

Y90.2 Försäkrade

Försäkrade är försäkringstagaren och med honom/henne i samma hushåll stadigvarande boende personer samt personer som anges i avtalsvillkorspunkt F18.1.

Y90.3 Försäkringsobjekt

Försäkringsobjekt är ett motordrivet fordon eller en arbetsmaskin jämte standardutrustning som ingår i riktpriset som anges i försäkringsbrevet. Försäkringen omfattar också standardutrustningen när den förvaras på en låst och bevakad förvaringsplats.

Försäkringen gäller i de nordiska länderna samt under transport mellan dessa länder.

Man kan separat avtala om ett utvidgat giltighetsområde antingen som tidsbestämt eller fortlöpande tilläggsskydd. Utvidgningen gäller på det område och under den tid som anges i försäkringsbrevet.

Försäkringen ersätter direkt sakskada som har drabbat försäkringsobjektet vid ett försäkringsfall.

Y90.5.1

Högsta gräns för Fennias ersättningsskyldighet är det verkliga värdet för försäkringsobjektet eller en del av detta.

Y90.5.2

Om försäkringsobjektet eller en del av det har skadats så illa att det inte kan repareras till skäliga kostnader, är skadebeloppet skillnaden mellan dess verkliga värde omedelbart före och efter försäkringsfallet.

Y90.5.3

Ersättning utbetalas inte för värdeminskning, ändrings- eller förbättringsarbeten i samband med reparation, tvätt eller annan behandling utan samband med skadan, bränsle, övertidsförhöjningar eller flygfrakt. Försäkringen ersätter inte kostnader orsakade av att objektet inte kunnat användas på grund av skadan.

Y90.5.4

Vid reparation av det skadade objektet ska till skick och ålder likvärdiga, brukbara delar användas, om sådana står att få och anskaffningen av dem inte fördröjer reparationsarbetet.

Fennia är inte skyldigt att ersätta med nya sådana skadade delar som genom reparation kan fås i sådant skick att de fyller sitt syfte.

Om i samband med reparation av det försäkrade föremålet slitna, rostade eller frätta delar förnyats på grund av att de skadats eller sådana lackeringsarbeten, inredningsarbeten eller andra arbeten utförts, till följd av vilka objektets skick för dessas del kan anses vara väsentligt bättre än förut, beaktas detta vid beräkningen av ersättningen, som sänks i motsvarande grad.

Y90.5.5

Om skadans belopp beräknas uppgå till minst två tredjedelar av det verkliga värdet, har Fennia rätt att lösa in det försäkrade föremålet till dess verkliga värde.

Y90.5.6 Utbetalning av ersättning

Fennia fullgör sin ersättningsskyldighet enligt skadebelopp och reparationsmöjligheter och med avdrag av självrisk genom att

  • betala reparationskostnaderna enligt verifikation eller genom att betala ett överenskommet penningbelopp för dem
  • betala skillnaden mellan försäkringsobjektets verkliga värde före skadan och dess värde i oreparerat skick
  • lösa in försäkringsobjektet till dess verkliga värde
  • anskaffa ett likadant eller likvärdigt fordon, en likadan eller likvärdig maskin eller en del av det i stället. Äganderätten till det ersatta försäkringsobjektet eller till en del av det övergår till Fennia.

Y90.5.7 Åtgärder när en skada har inträffat

Fennia har rätt att bestämma i vilken verkstad reparationen av skadorna utförs. En skadevärdering på uppdrag av Fennia, en anvisning av en verkstad eller en annan teknisk skadeutredning utgör inte en bekräftelse på att skadan ska ersättas av Fennia.

Y90.5.8 Självrisk

Y90.5.8.1

I varje försäkringsfall står försäkringstagaren för den självriskandel av skadebeloppet som anges i försäkringsbrevet eller på förnyelsekvittot.

Y90.6.1

Fordonet får inte parkeras eller lämnas på en sådan plats där det kan bli föremål för stöld, skadegörelse eller ett annat brott på grund av bristfällig övervakning eller tillsyn.

Y90.6.2

Fordonsföraren ska ha ett vederbörligt körkort som har utfärdats av myndigheterna eller på ålder grundad rätt att föra fordonet. Fordon får inte föras av en person som på grund av sjukdom, handikapp, kroppsskada, trötthet eller någon annan motsvarande orsak saknar förutsättningar att framföra fordon (jfr 63 § i vägtrafiklagen).

Y90.6.3

Försäkringsobjektet ska vara i ett betryggande skick som uppfyller föreskrifter och bestämmelser för det. Försäkringsobjektet ska förvaras och skyddas med omsorg, så att skada förhindras.

Y90.6.4

För förhindrande av stöldskada får nycklarna till försäkringsobjektet eller dess förvaringsplats inte förvaras på ett synligt ställe eller på ett sådant olåst ställe, där en utomstående på förhand vet eller kan veta att nycklarna finns.

Y90.6.5

Förvaringsplatsen får inte användas till något som helst ändamål som medför risk för brandsäkerheten. Användning av öppen eld och tobaksrökning är förbjudet. Beträffande förvaringsplatsen ska myndigheternas brandskyddsföreskrifter samt bestämmelserna i förordningen om brännbara vätskor följas.

Y90.6.6

För belysning av maskineri, bränsletank eller en annan del får endast en elektrisk lampa användas.

Y90.6.7

För värmning av motor, kraftöverföringsanordningar eller andra delar får utöver standardutrustning endast en godkänd anordning användas. Att placera ett täcke i utrymmet mellan motorhuven och motorn är inte tillåtet.

Godkända anordningar är

  • anordningar som fungerar med nätström och som godkänts av Elinspektionscentralen för bruk i fordon eller motsvarande anordningar enligt EU-bestämmelserna
  • anordningar som fungerar med gasol och som godkänts av Tekniska kontrollcentralen för bruk i fordon eller motsvarande anordningar enligt EU-bestämmelserna
  • övriga anordningar som godkänts av Försäkringsbolagens Bilreparationskommitté.

När fordonet repareras genom svetsning ska bilklädseln och övriga antändliga konstruktioner avlägsnas från ett tillräckligt stort område samt nödvändig bevakning och handsläckningsutrustning ordnas till den plats där reparationen utförs

Y90.7.1 Brand

Brandförsäkringen ersätter brandskada till följd av eld som kommit lös eller kortslutning i försäkringsobjektets elektriska utrustning.

Ersättning utbetalas dock inte för skada på en generator, en elmotor, ett batteri eller en annan elanordning till följd av kortslutning i dessa anordningar.

Brandförsäkringen ersätter även kostnader för avvärjning eller begränsning av en inträffad eller omedelbart hotande ersättningsbar brandskada.

Y90.7.2 Stöld

Stöldförsäkringen ersätter skada till följd av att försäkringsobjektet har gått förlorat eller kommit till skada om

  • orsaken har varit stöld, olovligt ibruktagande av motorfordon eller försök till dessa
  • föremålet för gärningen vid tidpunkten för gärningen var låst eller förvarades på en låst eller kontinuerligt bevakad förvaringsplats.

Skadan ersätts inte om gärningen begåtts av försäkringstagaren eller en person som bor i samma hushåll med honom eller henne eller av någon annan med deras vetskap eller i deras närvaro.

Stöldförsäkringen ersätter direkt skada till följd av förlust av försäkringsobjektet, om det inte har återfåtts inom 30 dagar från det att Fennia fick en skriftlig anmälan om händelsen.

Stöldförsäkringen ersätter även skäliga kostnader för avhämtning eller återställande av försäkringsobjektet. Ersättning betalas inte ut för slitage till följd av att försäkringsobjektet har använts.

Y90.7.3 Skador som inte ersätts

Försäkringen ersätter inte skador

  • som har uppstått på en del av objektet eller själva objektet till följd av konstruktions-, tillverknings- eller materialfel, slitage, bristfälligt underhåll eller oskicklig eller ovarsam hantering
  • som har orsakats av en sådan atomskada som avses i atomansvarighetslagen oberoende av var atomskadan skett.

Gäller från och med 1.1.2024

Dessa försäkringsvillkor tillämpas om försäkringen har fogats till försäkringsavtalet och anges i försäkringsbrevet.

Y100.1 Försäkringens syfte

Syftet med resgodsförsäkringen är att i enlighet med dessa villkor ersätta en direkt sakskada som orsakats av sådana försäkringsfall som anges i punkt Y100.5 samt övriga kostnader som separat anges i dessa villkor.

Y100.2.1 Försäkrad med familj

De försäkrade är i enlighet med försäkringsbrevet följande personer som är på resa och stadigvarande bor i Finland och som omfattas av sjukförsäkringslagen i Finland:

  • försäkringstagaren eller en annan namngiven person
  • familjemedlemmar som stadigvarande bor i samma hushåll med den ovannämnda
  • försäkringstagarens eller någon annan namngiven persons barn och barnbarn som är under 18 år och med på resan samt barn och barnbarn under 18 år till maken, makan eller sambon som bor i samma hushåll, även om de ovannämnda barnen eller barnbarnen inte bor i samma hushåll med försäkringstagaren eller någon annan namngiven person. Som stadigvarande bosättningsort anses den adress som anges i befolkningsregistermyndighetens register.

Y100.2.2 Försäkrad enskild namngiven person

  • Den försäkrade är den person som anges i försäkringsbrevet och som är på resa och som stadigvarande bor i Finland och som omfattas av sjukförsäkringslagen i Finland. Om försäkringstagaren är en privatperson, ska den försäkrade bo i samma hushåll som försäkringstagaren med undantag för barn och barnbarn under 18 år till försäkringstagaren eller någon annan namngiven person.

Y100.3.1

Försäkringsobjekt är resgods som är med på resan inklusive pass, visum och färdbiljetter samt egendom som skaffats under resan.

Y100.3.2

Betalningsmedel och värdepapper är försäkrade upp till 350 euro.

Y100.3.3 Som resgods betraktas inte

  • motordrivna fordon, husvagnar eller andra släpvagnar, vatten- eller luftfarkoster, och inte heller delar eller tillbehör till dessa
  • handelsvaror, varuprover, reklammaterial, kommersiella filmer eller undervisningsfilmer och -band, fotografier och ritningar
  • egendom som hyrts eller lånats under resan
  • manuskript, samlingar eller delar av sådana
  • flyttgods
  • separata fraktgodsförsändelser
  • djur och växter.

Y100.4.1

En omfattande resgodsförsäkring gäller under resor som börjar i Finland. Försäkringen gäller på det område och i den omfattning som anges i försäkringsbrevet i högst tre månader räknat från resans början. Försäkringen ska vara giltig när resan börjar.

Y100.4.2

Utvidgning av försäkringstiden för en fortlöpande försäkring kan avtalas separat som tilläggsskydd för resor på över 3 månader. Utvidgningen gäller på samma område och i samma omfattning som den fortlöpande försäkringen. Utvidgningen av försäkringstiden är alltid resespecifik och tidsbestämd. Utvidgningen gäller under den tid som anges i försäkringsbrevet.

Y100.4.3

En tidsbestämd försäkring gäller under resor som börjar i Finland och på det område och i den omfattning som anges i försäkringsbrevet. Försäkringen gäller under den tid som anges i försäkringsbrevet. Försäkringen ska vara giltig när resan börjar.

Y100.4.4

Om försäkringen gäller i Finland, omfattar den resor som enligt kortaste resrutt görs till en plats på minst 50 kilometers avstånd från den försäkrades eller den försäkrades makes bostad, arbetsplats, studieplats eller fritidsbostad.

Försäkringen gäller dock inte under vistelse på ovannämnda platser eller under resor mellan dessa.

Y100.5.1 Skador som ersätts

Försäkringen ersätter skada som orsakats av en plötslig och oförutsedd händelse.

Y100.5.2 Skador som inte ersätts

Försäkringen ersätter inte skada

  • till följd av att resgods försvinner, kvarglöms, tappas bort eller förkommer till den del skadan överstiger 350 euro (en skada som beträffande tidpunkt, omständighet och plats inte kan påvisas vara stöld anses ha orsakats av att resgods försvunnit)
  • till följd av föremålets sedvanliga användning, skavning, slitage, repning eller bristfälligt emballage
  • till följd av medförda frätande eller nedsmutsande ämnen eller av att medförda vätskor läckt ut eller flaskor innehållande drycker gått sönder
  • till följd av normala väderleksförhållanden och naturfenomen, utom när resgodset överlämnats för förvaring på ett hotell, en bensinstation, ett transportföretag, ett trafikföretag, hos en researrangör eller motsvarande
  • till följd av en myndighets åtgärd
  • till följd av krig eller väpnad konflikt (ansvarsbegränsningen i denna punkt tillämpas inte under 14 dagar från det att väpnade operationer inleddes, utom i fråga om storkrig, om den försäkrade redan dessförinnan påbörjat sin resa och själv inte deltagit i operationerna)
  • till följd av en sådan atomskada som avses i atomansvarighetslagen, oberoende av var atomskadan skett.

Y100.6.1

Egendom som är med på en resa ska övervakas för att undvika stöldskada. Förvaringsplatser för resgods ska vara stängda på ett betryggande sätt för att förhindra inbrott och stöld. Nycklarna till förvaringsplatserna får inte lämnas eller gömmas i förvaringsplatsernas närhet.

Y100.6.2

Om smycken, eller föremål och apparater som är värda över 350 euro, lämnas på ett hotellrum, i ett annat boningsrum eller i en fartygshytt, ska de dessutom förvaras i ett separat låst utrymme.

Y100.6.3

Cyklar som är med på resan ska förvaras låsta. Annan idrottsutrustning ska vid förvaring vara fastlåsta vid en ställning som är avsedd för detta ändamål eller vid ett annat lämpligt fast föremål.

Om cyklar eller annan idrottsutrustning förvaras ute, ska de vara låsta eller fastlåsta vid sin transportställning.

Y100.6.4

Om elektroniska eller optiska apparater, smycken, verktyg eller sådana föremål eller anordningar som är värda över 350 euro förvaras i ett fordon, en husvagn, en släpvagn, en båt eller ett tält, ska de oavbrutet övervakas.

Y100.6.5

Villkoren som gäller användning av bankkort, kreditkort eller motsvarande betalningskort och som överenskommits med en bank eller något annat kreditinstitut ska iakttas för att förhindra olovlig användning av kortet.

Y100.6.6

Mobiltelefonen ska vara försedd med en säkerhetskod som förhindrar användning av den. Säkerhetskoden ska meddelas Fennia vid ansökan om ersättning.

Y100.7.1

Ett skadat föremål får inte förstöras utan särskild orsak.

Y100.7.2

Om föremålet skadats eller försvunnit under transporten, ska skadan anmälas till transport- eller trafikföretagets representant.

Y100.8.1 Ersättningens omfattning

Y100.8.1.1

Försäkringen ersätter direkt sakskada på försäkringsobjektet till följd av försäkringsfallet. Vid sakskada utgör det försäkringsbelopp som anges i försäkringsbrevet den högsta gränsen för Fennias ersättningsskyldighet per resa. Resgodsets sammanlagda värde inverkar inte på ersättningsbeloppet.

Y100.8.1.2

Följande kostnader som uppstått till följd av en skada under resan ersätts oberoende av försäkringsbeloppet

  • skäliga kostnader som uppstått till följd av sökning efter försvunnet resgods ersätts om resgodset överlämnats för förvaring på ett hotell, en bensinstation, ett transport- eller trafikföretag, hos en researrangör eller en annan motsvarande instans
  • skäliga kostnader som uppstått till följd av bärgning av resgodset och begränsning av skadan ersätts
  • skäliga kostnader för förnyande av pass och visum till följd av stöld ersätts, dock högst 200 euro per försäkringsfall (förnyande av pass ersätts även i Finland).
  • nödvändiga telefonkostnader utomlands i anknytning till skötseln av skadeärendet ersätts, dock högst 60 euro per försäkringsfall
  • kostnader för anskaffning av nödvändighetsartiklar ersätts när resgods, som lämnats in för transport, anländer minst 5 timmar senare till resmålet än den försäkrade. Förutsättningen är att artiklarna har skaffats på resmålet. Mot originalverifikat utbetalas i ersättning högst 125 euro för varje påbörjat dygn, dock sammanlagt högst 500 euro.
Y100.8.1.3

Om den försäkrade har en försäkring som omfattar arbets- och tjänsteresor och den försäkrade deltar i ett arbetsrelaterat representationsevenemang på resmålet, ersätts kostnader för anskaffning av nödvändighetsartiklar när resgods, som lämnats in för transport, anländer minst 5 timmar senare till resmålet än den försäkrade.

En förutsättning för ersättning är att nödvändighetsartiklarna har skaffats på resmålet före representationsevenemanget. Mot originalverifikat utbetalas i ersättning högst 70 procent av kostnaderna för nödvändighetsartiklarna. Den högsta gränsen för ersättningen är det försäkringsbelopp som anges i försäkringsbrevet, dock högst 1 500 euro.

I dessa fall ska en inbjudan eller en annan motsvarande redogörelse för tid, plats och karaktär för evenemanget lämnas till Fennia.

Y100.8.2 Beräkning och utbetalning av skade- och ersättningsbelopp

Y100.8.2.1

För ett föremål som förlorats eller skadats så att det inte går att reparera är skadebeloppet föremålets dagsvärde. Med dagsvärde avses det penningbelopp som man får när man från återanskaffningsvärdet av ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål drar av det belopp som egendomen förlorat i värde till följd av ålder, bruk, nedsatt användbarhet eller annan motsvarande orsak.

Y100.8.2.2

Om den skadade egendomen kan repareras, är skadebeloppet de skäliga reparationskostnaderna. Reparationskostnaderna får dock inte överstiga det skadade föremålets dagsvärde.

Y100.8.2.3

Beräkning av skadebelopp för specifika grupper av föremål redovisas i tabell F20.5.4.

Ersättning för ett föremål betalas enligt procenttalet för dagsvärdet i tabellen.

Procenttalet för dagsvärdet visar hur många procent föremålets eller föremålsgruppens dagsvärde är av återanskaffningsvärdet på ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål. Värdena beräknas enligt den prisnivå som rådde vid skadetidpunkten. Värdet på föremålet blir inte mindre än det minsta procenttal som anges i tabellen även om föremålets ålder är högre än vad som anges i tabellen.

Tabell - Beräkning av skadebelopp för specifika grupper av föremål 100.8.2.3

Procenttalet för dagsvärdet av 12 olika grupper av föremål på grund av föremålets ålder från 1 år till 18 år. Med ett föremåls ålder avses skillnaden mellan det kalenderår föremålet togs i bruk och det kalenderår skadan inträffade.

Procenttalet för dagsvärdet visar hur många procent föremålets eller föremålsgruppens dagsvärde är av återanskaffningsvärdet på ett nytt likadant eller närmast motsvarande föremål. Värdena beräknas enligt den prisnivå som rådde vid skadetidpunkten. Värdet på föremålet blir inte mindre än det minsta procenttal som anges i tabellen även om föremålets ålder är högre än vad som anges i tabellen.

Dagsvärde i procent enligt föremålets ålder

1. grupp av föremål: Datautrustning och mobiltelefoner
•	1 år: 100 %
•	2 år: 70 %
•	3 år: 40 %
•	från och med 4 år: 10 %

2. grupp av föremål: Elektroniska och optiska apparater
•	1 år: 100 %
•	2 år: 85 %
•	3 år: 70 %
•	4 år: 55 %
•	5 år: 40 %
•	6 år: 25 %
•	från och med 7 år: 20 %

3. grupp av föremål: Cyklar, elektroniska färdmedel, verktyg och arbetsmaskiner
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 80 %
•	4 år: 60 %
•	5 år: 40 %
•	från och med 6 år: 20 %

4. grupp av föremål: Glasögon och solglasögon
•	1 år: 100 %
•	2 år: 70 %
•	3 år: 40 %
•	4 år: 10 %
•	från och med 5 år: 0 %

5. grupp av föremål: Kläder, skodon, accessoarer
•	1 år: 100 %
•	2 år: 70 %
•	3 år: 40 %
•	från och med 4 år: 20 %

6. grupp av föremål: pälsar
•	1 år: 100 %
•	2 år: 90 %
•	3 år: 80 %
•	4 år: 70 %
•	5 år: 60 %
•	6 år: 50 %
•	7 år: 40 %
•	8 år: 30 %
•	från och med 9 år: 20 %

7. grupp av föremål: Resväskor, portföljer, handväskor
•	1 år: 100 %
•	2 år: 90 %
•	3 år: 80 %
•	4 år: 70 %
•	5 år: 60 %
•	6 år: 50 %
•	7 år: 40 %
•	8 år: 30 %
•	från och med 9 år: 20 %

8. grupp av föremål: Ljud- och bildinspelningar, böcker
•	1 år: 100 %
•	2 år: 90 %
•	3 år: 80 %
•	4 år: 70 %
•	5 år: 60 %
•	6 år: 50 %
•	7 år: 40 %
•	8 år: 30 %
•	9 år: 20 %
•	10 år: 10 %
•	från och med 11 år: 5 %.

9. grupp av föremål: Hemtextiler, som linne, gardiner, mattor, kuddar och täcken
•	1 år: 100 %
•	2 år: 80 %
•	3 år: 60 %
•	4 år: 40 %
•	från och med 5 år: 20 %.

10. grupp av föremål: Idrotts- och hobbyutrustning, barnvagnar och barnkärror
•	1 år: 100 %
•	2 år: 70 %
•	3 år: 60 %
•	4 år: 40 %
•	från och med 5 år: 20 %

11. grupp av föremål: fiskeredskap
•	1 år: 100 %
•	2 år: 100 %
•	3 år: 84 %
•	4 år: 76 %
•	5 år: 68 %
•	6 år: 60 %
•	7 år: 52 %
•	8 år: 44 %
•	9 år: 36 %
•	10 år: 30 %
•	från och med 11 år: 20 %

12. grupp av föremål: Roddbåtar, roddjollar, kanoter
•	1 år: 100 %
•	2 år: 95 %
•	3 år: 90 %
•	4 år: 85 %
•	5 år: 80 %
•	6 år: 75 %
•	7 år: 70 %
•	8 år: 65 %
•	9 år: 60 %
•	10 år: 55 %
•	11 år: 50 %
•	12 år: 45 %
•	13 år: 40 %
•	14 år: 35 %
•	15 år: 30 %
•	16 år: 25 %
•	från och med 17 år: 20 %
Y100.8.2.4 Självrisk
Y100.8.2.4.1

I varje försäkringsfall står försäkringstagaren för den självriskandel av skadebeloppet som anges i försäkringsbrevet eller på förnyelsekvittot.

Y100.8.2.4.2

Om den försäkrade har flera försäkringar som innehåller samma förmån, får den sammanlagda ersättningen inte överstiga det skadebelopp från vilket självrisken dragits av.

Y100.8.3 Övriga ersättningsbestämmelser

Y100.8.3.1

Fennia har rätt att i stället för att utbetala ersättning i pengar låta reparera det skadade föremålet eller skaffa ett motsvarande föremål.

Y100.8.3.2

Om förlorad egendom kommer till rätta efter att ersättning betalats ut, ska den försäkrade utan dröjsmål överlämna den till Fennia eller återbetala ersättningen för den.

Y100.8.3.3

Kvarvarande skadad och oskadad egendom förblir i försäkringstagarens ägo. Fennia har dock rätt att lösa in skadad egendom eller en del av den värderad enligt samma grunder som före försäkringsfallet.

Y100.8.3.4 Mervärdesskatt

Om den försäkrade är berättigad enligt mervärdesskattelagen att dra av skatt eller inte är skyldig att betala skatt för köp av egendom, för reparationskostnader, för andra anskaffningar eller tjänster, avdras skattens andel från försäkringsersättningen.

En mervärdesskatteskyldig ägare eller innehavare av egendom ska vara beställaren av reparationsarbetet, den återanskaffade egendomen eller den köpta tjänsten och ska anges som betalare av fakturan.

Y100.9 Indexvillkor

Försäkringsbeloppen och -premien för en fortlöpande försäkring är bundna vid levnadskostnadsindex. Ersättningar är inte indexbundna.

Indexbundenhet betyder att försäkringsbeloppet och -premien justeras vid ingången av en försäkringsperiod enligt förhållandet mellan poängtalen för indexet. Justeringstidpunkten är försäkringsperiodens begynnelsedatum. Som årligt indexpoängtal används indextalet för mars månad som infaller minst fyra månader före justeringstidpunkten, vilket jämförs med motsvarande indextal föregående år. Av det följer att om försäkringsperioden börjar under januari–juni jämförs indextalen för mars månad föregående år och året dessförinnan vid indexjusteringen. Om försäkringsperioden däremot börjar i juli–december jämförs indextalen för mars månad samma år och året innan vid indexjusteringen.

OBS! Punkterna Y400, Y410, Y420, Y430, Y440, Y500, Y501, Y510, Y540, Y550, Y560, Y570, Y200, Y220, Y240, Y260, Y270, Y290 och Y300 av försäkringsvillkor för Företagsledningens Fenniaskydd hittar du här: Försäkringsvillkor för Företagsledningens Fenniaskydd: Y400-Y300.

Ömsesidiga Försäkringsbolaget Fennia, Helsingfors

Postadress: 00017 FENNIA, FO-nummer 0196826-7

Besökadress till huvudkontoret: Kyllikkiporten 2, 00240 Helsingfors

www.fennia.fi