Hyppää sisältöön
Tanan pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Kari Kangas Jyväskylässä.

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2021: Tana on konepaja ilman konepajaa

25.9.2021

Yritys näivettyy ilman näkemystä ja rohkeita päätöksiä. Ympäristöhuollon laitteiden ja koneiden valmistukseen erikoistunut Tana on joutunut luomaan nahkansa kolmeen kertaan viimeisen 25 vuoden aikana. Se on ollut paitsi elinehto myös avain kasvuun.

Oikeastaan Tana ei itse valmista mitään, vaan teettää laitteet ja koneet sopimuskumppanilla. Jälleenmyyjät puolestaan vastaavat myynnistä yli 50 maahan. Vienti on ollut yrityksen dna:ssa alusta lähtien, ja nykyään liikevaihdosta yli 90 prosenttia tulee Suomen ulkopuolelta.

– Olemme konepaja ilman konepajaa. Se voi kuulostaa vähän oudolta, mutta olemme enemmän verkostoyritys. Haluamme, että arvoketjussa hyötyvät kaikki aina komponenttivalmistajasta asiakkaaseen asti. Meillä on sitä varten helkkarin hyvä tiimi, sanoo Tanan pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Kari Kangas.

Hän siirtyi palkkatöistä yrittäjäksi sattumusten kautta, kun kaveri pyysi mukaan. Tana oli tuolloin lähes konkurssikypsä yhtiö.

Uudet omistajat joutuivat tekemään järeitä pelastustoimia, kuten ulkoistamaan tiettyjä toimintoja pois omista käsistä. Lopulta koko tuotanto ulkoistettiin sopimuskumppaneille, jolloin syntyi Tana 2.0 -toimintamalli.

– Totesimme, ettei meillä ole varaa pitää niin paljon käyttöpääomaa kiinni. Niinpä hyppäsimme suoraan syvään päätyyn, Kangas muistelee.

Tieto luo lisää arvoa asiakkaalle

Kaatopaikat ovat muuttuneet Kankaan yrittäjäuran eli 25 vuoden aikana jätteenkäsittelylaitoksiksi, joissa kierrätys korostuu. Koko ala on kansainvälisesti jatkuvassa murroksessa lainsäädännön kiristyessä.

Muutokset luovat kuitenkin mahdollisuuksia.

– Elämme Tanassa nyt 3.0-vaihetta, jossa tiedon hallinta ja tiedolla johtaminen ovat avainasemassa. Tarjoamme varaosia räätälöidyissä merikonteissa, jotka toimitetaan suoraan asiakkaan luokse. Asiakkaalla on oma varasto aina läsnä ja lukulaitteiden avulla näemme varaosien tarpeen. Tanan tuotteet ovat asiakkaan prosessin keskeisimpiä tuotteita ja siksi niiden käytettävyys on ensisijaisen tärkeää, yrittäjä kertoo.

Digitalisaation avulla Jyväskylästä käsin voi olla myös etäyhteydessä kaikkiin Tanan koneisiin. Data näyttää reaaliaikaisesti, miten kone toimii. Tietoa pystyy hyödyntämään jopa asiakkaan liiketoiminnan prosessien ja toimintatapojen kehittämisessä.

– Suurin kilpailijamme jyrissä on Caterpillar. Se on varsinainen Daavid vastaan Goljat -asetelma. Meidän etumme kilpailussa on se, että tarjoamme poikkeuksellisia toimintatapoja. Kaikki asiakkaamme eivät ole vielä valmiita maksamaan tiedosta. Murros on tulossa ja me olemme valmiina, Kangas kuvaa.

Virheet pitää hyväksyä

Tanassa on asetettu tavoitteeksi liikevaihdon tuplaaminen lähivuosina. Kasvu syntyy pääosin yrityskaupoilla ja strategisilla kumppanuuksilla.

Yrityksen motto tukee kasvusuunnitelmaa: teet sen, mitä lupaat. Lupausten pitäminen asiakkaalle johtaa luottamukseen ja antaa mahdollisuuden kasvattaa liiketoimintaa. Samalla töitä tehdään virheitä kaihtamatta.

– Riskejä pitää uskaltaa ottaa, sillä ilman riskinottokykyä ei synny päätöksiä. Samalla täytyy hyväksyä, että myös virheitä tulee. Oma listani tehdyistä virheistä on jo paksumpi kuin Raamattu, Kangas virnistää.

Tana on yksi Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon voittajista. Yrittäjäpalkinnon juuret ulottuvat 1960-luvulle asti, jolloin Fennian sen aikaisessa johtoryhmässä esitettiin palkintoajatusta Suomen Yrittäjille. Nykyään palkintojen valintaraadin muodostavat Fennian ja Suomen Yrittäjien lisäksi Suomalaisen Työn Liitto ja Yksityisyrittäjäin Säätiö.

– Tämä oli meille täydellinen yllätys, mutta mukava sellainen. Kyllähän palkinto on merkki siitä, että arvostetaan ja että olemme tehneet hyvää työtä, Kangas sanoo.

Auttoiko tämä sinua?

Jaa