Näin toimii yrittäjän riskikartoitus – Varaudu riskeihin etukäteen
4.1.2024
Yrittäjän riskikartoitus on ensimmäinen askel uuden yrittäjäasiakkaan ja Fennian välisessä yhteistyössä. Kartoituksen tavoitteena on käydä läpi kaikki henkilökohtaiset ja yritykseen liittyvät riskit, jotta yrittäjä voi keskittyä oman liiketoimintansa kehittämiseen.
Fennian asiakaspäällikkö Eija Sihvonen kertoo, että hän pyrkii tekemään ehdotuksen riskienhallinnasta mahdollisimman kattavasti. Tapaamisessa tarkastellaan ne riskit, joita vakuutuksilla on mahdollista vakuuttaa. Lopulta yrittäjä itse päättää, millaisia riskejä varten hän ottaa vakuutuksen.
– Itse lähden keskusteluissa liikkeelle aina yrittäjästä ja hänen perheestään. Sen jälkeen käsitellään työntekijöihin liittyvät riskit ja kolmantena yrityksen riskienhallinta. Yksi tärkeimmistä asioista on huomioida se, ettei vakuutuksiin tule päällekkäisyyksiä, hän sanoo.
Sihvosen mukaan yrittäjien suurimpina huolenaiheina ovat omaan terveyteen liittyvät asiat, kuten sairastuminen, pysyvä työkyvyttömyys tai kuolema. Osa yrittäjistä on vakuuttanut itsensä ja liiketoimintansa hyvin, osa puolestaan ei oikein tiedä mitä kaikkea vakuutukset pitävät sisällään.
Yrittäjän huolenpito ja toimeentulo
Yrittäjän huolenpidon ja toimeentulon tärkeimpiä kulmakiviä on sosiaaliturva. Se koostuu paitsi lakisääteisestä YEL-vakuutuksesta myös varautumisesta etukäteen vapaaehtoisilla vakuutuksilla sairauksien, pysyvän työkyvyttömyyden ja kuoleman varalle.
– Keskustelu alkaa yleensä taloudellisista vastuista. Onko yrittäjällä perhettä ja lapsia? Paljonko on jo kertynyt eläkettä? Mitkä ovat vastuut ja velat? Perheen huomioiminen keskusteluissa on erittäin tärkeää, Sihvonen listaa.
Yrityksen ihmiset
Suomessa on yli 70 000 työnantajayritystä. Yrityksen työntekijät ovat yksi menestyksen kulmakivistä.
Lakisääteisten vakuutusten lisäksi riskikartoituksessa käydään läpi muun muassa vapaa-ajan vakuuttamiseen liittyviä asioita, hyvinvointia ja avainhenkilöiden palkitsemista sekä sitouttamista. Esimerkiksi Fennian Hyvinvointiturva on saavuttanut suuren suosion työntekijöiden keskuudessa. Sen avulla pääsee nopeasti hoitoon.
Yrityksen omaisuus ja toiminta
Yrityksillä on erilaisia riskejä riippuen toimialasta.
Riskikartoituksessa käsitellään omaisuuteen liittyvät vahinkoriskit, kuten tulipalo, vuotovahingot tai ilkivalta. Muita riskienhallinnan kannalta tärkeitä aiheita ovat vastuuvahingot, oikeusturva, toiminnan keskeytyminen, tietoturva ja koneiden sekä laitteiden vakuuttaminen.
Kuinka usein tavataan?
Pienempien yritysten vakuutusturva pysyy ajan tasalla, kun tunnusluvut, kuten liikevaihto ja henkilöstön lukumäärä, löytyvät päivitettyinä vakuutustiedoista. Näin ollen sopiva aikaväli vakuutusriskien läpikäyntiin on yksi vuosi.
– ”Määräaikaishuollossa” tarkastellaan ainakin tärkeimmät tunnusluvut. Riskikartoitus ei vie paljoa yrittäjän aikaa. Yleensä niistä selvitään tunnissa, Sihvonen sanoo.
On hyvä huomioida, että vakuutuksen kohdetta koskevista muutoksista tulee ilmoittaa nopeasti Fenniaan, vaikka muutokset tapahtuisivat määräaikaistarkastusten välillä.
Varaa aika verkkotapaamiseen