Hyppää sisältöön
Nainen istuu ikkunan edessä ja selaa puhelintaan.

6 näkökulmaa alustatalouteen

24.5.2021

Alustatalouden uudet liiketoimintamallit haastavat kaikki digitaalisessa maailmassa toimivat yritykset uudenlaiseen ajatteluun. Mutta mitä alustatalous oikein käytännössä tarkoittaa?

1. Digitaalinen alusta keskiössä

Alustatalous viittaa laajenevaan talouden ilmiöön, jossa digitaaliset alustat ovat organisoimassa tuottajien, kehittäjien ja käyttäjien toimintaa sekä vuorovaikutusta. Jokainen on varmasti kuullut alustatalouden suurista menestyjistä, kuten Googlesta, Amazonista, Facebookista tai Uberistä.

Alustataloudessa digitaaliset alustat ovat kaiken toiminnan keskiössä. Alusta toimii reaaliajassa ympäri vuorokauden ja siellä tehdään kauppaa, innovoidaan
ja kehitetään.

Robin Gustafsson, strategisen johtamisen professori, Aalto-yliopisto

2. Innovointi nopeutuu

Alustatalous murtaa vanhoja organisoitumistapoja yhteiskunnassa ja luo uudenlaisia talousmekanismeja. Joudumme laatimaan kokonaan uusia talouden ja innovoinnin pelisääntöjä. Alustatalous mahdollistaa erittäin nopeat innovaatio-hyppäykset. Mahdollisuudet innovoida ovat laajentuneet ja nopeutuneet, koska verkosto-vaikutukset, avoimet rajapinnat ja digitaaliset hyödykkeet mahdollistavat tämän.

Robin Gustafsson, strategisen johtamisen professori, Aalto-yliopisto

3. Yhteistyöverkostojen merkitys kasvaa

Alustatalous ja yksittäinen käytettävä alusta on ennen kaikkea väline. Se tarjoaa yrittäjille
mahdollisuuksia uudenlaiseen toimintaan, toiminnan kehittämiseen ja skaalaamiseen
sekä myös kasvuun ja kansainvälistymiseen.

Yhteistyöverkostojen merkitys on alusta-taloudessa huomattavan suuri. Erilaiset alustat voivat helpottaa kansainvälisten yhteistyöverkostojen luomista pienellekin yrittäjälle. Hyvä verkosto helpottaa sekä oman osaamisen myymistä että tarvittavien osaajien löytämistä oman liiketoiminnan edistämiseksi.

Atte Rytkönen, asiantuntija, Suomen Yrittäjät

4. Lisämyyntiä modernille kuusikauppiaalle

Kasvatamme ja myymme Havunen.fi:ssä joulukuusia. Pääasiallinen tuotteemme on joulukuusilahjakortti, joita yritykset tilaavat lahjaksi asiakkaille tai henkilöstölle. Kokeilimme viime vuonna Woltin kanssa miten heidän alustansa soveltuu joulukuusien myyntiin.

Kokemukset olivat erittäin positiivisia, ja meitä ilahdutti tilaajilta tulleet spontaanit kiitokset. Haluamme olla moderni kuusitoimija, ja Woltin kaltainen palvelu tukee hyvin tätä ajatusta. Woltin kautta tavoittaa hyvin nuoret kaupunkilaiset, jotka muuten eivät välttämättä kuusta hankkisi. Kun tilaus on asiakkaalle vaivatonta, on ensikertalaisenkin helppo tilata aito joulukuusi kotiinsa.

Aiomme jatkossakin kehittää konseptia ja panostaa moderneihin jakelu- ja myyntikanaviin. Woltin kaltainen palvelualusta soveltuu tähän erittäin hyvin.

Timo Tammenaho, myynti-johtaja, Havunen

5. Dataa pitäisi jakaa enemmän

Dataa on maailmassa äärettömän paljon ja sitä löytyy hyvin monista eri lähteistä. Myös alustatalouden yhteydessä puhutaan Data Lake -termistä.

Se tarkoittaa sitä, että luodaan yksi keskitetty paikka, missä raaka data ja datan metatiedot sijaitsevat. Data Laken avulla voidaan louhia ja hyödyntää dataa tehokkaasti eri tarkoituksiin. Ongelmiakin on. Joillakin toimijoilla dataa on paljon ja toisilla taas hyvin vähän. Joskus datan käyttö on estetty muilta, vaikka siitä olisi kokonaistalouden kannalta paljon enemmän hyötyä jaettuna. Meillä ei ole vielä toimivaa datamarkkinaa eli dataa ei jaeta, eikä sitä voida tällä hetkellä talouden kannalta hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka sitä jo olisi olemassa.

Robin Gustafsson, strategisen johtamisen professori, Aalto-yliopisto

6. Tilat hyötykäyttöön alustatalouden avulla

Meidän ideamme tyhjien tilojen välittämisestä verkossa syntyi jo vuonna 2013, mutta silloin aika ei ollut vielä kypsä alustataloudelle Suomessa. Isojen kansain-välisten toimijoiden tuleminen markkinoille auttoi suurta yleisöä hahmottamaan mistä alustataloudessa on kysymys.

Hyviä esimerkkejä ovat vaikkapa Uber, Airbnb ja Amazon.

Olimme mukana Helsingin Kalasataman Joustotilat-hankkeessa, jossa avattiin asuinalueen erilaisia tiloja kaikkien käyttöön. Se onnistui digitaalisten ratkaisujen avulla eli hyödynsimme
nettivarausjärjestelmää ja älylukkoja. Flextila.com-palvelusta voi varata mobiilisti esimerkiksi saunavuoron tai ajan golfsimulaattoriin kotisohvalta.

Isännöitsijän tai muun tilanomistajan aika ei mene ruutuvihkojen täyttämiseen, kun me hoidamme tilanvälityksen, laskutuksen, markkinoinnin ja monia muita käytännön asioita heidän puolestaan kuukausimaksua vastaan.

Pasi Kivekäs, toimitusjohtaja, Flextila

Auttoiko tämä sinua?

Jaa