Hyppää sisältöön
Planmeca.

Planmeca on vahvasti suomalainen maailmanvalloittaja

24.5.2021

Planmecan kasvutarina on vaikuttava. Autotallista vuonna 1971 alkunsa saanut yritys viettää tänä vuonna 50-vuotis-juhliaan. Erityisesti hammashoitolaitteistaan tunnettu ja muun muassa Fennia Prize -kilpailussa menestynyt terveysteknologian edelläkävijä on kasvanut noin 750 miljoonan liikevaihtoa takovaksi konserniksi.

Hallinto- ja kehitysjohtaja Veli Mäkelä on työskennellyt Planmecalla vuodesta 1990. Pitkän linjan planmecalaista yrityksen menestys ei hämmästytä.

– Kun Heikki Kyöstilä perusti Planmecan melkein 50 vuotta sitten, hän aloitti vientiponnistelut liki saman tien. Syy oli selvä: Suomessa on vain noin 4000 hammaslääkäriä, kun maailmalla heitä on liki kaksi miljoonaa, Mäkelä kertoo.

Yksi alkuaikojen vientimatkoista suuntautui Ruotsin, Tanskan ja Norjan kautta Englantiin. Jokainen sillä matkalla tavattu yritys on jossain vaiheessa päätynyt Planmecan omistukseen. Kiinaan yritys meni jo 1980-luvulla, ja myös Yhdysvallat on ollut yksi sen tärkeimmistä markkina-alueista jo kauan.

– Planmeca on perheyritys. Se on yksi syy menestymiseemme. Kvartaalitalous ei rajoita toimintaamme, joten voimme tehdä töitä pitkäjänteisesti. Olemme myös ketteriä tekemään yritysostoja ja muuttamaan suuntaa tarvittaessa, Mäkelä lisää.

Mäkelä sanoo perheyrittäjyyden näkyvän Planmecan arjessa monella tapaa.

– Perheyrityksessä on matala organisaatio ja työt eivät taatusti lopu kesken, hän naurahtaa.
Minimaalinen byrokratia tekee perheyrityksessä työskentelystä Mäkelän mukaan välillä vauhdikasta, mutta se luo mainion ympäristön innovaatioille.

– Meillä ei olla koskaan oltu ujoja tuomaan markkinoille uusia ratkaisuja. Jo 1980-luvulla esittelimme maailman ensimmäisen mikroprosessorilla ohjatun hammaslääkärin tuolin ja hoitokoneen – ja 1990-luvulla alaa mullistavan integroidun ohjelmistoratkaisun vastaanoton tiedonhallintaan, hän toteaa.

– Nykyisin kehittämäämme uraauurtavaa 3D-kuvantamisteknologiaa käytetään niin hammaslääketieteellisessä, lääketieteellisessä kuin eläinlääketieteellisessäkin kuvantamisessa. 3D-teknologiaa hyödynnetään myös leikkausten suunnittelussa, ja Planmeca onkin ollut tärkeässä roolissa haastavissa kasvojensiirtoleikkauksissa, hän jatkaa.

Koko toimialan suunnannäyttäjä

Planmecalla on iso tuotekehitysosasto, joka hyödyntää työssään niin virtuaalitodellisuutta, big dataa kuin tekoälyä. Yritys on myös palkittu ajattomasta ja erottuvasta muotoilustaan, jonka tärkeimpänä tavoitteena on ennen kaikkea mahdollistaa tehokas kliininen työnkulku, turvallinen hoitoympäristö, miellyttävä hoitokokemus potilaalle sekä helppo käyttökokemus hoitohenkilökunnalle.

– Suomessa kun olemme, niin laatuun, tutkimukseen ja tuotekehitykseen panostaminen on meillä verissä. Vuosittain investoimme tuotekehitykseen noin 8–10 % Planmeca Oy:n liikevaihdosta, Mäkelä kertoo.

– Olemme syystäkin ylpeitä siitä, että olemme pysyneet teknologian kärjessä. Kilpailijamme eivät ole aivan pieniä, ne ovat pörssiyhtiöitä Nasdaqissa, hän huomauttaa.
Hammaslääketieteen 300 suurinta yliopistoa ympäri maailmaa käyttävät kaikki joko Planmecan laitteita, ohjelmistoja tai molempia. Moni Planmecan innovaatio on peruja yliopistojen kanssa tehtävästä yhteistyöstä.

– Ennen pandemiaa lukuisten globaalien messutilaisuuksien lisäksi toimitiloissamme vieraili tuhansia hammasalan ammattilaisia vuosittain, ja olemme aina pysyneet lähellä asiakkaitamme ja kuunnelleet heidän toiveitaan. Näistä keskusteluista on syntynyt paljon uusia ideoita.

Suomi on hyvä maa yrittämiselle

Huippuosaajien palkkaamiseen panostetaan Planmecalla. Graduntekijöille tarjotaan paljon toimeksiantoja ja Planmecalla on Helsingin pääkonttorilla tyypillisenä vuonna 100 kesätyöntekijää.

– Jos tulet Planmecalle töihin, voit seuraavana vuonna olla vaikkapa Planmedilla tekemässä kuvantamislaitteita mammografiaan, tai myyntitöissä maailmalla. Yleensä ihmiset siirtyvät mieluummin talon sisällä uusiin tehtäviin kuin yrityksestä pois, Mäkelä sanoo.

– Yrityksemme on aina ollut haluttu työpaikka. Tarjoamme työterveyshuollon lisäksi erittäin kattavan sairauskuluvakuutuksen. Fennian ja Terveystalon kanssa yhteistyössä luotu malli on meille rekrytointivaltti – ja se on laskenut sairauspoissaolojen määrää ja parantanut työtehokkuutta, hän korostaa.

Planmeca on malliesimerkki Suomesta käsin luodusta kansainvälisestä menestystarinasta. Kotimaiset arvot ovat kansainvälisestä menestyksestä huolimatta yritykselle tärkeitä: Planmeca on merkittävä työllistäjä Helsingissä, ja yrityksen perustaja Heikki Kyöstilä maksaa mielellään veronsa Suomeen.

– Suomi on hyvä maa yrittämiselle. Yrittäjyyttä arvostetaan, ja yrittäjyyden kustannukset ovat verrattain hyvin ennustettavissa. Viennin rahoitusmahdollisuudetkin ovat aika asialliset, Mäkelä muistuttaa. Mäkelällä olisi pian luvassa hyvin ansaitut eläkevuodet, mutta hän tuskin jää kokonaan lepäämään laakereilleen:

– Olen saanut Planmecasta ja kotimaisesta terveysteknologiateollisuudesta niin paljon hyviä muistoja, että tällaista uraa ei malttaisi lopettaa. Neuvon mielelläni viennin ja rahoituksen sekä alamme asioissa aina kun on tarvetta.

Planmeca group

Konsernin emoyhtiö Planmeca Oy on yksi maailman suurimmista hammashoitolaitteiden valmistajista – ja alansa suurin yksityisomistuksessa oleva yritys. Yrityksen tuotannosta menee vientiin 98 %. Innovaatioistaan tunnettu Planmeca valmistaa esimerkiksi digitaalisia hoitokoneita, 2D- ja 3D-kuvantamislaitteita sekä kattavia ohjelmisto- ja CAD/CAM-ratkaisuja. Konserniin kuuluu useita yhtiötä, muun muassa hammasalan toimittaja Plandent, sekä Planmed Oy, joka on erikoistunut kehittämään kuvantamislaitteita mammografiaan ja ortopediseen kuvantamiseen. Erityisen ylpeä Planmeca Group on KKTT-teknologiastaan, joka mahdollistaa 3D-kuvantamisen jopa perinteistä 2D-panoraamakuvausta pienemmillä säteilyannoksilla kuvanlaatua heikentämättä.

Planmeca on tunnettu hyvästä muotoilusta. Yritys voitti Fennia Prize 2020 peräti kaksi muotoilupalkintoa: Fennia Prize -winner ja Fennia Prize -kunniamaininnan. Planmecan tuotteet suunnitellaankin aina niin, että toimenpiteet olisivat sekä henkilökunnalle että potilaille mahdollisimman mukavia.

Auttoiko tämä sinua?

Jaa