Hyppää sisältöön

OHARI – Onnistumisen hallinta ja riskit

OHARI on riskien arviointimenetelmä, joka tekee turvallisuuspuutteiden korjaamisen rinnalla näkyväksi hyvän ja toimivan.

OHARI on riskienarvioinnin menetelmä, jonka tarkoituksena ei ole pelkästään tarkastella puutteita. OHARI ohjaa myös tunnistamaan ja kirjaamaan riskien lisäksi onnistumisen edellytyksiä, eli hyviä käytäntöjä, sekä levittämään ja vahvistamaan niitä edelleen.

OHARIn avulla nostetaan laajasti esille työn vaara- ja kuormitustekijöitä. Lisäksi arvioinnissa päästään keskustelemaan työyhteisön toimivuuden kannalta tärkeistä aiheista, kuten työssä jaksamisesta, keskinäisestä luottamuksesta ja yhteisistä arvoista.

Miten OHARI-arviointi tehdään?

OHARI-arviointi tehdään HSE Lite -työturvallisuusjärjestelmän valmiiseen pohjaan.

HSE Liten toimittaa kumppanimme Falcony.

Osallista henkilöstöä laajasti
OHARIn onnistumisen kannalta on tärkeää osallistaa mahdollisimman laajasti organisaation henkilöstöä. Johdon ja asiantuntijoiden edustuksen lisäksi mukaan on hyvä ottaa esihenkilöitä sekä työntekijöiden edustajia. Tärkeää on saada henkilöstön ääni kuuluviin.

Rajaa arvioinnin kohde
OHARI toimii parhaiten, kun sen arvioinnin kohde rajataan esimerkiksi tiimi- tai osastotasolle. Tarvittaessa OHARI voidaan jakaa useampaan arviointikertaan.

Hyödynnä aiempia tietoja
Voitte hyödyntää arvioinnin taustatietoina mm. aiemmin tehtyjä työpaikkaselvityksiä, mahdollisia riskien arviointeja, turvallisuushavaintoja ja tapaturmatutkintoja.

Valmistele vastuuhenkilöitä
Varmistakaa, että kaikki arvioinnissa mahdollisesti vastuutettavat henkilöt löytyvät HSE Litestä tai jollakin arviointiin osallistuvista on ylläpito-oikeudet ja valmius lisätä heitä HSE Lite -käyttäjiksi sujuvasti auditoinnin aikana (käyttäjähallinta kannattaa avata tällöin toiseen välilehteen). Vastuutettavia henkilöitä kannattaa informoida etukäteen arvioinnin tekemisestä ja mahdollisista toimenpiteistä, jotta niistä muistuttavat sähköpostit eivät tule yllätyksenä.

1. Valitkaa HSE Litestä auditointipohja OHARI – Onnistumisten hallinta ja riskit. Aloittakaa rajaamalla arvioinnin kohde (yksikkö, tiimi, toiminto, työtehtävä) ja kirjaamalla arviointiin osallistuneet henkilöt lähtötiedoiksi.

2. Käykää osio ja arviointikohta kerrallaan onnistumisen edellytykset läpi keskustellen. Päättäkää keskustelun perusteella, onko asia kunnossa vai vaatiiko se kehitettävää.

3. Lisää havainto -painikkeesta pääsette kirjaamaan arviointikohtaan liittyen yhden tai useamman hyvän käytännön ja/tai kehittämiskohteen tai muistiinpanon keskustelusta.

  • Kehittämistä vaativien toimenpiteiden osalta valitaan, pystytäänkö toimenpiteet määrittämään kiireellistä muutosta vaativalle toimenpiteelle heti vai tarvitaanko tarkempaa suunnitelmaa (jolloin kirjataan alustavia ajatuksia tilanteen korjaamiseksi).
  • Havaintojen yhteyteen voi liittää myös kuvia ja muita dokumentteja.
  • Havainnoille kannattaa määrittää vastuuhenkilö ja aikataulu, jotta ne tulevat kuitatuiksi ja käsitellyiksi (pl. pelkät muistiinpanohavainnot).

4. Kun olette käyneet arviointikohdat läpi ja lisänneet havainnot, merkitkää auditointi valmiiksi. Auditoinnista voi tulostaa PDF-raportin. Järjestelmä antaa kokonaispisteet 0–100. PDF-raportilla näkyy myös osa-aluekohtaiset pisteet. Pistemäärä ilmaisee, kuinka monta prosenttia arviointikohdista arvioitte olevan kunnossa. Kirjatut havainnot eivät vaikuta pistelaskuun. Osassa arviointikohdista on myös vaihtoehto Ei liity toimintaamme. Jos tämä vaihtoehto valitaan, arviointikohta jää pistelaskun ulkopuolelle.

5. Myöhemmin vastuuhenkilöt käsittelevät heille vastuutetut havainnot

  • joko kuittaamalla asian käsitellyksi
  • tai kirjaamalla tarkemman toimenpidesuunnitelman ja priorisoimalla toimenpiteen huomioiden mahdollisten seurausten vakavuuden ja todennäköisyyden. Samalla päivitetään tarvittaessa myös toimenpiteen vastuuhenkilö(t) ja/tai aikataulu.


Onnistumisen edellytykset

1.1 Selkeät ja realistiset tavoitteet

Työn tavoitteet ovat selkeät, saavutettavissa ja realistisesti aikataulutettu. Tavoitteiden ja mahdollisten kannusteiden vaikutus työturvallisuuteen ja -hyvinvointiin huomioidaan niitä määriteltäessä. Työntekijöitä osallistetaan tavoitteiden asettamisessa. Tavoitteiden toteutumista seurataan, ja työntekijää tuetaan niiden saavuttamisessa.

1.2 Työtehtävien merkityksellisyys ja palaute

Koetaan, että työllä on merkitystä ja ymmärretään omien tavoitteiden vaikutus laajempaan kokonaisuuteen. Työstä ja siinä onnistumisesta saadaan ja annetaan palautetta. Työyhteisössä arvostetaan toisten työtä ja tehdään se näkyväksi.

1.3 Riittävä osaaminen

Työtehtävien menestyksekkääseen hoitamiseen on olemassa riittävät tiedot ja taidot. Ymmärretään oman toiminnan vaikutus myös muiden työhön ja turvallisuuteen. Työhön annetaan hyvä perehdytys, jossa huomioidaan henkilön osaamistaso ja työn vaatimukset. Turvalliset, ergonomiset työtavat nähdään osana henkilöstön ammattitaitoa, jonka kehittämiseen ja ylläpitämiseen panostetaan. Lisäkoulutusta annetaan tarvittaessa ja henkilön kiinnostuksen kohteet huomioidaan osaamisen kehittämisessä.

1.4 Töiden organisointi ja yhteensovittaminen

Työyhteisössä on määritelty selkeästi työnjako, tehtävänkuvat ja niihin liittyvät vastuut. Eri toimijoiden (sisäiset ja ulkoiset sidosryhmät) roolit ja vastuut ovat kaikille selvät, ja töiden yhteensovittamiseen kiinnitetään huomiota (esim. yhteinen työpaikka).

1.5 Tiedonkulku ja yhteydenpito

Tiedonkulku eri toimijoiden (vuorot, osastot, yritykset) välillä on sujuvaa ja oikea-aikaista. Kriittisen tiedon, kuten turvallisuuden ja työn sujuvuuden kannalta tärkeiden viestien, perillemeno varmistetaan. Kirjallinen viestintä suunnitellaan kohderyhmät huomioiden, ja tarvittavat tiedot ovat helposti löydettävissä. Palaverikäytännöt ovat työn kannalta toimivia ja tarkoituksenmukaisia. Palaverit ovat tavoitteellisia, ja niihin valmistaudutaan.

1.6 Hyvät ja selkeät työohjeet

Työohjeet ovat helposti löydettävissä ja käytännön kannalta selkeät. Ohjeissa kerrotaan selkeästi, mitä onnistuneen ja turvallisen työn kannalta tulee huomioida. Ohjeissa on myös toimintaohjeet poikkeavien tilanteiden varalle.

1.7 Työajan riittävyys

Työtehtävät resursoidaan siten, että työaika riittää työtehtävien hoitamiseen, ja työtä voidaan tauottaa vireystilan mukaan. Pyritään minimoimaan kiireen tunnetta ja vastaavasti liian vähäisen työmäärän aiheuttama kuormitus, ja vaikutus vireystilaan tunnistetaan.

1.8 Työrauha

Keskittymistä vaativissa työtehtävissä varmistetaan työrauha, joka huomioidaan myös työympäristön suunnittelussa ja työn organisoinnissa. Erityistä keskittymistä vaativien tehtävien ja työympäristöjen osalta on laadittu yhteiset pelisäännöt ja toimintaohjeet (keskeytyksetön työ). Työpisteiden suunnittelussa on minimoitu ulkoiset häiriötekijät (äänet, valot, liikkuvat kohteet näkökentässä).

1.9 Yhteiset toimintatavat

Onnistuneen työn edellytyksistä ja työtavoista on olemassa yhdessä sovitut toimintatavat, joista pidetään kiinni. Toimintatavoista poikkeamiseen ja turvattomaan toimintaan puututaan rakentavassa hengessä. Toimintatavoista poikkeaminen ja toimintatapojen vastaiset käytänteet käsitellään yhdessä työyhteisössä ja toimintamalleja päivitetään tarvittaessa.

1.10 Esihenkilön tuki

Esihenkilö tuntee johtamansa työn arjen ja sen turvallisuusnäkökohdat. Esihenkilö on tietoinen työtavoista, työtilanteesta ja työssä vaadittavista resursseista, sekä tarjoaa aktiivisesti tukea tehtävissä onnistumiseen. Tarvittaessa töitä priorisoidaan ja järjestellään uudelleen, jotta työkuorma pysyy kohtuullisena. Myös esihenkilöt saavat tukea kuormituksen hallintaan ja turvallisuusvastuiden hoitamiseen.

1.11 Työn joustaminen elämäntilanteen mukaan

Työyhteisössä varaudutaan eri elämäntilanteista johtuvien kuormitustekijöiden varalle. Työtehtäviä muokataan tarvittaessa vähemmän kuormittavaksi, mikäli eri elämäntilanteista (mm. uni, perhesuhteet, terveys, työkuorma) johtuen kuormitus kasvaa liian suureksi. Työtä pystytään muokkaamaan myös työntekijöiden henkilökohtaisten edellytysten niin vaatiessa (esim. ikääntyminen, raskaus, sairaudet).

2.1 Yhteisöllisyys

Työyhteisössä kannustetaan, tsempataan ja saadaan toisilta tukea ja apua. Tiimissä on tilaa kysymyksille ja rakentavalle keskustelulle. Kaikkien näkemyksiä kuunnellaan ja tietotaitoa hyödynnetään esimerkiksi ongelmatilanteiden ratkaisemisessa. Virheistä opitaan, eikä niitä tarvitse pelätä tai peitellä. Poikkeavat tilanteet, esimerkiksi epäasiallinen kohtelu työyhteisössä, käsitellään yhdessä esihenkilön ja työntekijöiden kanssa.

2.2 Luottamus

Tunnistetaan, että esihenkilöillä on erityinen rooli luottamuksen ilmapiirin kehittämisessä, mutta jokainen vaikuttaa myös omalla toiminnallaan luottamuksen rakentumiseen. Luottamuksesta puhutaan avoimesti.

2.3 Arvot ja asenteet

Työyhteisön arvot ohjaavat toimintaa ja päätöksentekoa. Turvallisuus ja hyvinvointi ovat aitoja ja todeksi elettyjä arvoja. Myös kiiretilanteissa priorisoidaan turvallinen, ohjeiden mukainen työskentely ja vältetään haitallista kuormitusta. Työtä tehdään ratkaisukeskeisellä ja positiivisella asenteella muita tukien.

2.4 Vaikutusmahdollisuudet ja osallistaminen

Työntekijöitä ja tiimejä osallistetaan työn, ohjeiden ja työympäristön kehittämiseen ja suunnitteluun. Esihenkilö rohkaisee nostamaan esiin onnistumisen esteenä olevia asioita, turvallisuuteen liittyviä huolenaiheita tai ideoita. Aloitteet ja palautteet (ml. turvallisuushavainnot) käsitellään asianmukaisesti, ja ilmoituksen tekijä saa perustellun palautteen myös silloin, kun ilmoitus ei johda toimenpiteisiin.

3.1 Työtilojen sopivuus työhön

Työtilojen suunnittelussa otetaan huomioon niiden soveltuvuus tehtävään työhön. Työympäristön rakenteet mahdollistavat turvallisen sekä sujuvan työskentelyn. Työtilojen suunnittelu on toteutettu niin, että niissä on riittävästi liikkumavaraa. Työpisteitä saadaan säädettyä mm. ergonomisesti sopivammaksi tarvittaessa. Omille henkilökohtaisille tavaroille on omat paikkansa, ja lisäksi on yhteiset henkilöstötilat.

3.2 Työtilojen äänet ja valot

Tilojen ulko- ja yleisvalaistus on riittävä turvalliseen ja sujuvaan työskentelyyn. Työpisteiden kohdevalot on säädetty sopiviksi. Työn ja työympäristön suunnittelussa sekä mm. koneiden ja laitteiden hankinnassa huomioidaan meluhaitta. Mikäli melualtistusta ei voida poistaa tai muutoin riittävästi rajata, meluun ja iskumeluun osataan varautua kuulonsuojaimilla. Niiden käytöstä on olemassa ohjeet, joita noudatetaan.

3.3 Työtilojen ilmanlaatu ja lämpöolosuhteet

Ilmanlaatu on hyvä, ja tarvittaessa käytetään ilmansuodattimia/kohdepoistoja/tuuletusta jne. Työtilassa on sopiva lämpötila eikä ole vetoisuutta. Jos lämpöolosuhteita ei saada sopiviksi, niin ohjeistetaan ja huolehditaan tarvittavista toimenpiteistä (esim. vaatetus, ylimääräinen tauotus, nesteytys, auringolta suojautuminen).

3.4 Kemialliset altisteet

On tiedossa, mitä kemikaaleja käytetään (kemikaaliluettelo), ja henkilöstöä koulutetaan niiden käyttämiseen (mm. käyttöturvallisuustiedotteet, ensiapu) sekä varastoimiseen (mm. pakkausmerkinnät). Erillinen kemikaaliriskien arviointi on tehty. Tiedetään, missä on VAK-varusteet, ja osataan tarvittaessa käyttää niitä. Vaarallisista aineista on tehty oma riskienarviointi esim. syöpävaaralliset aineet (ASA-rekisteri).

3.5 Biologiset altisteet

Tunnistetaan, millaisia biologisia altisteita (erilaiset mikrobit, bakteerit, virukset, hiiva- ja homesienet) työpaikalla on, ja kuka niille altistuu. Työterveyshuoltoa tai muuta asiantuntija-apua hyödynnetään altistumisen arvioinnissa ja terveyshaittojen minimoimisessa.

3.6 Siisteys ja järjestys

Tilat ovat siistit ja viihtyisät. Tavaroille ja työkaluille on määritetty omat paikkansa, ja on myös minimoitu tavaroiden putoamis- ja kaatumisvaara. Varastohyllyille ei sijoiteta tavaraa niin, että aiheutuu putoamisvaaraa. Kaikki ylimääräiset työkalut ja tarvikkeet hävitetään ja kierrätetään asianmukaisesti. Jätehuollolle on määritetty selkeät astiat, ja niiden tyhjentämisestä huolehditaan.

3.7 Kulkureitit ja turvallinen liikkuminen

Kulkureitit on merkitty ja käytävillä/reiteillä ei ole ylimääräistä tavaraa. Mm. kulkureittien ja portaiden kunto tai lattiamateriaali eivät aiheuta liukastumisia tai kompastumisia. Myös ulkoalueilla on huomioitu liikkumisturvallisuus ja kunnossapidosta huolehditaan sääolosuhteiden mukaisesti. Työpaikalla yritetään aktiivisesti edistää myös kodin ja työpaikan välisten matkojen turvallisuutta (esim. infoiskut, liukkauden torjunta, heijastimet, pyörähuolto).

3.8 Sisäinen liikenne

Tilat ja logistiikka on suunniteltu prosessien mukaan, jotta ei syntyisi turhaa liikennettä. Ajoneuvoliikenne on erillään jalankulkureiteistä (esim. kulkureittien merkinnät ja kaiteet) ja tehty näkyväksi (esim. peilit, bluespotit, risteysvahdit). Ajoneuvoliikenteen osalta on määritetty nopeusrajoitukset, ja niiden noudattamisesta pidetään kiinni.

4.1 Varautuminen erityisiin vaaroihin

Erityistä tapaturman tai sairastumisen vaaraa aiheuttavat työt tunnistetaan ja niistä tehdään tarvittaessa erillinen riskien arviointi. Arvioinnin perusteella on määritelty turvallisen työn edellytykset (mm. lupakäytännöt, pätevyydet, suojaimet ja henkilökohtaiset edellytykset).

4.2 Henkilönsuojaimet

Työssä tarvittavat henkilönsuojaimet valitaan riskiperusteisesti ja niiden soveltuvuus työhön käydään läpi yhdessä työntekijöiden kanssa. Henkilönsuojainten käyttöä edellytetään, ja mahdolliset käyttämättömyyden syyt selvitetään hyvässä hengessä sekä niihin löydetään yhdessä ratkaisut. Henkilönsuojaimet säilytetään asianmukaisesti, ja käytetään vain ehjiä ja tarkoitukseen sopivia suojaimia. Henkilönsuojainten käyttöönoton vaikutukset ja mahdolliset uudet riskit tunnistetaan (esim. kuulonsuojainten käyttö vaikeuttaa ohjeiden tai varoitusäänten kuulemista ja kommunikaatiota) ja hallitaan.

4.3 Häiriö- ja poikkeamatilanteet

Prosessin häiriö- ja poikkeamatilanteiden sekä mm. seisokkien varalle on olemassa toimintaohje, ja sen mukaan osataan toimia tarvittaessa. Ongelmatilanteissa uskalletaan tarvittaessa pysähtyä ja kysyä neuvoa. Häiriöiden syyt selvitetään ja tehdään tarvittavat toimenpiteet niiden toistumisen ehkäisemiseksi. Koneiden ja laitteiden korjaus- ja huoltotöiden turvallisuus varmistetaan mm. estämällä tahaton käynnistyminen kytkemällä virta pois huollon ajaksi ja lukitsemalla sähkönsyöttö (Lockout/Tagout).

4.4 Toimintavalmius hätätilanteissa

Osataan toimia hätätilanteissa, kuten tulipalotilanteessa, ennalta suunnitellun ja harjoitellun toimintamallin mukaan. Erityispoikkeamiin (mm. sähkökatkot, tulvat ja muut luonnonilmiöt, säteily ja muut väestöön kohdistuvat uhkat) varaudutaan harjoittelemalla poistumista ja sisälle suojautumista. Hätätilannevalmius on hyvä (ensisammutusvälineistö, kokoontumispaikat, esteettömät poistumistiet, ensiapukoulutus ja -välineistö).

4.5 Tekniset järjestelmät

Teknisten järjestelmien (ml. koneet, laitteet ja tietojärjestelmät) sujuvaa käyttöä ylläpidetään säännöllisillä huolloilla ja päivityksillä. Työntekijät ymmärtävät huolto- ja päivitystoimenpiteiden tärkeyden ja huolehtivat omalta osaltaan niiden toteutumisesta. Häiriötilanteiden varalle on olemassa järjestelmätuki.

4.6 Yksintyöskentelyn edellytykset

Yksintyöskentelyssä huomioidaan turvallisen työn edellytykset ja työn perehdytyksessä käydään läpi ennalta suunnitellut toimintamallit sairaskohtausten ja tapaturmien varalle. Yksin työtä tekevän henkilön vointi tarkastetaan säännöllisesti, ja työntekijällä on mahdollisuus hälyttää apua tarvittaessa. Myös yksintyöskentelyn aiheuttama henkinen kuormitus huomioidaan ja varmistetaan tuen saanti ja yhteisöllisyyden kokemus.

4.7 Väkivallan uhkaan varautuminen

Uhkaavan käytöksen tunnusmerkkeihin osataan kiinnittää huomiota, jonka perusteella osataan toimia ennalta suunnitellun ja koulutetun toimintamallin mukaan (perehdytys ja harjoittelu). Työympäristön suunnittelussa, ja työn organisoinnissa on huomioitu varautuminen (esim. pakoreitit ja kalusteiden sijoittelu). Avun hälyttäminen on mahdollista. On olemassa ohjeet myös esimerkiksi verkossa tapahtuvan häirinnän (mm. maalittaminen) ennaltaehkäisemiseksi ja tilanteissa toimimiseksi. Työntekijöillä on mahdollisuus defusing- ja debriefing-keskusteluihin joutuessaan kohtaamaan uhkaavia tilanteita.

4.8 Korkealla työskentely

Töiden suunnittelussa minimoidaan korkealla työskentely (esim. osakokoonpanot maassa). Korkealla työskentely suoritetaan aina turvallisesti ja putoaminen estetään teknisin ratkaisuin. Putoamissuojaus (mm. kaiteet, aidat) ja henkilönostimet valitaan tehtävän vaatimusten mukaan. Henkilökohtaisia putoamissuojaimia käytetään, mikäli putoamisvaaraa ei voida muilla keinoin poistaa. Nojatikkaita käytetään ainoastaan lyhytaikaisena, tilapäisenä kulkureittinä. Tasotikkaiden kunto ja soveltuvuus työhön tarkastetaan aina tehtäväkohtaisesti.

4.9 Matkustaminen

Työmatkustamiseen on olemassa ohjeistukset, jotka käydään läpi perehdytyksessä. Työmatkustamisen kuormittavuudesta keskustellaan ja pyritään löytämään keinoja kuormituksen vähentämiseksi ja voimavaratekijöiden vahvistamiseksi. Matkasuunnitelmista voidaan poiketa joustavasti, jos tilanne sitä vaatii (esim. väsymys, ajokeli). Työmatkoihin varataan riittävästi aikaa, mutta työkulttuuri sallii myöhästymisen tilanteen vaatiessa, jotta vältetään riskinottoa kiireessä.

5.1 Apuvälineet ja niiden tuntemus

Työn sujuvoittamiseksi ja kuormituksen vähentämiseksi hankitaan teknisiä apuvälineitä (esimerkiksi käsin tehtävät nostot ja siirrot). Apuvälineiden käyttöön perehdytetään ja niitä käytetään aktiivisesti. Tekniikan ja muiden käytettävissä olevien keinojen kehitys otetaan huomioon.

5.2 Koneet ja laitteet

Koneiden ja laitteiden käyttöön perehdytetään tarkoin ja käydään myös läpi toiminta häiriötilanteissa. Laitehankinnoissa kiinnitetään huomiota käytettävyyteen (ml. ohjelmistot). Koneet ja laitteet tarkastetaan säännöllisesti ja pidetään kunnossa. Koneiden turvallisuus- ja suojalaitteita ei poisteta tai ohiteta. Koneiden ja laitteiden käyttö- ja huolto-ohjeet ovat saatavilla.

Apuna voitte käyttää erillistä HSE Litessä olevaa ”Kone ja laiteturvallisuus” –auditointilistaa.

5.3 Käsikäyttöiset työkalut

Työssä käytetään ainoastaan toimivia ja ehjiä laitteita/työkaluja. Huolto- ja kunnossapitokäytännöt on määritelty. Mm. akku-, sähkö- ja paineilmakäyttöisten työkalujen käyttöön perehdytetään ja niitä käytetään turvallisesti ja oikeaoppisesti. Fysikaaliset vaarat (kuten melu, tärinä, käryt ja pölyt) huomioidaan ja hallitaan.

5.4 Liikkuvat työkoneet

Tiedot, taidot ja luvat ovat kunnossa liikkuvien työkoneiden (mm. trukit) käyttöön. Työnantajalla on lista työntekijöistä, joilla on lupa käyttää liikkuvia työkoneita. Työkoneille on olemassa selkeästi merkityt pysäköintipaikat ja mm. sähkötrukkien latauspaikoilla huomioidaan paloturvallisuusasiat.

5.5 Raskaat nostot ja taakan kannattelu

Vaarallisiin nostoihin (mm. elementtinostot) tehdään aina nostosuunnitelma. Kaikissa nostoissa huomioidaan kappaleen aiheuttama putoamis- ja puristumisriski. Nostoalue rajataan, jotta henkilöt eivät liiku nostettavien taakkojen vaara-alueella. Nostureiden ja nostoapuvälineiden kunnosta huolehditaan ja ne tarkastetaan määräajoin.

5.6 Tietotyön edellytykset

Tietojärjestelmät ovat käytettäviä ja ne tukevat työssä onnistumista. Toimivat tietoliikenneyhteydet mahdollistavat tarvittaessa myös liikkuvan työskentelyn. Tietoturvallisuus huomioidaan sekä tekniikassa että henkilöiden työskentelyssä.

Lopuksi voitte kirjata muita tunnistamianne onnistumisen edellytyksiä ja niihin liittyviä havaintoja.

Mistä saan tukea HSE Liten käyttöön?

Olemme koonneet HSE Liten tukivideot omalle sivulleen:

Klikkaa HSE Liten käyttäjien tukisivulle

Huomioi, että sivun sisällöt ovat omien asiantuntijoidemme informointitarkoituksessa tuottamia. Materiaalien ja sisällön hyödyntäminen on käyttäjän vastuulla, eikä Fenniaan voida kohdistaa mitään vaatimuksia tämän sivuston materiaalien tai sisällön perusteella.