Missä ladata sähköautoa? Näin hankit latauspisteen kotiin
3.1.2024
Täyssähköautojen ja ladattavien hybridien määrä on kasvussa, sillä yhä useampi on kiinnostunut taloudellisesta ja ilmastoystävällisestä autoilusta. Sähköauton lataaminen on helppoa, kun lähin latauspiste löytyy omasta takaa. Kotivakuutus ja oikein asennettu lataustolppa mahdollistavat turvallisen lataamisen kotona.
Ennen sähköauton hankkimista moni pohtii, kuinka kätevää auton lataaminen on. Oma latauspiste houkuttelee – siinä autoa voi ladata läpi yön seuraavaa päivää varten.
Oman latauspisteen voi hankkia niin omakotitaloon kuin taloyhtiöön
– Kotona lataaminen on ehdottomasti turvallisinta asiantuntijan asentamalla latauspisteellä. Latauspiste on suunniteltu kovia tehoja vaativaa lataamista varten, toisin kuin esimerkiksi kotitalouspistorasia. Omakotitaloon lataustolpan voi hankkia, kun sellaisen tarvitsee, kertoo Fennian ajoneuvo- ja omaisuusvakuutuspalveluiden johtaja Mikko Pöyhönen.
– Jos asut asunto-osakeyhtiössä ja tarvitset latauspisteen, tuo asia taloyhtiön hallituksen tietoon. Hallitus teettää selvityksen ja kartoittaa, kuinka montaa muuta mahdollisuus kiinnostaa, mihin taloyhtiön puitteet taipuvat, ja mitä muutoksia pitäisi latausasemien hankkimiseksi tehdä, kertoo neuvontalakimies Tapio Haltia Kiinteistöliitolta.
Taloyhtiössä on kolme tapaa laatia latauspistehanke
Latauspisteiden hankinta kannattaa suunnitella kauaskatseisesti ja tulevaisuuden tarpeet huomioiden, jotta kulut jakautuvat mahdollisimman yhdenvertaisesti nykyisten ja tulevien sähköautoilevien osakkaiden kesken. Kun selvitys latauspisteiden tarpeesta on teetetty, asiaa voidaan käsitellä yhtiökokouksessa. Seuraavat askeleet riippuvat siitä, ovatko autopaikat taloyhtiön vai osakkaiden hallinnassa.
– Taloyhtiön omistamille autopaikoille voidaan tehdä latauspisteiden yhtiöhankinta.
Hankinnasta päätetään yhtiökokouksen enemmistön mukaan, jolloin kustannukset jaetaan koko taloyhtiön osakkaiden kesken ja latauspisteiden kunnossapito on taloyhtiön vastuulla, Haltia kertoo.
– Jos taas autopaikat ovat osakashallintaisia, kustannusten pitäisi kohdistua niihin, jotka saavat latauspisteistä etua. Hankinta voidaan toteuttaa, jos hankkeelle saadaan yhtiökokouksessa kokouksen enemmistön lisäksi autopaikkaosakkaiden enemmistön kannatus. Hankkeen kustannukset jakautuvat latauspisteen saavien osakkaiden kesken, mutta kunnossapidon kulut jäävät lähtökohtaisesti taloyhtiön vastuulle, Haltia sanoo.
Jos puolestaan enemmistön tukea ei saada, vaihtoehtona on osakasvähemmistöhanke, jolloin osakkaat saavat asentaa latauspisteensä omakustanteisesti. Hankinta tulee kuitenkin toteuttaa niin, että muut osakkaat voivat myös myöhemmin hankkia oman pisteen. Usein näin kulut jakautuvat epätasaisesti, sillä alkukustannukset ovat myöhempiä korkeammat.
Kotivakuutus ja kasko: turvallista lataamista kotona
Latauspisteet on suunniteltu tasaamaan kuormitusta, kun taas tavallista pistorasiaa ei ole suunniteltu sähköauton lataamisen kaltaiselle toistuvalle rasitukselle. Tulipaloriski on suurempi, jos autoa lataa tavallisesta pistorasiasta.
– Tulipalot ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Riski pienenee, kun autoa ladataan ammattilaisen asentamalla lataustolpalla. Jos tulipalo syttyy, kiinteistön ja irtaimiston vahingot korvataan kotivakuutuksesta, kun taas ajoneuvovahinkoja korvaa kaskovakuutus, Lempiäinen sanoo.
– Jos tulipalo syttyy kotitalouspistorasiasta, voi se aiheuttaa korvaukseen liittyviä rajoituksia, Siksi lataaminen tavallisesta pistorasiasta ei ole suositeltavaa. Jos sitä kuitenkin väliaikaisesti tekee, tulee varmistaa, että sulake ja kaapeli kestää rasitteen ja jännitteen. Jatkojohdon käyttäminen lisää ylikuumenemisriskiä, joten sen käyttöä kannattaa välttää, Lempiäinen huomauttaa.
Kertaus ja vinkit: näin hankit latauspisteen kotiin kuin kotiin
- Omakotitaloon latauspisteen voi hankkia koska tahansa, kunhan pisteen kartoittaa ja asentaa sähköasiantuntija.
- Sähköauton akkujen lataamiseen tarkoitetun omakotitalon latausaseman asennustyöt oikeuttavat kotitalousvähennykseen asunnon kunnossapito- tai perusparannustyönä.
- Taloyhtiössä latauspistehankkeen voi toteuttaa sekä taloyhtiön että osakkaiden omistamille autopaikoille, mutta asia on ensin käsiteltävä yhtiökokouksessa. Siellä päätetään hankkeen toteutusmuodosta.
- Taloyhtiössä yhtiöhankintana toteutettaviin hankkeisiin voidaan saada ARA:n tuki, jonka edellytyksenä on usein, että paikkoja tehdään vähintään viisi.
- Kiinteästi asennettu latauspiste kuuluu omakotitalon kotivakuutukseen.
- Usein taloyhtiö vastaa hyväksymistään ja asentamistaan latauspisteistä ja sähköasennuksista. Jos kunnossapitovastuu on siirretty osakkaalle, voi asukas erikseen vakuuttaa latausyksikkönsä omaan kotivakuutukseensa.
Lue lisää
Auttoiko tämä sinua?