Työturvallisuus on paljon muutakin kuin tapaturmien välttelyä – It-yhtiö panostaa tosissaan työntekijöidensä hyvinvointiin
31.5.2024
Suomalainen työelämä on ollut vuosikaudet murroksessa, joka heijastuu myös käsityksiin työturvallisuudesta. Nykyaikainen ajattelu lähtee siitä, että turvallisuustyö on kiinteä osa yritysten liiketoimintaa ja yksi menestyksen kulmakivistä.
Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta muutos ajattelutavassa on iso. Pelkkä työympäristön huomioiminen tai punaisten riskipisteiden tunnistaminen on vain yksi osa kokonaisuutta. Modernissa työturvallisuuskulttuurissa kiinnitetään erityistä huomiota työntekijöiden hyvinvointiin ja motivaatiotekijöihin, kuten keskinäiseen luottamukseen sekä arvoihin.
Nykyaikaiseen ajattelutapaan kuuluu myös positiivisten asioiden nostaminen esille. Kun työntekijät tunnistavat jo toimivia käytäntöjä, niitä kannattaa levittää koko yrityksen käyttöön.
– Moderni työturvallisuusajattelu on vielä suhteellisen uusi trendi suomalaisissa yrityksissä. Sen sisäistäminen vie aikaa. Helposti psykososiaaliset kuormitustekijät ohitetaan. Muutos edellyttää uutta asennetta niin yrityksen johdolta kuin työntekijöiltä, sanoo CGI:n työterveydestä ja työhyvinvoinnista vastaava Daniela Taddele.
CGI on kansainvälinen it- ja liiketoimintakonsultoinnin palveluyhtiö, jolla on Suomessa noin 3 800 työntekijää. CGI:n Suomen yksikön liikevaihto on lähes 500 miljoonaa euroa. Taddelen vastuulla on myös it-jätin Puolan ja Baltian yksiköiden työntekijöiden hyvinvointi. Lisäksi hän toimii Suomessa työsuojelupäällikkönä.
Ratkaisuja henkisen kuorman hallintaan
CGI:llä työturvallisuus on syvällä dna:ssa, vaikka it-yrityksessä työntekijän fyysisen loukkaantumisen riski on olematon verrattuna esimerkiksi teollisuusalan yrityksiin.
– Henkinen kuorma haastaa palautumista asiantuntijatyössä. Olemme saaneet pitkäjänteisellä työllä vähennettyä mielenterveysperusteisia poissaoloja alle alan keskiarvon, kun trendi alalla on päinvastainen. Lupauksemme työntekijöille on, että sinusta pidetään huolta. Haluamme olla heidän tukenaan, Taddele kertoo.
Hänen mukaansa lista hyvinvoinnin toimenpiteistä on pitkä. Listalla on muun muassa psykologiseen turvallisuuteen liittyvät asiat, ennaltaehkäisevä työterveys ja säännölliset koulutukset. CGI:lle on myös perustettu yhdeksän hyvinvointiyhteisöä, joiden kautta työntekijät pääsevät harrastamaan liikuntaa ja kulttuuria vapaa-ajalla. Valtaa ja vastuuta on jaettu laajalle.
– Meillä on useita mittareita, joiden avulla arvioimme toimenpiteiden onnistumista. Seuraamme sairauspoissaoloja, diagnooseja ja kartoitamme työtyytyväisyyttä. Lisäksi käytössämme on työkykytutka ja hyvinvointisovellus, jossa on pelillisiä haastekampanjoita. Yksi teemoista on mielenterveys, Taddele luettelee.
Työhyvinvointi on jokaisen asia
Johdon vahva sitoutuminen, riittävä resursointi, jatkuva kommunikointi, henkilöstön osallistuminen ja oikeat työkalut. Kaikille turvallisen työyhteisön saavuttaminen edellyttää usean palasen loksahtamista kohdalleen.
Yksi CGI:n käyttämä työkalu on Fennian kehittämä onnistumisen hallinnan ja riskien arviointimenetelmä, tuttavallisesti OHARI. Sen avulla työturvallisuudesta on tullut niin kiinnostavaa, että työpaikoilla koko henkilöstö on helppo saada osallistumaan.
Fennian luomassa menetelmässä lähestytään aihetta nimenomaan modernin työturvallisuuden kautta. Kysymykset on laadittu helposti ymmärrettäväksi ja positiivinen lähestymiskulma on pääosassa. CGI on käyttänyt palvelua jo pilottivaiheesta lähtien.
– Pelkkiä riskejä on kartoitettu jo pitkään, mutta moderni ajattelu työturvallisuudesta on oleellista etenkin it-alalla. Kun Fennian riskienhallintapäällikkö kertoi Fennian positiivisesta ja erottautuvasta tavasta lähestyä asiaa, hyppäsimme heti mukaan. Se on hyvä työkalu, Taddele sanoo.
– Työnantaja voi luoda puitteet ja viestiä aktiivisesti turvallisuudesta. Lopulta jokaisella työntekijällä on kuitenkin tärkeä rooli pelattavanaan. Jokaisen organisaation jäsenen on oleellista ymmärtää vastuunsa oman terveyden osalta ja oman tekemisen vaikutus muihin, hän jatkaa.
Varaa aika verkkotapaamiseenLue lisää
- Harri Toivonen mietti pitkään, uskaltaako hän ryhtyä yrittäjäksi – Kasvun avain löytyi henkilöstön sitouttamisesta
- Yrittäjä sai korona-aikana idean, joka kopioitiin heti: Kun joku apinoi, asiat on tehty oikein
- Jonna Auvinen ryhtyi yrittäjäksi ja lähettää viestin muille: Hallitse riskisi niin voit keskittyä liiketoimintaan