Hyppää sisältöön

Turvatuokiokirjasto

Turvatuokio kokoaa tiimin tai osaston työntekijät yhteen keskustelemaan työturvallisuudesta. Turvatuokiokirjasto sisältää valmiit videoalustukset turvatuokioihin eri teemoista.

Turvatuokiokirjasto sisältää valmiit videoalustukset turvatuokioihin eri teemoista. Turvatuokio kokoaa työporukan keskustelemaan työturvallisuudesta ja riskienhallinnasta. Vetäjälle löytyy yksinkertaiset ohjeet vuorovaikutteisen turvatuokion ohjaamiseen.

Mikä on turvatuokio?

Turvatuokio kokoaa tiimin tai osaston työntekijät yhteen keskustelemaan työturvallisuudesta. Yleensä turvatuokio on säännöllinen esihenkilön vetämä tilaisuus, jolle varataan arjessa aikaa 15–30 minuuttia.

Turvatuokioita kutsutaan eri työpaikoilla eri nimillä: turvavartti, toolbox talk, turvallisuusriihi. Se voidaan toteuttaa myös laajemman osasto- tai yksikköpalaverin osana.

Mikä on Turvatuokiokirjasto?

Turvatuokiokirjasto sisältää valmiit videoalustukset turvatuokioihin eri teemoista. Valmiit materiaalit helpottavat arjen turvallisuustyötä sekä tuovat uusia ideoita ja toteutustapoja turvatuokioihin. Aikaa säästyy turvatuokioiden suunnittelusta ja vapautuu toteuttamiseen. Valmiit alustukset virittävät yhteistä keskustelua ja ohjaavat sopimaan jatkosta.

"Helposti lähestyttävä, rento tyyli."

Miten turvatuokio järjestetään?

Fennian turvatuokiokirjaston valmiit videot tekevät turvatuokioiden suunnittelusta ja vetämisestä helppoa. Kirjastossa on erilaisia aiheita turvatuokioihin, joten ideoita ei tarvitse sen enempää pohtia.

Jokainen video sisältää lyhyen 2–5 minuutin videoalustuksen teemasta. Videon lopussa on yhteisen keskustelun tueksi kysymyksiä, jotka ohjaavat sopimaan jatkosta.

Videot ovat saatavilla suomen kielellä.

  • Tutustu aiheeseen etukäteen. Pyri palauttamaan mieleen arjen esimerkkejä oman tiimisi kannalta.
  • Materiaalien kysymyksiä ei tarvitse noudattaa liian kirjaimellisesti, vaan niiden tarkoitus on toimia myös omien ajatusten innoittajana. Tärkeintä on, että turvatuokiot virittävät keskustelua tiimille merkityksellisistä asioista.
  • Päätä turvatuokion ajankohta ja paikka. Kutsu tiimi keskusteluun ja kerro jo kutsuessasi, mistä tuokiossa on kyse.
  • Pohdi tekninen toteutus videon jakamiseen. Videota voi katsoa esimerkiksi yhdessä näytöltä tai pienryhmissä omilta puhelimilta.

  • Huolehdi ajan käytöstä ja ohjaa tarvittaessa eteenpäin tai takaisin aiheeseen.
  • Muista kuitenkin antaa tilaa juuri nyt puhututtaville turvallisuusaiheille.
  • Kuuntele osallistujia, oman työnsä parhaita asiantuntijoita, ja yritä rohkaista myös hiljaisempia jakamaan omia ajatuksiaan. Kysy ja kuuntele.
  • Aloita ja päätä turvatuokio selkeästi – kiitä osallistumisesta ja kysy palautetta.

Tiesitkö, että Fennian työtapaturmavakuutuksen asiakkaille ilmaisessa HSE Lite -palvelussa on mahdollista kirjata pidetyt Turvatuokiot ja määrittää keskusteluiden perusteella muun muassa jatkotoimenpiteet ja vastuuhenkilöt asioiden edistämiseksi? HSE Liten toimittaa kumppanimme Falcony.

Turvatuokiokirjasto

Välittäminen ei ole valittamista

Turvalliset työpäivät rakennetaan yhdessä! Koska kyvyt tunnistaa vaaroja ja hahmottaa syy-seuraussuhteita vaihtelevat ihmisten välillä, jokaisen on tärkeää puuttua kollegan, esihenkilön tai alaisen turvattomaan toimintaan.

Tässä turvatuokiossa pohditaan: Miten puuttuminen kannattaa tehdä, että se viestii välittämisestä? Entä miten puuttuminen kannattaisi ottaa vastaan, jotta kollega uskaltaa puuttua jatkossakin tilanteisiin?

Työturvallisuusrohkeus

Onko rohkeutta kiivetä korkealle ilman valjaita, vai onko se kenties uhkarohkeaa? Mitä ylipäätään tarkoittaa työturvallisuusrohkeus ja miten sen näkyy teidän työpaikoillanne?

Henkilönsuojaimet

Vain käytetty henkilönsuojain suojaa, mutta silti työpaikoilla näkee välillä suojalasit nostettuna otsalle tai kypärän roikkumassa naulassa. Sen sijaan, että pelkästään muistutetaan suojainten käytön tärkeydestä, on tärkeää pureutua oikeisiin syihin käyttämättömyyden taustalla. Vain tieto esimerkiksi siitä, että suojalasit nostetaan otsalle tarkkuutta vaativassa työssä niiden huurtumisen vuoksi tai siksi, että niitä ei ole saatavilla omilla voimakkuuksilla mahdollistaa tilanteen korjaamisen.

Työmatkaturvallisuus

Tapaturmatilastojen valossa kodin ja työpaikan välinen matka on usein työpäivän vaarallisin vaihe. Tässä turvatuokiossa pohditaan työmatkojen turvallisuutta ja konkreettisia keinoja sen kehittämiseksi. Mitä jokainen työntekijä voi itse oman turvallisuuden varmistamiseksi ja miten työnantaja voi sitä tukea?

Turvallisuuslupaukset

Jos olet joskus luvannut jotain, niin tiedät että kyseiseen asiaan myös sitoutuu keskimääräistä paremmin. Oletteko pohtineet, että mitä lupauksia voimme tehdä oman tai työpaikan turvallisuuden kehittämiseksi? Viimeistään tässä turvatuokiossa pääsette sitä porukalla miettimään.

Autetaan ihmistä onnistumaan

Miten diesellukko liittyy turvallisuuteen ja työn sujuvuuteen? Turvallisuuden kehittämisessä on pohjimmiltaan kyse siitä, että autetaan ihmistä onnistumaan suorittamassaan työssä. Se tapahtuu tekemällä työympäristöstä, -välineistä ja –prosesseista teknisten ratkaisujen avulla mahdollisimman hyvin onnistumista tukevia. Turvatuokiossa aiheeseen johdatellaan arkielämän esimerkin – diesellukon – avulla.

Tuumaustauot

Tiesitkö, että tarvitsisit yleensä taukoa juuri sillä hetkellä, kun tuntuu siltä, että et sitä ehdi pitämään. Tämä tuokio on suunniteltu antamaan välineitä ja inspiraatiota tuumaustaukojen integroimiseksi osaksi jokapäiväistä rutiinia, edistäen näin sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia.

Turvallisuushavainnot

Vinkki turvatuokion vetäjälle: Varmista ennen turvatuokiota, että tunnet oman työpaikkanne käytännöt turvallisuushavaintojen ilmoittamiseen ja käsittelyyn. Siten pystyt tarvittaessa kertomaan käytännöstä, motivoimaan ilmoitusten tekemiseen ja vastaamaan osallistujien kysymyksiin.


Anna meille palautetta ja ehdota uusia aiheita