Suomalaisten suosikkiaktiviteettiin sisältyy riskejä – pienillä asioilla voi välttää liukastumiset ja palovammat paljuillessa
20.2.2024
Palju on erinomainen tapa rentoutua, mutta sen käytössä piilee myös riskinsä. Yleisimpiä paljuvahinkoja ovat liukastumiset ja palovammat sekä toisaalta paljun lämmittämiseen liittyvät vahingot, jotka voi välttää pienillä teoilla.
Yhä useampi vuokraa paljun tai hankkii sellaisen omalle pihalleen tai mökilleen. Erityisesti talvella lämpimässä paljussa rentoutuminen houkuttelee monia.
Fennian tilastojen mukaan liukkaat terassit, pimeät illat ja huolimaton liikkuminen aiheuttavat kuitenkin vuosittain tapaturmia paljujen käytön yhteydessä. Moni paljuun liittyvä vahinko olisi vältettävissä huolellisuudella.
– Paljua käyttäessä on tärkeää muistaa maltti ja varovaisuus. Useimmat haaverit sattuvat, kun ennen kylpyä tai kylvyn jälkeen kiirehditään liukkaalla terassilla tai pihalla, Fennian riskienhallintapalveluiden osastopäällikkö Petteri Sistonen sanoo.
– Talvella terassi voi olla muutenkin liukas lumen ja jään vuoksi, mutta paljusta loiskunut vesi saattaa lisätä liukkautta entisestään, Sistonen muistuttaa.
Sistosen mukaan monet vahingot tapahtuvat juuri ennen paljuun nousemista tai sieltä nousemisen jälkeen. Paljaat jalat tai sileäpohjaiset tossut saattavat olla todella liukkaita märällä pinnalla.
Paljuissa on usein korkeat reunat, ja moni käyttää jakkaraa tai muuta koroketta paljuun nousemiseen. Paljuun saatetaan kiivetä myös suoraan sen reunan yli.
– Korokkeet voivat olla kiikkeriä tai liukkaita. Lisäksi pieneltä korokkeelta saatetaan astua epähuomiossa ohi. Toisaalta esimerkiksi korkeareunaisesta paljusta laskeutuminen liukkaalle alustalle voi myös aiheuttaa vahinkoja. Kannattaa siksi miettiä, minkälainen koroke tai nousuportaat paljun viereen on hankittu.
Paljua käytetään usein illanvieton yhteydessä, jolloin paljua käyttäessä on jo pimeää. Silloin ei välttämättä huomaa maassa olevia esteitä tai esineitä, tai syksyllä liukkaita lehtiä.
Mökillä palju saattaa myös sijaita kauempana rakennuksista, jolloin sinne kuljetaan epätasaista polkua pitkin. Kannattaakin kiinnittää huomiota valaistukseen paljun ympäristössä tai pitää ainakin taskulamppua mukana.
Jos palju on sijoitettu terassille, tulisi kulkureitiltä siivota esineet ja tehdä lumityöt.
Myös palovammat ovat yleisiä paljuun liittyviä vahinkoja. Osa niistä liittyy liukastumisiin.
– Liukastuessa tai horjahtaessa saattaa osua kuumaan kamiinaan, tai ottaa vahingossa refleksinä kiinni lähimmästä paljun kuumasta hormista. Myös liian lämpimäksi lämmennyt palju voi polttaa ihoa, Sistonen listaa.
– Palju sopii erinomaisesti rauhalliseen oleskeluun ja rentoutumiseen. Kannattaa aloittaa rauhoittuminen jo paljulle lähtiessä, jolloin keskittymisen voi pitää helpommin askeleissa ja paljuun astumisessa.
Tulipaloriski ja omaisuusvahinkoja
Palju lämpiää yleensä sen yhteydessä olevalla kamiinalla. Kuten aina tulen kanssa, myös paljun lämmittämisessä tulee olla tarkkana ja huolehtia paloturvallisuudesta. Tulipaloriski kasvaa merkittävästi, jos paljua lämmitetään tyhjänä tai jos vettä on liian vähän.
Talvella paljuun tai sen putkistoon jäänyt vesi saattaa jäätyä, mikä puolestaan saattaa aiheuttaa putkien halkeamisen. Palju tulee muistaa tyhjentää aina käytön jälkeen.
Sistonen muistuttaa myös paljun oikeanlaisesta talvisäilytyksestä ja huolellisesta kiinnityksestä.
– Talvimyrskyissä paljun sisälle voi päästä vettä tai lunta, mikäli paljun kansi tai suoja on kiinnitetty huolimattomasti. Paljun alustaan tulee myös kiinnittää huomiota, jotta se ei pääse liikkumaan kovassakaan tuulessa.
Yksi tyypillisimpiä paljuihin liittyviä omaisuusvahinkoja ovat puhelinten putoaminen paljuun.
– Jos puhelimen haluaa välttämättä ottaa mukaan paljuun, kannattaa ainakin varmistaa, että puhelin tai sen suoja on vesitiivis.
Paljuihin liittyvien henkilö- ja omaisuusvahinkojen määrä kasvoi selvästi vuosina 2020 ja 2021, jolloin myös esimerkiksi mökkeilyn suosio oli huipussaan koronarajoituksista johtuen. Parin viime vuoden aikana määrät ovat hieman laskeneet.
Tapaturmista suurin osa on lieviä, mutta vuosittain sattuu myös jonkin verran pidempiin poissaoloihin johtavia tapaturmia.
Vinkit turvallisempaan talvipaljuiluun
- Hanki pitävät tossut tai pitävä matto paljuun siirtymistä varten. Muista, että pitävätkin tossut muuttuvat äkkiä liukkaiksi, jos niiden pohja on lumessa.
- Huolehdi turvallisesta kulkureitistä paljuun. Tee tarvittaessa lumityöt ja hiekoita reitti.
- Muista, että paljusta loiskuva ja ihmisistä valuva vesi voi tehdä kulkureitistä hyvin liukkaan.
- Huolehdi riittävästä valaistuksesta paljun ympäristössä.
- Mikäli paljuun nousemiseen tarvitaan koroketta, huolehdi, että koroke on riittävän tukeva ja leveä. Kaide korokkeessa helpottaa kiipeämistä.
- Keskity etenkin siirtymiin paljuun ja paljusta pois. Älä kiirehdi.
- Ole varovainen myös paljua siirrettäessä. Palju voi olla hyvin painava ja talvella liukkaan kulkuväylät voivat aiheuttaa vaaratilanteita.
- Muista juoda, sillä paljuilu haihduttaa nestettä kehosta ja voi osaltaan altistaa tapaturmille.
Auttoiko tämä sinua?
Jaa