Willi Länsi on Himoksen uusin nähtävyys: Fennia mukana rahoittamassa huvikeskusta
2.2.2024
Himoksen matkailijoita hemmotellaan uusilla harrastusmahdollisuuksilla sisätiloissa, kun huvikeskus Willi Länsi avasi ovensa joulukuun lopulla. Noin 7,5 miljoonan euron investoinnin ovat rahoittaneet Fennia, työeläkeyhtiö Elo ja paikallinen pankki.
Uudessa keskuksessa on keilaratoja, padelkenttiä, biljardipöytiä, tikkatauluja, kuntosali, golf- ja rallisimulaattoreita sekä ravintola. Kaikessa sisustuksessa huokuu lännenelokuvien tunnelma.
Willin Lännen rakennushankkeen takana on HimosLomat-konserni. Se myös pyörittää suurinta osaa liikunta-aktiviteeteista ja ravintolatoimintaa. Hallituksen puheenjohtajan Hannu Haljalan mukaan investoinnin tavoitteena on saada asiakkaat viihtymään Himoksella pidempään. Se onnistuu, kun heillä on riittävästi erilaista tekemistä.
– Tarkoituksemme on kehittää jatkuvasti Himoksen matkailua. Toimintamme sydän on edelleen majoituskapasiteetin vuokraaminen. Myymme, markkinoimme ja pidämme kunnossa muiden omistamia mökkejä. Siksi täällä pitää olla paljon ympärivuotista toimintaa, hän perustelee.
Himos on kasvanut vuosikymmenien aikana pienestä laskettelukeskuksesta isoksi matkailukeitaaksi. Viime vuonna laskettelijoita kävi Himoksen rinteillä noin 180 000 ja majoitustiloissa yöpyi noin 330 000 matkailijaa. Heistä yli 90 prosenttia oli suomalaisia. Pelkästään HimosLomat välittää 500 lomahuoneistoa.
Vahva luottamus yrityksen ja rahoittajien välillä
Himoksen kasvuluvut ovat pitkälti Hannu Haljalan ja hänen veljensä Harrin omistaman HimosLomat-konsernin ansiota. Veljekset ovat mukana lähes kaikessa muussa paitsi rinneliiketoiminnassa.
Konserniin kuuluu muun muassa Himos Hotelli, tapahtumapaikkana toimiva Himos Areena, keskusvaraamo Himos Center, ravintoloita, safaritoimintaa, golfkenttä ja muita kiinteistöjä. Yritysryppään liikevaihto on noin 45 miljoonaa euroa.
– Willin Lännen huvikeskuksesta teimme ensimmäisen kerran laskelmia jo korona-aikana, mutta tosissamme lähdimme tutkimaan hanketta syksyllä 2022. Teetimme myös markkinatutkimuksia ja suunnittelimme rahoitusta. Meillä oli Elon kanssa palaveri toisissa asioissa ja silloin kysyin, onko heillä rahoitusta tarjolla. Sen jälkeen istuimme samaan pöytään neuvottelemaan. Mukana olivat Fennian ja Elon edustajat. Paikallinen pankki tuli mukaan myöhemmin, Haljala muistelee.
Hänen mukaansa neuvottelut rahoituspaketista sujuivat hyvin. Osapuolten välisestä vahvasta luottamuksesta kertoo jotain se, että Willin Lännen rakennustyöt alkoivat jo kuukausia ennen rahoitussopimuksen virallista allekirjoitusta. Lopulta 3 100 neliön rakennus valmistui kaksi kuukautta etuajassa.
– Molemmat tahot selvittivät tarkasti, että pystyvätkö ne lähtemään hankkeeseen rahoittajiksi. Meillä on pitkä yhteinen historia niin Fennian kuin Elon kanssa ja sillä oli varmasti oma vaikutuksensa positiiviseen päätökseen. Meidän tekemiseemme luotettiin, Haljala sanoo.
Fennia tukee suomalaisten yritysten kasvua
HimosLomat on ollut Fennian asiakas noin 30 vuotta. Rahoitusyhteistyö alkoi jo vuosituhannen vaihteessa, kun Fennia rahoitti Himos Centerin rakentamista.
Willin Lännen rahoitusneuvottelut kestivät puoli vuotta, sillä mukana oli useita osapuolia. Neuvotteluissa käytiin läpi muun muassa laskelmia, hankkeen rahoituksen ehtoja ja rahoittajien roolitusta.
– Löysimme aika nopeasti ratkaisun, miten paketti rakennetaan. Olemme olleet yhdessä Elon kanssa vastaavissa hankkeissa aiemminkin. Meille on luontevaa, että pankki toimii päärahoittajana ja me tarjoamme täydentävää rahoitusta, sanoo Fennian rahoituspäällikkö Toni Saarenvirta.
Kaksi kertaa vuodessa julkaistavan Pk-yritysbarometrin mukaan voimakasta kasvua hakevien yritysten määrä on pudonnut kuuteen prosenttiin. Se on alle puolet huippuvuosien luvuista.
Fennia myöntää asiakkailleen yrityslainaa nimenomaan kasvuun eli investointeihin, käyttöpääomatarpeisiin ja yrityskauppoihin. Varsinkin yritysjärjestelyissä Fennia on entistä useammin mukana. Yrityslaina on tarkoitettu isommille pk-yrityksille, sillä lainojen keskimääräinen koko on satojatuhansia euroja. Takaisinmaksuajat voivat olla jopa kahdeksan vuotta.
Lainan myöntämisen kriteerit ovat samankaltaiset kuin pankeilla.
– Arvioimme yritysten kyvyn maksaa laina takaisin tiettyjen mittarien perusteella. Ratingin osuus on oleellinen osa prosessia. Tarkastelemme yrityksen vakavaraisuutta, kannattavuutta ja näkymiä tulevista kassavirroista. Näin toimimme myös HimosLomien suhteen, Saarenvirta kiteyttää.
Yrityslainojen lisäksi Fennia tarjoaa yritysasiakkailleen takausvakuutuksia. Niille on tarvetta etenkin rakennusalalla ja teollisuudessa. Vakuutus sisältää nimensä mukaisesti takauksen, eli työn tilaajalle sitoumuksen jonkin sopimuksen täyttämisestä.
– Meille tulee yrityksiltä vuosittain satoja rahoituskyselyjä. Ne jakautuvat aika tasaisesti yrityslainan ja takausvakuutuksen välillä, Saarenvirta kertoo.
Fennian ja Elon välillä pitkä yhteistyö
Fennian ja työeläkeyhtiö Elon välinen rahoitusyhteistyö on jatkunut vuosia. Elo myöntää Fennian tavoin pitkäaikaista rahoitusta yritysten kasvuun. PK- ja kasvulainojen keskimääräinen koko liikkuu sadoissatuhansissa euroissa.
Pienemmille yrityksille Elo voi tarjota takaisinlainaa. Takaisinlainaus tarkoittaa sitä, että osa yrityksen maksamista työeläkevakuutusmaksuista rahastoidaan vuosittain rahastoon, josta TyEL-vakuutuksenottajalla on oikeus lainata kertynyt rahasto-osuus takaisin ehtojen täyttyessä.
– Toteutamme rahoituksia lainanhakijan eli yrityksen omistamia vakuuksia vastaan ja käytämme myös Finnveran takauksia osavakuutena. Rahoitusratkaisumme pohjautuu aina asiakasyrityksemme liiketaloudellisen tilan huolelliseen arviointiin, jossa muun muassa tarkastelemme yrityksen kannattavuutta ja kassavirtaennusteita. Taseen pitää olla kunnossa, sillä ylivelkaantuminen ei ole kenenkään etu, sanoo Elon rahoituspäällikkö Pekka Kiili.
Fennia ja Elo ovat rahoittajina Willin Lännen investoinnissa tasaosuuksin.
Varaa aika verkkotapaamiseenTutustu Suomen Yrittäjien jäsenetuihin