Se till att ditt företags historia går vidare
Fennia-Livskydd, företag
Gäller från och med 18.4.2023
Vad skulle hända affärsverksamheten, om en viktig kollega var borta i morgon? Företagande är alltid förknippat med risker. Som tur är kan du gardera dig mot en av dem med en försäkring.
Fennia-Livskydd hjälper företaget vidare, även om någon av nyckelpersonerna skulle dö, bli bestående arbetsoförmögen eller insjukna allvarligt.
Välj det paket som passar ditt företag
En livförsäkring är förutom vettig riskhantering också god personalpolitik: med försäkringen kan du förbättra företagets arbetsgivarimage och engagera de anställda. Försäkringspremierna är i regel avdragsgilla i företagets beskattning. Med parskydd får du försäkringen förmånligare till exempel tillsammans med din företagskompanjon.
Till Fennia-Livskydd kan du också ansluta skydd mot bestående arbetsoförmåga och skydd vid allvarlig sjukdom.
Livförsäkring
- Tryggar kontinuiteten i företagets verksamhet i händelse av en viktig persons död.
- Du kan också erbjuda skyddet som förmån för dina anställda.
- Vi betalar ut en engångsersättning från livförsäkringen till förmånstagaren om den försäkrade dör.
- Du kan teckna försäkringen som parskydd. Det är förmånligare än två separata försäkringar.
- De försäkrade kan vara till exempel två företagskompanjoner, två makar eller en förälder och ett barn.
Skydd mot bestående arbetsoförmåga
- Tryggar företagets verksamhet eller nyckelpersonernas levnadsstandard i händelse av bestående arbetsoförmåga.
- Vi betalar ut en engångsersättning.
Skydd vid allvarlig sjukdom
- Tryggar företagets verksamhet eller nyckelpersonernas utkomst vid en allvarlig sjukdom.
- Vi betalar ut en engångsersättning om du insjuknar allvarligt.
Beräkna pris
Skydd mot bestående arbetsoförmåga
Skydd vid allvarlig sjukdom
Livförsäkring för två
Livförsäkringens ersättningsbelopp
Frågor och svar om Fennia-Livskydd
Fennia-Livskydd är en försäkring i händelse av dödsfall. Till försäkringen kan du också ansluta ett skydd mot bestående arbetsoförmåga och ett skydd vid allvarlig sjukdom.
- Vi betalar ut ersättning från livförsäkringsskyddet om den försäkrade dör.
- Vi betalar ut ersättning från skyddet mot bestående arbetsoförmåga om den försäkrade blir bestående arbetsoförmögen.
- Vi betalar ut en ersättning från skyddet vid allvarlig sjukdom om den försäkrade insjuknar i en allvarlig sjukdom som anges i villkoren.
- Skyddet upphör efter att vi har betalat ut ersättningen.
Fennia-Livskydd är en försäkring i händelse av dödsfall. Till försäkringen kan du också ansluta ett skydd mot bestående arbetsoförmåga och ett skydd vid allvarlig sjukdom.
Skydd som du kan välja
Livförsäkringsskyddet är en försäkring i händelse av dödsfall. Om den försäkrade avlider under försäkringens giltighetstid betalar vi från försäkringen ut den överenskomna ersättningen till förmånstagaren.
Försäkringen är en fortlöpande årsförsäkring som gäller tillsvidare eller en särskilt överenskommen tid. Försäkringsbeloppet kan vara fast eller sjunkande.
Livförsäkringen kan också tecknas som parskydd. Ett parskydd är en livförsäkring för två personer. Det är ett förmånligare alternativ än två separata livförsäkringar. De försäkrade kan vara till exempel makar, en förälder och ett barn eller två företagskompanjoner.
Om den ena av de försäkrade avlider, fortsätter försäkringen som individuell försäkring för den andra personen.
Hur väljer jag det ersättningsbelopp som passar mig bäst
Du kan räkna ut ersättningsbeloppet till exempel så här: den försäkrades bruttoinkomst för ett år, skulder och 20 000 per barn.
En försäkring mot bestående arbetsoförmåga ger skydd om du blir bestående arbetsoförmögen. Om den försäkrade blir bestående arbetsoförmögen under försäkringens giltighetstid betalar vi från försäkringen ut den överenskomna ersättningen till förmånstagaren.
Bestående arbetsoförmåga betyder att den försäkrade slutgiltigt har förlorat sin förmåga att utföra sitt normala arbete eller ett arbete som är jämförbart med det. Den försäkrade klarar sannolikt heller inte längre av ett annat arbete som lämpar sig för honom eller henne. För bedömning av bestående arbetsoförmåga behöver vi alltid ett läkarutlåtande. Förutsättningen för att konstatera bestående arbetsoförmåga är i allmänhet minst ett års oavbruten arbetsoförmåga.
Försäkringen är en fortlöpande årsförsäkring som gäller tillsvidare eller en särskilt överenskommen tid. Försäkringsbeloppet kan vara fast eller sjunkande.
Hur väljer jag det ersättningsbelopp som passar mig bäst
Du kan räkna ut ersättningsbeloppet till exempel så här: den försäkrades bruttoinkomst för ett år och dennas skulder.
Skyddet vid allvarlig sjukdom är en försäkring för den händelse att du insjuknar i en allvarlig sjukdom. Om den försäkrade insjuknar i en allvarlig sjukdom eller genomgår ett ingrepp som anges i villkoren, betalar vi från försäkringen ut den överenskomna ersättningen.
Försäkringen är en fortlöpande årsförsäkring med fast försäkringsbelopp.
Sjukdomar och ingrepp som skyddet vid allvarlig sjukdom ersätter:
- Cancer
- Stroke
- Hjärtinfarkt
- MS
- Kranskärlsoperation som öppen hjärtoperation
- Njursvikt
- Organ- och benmärgstransplantation
- Förlamning
- Blindhet
- Motorneuronsjukdom, t.ex. ALS.
Cancer
Kliniskt diagnostiserad elakartad tumör.
Hudlymfom, tumörer i prostata, kronisk lymfatisk leukemi, hudcancer och tumörer i sköldkörteln ersätts bara i situationer som anges i villkoren.
Vi ersätter inte tumörer, cancersjukdomar och förstadier till cancer som förekommer i samband med hivinfektion.
Stroke
Stroke som beror på hjärnblödning eller blodpropp i hjärnans blodkärl och ger upphov till nya neurologiska symtom och fynd som passar ihop med den kliniska diagnosen och som orsakar minst medelsvårt bestående neurologiskt men eller förlamning i en extremitet, som varar tre månader, eller talstörning.
Vi ersätter till exempel inte tillfälliga störningar i hjärnans blodcirkulation (TIA-anfall).
Hjärtattack/hjärtinfarkt
Bestående förstöring av hjärtmuskeln. Diagnosen ska grunda sig på typiska symtom av bröstsmärta, nya förändringar i EKG och ökad mängd hjärtmarkörer.
Vi ersätter inte akuta hjärtsymtom, som hjärtmuskelinflammation.
MS
Förutsättningen är en diagnos ställd av specialist i neurologi. Före ansökan om ersättning ska symtomen ha varat minst sex månader utan avbrott.
Kranskärlsoperation som öppen hjärtoperation
Ett operativt ingrepp för att leda blodet förbi en eller flera förträngningar i kranskärlen med hjälp av blodkärlstransplantat.
Vi ersätter inte behandling av förträngningar i kranskärlen genom ballongvidgning eller ett annat ingrepp som utförs via en kateter.
Njursvikt
Grav irreversibel insufficiens i båda njurarna, för vilken regelbunden, långvarig dialysvård har pågått i minst två månader, eller efter en njurtransplantation.
Organ- och benmärgstransplantation
En organ- och benmärgstransplantation där den försäkrade är mottagare av hjärta, lungor, lever, njure eller bukspottskörtel eller benmärg så att blodets stamceller används.
Förlamning
Fullständig och bestående förlust av muskelkraften och känslan i minst två extremiteter.
Blindhet
Plötslig bestående förlust av synen i båda ögonen bekräftad av ögonläkare.
Vi betalar inte ut ersättning om den försäkrade var blind på det ena ögat på ovanstående sätt när försäkringen tecknades.
Motorneuronsjukdom (t.ex. ALS)
Förutsättningen är en diagnos ställd av specialist i neurologi.
Hur väljer jag det ersättningsbelopp som passar mig bäst
Du kan räkna ut ersättningsbeloppet till exempel så här: den försäkrades bruttoinkomst för ett år och dennas skulder.
Livförsäkringsskydd och parskydd kan vi bevilja dig som är 15–74 år. Skyddet upphör efter att vi har betalat ut ersättningen. Om ersättning inte har betalats ut upphör skyddet senast vid utgången av den försäkringsperiod under vilken den försäkrade fyller 90 år. I parskyddet bestäms försäkringens slutdatum enligt åldern på den äldre försäkrade. Skyddets minimibelopp är 20 000 euro när försäkringen träder i kraft, och inget kompletterande skydd omfattas inte av försäkringen.
Skydd mot bestående arbetsoförmåga kan vi bevilja dig som är 15–60 år. Skyddet upphör efter att vi har betalat ut ersättningen. Om ersättning inte har betalats ut upphör skyddet senast vid utgången av den försäkringsperiod under vilken den försäkrade fyller 65 år. Minimibeloppet i skyddet mot bestående arbetsoförmåga är 20 000 euro när försäkringen träder i kraft.
Förutsättningen för beviljande att man för den försäkrade tecknar en livförsäkring eller att den försäkrade har en livförsäkring på minst 1 000 euro hos Fennia Liv tecknad av samma försäkringstagare. Du kan alltså inte få skyddet mot bestående arbetsoförmåga utan livförsäkringsskydd. Livförsäkringsskyddet ska gälla minst lika länge som skyddet mot bestående arbetsoförmåga.
Skydd vid allvarlig sjukdom kan vi bevilja dig som är 18–59 år. Skyddet upphör efter att vi har betalat ut ersättningen. Om ersättning inte har betalats ut upphör skyddet senast vid utgången av den försäkringsperiod under vilken den försäkrade fyller 65 år. Skyddets minimibelopp är 20 000 euro när försäkringen träder i kraft, och maximibeloppet är 100 000 euro.
Förutsättningen för beviljande är att man för den försäkrade tecknar en livförsäkring eller att den försäkrade har en livförsäkring på minst 1 000 euro hos Fennia Liv tecknad av samma försäkringstagare. Livförsäkringsskyddet ska gälla minst lika länge som skyddet vid allvarlig sjukdom.
Hälsodeklaration
När du ansöker om försäkring ska den försäkrade lämna in en hälsodeklaration. Utifrån den bestämmer vi om vi beviljar livförsäkring och skydd mot bestående arbetsoförmåga mot normal eller förhöjd premie. Ibland kan det hända att vi tyvärr inte alls kan bevilja försäkring utifrån hälsodeklarationen.
Till skyddet mot bestående arbetsoförmåga kan man också foga ett begränsande villkor. Det avgränsar från försäkringen en sjukdom eller skada som den försäkrade redan har. Om arbetsoförmågan beror på sjukdomen eller skadan i fråga betalar vi alltså inte ut ersättning. Det begränsande villkoret är permanent och det anges i försäkringsbrevet.
Notera att skydd vid allvarlig sjukdom bara kan beviljas eller avslås. Därmed finns inte möjlighet till förhöjd premie som i livförsäkringen och skyddet mot bestående arbetsoförmåga.
Vi ber dig fylla i en hälsodeklaration när du ansöker om en försäkring. Ibland behöver du också gå på en läkarundersökning innan försäkringen kan beviljas. Om vi anser att en läkarundersökning behövs står vi för kostnaderna.
Om vi anser att vi till följd av förhöjd risk inte kan erbjuda en normalprissatt försäkring kan vi i allmänhet erbjuda skydd mot förhöjd försäkringspremie. Skydd mot bestående arbetsoförmåga och vid allvarlig sjukdom kan vi dessutom erbjuda med begränsande villkor. Begränsningsvillkor innebär att ersättning inte betalas om den försäkrade blir bestående arbetsoförmögen eller insjuknar allvarligt på grund av en sådan sjukdom eller skada, som han/hon redan har vid ansökan om försäkring. I vissa situationer med hög risk kan vi inte bevilja försäkring alls.
Priset på Fennia-Livskydd påverkas av
- ersättningsbeloppets storlek
- den försäkrades ålder
- den försäkrades hälsa
- rökning i fråga om skydd vid allvarlig sjukdom
Du kan sänka försäkringsbeloppet när som helst. Notera att du ska fylla i en ny hälsodeklaration om du vill höja försäkringsbeloppet.
Ska jag välja en försäkring med fast eller sjunkande försäkringsbelopp?
I en försäkring med ett fast försäkringsbelopp förblir ersättningsbeloppet oförändrat hela försäkringstiden och försäkringspremien stiger årligen med åldern.
I en fortlöpande försäkring med sjunkande försäkringsbelopp sjunker ersättningsbeloppet årligen med den försäkrades ålder och försäkringspremien förblir oförändrad.
Premieändringar
Vi justerar försäkringsbeloppet och premien årligen enligt levnadskostnadsindex, om inte annat har överenskommits.
Försäkringen träder i kraft när du har lämnat in en ansökan och hälsodeklaration till Fennia Liv eller till vårt ombud. Förutsättningen för att försäkringen ska träda i kraft är naturligtvis att vi kan bevilja försäkringen.
Vi kan avtala separat om att försäkringen träder i kraft vid en senare tidpunkt. Notera att försäkringen dock ska träda i kraft senast inom två månader från det att den försäkrade undertecknat hälsodeklarationen.
Du har rätt att när som helst säga upp försäkringen. Gör alltid uppsägningen skriftligt. Om du inte har angett ett särskilt datum för upphörande av försäkringen i ditt meddelande om uppsägning, upphör försäkringen att gälla den dag uppsägningsmeddelandet har överlämnats eller skickats. Notera att du inte kan säga upp en försäkring att upphöra retroaktivt.
Fennia Liv har rätt att säga upp försäkringen i situationer som vi har fastställt i försäkringsvillkoren. Försäkringen har inget återköpsvärde.
Betala alltid försäkringspremien senast på den förfallodag som står på räkningen. Om du inte har betalat premien på förfallodagen, har vi rätt att säga upp försäkringen att upphöra 14 dagar från det att meddelandet om uppsägningen skickades. Men försäkringsskyddet fortsätter att gälla utan avbrott, om du betalar premien före det slutdatum som anges i uppsägningsmeddelandet.
När du tecknar försäkringen uppger du en förmånstagare för vart och ett av skydden du valt i Fennia-Livskydd. Vi betalar ut en eventuell ersättning till förmånstagaren. Det är alltså försäkringstagaren som bestämmer förmånstagare till försäkringen. Förmånstagaren kan vara en fysisk person eller en sammanslutning. I skyddet mot bestående arbetsoförmåga är den försäkrade i allmänhet förmånstagare. I skyddet vid allvarlig sjukdom är den försäkrade i regel förmånstagare.
Det kan finnas flera förmånstagare bara det framgår av förordnandet hur du vill att ersättningen delas mellan förmånstagarna. För att förmånstagarförordnandet eller en ändring av det ska vara giltigt, ska du alltid göra det skriftligt och lämna in det till Fennia Liv. Enklast gör du det via vår nättjänst.
Som förmånstagarförordnande används ofta termen anhöriga. Med det avses den försäkrades make och barn. Om make och barn saknas är förmånstagarna den försäkrades arvingar enligt ärvdabalken.
När barnen har förordnats som förmånstagare avser man den försäkrades barn och deras barn om det egna barnet har dött.
Ett förmånstagarförordnande för make avser en make i ett äktenskap eller en partner i ett registrerat parförhållande, men inte en sambo. Om du vill att din sambo ska vara förmånstagare ska du alltid namnge sambon separat som förmånstagare.
Till en försäkring som tecknats av ett företag kan det företag som är försäkringstagare förordnas som förmånstagare. På så sätt tryggar du kontinuiteten i affärsverksamheten i händelse av att en nyckelpersons arbetsinsats upphör. Om en delägare dör eller blir bestående arbetsoförmögen, kan företaget med hjälp av försäkringsersättningen lösa in delägarens aktier. Om försäkringsersättningen ska användas för att lösa in aktier ska detta antecknas i delägaravtalet mellan delägarna.
En förmånstagare har rätt till livförsäkringsersättning om den försäkrade avlider under försäkringens giltighetstid. I parskyddet betyder det att den ena av de försäkrade avlider. Försäkringen ersätter både dödsfall till följd av både olycksfall och sjukdom.
Om den försäkrade dör p.g.a. olycksfall, betalas för medlemmar i Företagarna i Finlands del utöver livförsäkringfsersättningen en tilläggsersättning som motsvarar livförsäkringssumman, dock sammanlagt högst 50 000 euro per försäkrad. Med olycksfall avser en plötslig, oväntad, yttre händelse som den försäkrade ofrivilligt drabbas av. Ersättning betalas inte ut om den försäkrade avlider efter att det gått över tre år från olycksfallet.
Förmånstagaren är berättigad till en engångsersättning från skyddet mot bestående arbetsoförmåga, om den försäkrade blir bestående arbetsoförmögen under försäkringstiden.
Bestående arbetsoförmåga betyder att den försäkrade slutgiltigt har förlorat sin förmåga att utföra sitt normala arbete eller ett arbete som är jämförbart med det. Den försäkrade klarar sannolikt heller inte längre av ett annat arbete som lämpar sig för honom eller henne. För bedömning av bestående arbetsoförmåga behöver vi alltid ett läkarutlåtande. Förutsättningen för att konstatera bestående arbetsoförmåga är i allmänhet minst ett års oavbruten arbetsoförmåga.
Om den försäkrade konstateras ha en allvarlig sjukdom eller genomgår ett ingrepp som anges i försäkringsvillkoren, betalar vi från skyddet vid allvarlig sjukdom ut en engångsersättning till den försäkrade. Skyddet upphör efter att vi har betalat ut ersättningen.
Förutsättningen för att den försäkrade är berättigad till ersättning är att diagnosdatumet för den allvarliga sjukdomen eller datumet för operationen eller ingreppet är tidigast 90 dagar efter att skyddet trädde i kraft. Detta är en karenstid. Förmånstagaren ska ansöka om ersättning under den försäkrades livstid tidigast 28 dagar efter en diagnos eller ett ingrepp som ersätts.
Vi betalar inte ut livförsäkringsersättning i följande fall:
- Försäkringsfallet beror på självmord som begåtts innan det har gått ett år från det att Fennia Livs ansvar inträdde.
- Försäkringsfallet har orsakats av krig, tjänstgöring, väpnad konflikt utomlands eller av uppgifter i internationella fredsbevarande eller fredsframtvingande operationer eller i andra militära operationer. Om den försäkrade påbörjade sin utlandsresa före kriget eller innan den väpnade konflikten började och inte deltog i dem, tillämpar vi denna punkt först efter 30 dygn från det att de väpnade aktionerna började. Om den försäkrade deltog i väpnade aktioner, tillämpar vi denna punkt genast.
- Försäkringsfallet har orsakats av plötslig massdödande verkan av vapen, en anläggning eller material som baserar sig på kärnreaktion.
Vi betalar inte ut ersättning för bestående arbetsoförmåga om
- begränsningarna som gäller utbetalning av livförsäkringsersättning uppfylls
- försäkringsfallet har orsakats avsiktligt av den försäkrade
- försäkringsfallet har orsakats av missbruk av alkohol eller läkemedel eller bruk av ett annat berusningsmedel.
Om den försäkrade har framkallat försäkringsfallet av grov oaktsamhet, kan vi sänka ersättningen enligt vad som anses skäligt med beaktande av omständigheterna.
Vi betalar inte ut ersättning från skyddet vid allvarlig sjukdom om
- begränsningarna som gäller utbetalning av livförsäkringsersättning uppfylls
- orsaken till sjukdomen eller ingreppet är en sjukdom eller skada som har orsakats avsiktligt av den försäkrade
- orsaken till sjukdomen eller ingreppet är missbruk av alkohol eller läkemedel eller narkotikabruk
- sjukdomen orsakas eller ingreppet utförs på grund av att den försäkrade har smittats med hiv eller aids.
Om den försäkrade har framkallat försäkringsfallet av grov oaktsamhet, kan vi sänka ersättningen enligt vad som anses skäligt med beaktande av omständigheterna.
Ersättning ska alltid sökas skriftligt hos Fennia Liv.
Ersättning ska sökas inom ett år efter det att förmånstagaren har fått kännedom om försäkringens giltighet, försäkringsfallet och den skadepåföljd som har föranletts av försäkringsfallet. Ersättning ska i vilket fall som helst sökas inom tio år från det att försäkringsfallet har uppkommit. Om förmånstagarna till en försäkring inte känner till försäkringen och därför inte ansöker om ersättning, kontaktar vi förmånstagarna.
Vi betalar ut ersättningen snabbt, senast inom en månad från att förmånstagaren har lämnat in behövliga dokument till oss. Vi meddelar även ett eventuellt negativt beslut inom samma tidsfrist. Försäkringsvillkoren innehåller mer detaljerade bestämmelser om ersättningsförfarandet.
Om du är missnöjd med Fennia Livs beslut i ett försäkringsärende kan du lämna beslutet till Försäkrings- och finansrådgivningen, Försäkringsnämnden eller Konsumenttvistenämnden för behandling.
Innan du lämnar in ärendet för behandling av Konsumenttvistenämnden ska du kontakta konsumentrådgivningen vid magistraten.
Kontaktinformation:
FINE Försäkrings- och finansrådgivning: www.fine.fi
Konsumentrådgivning: www.kkv.fi
Konsumenttvistenämnden: www.kuluttajariita.fi
En privat näringsidkare kan inte heller dra av premierna som kostnader för näringsverksamhet om näringsidkaren eller hans eller hennes make är den försäkrade. Om de försäkrade är andra anställda, kan du däremot göra avdrag för premierna som kostnader för näringsverksamhet.
Avdragsrätt på försäkringspremier för företag
Fennia-Livskydd är skattemässigt en förmånlig lösning för företag, eftersom premierna under vissa förutsättningar är avdragsgilla utgifter i företagets näringsverksamhet.
Försäkrad arbetstagare eller dennas nära anhöriga som förmånstagare
- Om den försäkrade arbetstagaren eller dennas nära anhöriga är förmånstagare till det livförsäkringsskydd eller det skydd mot bestående arbetsoförmåga som företaget tecknat, är försäkringspremierna i allmänhet avdragsgilla utgifter för företaget.
- Premier för livförsäkringsskydd räknas vanligen inte som den försäkrades lön. Försäkringspremierna får emellertid inte ersätta lön, och arbetstagaren får inte ha möjlighet att välja mellan premie och lön.
- Försäkringspremierna för skyddet mot bestående arbetsoförmåga räknas i allmänhet inte heller som lön till den försäkrade om förmånen från försäkringen är sedvanlig. Förmånen kan vara skattefri också när försäkringen har tecknats bara för en del av personalen. Men det att man tecknar en försäkring för en viss grupp kan tyda på att den ersätter lön.
Företag som förmånstagare
- Om det företag som tecknat försäkringen är förmånstagare, är försäkringspremierna avdragsgilla endast om företaget är ett aktiebolag eller ett andelslag.
- Dessutom kräver skattemyndigheten att den försäkrade personen är en nyckelperson i företaget och att dennas arbetsinsats är betydande för företagets fortsatta verksamhet.
- Premierna för en försäkring som tecknats i händelse av bestående arbetsoförmåga är i regel avdragsgilla som utgifter i företagets näringsverksamhet.
Försäkring av ägarföretagare
- Man kan teckna en försäkring i händelse av dödsfall eller mot bestående arbetsoförmåga också för ägarföretagare. Ägarna ska de facto arbeta i företaget. Förmånen ska alltså grunda sig på arbetsinsatser, inte enbart på personens ägarposition.
- Den förmån som ägaren får genom försäkringen får inte överskrida ett belopp som kan betraktas som skäligt. Om en person som inte är ägare utför ett motsvarande arbete i företaget och inte får en motsvarande försäkringsförmån, kan det anses att ägaren har fått förmånen uteslutande på grund av sin ägarposition.
- När avgöranden fattas beaktas bestämmelserna om förtäckt utdelning och icke avdragsgill vinstutdelning. Skattemyndigheten avgör ärendet utifrån en helhetsbedömning och på bedömningen inverkar bl.a. företagets storlek och omsättning, den försäkrades arbetsinsats samt de förmåner som de övriga anställda fått från företaget.
- Livförsäkringspremierna är inte avdragsgilla i företagets beskattning om försäkringen är i ägarnas personliga intresse. En sådan situation kan uppstå t.ex. när man i delägaravtalet har kommit överens om att man med livförsäkringsersättningen löser ut en avliden delägares aktier. Försäkringspremierna är dock avdragsgilla i beskattningen om de i bokföringen har behandlats som delägarens lön.
Livförsäkringsersättningar som betalas ut till företag är skattepliktig inkomst av näringsverksamhet.
Engångsersättningar som betalas ut vid bestående arbetsoförmåga är skattepliktig inkomst av näringsverksamhet för företag.
Engångsersättningar som betalas ut vid allvarlig sjukdom är skattepliktig inkomst av näringsverksamhet för företag.
Beskattningen av försäkringar beror på gällande lagstiftning och beskattningspraxis. Det ovan nämnda grundar sig på den lagstiftning som gällde den 18 april 2023 för personer som är allmänt skattskyldiga i Finland. Fennia Liv ansvarar inte för eventuella ändringar i beskattningen.
Fennia behandlar sina kunders personuppgifter enligt bestämmelserna i dataskydds- och försäkringslagstiftningen och ser vid behandlingen av personuppgifterna också till att kundernas integritet skyddas.
Kunders identifieringsuppgifter och andra personuppgifter kan användas till att förhindra, avslöja och utreda penningtvätt och finansiering av terrorism och för att inleda undersökning av penningtvätt, finansiering av terrorism och det brott genom vilket de tillgångar eller den vinning av brott har fåtts som är föremål för penningtvätt eller finansiering av terrorism.
Du har rätt att granska dina personuppgifter och be om rättelse av uppgifter som är felaktiga eller föråldrade. På vår webbtjänst kan du när som helst enkelt kontrollera vilka uppgifter vi har om dig.
Vi överlåter dina uppgifter endast med stöd av lagen eller med ditt samtycke. Vid produktion av tjänster och behandling av personuppgifter använder vi oss av noggrant utvalda externa tjänsteleverantörer, till vilka vi överför uppgifter till den del det behövs för tjänsterna som de producerar.
Vi spelar in samtal vid försäkrings-, ersättnings- och specialgranskningsfunktionerna för att bekräfta affärshändelser och för att säkerställa innehåll i samtal. Vi kan också spela in samtal i utbildningssyfte för att förbättra vår kundservice.
Du kan ta del av hur vi behandlar personuppgifter på www.fennia.fi/dataskydd. Där finns också registerbeskrivningar för Fennias personregister och information om dina rättigheter. Allmän information om behandling av personuppgifter kan du be att få per e-post på tietosuoja@fennia.fi. Du kan också kontakta Fenniakoncernens dataskyddsombud på www.fennia.fi.
Försäkringsgivare är Försäkringsaktiebolaget Fennia Liv, som är ett livförsäkringsbolag som ägs av Ömsesidiga Försäkringsbolaget Fennia och som är en del av Fenniakoncernen. Bolagen har fått koncession i Finland och tillämpar i sin verksamhet i Finland gällande lag.
Bolagens hemort är Helsingfors och avtalsspråken är finska och svenska. Servicespråket vid distansförsäljning är finska.
Offentliga register där bolagen i Fenniakoncernen är införda: handelsregistret, skatteförvaltningen, förskottsuppbördsregistret, registret över mervärdesskattepliktiga och arbetsgivarregistret.
Fennia Livs rapport om solvens och finansiell ställning finns på fennia.fi.
Fennia Liv ger inga personliga rekommendationer om de risklivförsäkringar som bolaget erbjuder. Personer som erbjuder försäkringar kan få ett arvode för varje såld försäkring och arvodet kan bestämmas utifrån antalet sålda försäkringar och deras försäkringspremier. Arvodet kan också grunda sig på att målet för en bestämd tidsperiod överskrids och bestämmas efter anbudssituationen.
Tillsynsmyndighet: Finansinspektionen, www.finanssivalvonta.fi