Työkalujen akkujen lataaminen valvomatta saattaa lisätä työpaikan tulipaloriskiä
7.5.2024
Akkukäyttöiset työkalut, olivat ne sitten käsikäyttöisiä työkaluja tai vaikkapa suurempia trukkeja, ovat tulleet jäädäkseen. Johdottomat työkoneet ja laitteet monesti tehostavat työntekoa ja parantavat työturvallisuutta. Laitteiden litiumioniakku voi kuitenkin aiheuttaa merkittävän tulipaloriskin, jos laite vioittuu tai sen huoltoa laiminlyödään.
Litiumioniakkukäyttöiset työkalut ja laitteet ovat lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana huimasti, ja määrän odotetaan vain kasvavan tulevina vuosina. Litiumioniakuissa on suuri energiatiheys ja ne latautuvat nopeasti. Määrän lisäksi myös akkujen tehokkuuteen ennustetaan merkittävää kasvua.
Akulliset työkalut mahdollistavat aiempaa tehokkaamman ja samalla turvallisemman työskentelyn, kun työkoneen käyttö ei ole saatavilla olevien sähköpistokkeiden varassa ja sähköjohtojen määrä esimerkiksi työmaalla vähenee.
‒ Litiumioniakkuja käyttävissä työkaluissa on lukuisia etuja. Ne muun muassa tehostavat työskentelyä ja parantavat työturvallisuutta, mutta niitä on käytettävä huolellisesti, sanoo Fennian tuotepäällikkö Susanna Laakkonen.
Litiumioniakkujen käyttöön liittyy kuitenkin harvinainen, mutta toteutuessaan merkittävä tulipaloriski. Vaikka litiumioniakkujen aiheuttamia tulipaloja on raportoidu määräänsä suhteutettuna hyvin vähän, on niiden paloriskiin syytä suhtautua vakavasti. Jo nyt on puhuttu paljon kotitalouksissa syttyneistä latureista ja akkukäyttöisistä koneista, jotka ovat aiheuttaneet tuhoisia tulipaloja.
Samanlainen riski sisältyy myös työpaikoilla käytettäviin ja ladattaviin akkulaitteisiin, joissa on usein kotitalouslaitteita tehokkaampi akku.
Akkukäyttöiset työkalut saattavat olla hyvinkin kovassa käytössä esimerkiksi hektisellä työmaalla: kone on todennäköisesti pitkiä aikoja päällä työpäivän ajan, niitä saatetaan säilyttää kiireen keskellä pölyn ja roskien joukossa. Monesti työkalut saattavat pudota ja kolhiintua. Nämä lisäävät akuissa oikosulun riskiä, mikä voi johtaa akun syttymiseen.
‒ Oma tuntumani on, että yrityksissä käytetään usein merkkivalmistajien työkaluja, joiden laatukin on erinomainen. Laadukaskaan akku ei kuitenkaan ole turvallinen, jos laitetta käyttää huolimattomasti ja laiminlyö sen huoltotarpeet, sanoo Laakkonen.
Yksi tyypillisimpiä riskejä akkutyökalujen kanssa on niiden lataaminen ilman valvontaa.
‒ Yrityksessä syttyvä akkupalo voi hyvinkin alkaa siitä, että kolhuja ja likaa osakseen saanut akkukäyttöinen työkalu – tai useampikin – jätetään yöksi latautumaan seuraavan aamun työvuoroa varten. Ilman valvontaa palo saattaa levitä hyvinkin laajalle ennen kuin palokunta ehtii paikalle, Laakkonen sanoo.
Huolellisen käytön lisäksi Laakkonen muistuttaa akkujen oikeaoppisesta hävittämisestä.
‒ Käytöstä poistettavat akut tulee kierrättää oikein ja huolehtia, etteivät ne pääse heräämään uudelleen. Laitteen myyjältä voi kysyä neuvoja oikeaoppiseen kierrättämiseen liittyen. Toisinaan sekajätteiden sekaan heitetyt akut ja paristot ovat aiheuttaneet tulipaloja jätteidenkäsittelylaitoksissa, Laakkonen muistuttaa.
Miten tulipalo sammutetaan, kun palon lähteenä on litiumioniakku?
Litiumioniakussa pieneen tilaan on pakattu hyvin paljon energiaa. Kun laite vioittuu, on olemassa riski, että energia pääsee vapautumaan hallitsemattomasti.
− Tulipalovaaraa lisää erityisesti se, että akuissa käytettävä neste on herkästi syttyvää. Tehokkaat litiumioniakut palavat usein aggressiivisesti ja räjähdysmäisesti, jolloin palot leviävät herkästi ja nopeasti, ja niiden sammuttaminen on hyvin vaikeaa. Lisäksi akuista vapautuu palossa myrkyllisiä kaasuja.
‒ Akkujen lataamista varten kannattaa harkita paloturvallista akkukaappia, jolloin akut latautuvat turvallisessa tilassa. Työmaalla kannattaa myös pitää vara-akkuja riittävästi saatavilla, Laakkonen vinkkaa.
Laakkonen korostaa, että tulipalon syttyessä tärkeintä on huolehtia omasta turvallisuudestaan ja terveydestään. Sammutusta tulee yrittää itse vain, jos katsoo sen olevan riittävän turvallista.
Jos akku on laturissa palon syttyessä, ensimmäisenä tulisi yrittää irrottaa johto seinästä. Vaahtosammutin voi sammuttaa palon hetkellisesti, mutta akkupalo todennäköisesti syttyy pian uudelleen. Akun voi kuitenkin siirtää turvallisempaan paikkaan.
− Paras tapa sammuttaa akkupalo on upottaa se veteen, mutta tämä voi olla vaarallista sammuttajalle, jos akkua ei ole saatu tilapäisesti sammutettua. Työpaikalla kannattaa pitää käden ulottuvilla vaahtosammuttimen lisäksi akkupaloihin tarkoitettuja AVD-palosammuttimia, Laakkonen muistuttaa.
AVD-palosammutin on kehitetty erityisesti litiumioniakkutulipaloihin ja metallipaloihin. Sammuttimen aine kestää hyvinkin korkeita lämpötiloja ja estää palon leviämisen akustossa tekemällä suojakalvon paloalueen päälle.
Käytä akullisia työkaluja oikein
- Lue valmistajan ohjeet huolellisesti ja noudata niitä.
- Lataa laite oikein. Älä jätä akkua latautumaan ilman valvontaa. Latauspaikan lähettyvillä ei tule pitää helposti syttyvää materiaalia.
- Pidä akut ja laitteet siisteinä. Putsaa lika ja pöly pois.
- Tarkista laitteen kunto huolellisesti, jos se kolhiintuu tai putoaa.
- Muista myös työturvallisuus ja oikeat varusteet työkaluja käytettäessä.
- Kysy myyjältä tuotteen turvallisuudesta ja varmista, että akussa tai tuotteessa on akunvalvontajärjestelmä (Battery Management System).
- Hävitä käytöstä poistetut akut oikein. Laitteen myyjä opastaa tarvittaessa laitteen kierrättämiseen liittyen. Muista, että vialliset akut voivat väärin hävitettynä aiheuttaa tulipaloriskejä.
Auttoiko tämä sinua?
Jaa